Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kahvilan terassi Oxfordissa
Oxfordissa ravintolat avaavat ovensa varsin aikaisin, lounasta voi syödä jo pian kymmenen jälkeen, ja klo 14-15.00 jälkeen ei lounastarjouksia enää näe.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Oxfordia voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Oxfordin parhaat ravintolaseudut

Ravintolan löytäminen Oxfordista on helppoa, sillä ravintolat ovat keskittyneet tietyille seuduille. Ydinkeskustassa on valtaosa hyvistä ravintoloista, mutta niitä on myös hivenen ytimen ulkopuolella Cowley Roadin varrella, niin sanotussa St Clements -kaupunginosassa, samoin kuin Jericho-kaupunginosassa, missä Walton Road on hyvä ravintolakatu. Näiden alueiden lisäksi joenrannat joko keskustassa tai muualla ovat suosittujen terassiravintoloiden sijaintipaikkoja, joissa on hyvä maistella kalaruokia, tyypillisiä englantilaisia ruokia ja paikallisia oluita.

Paras paikka suunnata syömään Oxfordissa on Oxford Covered Market (High Streetin ja Market Streetin välissä) ja sen välitön lähitienoo. Itse kauppahallissa on sellaisia erinomaisia kahvila-ravintoloita kuin Pieminister ja Brown’s Cafe, jotka tarjoavat hienot puitteet maistella piiraita ja muita tyypillisiä englantilaisia ruokia. Kauppahallin ympäristössä on paljon muitakin ruokapaikkoja varsinaisista ravintoloista kahviloihin, pikaruokapaikkoihin ja leipomopuoteihin, jotka Oxfordissa myyvät hyviä ja täyttäviä piiraita ja muita ruokia, myös lämmitettynä ja puodin omalla terassilla nautittavaksi. Yksi hyvä tällainen on esimerkiksi muualtakin tuttu West Cornwall Pasty Co (5 Cornmarket Street).

Kohtalaisen hyvä ravintolakatu on linja-autoasemalta Broad Streetille johtava George Street, jonka varrella tosin on paljon ketjuravintoloita mutta myös jonkin verran pubeja, joista saa ruokia. Englantilaistyyliset pubit, joita on keskustassa paljon myös Broad Streetillä ja sen loppupään lähistön kaduilla, ovat nekin hyviä ruokapaikkoja, sillä valtaosa niistä tarjoaa perunamuusia ja makkaroita (bangers & mash), piiraita ja muita tyypillisiä englantilaisia ruokia. Yksi hyvä pubi aivan linja-autoaseman vieressä on Red Lion (Gloucester Street 14). Lisää ravintoloita tällä alueella on itse asiassa melkoisesti. Linja-autoaseman ympärillä on kebab-kioskeja, ja viikonloppuiltaisin juhlijoiden suosiossa oleva Park End Street on sekin katu, jolla on ruokapaikkoja.

Keskustan ulkopuolella

Keskustan ulkopuolella on kaksi aluetta, jotka ovat hyviä ruokailulle. Linja-autoasemasta jonkin matkaa pohjoiseen sijaitsee Jericho-kaupunginosa, jonka Walton Street on yöelämän keskuksia ja hyvä ravintolakatu. Yksi hyvä tärppi täällä on kreikkalaisia ja muita välimerellisiä ruokia tarjoava Manos (105 Walton Street). Monipuolinen ruokapaikka täällä on Jericho Cafe (112 Walton Street), josta saa paitsi makkaroita ja muita paikallisia ruokia myös Lähi-idästä tulevia kibbeh-lammasaterioita, meze-alkuruokia ja hyviä kasvissyöjillekin kelpaavia aterioita.

Toinen keskustan ulkopuolella oleva hyvä ravintola-alue on St Clement’s. Se sijaitsee Deer Park -puiston takana, ja vaikka paljon ravintoloita on St Clement’s Streetin ja Cowley Roadin risteyksen tienoilla, sijaitsevat monet ravintolat juuri Cowley Roadin varrella, joskus melkoisen matkan päässä St Clement’sin tienristeyksestä. Eksoottinen ruokapaikka jonkin matkan päässä risteyksestä on Aziz (228 Cowley Road), joka soveltuu hyvin vegaaneille, kasvissyöjille ja intialaisten ruokien ystäville. Näitä niin sanottuja curry-tyylisiä aterioita on tarjolla paitsi täällä myös Aziz-ravintolan toisessa pisteessä, Folly Bridge -sillalla, Head of the River -jokirantaravintolan naapurissa. Tosin myös St Clement’s Streetin varrella, lähempänä keskustaa on ravintoloita, joista hyvässä maineessa on Fishers (36-37 St Clement’s Street), jota pidetään kaupungin parhaana kalaruokaravintolana.

Muualla kaupungissa Head of the River -jokirantaravintolan (Folly Bridge) kaltaiset terassiravintolat ovat vuoden ympäri parhaita paikkoja käydä syömässä. Kalaruoat ovat näissä yleisiä, ja ravintoloita on niin lähellä keskustaa kuin sen ulkopuolellakin. Hyviä kalaruokia ja oluita on luvassa myös joenrannoilla sijaitsevissa Trout- (195 Godstow Road) ja Fishes- ravintoloissa (North Hinksey Village).

Experience Oxfordshire -sivusto antaa enemmän tietoa Oxfordshiren ravintoloista.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Oxfordista saa hyvin paikallisia ruokia, fuusioruokia, eurooppalaisen keittiön huippuruokia samoin kuin etenkin Aasiasta ja Lähi-idästä peräisin olevia ruokia. Englantilaisista ruoista piiraat (pie tai pasty) ovat hyvin saatavissa, mutta ne ovat yleensä välipaloja, joita otetaan kioskeista tai leipomomyymälöistä ja syödään terassilla tai kadulla.

Ravintolassa sellaiset ruoat kuin shepherd’s pie ovat hyviä annoksia; joskus cottage pie on sekin annoksena. Tyypillisiä englantilaisia ruokia pubissa tai ravintolassa ovat makkarat (bangers), joista klassikkoannos on bangers & mash, maukas annos grillimakkaroita, perunamuusia ja kastiketta, jonka kanssa on mukava ottaa paikallisista sinapeista parasta eli Colman’sia ja huuhtoa kaikki alas englantilaisella oluella. Yhtä yleisiä ovat pudding-tyyliset ruoat, joista Yorkshire pudding on suosittua. Se ei ehkä ole kaikkein terveellisin vaihtoehto, mutta sen on maukas ateria, jossa on mukana paahdettua naudanlihaa ja lihakastiketta.

Näiden lisäksi etenkin lounaina ovat yleisiä erilaiset voileivät, joista saatetaan tehdä niin sanottu ploughman’s lunch eli ateria, jossa on perunalastuja, voileipä ja salaattia. Monet paikalliset kuitenkin vain syövät voileivän ja ehkä sipsejä lounaaksi. Kaikkia se ei pidä tyytyväisinä, mutta voileipiä myyviä putiikkeja on Marks & Spencerin Simply Food -ruokaosastosta Mortons-ketjuun, jolla on pisteitä muun muassa osoitteissa 22 Broad St ja 36 Little Clarendon Street sekä Oxford Covered Market -kauppahallissa.

Hyvä ravintola, jossa voi syödä etenkin makkaroita mutta myös muita englantilaisia ruokia, on niinikään Oxford Covered Market -kauppahallissa oleva Brown’s Cafe. Hyvä piirakkaravintola siellä on Pieminister. Muualla kaupungissa pubien lisäksi hyviä englantilaisia makkaroita tarjoaa Jericho-kaupunginosassa Big Bang (124 Walton Street).

Englantilaisista ruoista voi nauttia hyvin pubeissa, kahviloissa ja joissain ravintoloissa sunnuntai-iltapäivisin, jolloin järjestetään niin sanottu Sunday Roast. Tätä mainostetaan aina näyttävästi. Paikalla voi olla väkeä tungokseen asti, ja se tarkoittaa sitä, että paahtopaistia, perunoita ja vihanneksia saa iltapäivän ja illan aikana tiettyä maksua vastaan, joka nykyisin on yleensä paikan tason mukaan 8-12 puntaa.

Oxfordissa on erityisen hyvä syödä myös muita eurooppalaisia ruokia, joista italialaiset ovat hyvin suosittuja, pizzasta pastoihin, ja näitä tarjoavia ravintoloita keskustassa on melkoisesti. Myös muut Välimeren tienoon ruokia tarjoavat ravintolat ovat yleisiä, ja niitä on kreikkalaisista varsin yleisluontoisiin. Fuusioruoat ovat hienoimmissa ravintoloissa nykyään kaikkein tyypillisimpiä, ja vain kokkien mielikuvitus on rajana sille, minkälaisia ruokia on luvassa. Mikäli mielii käydä syömässä fuusioruokia upeassa mutta hivenen jäykässä ilmapiirissä, on Gee’s (61 Banbury Road) vähän Jerichosta pohjoiseen siihen kenties tasokkain vaihtoehto.

Kasvisruoka

Oxfordissa on paljon aasialaisia ravintoloita, joista intialaiset ja vähän erikoisemmat fuusioravintolat ovat nykyään suosituimpia. Myös kiinalaisia, indonesialaisia, malesialaisia, thaimaalaisia ja mongolialaisia ravintoloita Oxfordissa on. Kasvissyöjät tulevat hyvin toimeen intialaisissa ja muissa aasialaisissa ravintoloissa, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Pubit tarjoavat joskus kasvisversioita makkaroista ja muista aterioistaan, ja kaupungissa on myös ravintoloita, jotka ovat kasvissyöjille suunnattuja.

Hyvä, nopeasti valmistuvia ruokia tarjoava ravintola on Vaults (Church of St Mary the Virgin) High Street -kadun varrella. Kasvisruokia on tarjolla myös intialaisessa Chutney’s-ravintolassa (36 St Michael’s) aivan lähellä linja-autoasemaa, ja linja-autoasemalla on kebab-kioski, joka myy falafelejä. Happy Cow -sivusto esittelee tarkemmin Oxfordin kasvisruokaravintoloita ja terveyskauppoja.

Hintataso, juomaraha ja ruokailuajat

Oxfordin hintataso on Lontoon tyylinen. Se ei hirveästi poikkea Helsingin hintatasosta, ja 10-15 eurolla saa syötyä varsin hyvin illallakin. Pubeissa on usein melko edullista syödä, piiraspuodit ja kahvilat myyvät nekin edullisia välipaloja ja kunnon aterioitakin. Varsinaiset hienot ravintolat, joihin yliopiston silmäätekevät ja opiskelijoiden vieraina olevat vanhemmat mielellään suuntaavat, ovat kuitenkin kalliita, niin että niissä pääruoat maksavat reilusti yli 15 euroa. Alkoholijuomien hinta pubissa on ainakin Suomen suurten kaupunkien keskustoja vähän edullisempi, mutta hienoissa ravintoloissa viinit ja etenkin viinat maksavat melkoisesti.

Juomarahaa Oxfordissa ei kovin paljon jätetä. Hienommissa ravintoloissa jotkut niin tekevät, mutta yleensä Englannissa ollessa ei juomarahoillaan päätään kannata vaivata.

Oxfordin ruokailuajat ovat rentoja, mutta ne muistuttavat enemmän pohjoismaalaisia kuin eteläeurooppalaisia aikoja. Ravintolat avaavat ovensa varsin aikaisin, lounasta voi syödä jo pian kymmenen jälkeen, ja klo 14-15.00 jälkeen ei lounastarjouksia enää näe. Illallista aletaan syödä sitäkin varsin varhain, niin että klo 18-19.00 hienoimmatkin ravintolat alkavat sitä tarjota. Monet ravintolat sulkevat keittiönsä aikaisin, niin että klo 22-23.00 jälkeen on vaikea löytää kunnollista ravintolaa tai pubia, joka vielä tarjoilee ruokaa. Pikaruokia on kaupungista saatavissa hyvin myöhäänkin, ja Oxfordissa kuten muuallakin Britanniassa viikonloppuöisin on ruokaa tarjoavien pisteiden ympärillä paljon säpinää. Pikaruokia ja muita myöhäisiä aterioita on hyvin tarjolla Gloucester Green -bussiaseman ympärillä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti