Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupat ovat avoinna 10-11.00 alkaen vähintään klo 18.00 asti, joka on yleinen sulkemisaika markkinoille ja pienemmille, yksityisille liikkeille.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Lontoon parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odoteltavissa.

Parhaat ostosseudut

Napoleon nimitti aikoinaan englantilaisia "kauppiaiden kansaksi", ja maassa todellakin on hyvä tehdä ostoksia, sillä kauppoja riittää ja hintataso on kohtuullinen. Lontoo on kaupunki, josta voi hankkia mitä tahansa, ja siellä on luultavasti enemmän shoppailumahdollisuuksia kuin missään muualla. Keskustan West End on tietenkin pääshoppailupaikka, mutta kaupungissa on monta muutakin hyvää shoppailualuetta ja lisäksi markkinoita, joilla on värikäs meininki ja joilta tavara lähtee mukaan yleensä kauppoja edullisemmin.

West End eli Lontoon ydinkeskusta on erinomaista shoppailumaastoa minkälaisen tavaran osalta tahansa, ja Oxford Street on edelleenkin kaupungin pääshoppailukatu. Se on eri osilta eri tyylinen shoppailupaikka, ja pätkä Marble Arch - ja Oxford Circus -metroasemien välillä on hienostunutta ostosaluetta, jolta löytyy joitain kaupungin tunnetuimpia tavarataloja, kuten John Lewis, Debenhams ja Selfridges, josta sanonta "asiakas on aina oikeassa" sai alkunsa. Tällä välillä on myös Bond-street katu, joka on tunnettu luksusluokan shoppailupaikka ja jonka jalokivi- ja muotiliikkeet sopivat hyvin kaikkein vauraimmille lomailijoille. Oxford Street on toisenlainen luonteeltaan Oxford Circus - ja Tottenham Court Road - metroasemien välillä, ja täältä löytyy kaikenlaisia ketjuliikkeitä levykaupoista kirja- ja vaatekauppoihin, ja Oxford Circuksen tienoilla ovat myös suuret vaatteita myyvät ketjuliikkeet kuten Primark ja H&M. Kadun varrella on myös elektroniikkaa myyviä liikkeitä, mutta näitä on parempi katsella Tottenham Court Road -kadulla, ja kirjakauppoja löytyy lisää Charing Cross Roadilta, jonka varrella ovat mm. akateeminen kirjakauppa ja Foyles, joka aikoinaan oli maailman suurin kirjakauppa.

West Endin suurista kauppakaduista hyvä shoppailupaikka on myös Regent Street, jolta löytyy erityisen paljon kalliita muoti- ja muita liikkeitä, sekä Hamleys, joka on maailman suurimpia leluliikkeitä. Alueella kannattaa näiden katujen lisäksi tutustua Sohoon, joka iltaisin on huvittelukeskus mutta päivisin erinomainen shoppailupaikka, josta löytyy erityisesti Carnaby Streetin varrelta muotia myyviä ketjuliikkeitä mutta muualta lähinnä uniikkeja putiikkeja, joista huomionarvoisia ovat mm. Berwick Streetin levyliikkeet.

Muuallakin ydinkeskustassa on paljon liikkeitä, ja yleisesti ottaen alkuilta, noin klo 16.00 jälkeen viikolla, ja koko iltapäivä viikonloppuisin ovat hyvin kiireisiä shoppailuaikoja, jolloin kannattaa tehdä ostoksia muualla kuin pääshoppailukaduilla. Yksi suosittu vierailukohde etenkin ikkunaostoksille on Knightsbridge, hienostoalue, jolta löytyvät Harrods ja Harvey Nichols, jotka ovat kaupungin kalleimpia tavarataloja.

Hienostunut mutta huomattavasti edullisempi shoppailualue lähellä on Kensington High Street, jonka varrelta löytyy lähinnä ketjumuotiliikkeitä, mutta myös muita kauppoja, joihin harvoin muodostuu samanlaisia tungoksia kuin West Endiin. Kadulta alkava Kensington Church Street on tätäkin rauhallisempi shoppailukatu, jonka varrella on erityisen paljon antiikkiliikkeitä ja muita yksityisiä liikkeitä. Notting Hill Gate on sen päässä.

Notting Hill Gate on etenkin perjantaisin ja lauantaisin hektinen paikka, jossa on kirjakauppoja ja muita mielenkiintoisia liikkeitä. Hektisen siitä tekee tungos, joka perjantaisin ja lauantaisin jatkaa täältä Portobello Roadin markkinoille (metro: Notting Hill Gate tai Ladbroke Grove), ja tämä katu on muinakin aikoina yksi kaupungin parhaista ostoskaduista ja myös sen sivukatuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Notting Hill ei tunnetusta nimestään huolimatta ole yksistään ylempien luokkien shoppailupaikka, vaan sieltä löytyy jotakin kaikille, ja hyvin siellä viihtyvät muiden muassa nuorekkaita vaatteita ja koruja etsivät.

Toisella puolella kaupunkia oleva Camden Town on hivenen Portobello Roadia muistuttava nuorekas shoppailualue, joka on kiireisimmillään lauantai- ja sunnuntai-iltapäivisin ja josta löytyy sekä markkinakojuja että värikkäitä liikkeitä. Camden Townin markkinalueet ovat viimeisten vuosikymmenien aikana uudistuneet melkoisesti, ja niillä viihtyvät muutkin kuin nuoret. Alue on hyvin kiireinen viikonloppuisin, ja mikäli mahdollista, siitä kannattaa lähteä nauttimaan muina aikoina, jolloin shoppailukin on helpompaa.

Markkinat

Markkinat ovat eräitä Lontoon shoppailuelämän kulmakiviä, ja Portobello Roadin ja Camden Townin lisäksi kaupungissa ollessa kannattaa ehdottomasti tsekata muitakin markkinoita. Brixtonin markkinat ovat hyvät niille, jotka ovat Lontoossa ennenkin olleet, ja myös Brixtonista löytyy paljon nuorekasta tavaraa ja kaikenlaista säpinää muina päivinä kuin sunnutaisin - pääshoppailukatu täällä on Eddie Grantin laulusta tuttu Electric Avenue, ensimmäinen kokonaan sähköistetty katu Lontoossa.

Columbia Road kukkamarkkinat
Columbia Roadin kukkamarkkinoilla on melkoinen tungos mutta sen kukka- ja muut liikkeet ovat näkemisen arvoisia.

Brixtonin meininki kiinnostaa tosin lähinnä nuoria eivätkä kaikki innostu sen omalaatuisesta energiasta, ja seesteisempää menoa on luvassa itä-Lontoon markkinoilla, joista tosin sunnuntaiset Brick Lanen markkinat ovat nekin puolenpäivän tienoilla hektinen shoppailupaikka. Itäisessä Lontoossa, Liverpool Street -metroaseman vieressä on useitakin markkinoita.

Niistä Spitalfieldsin markkinat ovat viime vuosina täysin uudistuneet, ja ne ovat nykyään enemmänkin keskiluokan kuin nuorison temmellyskenttä. Kaikenlaisia liikkeitä löytyy markkinapaikan ympäriltäkin, ja täällä on käyty kauppaa vuodesta 1638 lähtien - ainoa päivä, jonne Spitalfielsiin ei kannata tulla on lauantai. Vieressä olevat Petticoat Lanen markkinat ovat lähinnä kuriositeetti, mutta siellä on edullisia tuotteita ja aitoa itälontoolaista tunnelmaa muina päivinä kuin lauantaisin, jolloin ne ovat kiinni, ja sunnuntaisin markkinat laajenevat useille kaduille. Sunnuntaisin on täälläpäin hyvä käydä myös Columbia Roadin kukkamarkkinoilla, joilla tosin on melkoinen tungos mutta jonka kukka- ja muut liikkeet ovat näkemisen arvoisia - hyvä metroasema jolle tulla vain kukkamarkkinoille haluessa on Old Street.

Lontoon markkinat ovat erityisen hyviä paikkoja hankkia antiikkia ja keräilyesineitä, ja Portobello Roadin markkinat, jotka ovat toiminnassa muina päivinä kuin sunnuntaisin, ovat lauantaiaamuisin Lontoon paras paikka tehdä löytöjä. Hyvät ovat myös perjantaisin klo 04-13.00 pidettävät Bermondseyn markkinat (metro: Borough), jonne kannattaa suunnata karttaa tarkasti tutkien. Ns. Camden Passage Market (metro: Angel) on hyvä paikka löytää antiikkia keskiviikkoisin klo 10-14.00 ja lauantaisin klo 10-17.00, ja Alfies Antique Market (metro: Edgware Road), on hyvä paikka suoritella sisätiloissa kaikenlaisia vanhoihin tavaroihin liittyviä ostoksia koko päivän.

Mitä ostaa Lontoosta?

Lontoosta voi ostaa mitä tahansa, mutta etenkin vaatteet, kengät, asusteet, elektroniikkatuotteet, kirjat, levyt, elokuvat, luksusluokan tuotteet, antiikki, keräilytavarat, ruoat ja viski ovat hyviä ostoksia kaupungissa ollessa. Vain mielikuvitus on usein rajana sille mitä Lontoossa on tarjolla, ja sinne kannattaakin lähteä shoppailemaan avoimin mielin ja tyhjin matkalaukuin.

Elintarvikeostoksilla

Monet Lontoon markkinat kuten Portobello Road ja Brixton on perimmiltään ruokatoreja, ja niiltä löytyy kaikenlaisia elintarvikkeita, kuten myös pikkupurtavia. Sohossa oleva Berwick Street on keskeisin paikka tutustua lontoolaiseen katujen elintarvikekauppaan, mutta erityisen hyvä ruokatori on Borough Organic Market (metro: London Bridge), joka torstaista lauantaihin on kaupungin paras paikka hankkia luomuelintarvikkeita.

Rick Lane -kadun markkinat
Erityisen hyvä ruokatori on Borough Organic Market, joka torstaista lauantaihin on kaupungin paras paikka hankkia luomuelintarvikkeita.

Lontoosta ei ole vaikea löytää elintarvikkeita, ja sellaiset ketjuliikkeet kuin Tesco ja Sainsburys ovat kaikkialla, niin pienin kuin suurinkin liikkein. Mikäli mielii tehdä luksusluokan elintarvikeostoksia, kannattaa suunnata Piccadilly-kadun varrella olevan Fortnum & Maison -tavaratalon (metro: Green Park tai Piccadilly Circus) pohjakerroksen ruokakauppa, joka 300 vuoden ajan on myynyt kaupungin eliitille ruokia ja juomia. Harrodsilla on oma luksusluokan elintarvikeliike, samoin kuin Harvey Nichol'sissa, ja monilla muillakin kaupungin tavarataloilla kuten Selfridgesillä on ruokaosastonsa, mutta niissä hintataso on maltillisempi kuin Knightsbrigessä ja Piccadillyllä.

Suurten liikkeiden ja markkinoiden lisäksi hyviä paikkoja tehdä elintarvikeostoksia on Soho, jossa on paljon pieniä puoteja, joista saa kaikenlaista tavaraa, usein italialaisia tai ranskalaisia elintarvikkeita, mutta myös paikallisia, aasialaisia ja muitakin. Hyvä tärppi täällä on Brewer Streetin varrella sijaitseva Lina Stores, jonka italialaiset ruoat ja ainekset tuovat heti veden kielelle.

Hintataso ja aukioloajat

Lontoon hintataso on paljon riippuvainen punnan kurssista, ja jos punta on "normaalilla" tasolla eli 10-20% euron kurssia korkeampi, on Lontoo monin osin edullinen shoppailupaikka. Hintataso on Suomea selvästi alhaisempi tätäkin korkeammalla kurssilla, ja etenkin vaatteet ovat hyvin edullisia. Ketjuliikkeet ovat poikkeuksetta edullisempia kuin pienemmät liikkeet, ja markkinat ovat yleensä ketjuliikkeitäkin edullisempia - etenkin Brick Lanen, Portobello Roadin ja Camdenin markkinat ovat parhaimmillaan hyvin edullisia shoppailupaikkoja.

Lontoossa liikkeet ovat periaatteessa auki kaikkina muina päivinä kuin joulupäivänä, eikä siellä tarvitse shoppailessa kellonajoistakaan turhan paljon huolehtia. Kaupat ovat avoinna 10-11.00 alkaen vähintään klo 18.00 asti, joka on yleinen sulkemisaika markkinoille ja pienemmille, yksityisille liikkeille. Sohossa on paljon yksityisiä liikkeitä, jotka ovat tätä myöhempään auki, ja ketjuliikkeet ja suuret tavaratalot ovat avoinna 20-21.00 asti muina päivinä kuin sunnuntaisin, jolloin liikkeet pannaan yleisesti kiinni klo 17-18.00 ja myös monet suuret ruokakaupat kuten Sainsburys ja Tesco sulkevat sunnuntaisin aikaisemmin ovensa. Pienet ketjuelintarvikeliikkeet kuten Tesco Metro -ketjun liikkeet ovat avoinna myöhempään, jotkut 24 tuntia vuorokaudessa, ja pienet kioskimaiset elintarvikeliikkeet ovat nekin avoinna usein tauotta tai ainakin suuren osan ajasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Hei, Yksi hyvä ostospaikka on Westfieldin uudehko ostoskeskus, josta löytyy jokaiselle jotakin noin 450 liikkeen joukosta. Central linen metrolla pääsee kätevästi Shepherd's Bush:in asemalle, joka on aivan ostoskeskuksen kyljessä. /RiittaR

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti