Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
First Capital Connect -juna Brightonin asemalla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Valtaosassa tapauksista ensin mennään Lontooseen ja sieltä siirrytään junalla tai bussilla Brightoniin.

Matkat, lennot ja matkustaminen Brightoniin

Brightoniin mennään yleensä Lontoon-matkan yhteydessä, ja siellä on tapana käydä sekä päiväretkellä että pidemmällä vierailulla. Brightoniin voi toki lähteä yksistäänkin, mutta se on tavallista yleensä vain erityistapauksessa, kuten siinä että lähtee sinne kielikurssille tai sitten lähtee sinne koska joku sukulainen tai tuttava viettää siellä aikaa.

Brighton on kesäkaudella viikonloppuisin vilkas paikka, ja kaikkein vilkkainta siellä on elokuussa. Eli jos haluaa saada keskeisen ja kohtuuhintaisen majapaikan ja tutustua kaupunkiin ilman äänekästä karnevaalitunnelmaa, kannattaa sinne matkustaa muulloin kuin vilkkaimpina kesäviikonloppuina tai elokuussa.

Brightoniin on helppo siirtyä Lontoosta junilla ja busseilla, ja jos haluaa suoraan siirtyä lentoasemalta Brightoniin, helpointa se on Gatwickin lentoaseman kautta, mutta myös Luton ja Heathrow ovat siedettävän matkan päässä Brightonista.

Matkustaminen Brightoniin

Brightoniin on kaikkein kannattavinta matkustaa omatoimisesti joko Lontoossa lomaillessa tai sitten menemällä lomalle ensisijaisesti tähän maan kuuluisimpaan rannikkokaupunkiin. Kaupunki on melko suuri, värikäs ja mielenkiintoinen, ja siellä on riittävästi nähtävää ja tekemistä viikonkin matkalle. Se on erittäin hyvä paikka ottaa osaa kielikursseille tai omin nokin parantaa kielitaitojaan.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Brightoniin on Lontoon tavoin äärimmäisen helppo siirtyä omatoimisesti. Useat lentoyhtiöt lentävät niin Helsinki-Vantaa lentoasemalta kuin muualtakin Suomesta Lontooseen. Lontoosta voi yleensä alle kahdessa tunnissa siirtyä Brightoniin.

Lennot Suomesta Lontooseen

Jos Suomesta haluaa matkustaa suoraan Brightoniin, kannattaa lentää Gatwickin lentoasemalle, josta voi kaikkein nopeimmin Lontoon ympäristön lentoasemista siirtyä junalla tai bussilla Brightoniin.

Gatwickin lentoasemalle lensivät loppuvuodesta 2022 Suomesta Norwegian ja Air Baltic, jolla on Helsingin lisäksi lentoja muistakin Suomen kaupungeista.

Jos haluaa tutustua siihen kuinka Suomesta tai muualta manner-Euroopasta voi siirtyä Lontooseen, kannattaa tutkia Pienestä matkaoppaasta lentoja ja matkoja Lontooseen.

Matkustaminen Lontoosta tai muualta Britanniasta Brightoniin

Brightoniin voi joistain paikoista kuten muualta etelärannikolta matkustaa ilman, että menee sinne Lontoon kautta. Valtaosassa tapauksista kuitenkin ensin mennään Lontooseen ja sieltä siirrytään junalla tai bussilla Brightoniin.

Juna

Juna on nopein kyyti Lontoosta ja muualtakin Brightoniin. National Rail on paras sivu selvittää junayhteyksiä ja ostaa liput, rautatieyhtiöstä riippumatta.

Linja-auto

National Express kulkee Lontoosta ja joistain muistakin paikoista Brightoniin.

Megabus liikkuu Britanniassa, ja sen liput ovat usein edullisempia kuin muilla yhtiöillä.

Järjestetyt matkat

Brightoniin tehtiin 2010-luvulla järjestettyjä matkoja, mutta ainakaan keväällä 2023 kotimaiset matkatoimistot eivät järjestäneet matkoja sinne.

Aurinkomatkat järjestää edelleen matkoja Britanniaan, mutta tällä hetkellä ei Brightoniin. Jos se alkaa uudelleen järjestää matkoja sinne, ilmestyy Brighton tälle sivulle.

Kielikurssit

Brighton on suosittu matkakohde kielikurssilaisten keskuudessa, ja aikuisten onkin hyvä lähteä sinne kursseille oppimaan lisää englantia. Kaupunki on etenkin kesäisin sen verran raju paikka, että sinne ei välttämättä kannata lähettää alle 18-vuotiaita, vaan heidän on parempi opiskella englantia vaikkapa Oxfordissa tai Cambridgessa.

STS, joka jo pitkään on järjestänyt vaihto-oppilasmatkoja, tekee kielimatkoja Brightoniin. Tämä on kuitenkin hintava kurssi, mutta hinnat ovat varsin kilpailukykyisiä muiden kielikoulujen kanssa.

EF järjestää kielimatkoja kaupunkiin.

Parhaat ja huonoimmat matkustusajankohdat Brightoniin

Brightoniin matkustavan on hyvä ottaa huomioon, että se on lontoolaisten ikioma rantakaupunki, jonka lempinimi on “London by the Sea”, ja Lontoosta suunnataan sankoin joukoin etenkin Brightonin rannalle ja sen edessä oleviin kortteleihin kesäviikonloppuisin, jolloin siellä voi olla uskomattoman ja ärsyttävän vilkasta. Kaupungissa käy viikonloppuisin paljon ihmisiä koko kesäkauden ajan, eli jostakin maaliskuun loppupuolelta lokakuun loppupuolelle, mutta säät tietenkin vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä verran ihmisiä on tulossa.

Kaupungissa käydään Lontoosta ja muualtakin juhlimassa viikonloppuisin muulloinkin, ja kaikki muutkin lomat tai erityisajankohdat kuten ystävänpäivä, pääsiäinen, viralliset vapaapäivät (ns. bank holidays) ja koulujen loma-ajat talvellakin tuovat normaalia enemmän ihmisiä kaupunkiin. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Brighton on perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään miltei ympäri vuoden kiireinen paikka. Tällöin siellä on etenkin kesällä luvassa rämäkkää juhlintaa rannan tuntumassa ja sen lähistöllä ja runsaasti järjestyshäiriöitä rantabulevardin ja sen poikkikadun West Streetin tuntumassa. Niinpä kannattaa olla tarkkana, kun varaa majapaikkaa kesäviikonlopulle, eikä aivan rannan tai West Streetin välittömässä läheisyydessä ole välttämättä hyvä yöpyä.

Bank Holidays – viralliset lomapäivät

Virallisia lomapäiviä, joihin kuuluvat myös pääsiäinen ja joulu ja joita kutsutaan nimellä Bank Holidays, kannattaa katsella ennen matkapäätöksen tekemistä. Niiden määrä lisääntyi vuonna 2022 yhdellä, ja nykyään toukokuussa on peräti kolme virallista vapaapäivää. Virallisina vapaapäivinä suinkaan kaikki eivät ole vapaalla vaan esimerkiksi kaupat ovat yleensä avoinna suurin piirtein normaaliin tyyliin, mutta vapaalla on kuitenkin niin paljon ihmisiä, että Brightonin tyyliset lomapaikat ovat silloin täysin tukossa.

Hintataso

Kaupungin hintataso ei ole merkittävästi alhaisempi kuin Lontoossa, eikä siellä nykyisin enää ole juurikaan edullisempaa kuin Helsingissä. Siellä on melko hintavia majapaikkoja, mutta myös hyviä alennuksia ja erilaisia edullisia majapaikkoja kuten hosteleita, joissa yöpyy erilaisia ihmisiä, myös keski-ikäisiä ja sitäkin vanhempia.

Brightoniin tehty matka ei tule halvaksi, ja hintoja, jotka eivät kuitenkaan aivan täysin pidä paikkaansa, voi katsella Numbeon vertailusta.

Teksti: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti