Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Helsingissä, taululla lento Lontoon Heathrow-kentälle
Lontooseen lentää useita eri lentoyhtiöitä, jotka tosin muuttavat tai lopettavat reittinsä tämän tästä.

Matkat ja matkustaminen Lontooseen

Vain harvaan maailman kaupunkiin on yhtä helppo Suomesta lentää kuin Lontooseen, ja Helsingin lisäksi sinne voi lentää suorilla lennoilla muualta Suomesta, eli Lappeenrannasta, Rovaniemeltä ja Tampereelta. Myös Turusta voi lentää Lontooseen välilaskullisilla lennoilla, ja Lontooseen pääsee usein kohtuullisin hinnoin. Lontooseen on paljon lähtijöitä ympäri vuoden, joten aina lento ja hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin ennen matkan alkua.

Omatoimimatkojen lisäksi Lontooseen matkustetaan paljon matkatoimistojen järjestämille matkoille, jotka voivat kestää parista kolmesta päivästä viikkoon.

Lontooseen on helppo siirtyä muualta Euroopasta, ja jos esimerkiksi viettää aikaa muualla Britanniassa, Irlannissa tai manner-Euroopassa, voi niistä lentämisen lisäksi matkustaa Lontooseen busseilla ja junilla, joista Eurostar on nopein yhteys.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Lontooseen

Suomesta voi lähteä Lontoossa käymään omatoimisesti, jolloin lento ja majapaikka varataan itse, tai sitten matkatoimiston järjestämälle matkalle, jonkalainen tulee herkästi omatoimimatkaa kalliimmaksi.

Lontoossa koneet laskeutuvat yleensä Gatwickin, Heathrown tai Standstedin lentoasemille. Tietoa saapumisesta Lontooseen saa Pienestä Matkaoppaasta.

Omatoimisesti järjestetyt matkat

Lontooseen lentää suoraan useita eri lentoyhtiöitä, jotka tosin muuttavat tai lopettavat reittinsä tämän tästä. Näin ollen suuret lentoyhtiöt kuten Finnair, Norwegian ja Ryanair ovat niitä, jotka vuodesta toiseen vievät Suomesta Lontooseen, mutta myös Ryanair herkästi muuttaa tai lopettaa reittejään niiden suosion mukaan.

Suora lento Helsingistä Lontooseen kestää yleensä vähän alle kolme tuntia. Lippujen hinnat ovat korkeimmillaan kesällä, ja etenkin huhtikuulta lokakuun loppupuolelle on usein tuplastikin kalliimpaa kuin muina aikoina. Myös pelkästään se, että matkustaa syyskuussa eikä elokuussa, voi laskea lipun hintaa useilla kymmenillä euroilla.

Lontoo lentokoneesta nähtynä
Suora lento Helsingistä Lontooseen kestää yleensä vähän alle kolme tuntia.

Ryanair lentää Lontoon Standstedin kentälle Helsingistä, Rovaniemeltä ja Tampereelta. Rovaniemen lennot ovat kausiluontoisia ja ajoittuvat talveen. Lippujen hinnat ovat alempia kuin perinteisillä lentoyhtiöillä mutta lähtöajat ovat usein vähemmän mukavia.

Air Baltic on toinen lentoyhtiö, jolla on normaalia halvempia lippuja ja jonka koneet lähtevät Helsingin lisäksi Tampereelta ja Turusta. Lennot ovat välilaskullisia, niin että niillä on aina välilasku Riiassa. Lentojen lähtöaikoihin ja lentoaikoihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, sillä lento voi kestää viidestä tunnista vuorokauteen. Air Baltic lentää Lontoon läheiselle Gatwickin lentoasemalle.

Norwegian lentää Helsingistä suoria lentoja Gatwickin lentoasemalle yleensä joka päivä. Hinnat ovat parhaimmillaan Ryanairin kaltaisia, ja suorien lentojen lisäksi Norwegianilla on välilaskullisia lentoja.

Päivittäinen, montakin kertaa päivässä Helsingistä Heathrow’n lentoasemalle lentävä yhtiö on Finnair, jonka lippujen hinnat ovat omissa sfääreissään. Finnairillakin tosin on alempia hintoja talvikauden aikana, ja ne voi saada vain vähän yli tuplahinnalla Ryanairin ja Norwegianin edullisimpiin hintoihin verrattuna.

Lisää lentoyhteyksiä Suomesta Lontooseen:

Muitakin lentoyhteyksiä Suomen ja Lontoon välillä voi löytyä, ja niitä voi katsella Skyscannerista.

Toinen apuväline, jolla voi löytää lisää lentoyhteyksiä, on Omio.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Suomessa toimivat matkatoimistot järjestävät matkoja Lontooseen. Matkojen hinta vaihtelee suuresti vuodenaikojen ja ajankohtien mukaan ja myös hotellin tähtiluokitus vaikuttaa paljon hintaan. Lontoon hotellit ovat hintavia, ja vain harva viihtyy Lontoossa hotellissa niin paljon, että siihen olisi kannattavaa tehdä suurta taloudellista panostusta. Toisaalta lähes kaikki matkat Lontooseen ovat hintavia, niin että yöpyi missä yöpyi joutuu vuorokaudesta maksamaan lähes aina vähintään 150 euroa. Yleisesti ottaen mitä lyhempi matka on sen enemmän se matkalla vietettyä vuorokautta kohti maksaa.

Aurinkomatkat järjestää kolmen vuorokauden hintavia matkoja Lontooseen. Lennot ovat suoria Finnairin lentoja, ja hinnat ovat korkeita, niin että edullisimpiin aikoihin vuorokausi maksaa noin 150 euroa per matkustaja.

Tjäreborg järjestää eniten viikon matkoja Lontooseen, ja ne ovat sekä kestoltaan että hinta-laatusuhteeltaan parempia kuin monen muun matkatoimiston Lontoon-matkat. Viikon matkan voi tehdä vähän yli 100 eurolla per vuorokausi, mutta paljon hintavampiakin hotelleja löytyy.

Victorian bussiasema
Bussit Lontoossa saapuvat lähes aina Victorian bussiasemalle.

Matkustaminen muualta Britanniasta tai Euroopasta Lontooseen

Jos Britanniaan mielii esimerkiksi muualta Britanniasta, Irlannin tasavallasta tai manner-Euroopasta, voi matkan lentämisen lisäksi hoitaa junalla tai linja-autolla. Linja-auto on perinteisesti ollut edullisin mutta myös pitkäkestoisin kyyti, sillä junat ja etenkin Euroopan mantereelta Britanniaan kulkeva Eurostar kuten myös Britanniassa liikkuvat junat ovat hyvin nopeita.

Lippunsa ainakin viikon pari etukäteen varaava (ja sesonkiaikoina kuten kesällä aikaisemminkin) saa ne edullisemmin kuin lippunsa vasta vähän ennen matkaa hankkiva. Kaikkein kalleinta on matkustaa niin, että ostaa lipun vasta ennen matkan alkua.

National Express -bussi matkalla Lontooseen
National Express kulkee paitsi muualta Britanniasta myös lähimaista Lontooseen.

Bussit Lontoossa saapuvat lähes aina Victorian bussiasemalle, ja junat saapuvat Victorian rautatieaseman lisäksi St Pancras -asemalle ja osa voi saapua myös Paddingtonin asemalle. Tietoa saapumisesta Lontooseen saa Pienestä Matkaoppasta.

Linja-auto

Jos mielii linja-autolla muualta Lontooseen, kulkee useita eri yhtiöitä paitsi Britanniasta myös lähimaista sinne. Jos matka on merten takaa, laitetaan bussi katamaraaniin, lauttaan tai junaan, eikä mistään tarvitse erikseen huolehtia.

National Express kulkee paitsi muualta Britanniasta myös lähimaista Lontooseen.

Megabus liikkuu Britanniassa, ja sen liput ovat usein edullisempia kuin monilla muilla yhtiöillä.

Euroopan suurin bussiyhtiö Flixbus kulkee monista paikoista ja etenkin Euroopan mantereelta Lontooseen. Se on vallannut alaa melkoisesti, ja etenkin Euroopasta on sen takia hankala löytää enää muita yhtiöitä.

Vuonna 2022 ilmestynyt Bla Bla Bus on varteenotettava yhteys manner-Euroopasta Lontooseen.

Lisää linja-autoyhteyksiä Lontooseen:

Omio voi selvittää bussi- ja muitakin yhteyksiä muualta Lontooseen.

Rautateitse muualta Britanniasta tai Euroopasta Lontooseen

Nopeinta Lontooseen on muualta siirtyä junalla. Junalla voi kulkea lyhyen matkan jostakin Lontoon läheltä sinne tai sitten pitkiäkin matkoja yön yli Skotlannista. Manner-Euroopasta junayhteydet ovat Eurostarin takia nopeita mutta usein myös hintavia. Se kulkee nykyään Pariisin lisäksi monesta eri paikasta kuten Amsterdamista ja Brysselistä nopeasti Lontooseen.

Eurostar
Eurostarin junat kulkevat reilussa kahdessa tunnissa Pariisin ja Lontoon välillä.

Muualta Britanniasta junalla Lontooseen

Britanniassa liikkuu monia eri rautatieyhtiöitä, joilla on aika lailla samanlaisia hintoja.

National Rail on paras sivu selvittää junayhteyksiä ja ostaa liput, rautatieyhtiöstä riippumatta.

Jos haluaa löytää junayhteyden muualta Britanniasta Lontooseen, on myös Britain Rails kätevä sivusto, jolta voi varata lippunsa.

Muualta Euroopasta junalla Lontooseen

Eurostar on paras yhteys manner-Euroopasta Lontooseen. Kaikkein parhaiten junat kulkevat reilussa kahdessa tunnissa Pariisin ja Lontoon välillä.

Jos haluaa muualta kuten Brysselistä tai Amsterdamista Lontooseen, pitää junaa joissain tapauksissa vaihtaa.

Jos lipun varaa hyvissä ajoin etukäteen ja ajankohtana, jolloin matkustajia ei ole mahdollisimman paljon, voi Pariisin ja Lontoon välin kulkea vähän yli 60 eurolla.

Lisää rautatieyhteyksiä Lontooseen:

Omio voi löytää lisää junayhteyksiä muualta Lontooseen.

Teksti: Peter Forsberg
2022/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tässä juuri varailemassa junalippuja Gatwikista Lontooseen (lento Norwegianilla), niin huomasin sellaisen muutoksen, että Southern Railway ja Gatwick Express ovat nyt yhtä.
Kiitos vielä näistä sivuista, ovat olleet suureksi avuksi matkan suunnittelussa :) /Eeva

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti