Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Shepherd Woodward -vaatekauppa Oxfordissa
High Street on Oxfordin parhaita ja monipuolisimpia shoppailukatuja. Siltä löytyy mm. Shepherd Woodward -vaatekauppa.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Oxfordin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Oxfordin ydinkeskusta on englantilaiseen tyyliin varustettu toinen toistaan paremmilla ostosmahdollisuuksilla, joista monet sijaitsevat melko pienellä alueella, usein kävelykaduilla, aivan keskustassa, yliopistojen ja nähtävyyksien keskellä ja vieressä.

High Street on Oxfordin parhaita ja monipuolisimpia shoppailukatuja, mutta se on melko pitkä eikä ole kävelykatu ja se on iltaisin melko ruuhkainen. Kadun varrella on kaupungin hienoin ja paras shoppailu- ja oleskelupaikka, Oxford Covered Market (High Streetin ja Market Streetin välissä), ja sen yhteydessä oleva Golden Cross Walk, joista voi hankkia kaikenlaista elintarvikkeista kakkuihin ja kenkiin ja vaatteisiin, samoin kuin syödä tyypillisiä englantilaisia ruokia.

High Streetin varrella on myös muita Oxfordin shoppailuelämän kulmakiviä, kuten akateeminen kirjakauppa Oxford University Press Bookshop (116 High Street), josta voi hankkia vaikkapa kaupungissa aloitettuja, maailman parhaina sanakirjoina pidettyjä Oxford English Dictionary eli OED -sanakirjoja. Kadun varrella on myös kaupungissa vierailevien suosikki eli University of Oxford Shop -kauppa (106 High Street), josta voi hankkia matkamuistoja, tuliaisia ja kaikenlaista, mikä liittyy Oxfordiin, sen yliopistoihin ja historiaan. Kadun varrella on näiden lisäksi hyvä määrä antiikkia, vaatteita, asusteita ja kaikenlaista muuta pukeutumiseen liittyvää.

Muista keskustan kaduista Broad Street, jonka varrella on kesäisin terasseja ja loppupäässä hienoja nähtävyyksiä, on hyvä shoppailukatu. Sen varrella on muutama kirjakauppa, taidetarvikeliikkeitä ja vaatekauppoja, joilta kuten kirjakaupoiltakaan ei ole helppo Oxfordissa ollessa välttyä.

Muista Oxfordin shoppailukaduista huomionarvoinen on Little Clarendon Street, joka sijaitsee Jericho-kaupunginosassa jonkin matkan päässä ydinkeskustasta pohjoiseen. Sen varrella on tietysti muodikkaita vaatteita, kenkiä ja asusteita myyviä liikkeitä, mutta myös käytettyjen vaatteiden liikkeitä ja kodintarvikkeita.

Pienet putiikit ovat Oxfordissa hyviä, ketjuliikkeitä keskustan kävelykaduilla riittää ja ostoskeskuksia siellä on. Mikäli mielii tehdä vähän arkisempia ostoksia, on esimerkiksi Clarendon Centre (52 Cornmarket Street) siihen hyvä ostoskeskus kävelykadun varrella, jossa muutenkin sijaitsee paljon mainstream-shoppailijoiden mieleen olevia kauppoja. Lähellä sijaitsee toinen ostoskeskus, Westgate Centre (37 Westgate), jossa sielläkin voi tehdä vähän arkisempia vaate- ja kenkäostoksia, samoin kuin hankkia kaikenlaista kodintarvikkeista optikkoliikkeisiin ja vaatekauppoihin.

Englannissa kun ollaan, on Oxfordissa ollessa hyvä katsastaa myös Marks & Spencer -tavaratalo (13-18 Queen Street) Carfax Tower -tornin vieressä. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista elintarvikkeisiin.

Daily Info -sivustolla on lisätietoa shoppailusta Oxfordissa.

Mitä ostaa Oxfordista?

Etenkin kun punta on pitkän ajan keskiarvon alapuolella, kuten se jo vuosia on ollut, on Britannia varsin kohtuuhintainen ostospaikka, josta saa tuotteita hyvin ja laajoin valikoimin. Kaikkea on kaupan niin käsityöläisten markkinoilla kaupungin kujilla ja aukioilla kuin moderneissa ostoskeskuksissa, joissa voi säällä kuin säällä kiertää kauppoja seitsemänä päivänä viikossa.

Tyypillisiä ostoksia Oxfordissa ovat vaatteet, kengät, asusteet ja muu pukeutumiseen liittyvä, elintarvikkeet, kirjat, antiikki, kodintarvikkeet, elokuvat, musiikki ja erilaiset pelit. Leluja, matkamuistoja ja koristeita niin jouluun kuin muihinkin tilaisuuksiin on Oxfordissa tarjolla hyvin. Edullinen hintataso houkuttelee tekemään ostoksia ympäri vuoden, mutta erityisen hyviä aikoja shoppailla kaupungissa ovat joulualennukset, jotka alkavat 26.12. heti aamulla, ja keskikesän alennusmyynnit yleensä heinäkuussa.

Elintarvikeostoksilla

Oxfordissa on tarjolla hyviä elintarvikkeita ja juomia piiraista siidereihin ja karkkeihin. Harva ehkä tekee ruokiaan Oxfordissa ollessaan itse, mutta piknik-tarvikkeita ja välipaloja tulee kenties hankittua ainakin kesäkautena. Niitä ja muitakin elintarvikeostoksia varten paras paikka on Oxford Covered Market (High Streetin ja Market Streetin välissä). Täältä saa erityisen hyvin paikallisesti kasvatettuja tai tuotettuja ruokia ja juomia, mutta myös kaikenlaista muuta. Marks & Spencer -tavaratalon (13-18 Queen Street) Simply Food -osasto on sekin hyvä paikka hakea elintarvikkeita, etenkin vähän peruselintarvikkeita hienompia. Sieltä saa myös kaikenlaisia valmisruokia tai ruokia, joita voi syödä sellaisenaan tai nopeasti lämmittää mikrossa.

Oxford Covered Market
Elintarvikeostoksia varten paras paikka on Oxford Covered Market.

Arkisempia elintarvikeostoksia voi tehdä esimerkiksi Sainsbury’s Local -liikkeessä (7 Magdalen Street). Waitrose (9-11 Old High Street) myy sekin elintarvikkeita ja alkoholijuomia, ja siellä valikoima on tasokkaampi kuin normaalissa ruokakaupassa.

Oxford on tietenkin monikulttuurinen kaupunki, josta on helppo hankkia Aasiasta tai Afrikasta tulevia elintarvikkeita. MK Oriental Market (42 St Clemens) on yksi vaihtoehto kiinalaisille ja muille Kaukoidän tuotteille, ja Tahmid Stores (53 Cowley Road) puolestaan myy lähinnä intialaisia ja Lähi-idästä tulevia elintarvikkeita.

Hintataso ja aukioloajat

Oxfordin hintataso ei tuo valtavia yllätyksiä suomalaiselle, mutta kannattaa muistaa, että siellä on paremminkin Lontoon hinnat kuin esimerkiksi Pohjois-Englannin. Vuokrat ovat kalliita, mikä tarkoittaa sitä, että keskustassa monet liikkeet ovat joko hienoja liikkeitä tai tunnettuja ketjuliikkeitä, mutta vähän edullisempia hintoja tulee vastaan markkinoilla ja keskustan ulkopuolella. Kilpailu on kuitenkin Oxfordissa kovaa. Etenkin vaatteet ovat edullisia, ja alennukset ovat nekin hyviä. Ruoat ja alkoholijuomat maksavat suurin piirtein saman kuin Suomessa, mutta tupakkatuotteet ovat huomattavasti kotimaata kalliimpia.

Oxfordissa liikkeet ovat hyvin auki. Valtaosa pienistäkin liikkeistä keskustassa on avoinna ainakin 18.00 asti, usein 20.00 asti, ja tavaratalot ja ostoskeskukset voivat olla avoinna tätäkin myöhempään. Lauantaisin ollaan yleensä avoinna 18-20.00 asti, mutta sunnuntaisin suljetaan usein jo klo 17.00. Suuremmat elintarvikeliikkeet ovat sunnuntai-iltaisin kiinni, mutta pienemmät ruokakaupat ja kioskit ovat yleensä aina auki, monet yötä myöten. Alkoholia voi ostaa koska tahansa, ja sitä saakin monista elintarvikeliikkeistä mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti