Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
terassi, The Lanes
The Lanes aivan rannan vieressä on paikka, jossa on kaikenlaisia ravintoloita ja pubeja, ja näissä voi syödä hyvin vaikkapa aasialaisia ruokia tai tyypillisiä englantilaisia pubiruokia.

Ruoka ja ravintolat

Seuraavassa käydään läpi, mistäpäin Brightonia voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Brightonin parhaat ravintolaseudut

Brightonissa ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on siellä missä kauppoja ja turistejakin, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa missään ydinkeskustan osassa.

The Lanes aivan rannan vieressä on paikka, jossa on kaikenlaisia ravintoloita ja pubeja, ja näissä voi syödä hyvin vaikkapa aasialaisia ruokia tai tyypillisiä englantilaisia pubiruokia kuten makkaroita ja perunamuusia (bangers & mash). Erinomainen pubi on Druids Head (9 Brighton Place), jolla on edessään tilava terassi. Sen makkarat perunamuusilla ovat hyvässä maineessa, ja sieltä saa cask ale -tyyppisiä oluita.

The Lanesin alueella on myös aasialaisia ravintoloita, jotka usein ovat pubien kanssa edullisimmista päästä, ja kasvissyöjätkin viihtyvät sen ravintoloissa. Kaupungin parhaita kasvisruokaravintoloita on Food For Friends (17-18 Prince Albert Street), joka tosin on hivenen kallistunut viimeaikaisen omistajanvaihdoksen myötä.

North Laine siitä pohjoiseen on aluetta, jolla on hyvin tarjolla kaikenlaisia ruokia. Pompoko (110 Church Street) on hyvä edullinen japanilainen kahvila-ravintola melko lähellä Brighton Pavilionia. New York -tyylinen deli Hell’s Kitchen (4 Gardner Street) on hyvä voileiville ja muille take away -aterioille. Lähempänä rautatieasemaa hyvä pubi The George (5 Trafalgar St) on siitä erikoinen pubi, että sen kaikki ruoat ovat kasvisruokia ja tulevat kaikkialta maailmasta. Tällä alueella pubi, joka sopii sekä lihamakkaroita haluaville että kasvissyöjille, on North Laine Pub (27 Gloucester Rd).

Yksi hyvä katu edullisille aterioille Hoveen päin mennessä on Preston Street, jolla on hyvä valikoima sekä kaikkialta maailmasta tulevia ravintoloita että pubeja. Kadulla on melko edulliset hinnat ja valikoimaa on aamusta iltaan. Sen varrella on niin pihviravintoloita kuin aasialaisiakin, kuten Vineyard Steak House (64 Preston St) ja intialainen Nashat Tandoori (58 Preston St).

Rannalla, sen edessä kulkevalla rantakadulla ja Brighton Pier -laiturilla on myös ravintoloita, ruokakojuja ja muita ruokaa tarjoavia paikkoja. Rannalle ja sen lähistölle on hyvä tulla fish & chips -aterialle ja yleensäkin kalaruoille ja pikaruoille. Kaupungin parhaita fish & chips -paikkoja on rantakadulla sijaitseva Regency Restaurant (131 King’s Road). We Love Brighton -sivusto esittelee viisi parasta fish & chips -paikkaa kaupungissa. Näitä ja muitakin ruokia on luvassa myös Brighton Pier -laiturilla, jolla on 30 ruokakojua ja Palm Court, joka tarjoaa kaupungin parhaisiin kuuluvia fish & chipsejä.

Muualla kaupungissa Kemptownissa, joka on seksuaalisten vähemmistöjen suosimaa aluetta, on jonkin verran ravintoloita.

Lisää ateriointimahdollisuuksia, kesäisin varsin välimerellisissä tunnelmissa, on Brighton Marina -satama-alueella. Täällä on kaikenlaista pizzerioista kalaruokaravintoloihin ja koko päivän aamiaisia tarjoaviin kahviloihin. Paikalle pääsee vartissa keskustasta bussilla numero 7, ja tänne on myös mukava käellä rantaa pitkin ohi Kemptownin, jolloin matkaa tulee vähän alle kaksi kilometriä Brighton Pier -laiturilta.

Lisätietoa

We Love Brighton -sivusto esittelee kaupungin ruokapaikkoja.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Brighton on kaupunki, jossa on erityisen hyvin tarjolla tyypillisiä englantilaisia pubiruokia, aasialaisia ruokia, kalaruokia, pihvejä ja kasvisruokia. Kaikkia ruokia on periaatteessa saatavilla kaikilta keskustan alueilta, joilla on ravintoloita. Hyvän läpileikkauksen koko kaupungin tarjonnasta saa pelkästään tutustumalla esimerkiksi The Lanes -alueen tai Preston Streetin valikoimiin.

Aasialaiset ruoat, joista intialaiset ovat Britanniassa suosittuja, usein edullisia ja miltei aina myös hyvin autenttisia, ovat hyvin tarjolla Brightonissa. Erityisen hyvin intialaisia ruokia on tarjolla North Laine -alueella ja Preston Streetillä. North Lainen alueella on myös japanilaisia ja kiinalaisia ravintoloita, joita on myös Preston Streetillä.

Bangers and Mash -annos lisukkeilla
Bangers and Mash lisukkeilla, perinteistä englantilaista pubiruokaa.

Pubeja on melkoisesti North Lainen tienoilla, mutta paras paikka suunnata pubiaterialle on The Lanes. The Lanes on hyvä ruokailupaikka miltei minkälaisille aterioille tahansa, mutta siellä on etenkin kesäviikonloppuina iltapäivisin ja iltaisin melkoisesti tungosta. The Lanes on parhaita paikkoja kaupungissa sekä aasialaisille ruoille että perinteisille englantilaisille pubiruoille.

Kalaruokia kaupungissa on fish & chipsin lisäksi tarjolla hyvin esimerkiksi Brighton Marina -satama-alueella mutta myös muualla kaupungissa. Parhaita ja perinteisimpiä osoitteita kalaruoille on English’s of Brighton (29-31 East St) The Lanes -kujilla.

Kasvissyöjille Brighton on Lontoon ohella Britannian paras paikka ravintoloidensa puolesta. Kasvisruokia on erityisen hyvin tarjolla Preston Streetin intialaisissa ravintoloissa, North Lainen alueella, missä on myös kasvisruokia tarjoavia pubeja, ja The Lanes -kujilla, missä sielläkin on pubeja, jotka pystyvät tarjoamaan perinteisistä pubiruoista kasvisversioita. Siellä on paljon edullisia mutta myös jonkin verran kalliita ja erittäin tasokkaita kasvisravintoloita, kuten Terre a Terre (71 East St). Edullisten aasialaisten ja vegaaneillekin sopivien kasvisruokien ystäville hyvä ruokailupaikka on Loving Hut (The Level, St Peter’s Place) lähellä rautatieasemaa, ja sehän on kansainväliseen ketjuun kuuluva edullinen ruokailupaikka. Happy Cow -sivusto esittelee lisää kasvisruokaravintoloita Brightonissa.

Hintataso

Brightonissa voi niin halutessaan syödä intialaisia ja kasvisruokia melko edullisestikin, alkaen 4-5 punnalla. Ruoat ovat kautta linjan edullisempia kuin kotimaassa, ja pubiaterian saa hyvin oluttuopin kanssa 10-15 eurolla.

Juomaraha

Brightonissa ei ole tapana ravintoloissa jätellä juomarahoja, mutta hienoissa ravintoloissa voi erityisen hyvästä ruoasta ja palvelusta jättää niin halutessaan tippiä.

Ruokailuajat

Brightonin ruokailuajat ovat kotimaata vastaavia. Aamiaisen saa aamuseitsemästä lounaaseen, joskin täällä on melkoisesti myös koko päivän aamiaisia tarjoavia kahviloita ja pubeja. Lounasaika on noin klo 11-15.00, ja se on ravintoloissa usein vilkkain aika ainakin kiireisten matkustusaikojen ulkopuolella. Päivälliselle voi hyvin siirtyä hyvin aikaisinkin, jo kello 17.00 alkaen, eikä ateriointia kannata jättää viime tippaan, sillä monet pubit ja varsinaiset ravintolat sulkevat keittiönsä klo 21-22. Tämän jälkeen on rannan tuntumassa pikaruokakojuja, joista saa syötävää, ja muita vaihtoehtoja, joita voi syödä vaikka pubi-illan päätteeksi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti