Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Käytettyjen vaatteiden kauppa North Lane -kadulla
North Laine on uniikkia ja värikästä shoppailumaastoa, josta on mahdollista saada tuotteita, joita ei muualla enää nykyisin niin paljon tule vastaan.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Brightonin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Brighton on erinomainen shoppailukaupunki, joka erottuu edukseen monesta muusta Britannian kaupungista yksityisten putiikkiensa ansiosta. Ketjukauppoja siellä on kyllä tyypillisillä "high street" -tyylisillä ostoskaduilla, joihin kuuluvat keskustassa Western Road ja North Laine -alueen vieressä London Road. Niillä on paljon tavarataloja, ostoskeskuksia ja ketjuliikkeitä, joilla on varsin hyvät hinnat. Western Roadin varrella on myös Churchill Square -ostoskeskus (Russell Place).

The Lanes on ehdottomasti keskustan mukavin ostospaikka. Tämä Market Streetin ympärillä oleva korttelisto muodostuu lähinnä pienistä kujista, jotka on rauhoitettu kävelijöille ja joiden varrella on paljon mitä erilaisimpia putiikkeja. Täällä on hyvin esillä koruja, jalokiviä, kirjoja ja antiikkia. Kuuluisa antiikkiliike, joka on erikoistunut vanhoihin aseisiin ja muuhun vanhaan sodankäyntiin liittyvään esineistöön, on Lanes Armory (53 Meeting House Lane).

Vähemmän turisteja ja värikkäämpää meininkiä on luvassa North Laine -alueella, joka sijaitsee The Lanesista pohjoiseen, Gardner Streetin, Kensington Gardensin ja Sydney Streetin varrella ja lähikaduilla. Täällä on paljon kaikenlaisia vaatteita ja kenkiä, jotka sopivat kaikille punkkareista hippeihin, ja tarjontaan kuuluu myös yksityisiä levykauppoja, jotka ovat monesta muusta paikasta kadonneet. Alue on kuin Camden Town tai Soho Lontoossa takavuosina ennen niiden keskiluokkaistumista. Täällä on hyvä valikoima myös erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joista saa erityisen hyvin kasvisruokia. Alue on hyvä kenelle tahansa, joka haluaa tehdä värikkäitä ostoksia ja shoppailla niin vaatteita, koristeita kuin levyjä, elokuvia tai kirjojakin. Alueelle kannattaa tulla vierailemaan oli Brightonissa sitten koska tahansa, ja North Laine onkin vilkkainakin aikoina yleensä vähemmän tukossa kuin The Lanes lähempänä rantaa.

Brightonin pääostoskadut Western Road ja London Road sopivat niille, jotka etsivät halpoja ja yllätyksettömiä tuotteita ja vaatteita. Tänne hyvä myös tulla tulla syyskuussa 2013 uudelleen avattuun Open Market -toripaikkaan, joka on Preston Circus -aukion tuntumassa. Ennen se oli hyvä paikka hankkia elintarvikkeita, elektroniikkaa ja äänentoistolaitteita, ja uudelleen avattuna siellä on lähes 50 kojua, jotka myyvät kaikenlaista.

Lisää shoppailumahdollisuuksia on rannan tuntumassa. Sen edessä kulkevalla King’s Roadilla on jonkin verran matkamuistomyymälöitä ja kauppoja, joista saa esimerkiksi Brightonista lähtöisin olevia, maailmankuuluja Rock-karamellitankoja. King’s Roadilla ja sen lähistöllä on myös joitain koko Brightonin parhaita fish & chips -ravintoloita.

Itse rannalla niin sanottu Artist Quarter on hyvä paikka katsella taidetta, käsitöitä ja muita uniikkeja tuotteita. Täällä entisissä kalastajien käyttämissä holvikaarissa on taiteilijoiden työpajoja. Muuallakin rannalla on kaikenlaista paitakaupoista rihkamakauppiaisiin, ja myös Brighton Pier -laiturilla on kaupan tyypillisiä kaupunkiin yhdistettäviä tuotteita.

Laiturin ja Brighton Marinan välimaastossa oleva Kemptown on hyvää maastoa löytää kaikenlaisia tuotteita, joita myyvät lähinnä yksityiset, luovat putiikit.

Vähän etäämpänä keskustasta sijaitseva Brighton Marina on hyvä paikka tehdä ostoksia sen ostoskeskuksessa, ja siellä voi myös muuten viettää aikaa, syöden tai drinkillä varsin välimerellisissä tunnelmissa. Tämä uudehko alue sijaitsee noin puolentoista kilometrin päässä Brighton Pier -laiturilta itään, ja lähellä yöpyville huomionarvoista on, että sen suojissa on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva Asda-valintamyymälä. Tänne pääsee vartin välein kulkevalla bussilinjalla numero 7 noin vartissa, joko North Street tai Dykes Road -pysäkeiltä ydinkeskustasta.

Lisätietoa

Brightonin turistisivut esittelevät ostosalueita.

Mitä ostaa Brightonista?

Brighton on monipuolinen kaupunki tehdä ostoksia, ja sieltä voi hankkia niin uniikkeja tuotteita, vanhaa tavaraa kuin uusinta huutoa olevia tuotteita, joita saa kaikkialta muualtakin. London Road ja Western Road ovat paikkoja, joista saa kaikenlaista vaatteista kosmetiikkaan ja kenkiin. Western Roadin varrella sijaitsevat esimerkiksi Zara, Primark, Topshop ja C&H, samoin kuin Poundland (168 Western Rd), josta saa punnalla mitä erilaisimpia tuotteita.

Uniikimpaa shoppailumaastoa on The Lanes Market Streetin ympäristössä, ja täällä on erityisen hyvin koru- ja antiikkiliikkeitä. Antiikkia ja käytettyä tavaraa kannattaakin Brightonissa katsella, ja täältä on mahdollista löytää kaikkea mahdollista postimerkeistä vanhoihin rahoihin ja hyvin arvokkaisiinkin keräilyesineisiin. Koruja, jalokiviä ja rannekelloja siellä on myös hyvin kaupan, samoin kuin muotia niin miehille kuin naisillekin. Kaikki nämä ovat edullisempia ja paremmin valikoimin tarjolla kuin Suomessa.

Sydney Street
Sydney Streetin varrella ja lähistöllä oleville kävelykaduille kannattaa lähteä juuri tekemään vaate-, kenkä- ja levyostoksia.

The Lanesia vielä uniikimpaa ja värikkäämpää shoppailumaastoa on North Laine, josta sieltäkin on mahdollista saada tuotteita, joita ei muualla enää nykyisin niin paljon tule vastaan. Kaikenlaisia vaatteita, levyjä, kirjoja, koristeita ja huonekalujakin on tarjolla hyvin Sydney Streetin varrella ja lähistöllä, miellyttävillä kävelykaduilla. Tänne kannattaakin lähteä juuri tekemään vaate-, kenkä- ja levyostoksia, mutta siellä on kaupan myös kaikenlaista muuta.

Brightonista kannattaa ostella miltei mitä tahansa matkalaukkuun sopivaa, ja myös esimerkiksi elintarvikkeet ja makeiset ovat hyviä ostoksia. Elintarvikkeet ovat jonkin verran edullisempia kuin kotimaassa, ja Brightonista on mahdollista hankkia paitsi tyypillisiä brittiläisiä tuotteita myös muualta maailmasta tulevia eksoottisia elintarvikkeita, joita siellä on hyvin tarjolla. Tupakkatuotteet ovat kalliimpia kuin Suomessa, ja tupakoitsijoiden on hyvä tietää, että halvimmista askeista joutuu Britanniassa nykyään pulittamaan lähes 9 euroa.

Elintarvikeostoksilla

Brightonissa on siellä täällä kioskeja ja pieniä kauppoja, joista saa ruokia ja juomia aamusta iltaan, joistain 24 tuntia vuorokaudessa. Monet näistä ovat pakistanilaisten omistuksessa, ja niistä saa yleensä myös eksoottisia tuotteita.

Varsinaisista valintamyymälöistä lähimpänä rantaa sijaitsee Morrisons (5-8 St James’s St), joka on ruokien ja juomien peruskauppa. Myös hienompi valintamyymälä Waitrose (130-134 Western Rd) on ydinkeskustassa, ja The Co-operative Food (22-23 St George’s St) sijaitsee sekin melko lähellä keskustaa, niin sanotussa Kemptown-kaupunginosassa. Hivenen ydinkeskustan ulkopuolella sijaitsee myös Sainbury’s (27 New England Street), joka on lähellä rautatieasemaa ja North Laine -aluetta.

Lähellä rautatieasemaa sijaitsee myös Yum Yum Oriental Market (23 Sydney St), joka nimensä mukaisesti on erikoistunut itämaisiin elintarvikkeisiin. Ydinkeskustassa Taj Mahal International Foods (95 Western Rd) on hyvä paikka hakea intialaisia ja muita eksoottisia elintarvikkeita.

Yelp-sivusto esittelee Brightonin valintamyymälöitä.

Hintataso

Vertailujen mukaan Brightonissa on melkoisesti halvempaa kuin Helsingissä. Elintarvikkeet voivat maksaa kolmanneksen ja muut tuotteet viidenneksen vähemmän kuin Suomen pääkaupungissa.

Aukioloajat

Brightonissa voi yleensä tehdä ostoksia 7 päivänä viikossa ja juhlapyhinäkin. Nykyisin oikeastaan vain joulupäivänä valtaosa liikkeistä on kiinni. Tyypillisiä aukioloaikoja ovat ma-ke klo 9-18, to klo 9-20, pe-la 9-19, su klo 11-17 ja juhlapyhinä (bank holiday) klo 9-18. Monet vaatekaupat ja muut yksityiset putiikit, ostoskeskukset ja tavaratalot noudattavat tämäntyylisiä aukioloaikoja, joskin monet pienemmät kaupat avataan vasta klo 10 arkisin.

Elintarvikeliikkeet ovat tätäkin paremmin auki, monet 24 tuntia vuorokaudessa, mutta käytännössä jopa valintamyymälät, jotka mainostavat olevansa ympäri vuorokauden auki, suljetaan sunnuntaisin klo 17 ja avataan vasta maanantaiaamuna. Tämä pätee suurimpiin elintarvikeliikkeisiin, mutta ei kioskeihin, pieniin yksityisiin ruokakauppoihin tai pieniin ketjuliikkeisiin kuten Tesco Expressiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti