Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Bussikaista
Oxford on sivistynyt ja rauhallinen yliopistokaupunki, jossa autoilijat eivät kaahaile ja jossa professoritkin usein kulkevat luennolle kävellen tai pyörällä. Pitemmät matkat taittuvat bussilla.

Liikkuminen Oxfordissa

Oxford on kaunis, turvallinen ja mielenkiintoinen kaupunki kävellä paikasta toiseen ja tutustua siihen hyvän ajan kanssa. Matka Oxfordin kaltaiseen yliopistokaupunkiin kannattaa tehdä muulloin kuin vilkkaina viikonloppuina tai elokuussa, jolloin kaupungissa on normaalia enemmän vierailijoita mutta opiskelijat loistavat poissaolollaan. Kaikkein paras Oxfordiin on tutustua arkipäivinä ja muulloin kuin keskikesällä, niin että kaikki siellä on täydessä toiminnassa.

Jos tarvitsee liikkua matkalaukkujen kanssa tai pidempiä matkoja kuin muutaman sata metriä, on Oxfordissa ja sen lähialueilla kaksi bussiyhtiötä, joihin saa edullisen päivälipun maksukortilla bussista. Taksit liikkuvat nekin kaikkialla Oxfordissa, ja sellaiseen voi vain tarvittaessa nousta.

Kävelyn lisäksi pyöräily on Oxfordissa suosittua, ja siellä voi vuokrata pyörän tai osallistua opastetulle pyöräilykierrokselle. Autoilu ei ole yhtä suosittua kaupungin keskustassa, mutta niin halutessaan sieltä saa auton vuokralle.

Kävely

Oxfordin keskusta on lukuisine kävelykatuineen, tunnelmallisine yliopistojen kampuksineen ja suurine puistoineen erinomainen kävelypaikka, jossa ei mitään menopelejä kaipaakaan. Oxford on sivistynyt ja rauhallinen yliopistokaupunki, jossa autoilijat eivät kaahaile ja jossa professoritkin usein kulkevat luennolle kävellen tai pyörällä.

Vain kävelemällä voikin hyvin tutustua Oxfordin kortteleihin ja tunnelmaan, ja siellä aikaa viettävä ottaakin mukaan hyvät kävelykengät. Vaikka autoilijat ovat varsin huomaavaisia kaupungissa, pyöräilijät eivät aina ole, ja niihin kannattaakin kiinnittää kävellessä erityistä huomiota.

Julkiset liikennevälineet

Jos Oxfordissa haluaa käyttää linja-autoa liikkumiseen, on Oxford Bus Company aktiivinen bussiyhtiö kaupungissa ja sen lähistöllä. Sen verkkosivulla on reittihaku, ja sivuilta voi myös ladata sovelluksen, jolla voi etsiä reittejä ja ostaa lippuja. Lippuja voi ostaa myös bussista lähilukuominaisuudella varustetulla maksukortilla. Erilaisia lippuja on sekä Oxfordin kaupunkiin että sen ympäristöön, ja jos mielii matkailla bussilla enemmän kuin pari matkaa, voi hankkia reilut neljä puntaa maksavan lipun, joka on voimassa vuorokauden.

Myös Stagecoach liikkuu Oxfordin kaupungissa ja Oxfordshiren kreivikunnassa. Verkkosivulla on reittihaku, jolla voi selvittää parhaan reitin, ja sivuilta voi myös ladata sovelluksen, jolla voi tutkia reittejä ja hankkia lippuja. Kannattavin hankinta on DayRider-lippu, jonkalaisen hinta riippuu siitä kuinka laajalti haluaa matkustella. Sen voi hankkia sovellukselle tai sen voi maksaa lähilukuominaisuudella bussissa sisään noustessa.

Taksi

Mustat taksit liikkuvat Oxfordissa tiiviiseen tahtiin. Tolppia on tärkeillä paikoilla, kuten St Giles -kadulla lähellä Broad Streetiä, Gloucester Greenen linja-autoasemalla ja Cornmarket- ja Queen -katujen risteyksessä. Viikonloppuöisin pubien sulkeuduttua taksia on vaikea ellei mahdoton saada.

Yksi taksiyhtiö on Oxford Blue Taxis, jonka sivuilta voi tilata etukäteen taksin tai ladata sovelluksen, jolla voi tilata ja maksaa taksin. Yhtiön taksit liikkuvat myös lentoasemilta Oxfordiin, ja sen sivuilla on kiinteitä hintoja. Taksin lentoasemalle voi tilata etukäteen tai päinvastoin mutta taksin paluusta täytyy maksaa erikseen.

Pyöränvuokraus

Pyöräily on Oxfordissa suosittua, ja itsekin pyöräilemään haluavat voivat vuokrata polkupyörän Oxford Bike Hiresta (Walton Street), joka myös järjestää kaikenlaisia opastettuja kierroksia.

Auton vuokraaminen Oxfordissa

Vasemmanpuoleinen liikenne ja erikoinen englantilainen liikennekulttuuri eivät juurikaan houkuttele ainakaan asiaan perehtymättömiä autoilemaan Oxfordissa tai sen lähiympäristössä. Jos haluaa autoilla saarivaltakunnassa, voi lukea vinkkejä Autoliiton sivuilta.

Europcar (Ferry Hinksey Road) on yksi suuri vuokraamo, joka toimii Oxfordissa, mutta sen kuten muiden yhtiöiden vuokrauspisteet ovat jonkin matkan päässä keskustasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti