Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
First Capital Connect -juna Brightonin asemalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lontoosta pääsee kätevästi junalla Brightoniin Southernin ja First Capital Connectin kuljettamana.

Matkat Brightoniin ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Brightoniin pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kohteeseen matkustaessa. Erityishuomio kohdistetaan matkustamiseen Brightoniin Lontoon kautta ja siirtymiseen sen eri lentokentiltä ja itse Lontoosta kohti tätä rantakaupunkia. Lopuksi luodaan katsaus siihen, miten Brightonissa pääsee liikkumaan paikasta toiseen kävellen, bussilla, taksilla ja polkupyörällä.

Matkustaminen Brightoniin

Omatoimisesti tehdyt matkat

Brightoniin on hyvä matkustaa omatoimisesti joko Lontoossa lomaillessa tai sitten menemällä lomalle ensisijaisesti tähän maan kuuluisimpaan rannikkokaupunkiin. Kaupunki on melko suuri, värikäs ja mielenkiintoinen, ja siellä on riittävästi näkemistä ja tekemistä viikonkin matkalle. Se on erittäin hyvä paikka ottaa osaa kielikursseille tai omin nokin parantaa kielitaitojaan.

Kaupungin hintataso ei ole merkittävästi alhaisempi kuin Lontoossa, mutta siellä on kaikin puolin edullisempaa kuin kotimaan suurissa kaupungeissa. Siellä on melko hintavia majapaikkoja, mutta myös hyviä alennuksia ja erilaisia vaihtoehtoja kuten hostelleja pienellä matkakassalla liikkeelle oleville.

Niille, jotka mielivät Brightoniin päiväretkelle Lontoosta, voidaan suositella rautateitse kulkemista, sillä matka kestää tunnin tai vähän allekin, kun bussilla matkaan menee pari tuntia ja joskus ruuhkien aikaan pidempäänkin. Junamatkoista vastaavat Southern ja First Capital Connect. Linja-auto voi olla edullisempi vaihtoehto ja sopii kenties paremmin niille, jotka viettävät ainakin yön kaupungissa. National Express vie 30-60 minuutin välein Lontoosta Brightoniin Gatwickin kentän kautta pitkin päivää.

Syytä huomioida matkaa suunnitellessa

Brightoniin matkustavan on hyvä ottaa huomioon, että se on lontoolaisten ikioma rantakaupunki ja Lontoosta suunnataan sankoin joukoin etenkin Brightonin rannalle ja sen edessä oleviin kortteleihin kesäviikonloppuisin, jolloin siellä voi olla uskomattoman ja ärsyttävän vilkasta. Kaupungissa käy viikonloppuisin paljon ihmisiä koko kesäkauden eli jostakin maaliskuun loppupuolelta lokakuun loppupuolelle, mutta säät tietenkin vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä verran ihmisiä on tulossa.

Kaupungissa käydään Lontoosta ja muualtakin juhlimassa viikonloppuisin muulloinkin, ja kaikki muutkin lomat tai erityisajankohdat kuten ystävänpäivä, pääsiäinen, viralliset vapaapäivät (ns. bank holidays) ja koulujen loma-ajat talvellakin tuovat normaalia enemmän ihmisiä kaupunkiin. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Brighton on perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään miltei ympäri vuoden kiireinen paikka. Tällöin siellä on etenkin kesällä luvassa rämäkkää juhlintaa rannan tuntumassa ja sen lähistöllä ja runsaasti järjestyshäiriöitä rantabulevardin ja sen poikkikadun West Streetin tuntumassa. Niinpä kannattaa olla tarkkana, kun varaa majapaikkaa kesäviikonlopulle, eikä aivan rannan tai West Streetin välittömässä läheisyydessä ole välttämättä hyvä yöpyä.

Järjestetyt matkat

Vaikka Brightoniin on paras matkustaa omatoimisesti tai kielikurssille, voi sinne matkustaa myös järjestetyllä matkalla, johon kuuluvat lennot ja hotelli. Matka tulee näin kalliimmaksi mutta viehättää joitakuita. Esimerkiksi Aurinkomatkat tekee parin päivän kalliita matkoja kaupunkiin. Järjestyt matkat ovat yleensä kalliimpia silloin, kun kysymyksessä ovat suorat lennot.

Kielikurssit

Brighton on suosittu matkakohde kielikurssilaisten keskuudessa, ja aikuisten onkin hyvä lähteä sinne kursseille oppimaan lisää englantia. Kaupunki on etenkin kesäisin sen verran raju paikka, että sinne ei välttämättä kannata lähettää alle 18-vuotiaita, vaan heidän on parempi opiskella englantia vaikkapa Oxfordissa tai Cambridgessa. Esimerkiksi Speak Fun järjestää kursseja kaupungissa. Myös Lisa-kielimatkat tekee kielimatkoja, samoin EF järjestää kielimatkoja kaupunkiin.

Matkustaminen Brightoniin Lontoon kautta

Brightoniin matkaavan on paras lentää Suomesta Lontooseen, josta on varsin lyhyt matka Brightoniin. Paras on tietenkin yhdistää muutama päivä Lontoossa ja muutama Brightonissa, mutta jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa Lontoon-matkalla ainakin käydä päiväretkellä rannikolla. Jos taas haluaa mennä ensisijaisesti Brightoniin lomalle ja käydä sieltä Lontoosta, on silloin hyvä lentää Gatwickin tai Lutonin kentälle, joilta on helpoin päästä etenemään suoraan Brightoniin. Myös Heathrow’n kentältä on varsin kohtuullinen matka Brightoniin, mutta Stanstedista on pitkä matka mennä suoraan Brightoniin.

Yksi varsin hyvä lentoyhtiö on Norwegian, joka lentää Gatwickin kentälle. Finnair, British Airways ja Lufthansa lentävät Heathrow’n kentälle. Ryanair lentää Stanstediin Tampereelta.

Suomesta Lontooseen lennettävät lennot voi nähdä esimerkiksi Skyscannerin sivuilta.

Matkustaminen Lontoon lentokentiltä Brightoniin

Lontoon ympäristössä olevilta neljältä lentokentältä on kaikista suora bussiyhteys Brightoniin, ja niistä voi matkustaa helposti myös Lontoon keskustan kautta kohti Brightonia. Helpoin matka on Norwegianin suosimalta Gatwick-kentältä, mistä on lyhyt suora juna- tai bussimatka Brightonin keskustaan. Heathrow’n, Lutonin ja Stanstedin kentiltä pääsee junalla ja Stanstedista myös bussilla Lontoon keskustaan, mistä voi Victoria-bussiasemalta matkustaa parissa tunnissa Brightoniin. Alempana tarkastellaan siirtymistä kultakin kentältä tarkemmin.

Lontoosta voi siirtyä junalla Brightoniin, mikä on puolet nopeampaa mutta yleensä myös kalliimpaa kuin matkan taittaminen bussilla. Jos mielii ensin mennä lentokentältä Lontoon keskustaan ja sieltä Brightoniin, lähtevät junat Lontoossa sekä London Bridge- että Victoria Station -asemilta kohti rannikkokaupunkia. Junamatkoista vastaavat Southern ja First Capital Connect. Lippujen hinnat ovat yleensä sitä edullisempia mitä aiemmin ne varaa internetin kautta. Lippuluukulta tikettinsä hankkiva maksaa junamatkasta huomattavasti enemmän kuin verkon kautta ostava.

Rautateitse matkustava saapuu Brightoniin lähelle North Laine -aluetta, josta on vähän alle kilometrin matka Brighton Pier -laiturille.

National Express -bussi Heathrown kentällä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Heathrow’n kentältä pääsee Brightoniin helpoiten National Expressin bussilla.

Jos Lontoosta mielii bussilla Brightoniin, lähtevät ne Victoria-rautatieaseman naapurissa olevalta Victoria Coach Station -asemalta 30-60 minuutin välein. National Express vie hyvillä busseilla rannikolle parissa tunnissa, ja nämä bussit kiertävät aina Gatwickin kentän kautta. Aikaisin lippunsa verkon kautta ostava saa usein hyviä alennuksia, mutta lippuluukulta tai kuljettajalta ennen matkan alkamista hankittu lippu on hintavampi.

Bussilla suoraan lentoasemalta tai sitten Lontoosta Brightoniin matkustavat, saapuvat niin sanotulle Poole Valley -asemalle, joka on aivan Brighton Pier -laiturin ja The Lanes -alueen vieressä.

Matka Heathrow’n kentältä Brightoniin

Heathrow’n kentältä pääsee Brightoniin helpoiten National Expressin bussilla. Matka-aikaa kentältä rannikolle tulee 2-3 tuntia.

Matka Stanstedin kentältä Brightoniin

Ryanairin suosimalta Stanstedin lentoasemalta on hankala suoraan tulla Brightoniin, sillä se on melko pitkän matkan päässä rannikosta. National Express kuitenkin kuljettaa noin neljässä tunnissa perille.

Matka Gatwickin kentältä Brightoniin

Mikäli vain mahdollista, Brightoniin suuntaavan on hyvä lentää Gatwickin kentälle, mistä lähtee yleensä tunnin välein busseja rannikolle. Nopeimmin matka taittuu junalla noin puolessa tunnissa ja alle 10 punnalla. National Express -bussiyhtiö on myös varsin hyvä ja kohtuuhintainen kyyti tällä välillä: liput maksavat kalleimmillaankin alle 10 puntaa, ja matka-aika on yksi tunti.

Matka Lutonin kentältä Brightoniin

London Luton -lentokenttä on varsin mukavan matkan päästä Lontoosta junalla, ja näin sinne laskeutuvan kannattaa harkita menemistä ensin Lontooseen ja suuntaamista sieltä Brightoniin junalla tai bussilla. Lutonin kentältä voi myös mennä junalla suoraan Brightoniin ilman vaihtoja alle kahdessa tunnissa First Capital Connect -yhtiön junilla. Myös National Express -bussiyhtiö vie Brightoniin Lutonin kentältä, mutta matka-aikaa tulee nelisen tuntia ja liput ovat lyhyellä varoajalla kalliita.

Polkupyöräilijä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Pyöräily on opiskelijoiden täyttämässä, leudossa Brightonissa ollut aina melko suosittua, mutta on nykyisin varsinaisessa noususuhdanteessa.

Liikkuminen Brightonissa

Kävely

Brightonissa on mukava kävellä paikasta toiseen etenkin rannan tuntumassa ja aina North Laine -alueelle ja rautatieasemalle asti. Rantakatuja voi hyvin kävellä aina Brighton Marina -satama-alueelle asti, ja toiseen suuntaan mennessä Hove on sekin kävelymatkan päässä.

Brighton on jonkin verran mäkinen paikka, jossa etäisyydet ovat yllättävän pitkiä. Siellä on liikennettä melkoisesti etenkin viikolla aamulla ja illalla, mutta siellä on erittäin hyviä kävelypaikkoja alueilla, joilla on vähän tai ei lainkaan autoja. Tällaisia ovat rannan ja sen päälaiturin lisäksi The Lanes, jonka kujilla on mukava syödä, istua kahvilla, shoppailla ja viettää iltaa. Sieltä on mukava kävelymatka North Laine -alueelle, joka on nuorison suosikkipaikka kaupungissa. Sen lähellä on rautatieasema, jonne on noin kilometrin kävelymatka rannalta.

Julkiset liikennevälineet

Brightonissa ja siihen vuonna 2000 liitetyssä Hovessa on kaksi bussiyhtiötä, joilla liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista etenkin lyhyellä lomalla tai jos majoittuu keskustan ulkopuolella. Brightonin ja Hoven bussiliikenteen autojen kuljettajilta voi ostaa niin kerta- kuin päivälippujakin, ja tätä nykyä yhdensuuntainen lippu maksaa kaksi puntaa, päivälippu neljä puntaa.

Toinen bussiyhtiö eli The Big Lemon on viikolla ja kouluaikoina hyvä, ekologinen ja edullinen tapa siirtyä paikasta toiseen. Yhtiön busseilla on omat pysäkit, ne kulkevat ruokaöljyllä ja yhdensuuntainen lippu niihin maksaa puolitoista puntaa, koko päivän lippu kaksi puntaa. Bussit eivät ikävä kyllä liiku yliopiston lomien aikaan (kesäkuun lopulta syyskuun alkupuolelle, joulun ja pääsiäisen aikoihin) tai viikonloppuisin, mutta muulloin ne ovat paras tapa liikkua Brightonissa bussilla.

Taksi

Brightonissa on valtava määrä Lontoostakin tuttuja takseja, joilla on mukava matkustaa paikasta toiseen. Niiden käyttäminen on suositeltavaa matkalaukkujen kanssa ja öisin liikkuvalle.

Pyörän vuokraus

Pyöräily on opiskelijoiden täyttämässä, leudossa Brightonissa ollut aina melko suosittua, mutta on nykyisin varsinaisessa noususuhdanteessa. Brighton Cycle Hire lähellä rautatieasemaa on yksi vaihtoehto vuokrata pyörä kaupungissa vieraillessa.

Teksti: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti