Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Thai-ravintola Lontoossa
Varsinaisten ravintoloiden lisäksi Lontoossa on paljon kahviloita, kojuja ja muita paikkoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia voileivistä indonesialaisiin nuudeliannoksiin.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi mistäpäin Lontoota löytyy kätevimmin hyviä ravintoloita, minkälainen hintataso kaupungin ruokapaikoissa on ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla.

Lontoon parhaat ravintolaseudut

Lontoossa on valtava määrä ravintoloita, joiden taso niin ruokien laadun kuin hintojenkin suhteen on hyvin vaihteleva. Varsinaisten ravintoloiden lisäksi Lontoossa on paljon kahviloita, kojuja ja muita paikkoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia voileivistä indonesialaisiin nuudeliannoksiin. Ravintolan löytäminen Lontoosta ei ole vaikeaa, mutta vain West Endissä ravintoloita on kaikkialla, muualla kaupungissa lähinnä high street -ostoskaduilla ja niiden lähistöillä sekä muilla keskeisillä ja vilkkailla paikoilla.

West End eli Lontoon shoppailu- ja huvittelukeskus on monipuolinen ruokailupaikka, jossa voi syödä joka puolelta maailmaa tulevia ruokia. Pubit tarjoavat varsin vaihtelevalla menestyksellä englantilaisia ruokia, kuten fish&chips ja makkaroita perunamuusin kanssa, ja parhaimmillaan nämä ovat eräitä kaupungin miellyttävimpiä ruokapaikkoja, joissa ruoat tyypillisesti huuhdotaan alas oluen kanssa.

Aasialaiset ravintolat ovat nekin yleisiä, paitsi Chinatownissa eli Gerrard Streetin hallitsemassa kiinalaisessa kaupunginosassa myös Sohossa, ja ne ovat ilmapiiriltään ja ruoiltaan autenttisia ravintoloita, joissa ruoat voi halutessaan tilata kiinaksikin. Hyvän tällaisen ravintolan löytää helpoiten siten että etsii paikan, jossa on kiinalaisia syömässä. Intialaisten ravintoloiden määrä keskustassa on ollut lisääntymään päin viime aikoina. Thaimaalaiset, vietnamilaiset, indonesialaiset ja malesialaiset ruoat, kuten myös japanilaiset sushit ja muut ateriat, ovat helposti saatavissa paitsi Chinatownissa myös muualla West Endissä, etenkin Sohossa, jossa ravintoloita on paljon Soho Square -aukion lähellä sekä Shaftesbury Avenuen viereisillä kaduilla.

West Endissä on myös huomattava määrä italialaisia ravintoloita, ja myös tyyriit ranskalaiset ravintolat ovat varsin yleinen näky keskustassa. Muualta maailmasta tulevia ruokia Sohossa ja sen ympäristössä on paljon, ja nykyään vastaan tulee yhä enemmän meksikolaisia ja brasialaisia ravintoloita. Lontoon ravintolaelämä uudistuu koko ajan ja uusia paikkoja tulee ja niiden tarjonta saattaa olla peräisin mistä maailman kolkasta tahansa.

West Endin lisäksi Lontoossa on keskitetysti paljon ravintoloita itäisessä Lontoossa, the Cityn alueella ja sen liepeillä, kuten myös sen vieressä olevassa East Endissä, joka alkaa Liverpool Street -aseman liepeiltä. Shoreditch High Street on tunnettu vietnamilaisista ravintoloista, ja Brick Lanen varrella on värikäs kokoelma intialaisia ravintoloita. Markkinat kuten Spitalfields ja Petticoat Lane ovat hyviä paikkoja katuruoille, joiden joukossa on kaikenlaista thaimaalaisista paikallisiin ruokiin. Myös kasvissyöjille markkinapaikoilla on ruokia, ja täälläkin vain mielikuvitus on rajana sille, minkälaisia ruokia tarjoavia ravintoloita ja kojuja tulee vastaan.

Camden Town on hyvä paikka edulliselle aterialle, ja täällä markkinapaikat myyvät paljon aasialaisia ruokia, mutta myös muualta tulevat ruoat ovat yleisiä, joskaan englantilaisia tai muita eurooppalaisia ruokia siellä ei paljon ole. Täälläkin tosin pubit tarjoavat usein tyypillisiä englantilaisia ruokia, ja italialaisia ja muitakin ravintoloita on katujen varsilla varsin hyvä määrä.

Läntisessä Lontoossa Nottin Hillissä on paljon ravintoloita, ja Portobello Road on sivukatuineen yksi parhaita ravintolaseutuja koko kaupungissa. Westway-pikatien alla, lähellä Ladbroke Grove metroasemaa on useita hyviä ravintoloita, joissa on edulliset hinnat, ja täältä löytyy niin englantilaisia kuin aasialaisiakin ruokia. Golborne Road tästä vähän eteenpäin on myös erittäin värikäs ruokailupaikka, ja sen varrelta ja läheltä löytyy kaikkialta maailmasta tulevia ruokia, joita tarjotaan autenttisissa puitteissa.

Opas Lontoon ravintoloihin

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Lontoon ravintolat tarjoavat kaikkialta maailmasta tulevia ruokia, ja brittiläisten ruokien lisäksi sieltä saa erityisen paljon italialaisia ja aasialaisia ruokia. Myös ranskalaisia, meksikolaisia ja pohjoisamerikkalaistyylisiä pihvi- ja grilliruokia tarjoavia ravintoloita siellä on melkoinen määrä, ja kuukausittain sinne ilmaantuu uusia ravintoloita, joiden ruoat saattavat olla peräisin mistä tahansa ja jotka joskus myös harrastavat kaikenlaisia fuusioita, jotka yhdistelevät eri maiden ruokia.

Englantilaiset ruoat ovat varsin kelvollisia pääruoaksi, ja parhaat paikalliset ruoat voi löytää pubista tai kahvilasta. Erilaiset piirakat ovat tyypillisiä englantilaisia ruokia, joita syödään perunamuusin ja herneiden kanssa. Makkarat, joita menussa kutsutaan usein "bangers" -nimellä, tulevat perunamuusin ja kastikkeen kera, ja niistä on monissa paremmissa pubeissa kasvisversioita saatavilla. Sunnuntaisin paahtopaisti (Sunday Roast) on monen pubin ainoa tarjottava ruoka, ja näitä tarjoavat myös monet kahvilat ja muutkin ravintolat.

Banger Bros -makkaraa
Makkarat, joita menussa kutsutaan usein "bangers" -nimellä, tulevat perunamuusin ja kastikkeen kera.

Eurooppalaisista ruoista italialaiset ovat aina helposti saatavilla, mutta italialaisten ravintoloiden taso vaihtelee melkoisesti ja etenkin turistien suosimilla alueilla italialaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat heikkotasoisia ja ylihintaisia. Sohossa on hyviä italialaisia ravintoloita, ja nämä tarjoavat klassisia pasta-annoksia, pizzoja ja joskus myös italialaisia ruokia yhdistettynä muiden keittiöiden ruokiin. Ranskalaiset ruoat ovat nekin varsin yleisiä mutta harvoin edullisia, ja ranskalaiseen ravintolaan suuntaavat saavat miltei poikkeuksetta hyviä ruokia varsin autenttisissa puitteissa. Muista eteläeurooppalaisista ruoista espanjalaiset ovat tapasten johdolla yleisiä ja niitä on vaikkapa Sohosta helppo löytää, ja myös kreikkalaisia ruokia tulee vastaan siellä täällä.

Aasialaisista ruoista kiinalaiset ovat edelleen melko yleisiä, ja niiden taso vaihtelee melkoisesti, mutta Chinatownissa niin kiinalaiset kuin muutkin aasialaiset ravintolat ovat aina tasoltaan vähintäänkin kohtuullisia. Chinatownissa voi syödä täysin autenttisia kiinalaisia ruokia ja Euroopassa harvinaiset dim sum -ateriakokonaisuudet ovat siellä helposti saatavissa. Vietnamilaiset, malesialaiset, indonesialaiset ja thaimaalaiset ruoat ovat vime vuosikymmenen aikana tulleet hyvin yleisiksi, ja näitä tarjoavia ravintoloita on melkoisesti ympäri kaupunkia. Japanilaisia ravintoloita ja pisteitä jotka myyvät sushia ja muita japanilaisia ruokia, on nykyään paljon jo pelkästään Sohossa ja Oxford Streetin varrella. Intialaiset ravintolat vaihtelevat tasoltaan heikosta huippuluokkaan, ja vaikka intialaisia ruokia on melkoisesti ympäri kaupungin, on Brick Lane -katu itä-Lontoossa paikka, joihin näitä kannattaa lähteä syömään.

Muista ruoista eteläamerikkalaiset ovat aasialaisia harvinaisempia, mutta meksikolaisia ravintoloita on katukuvassa entistä enemmän ja myös brasialaiset ravintolat jatkavat jo useita vuosia kestänyttä suosiotaan. Argentiinalaisia pihvipaikkoja kaupungissa on jonkin verran, mutta yleisesti ottaen "steak house" ravintolat ovat heikkotasoisia ja Aberdeen Angus Steak House -ketjun ravintoloita kannattaa ehdottomasti vältellä. Pohjoisamerikkalaisia ruokia on tarjolla paitsi pikaruokapisteissä myös joissain muissa ketjuissa ja yksittäisissäkin ravintoloissa, joissa voi ottaa barbeque-grillilihoja tai muita vastaavia ruokia.

Kahvilat

Edulliset englantilaistyyppiset kahvilat, jotka tarjoavat kahvin ja teen lisäksi voileipiä ja lämpimiä ruokia, ovat tunnelmallisia paikkoja käydä syömässä tyypillisiä paikallisia ruokia ja usein myös Välimeren herkkuja. Englantilaiset ruoat ovat näissä yleisiä, ja lasagne ja monet muut etelä-Euroopan tutut ruoat ovat näissä edullisesti ja nopeasti saatavissa.

Tyypillinen englantilainen kahvila ei ole mikään ketjukahvila, niitä löytyy entistä vähemmän keskustasta ja niitä löytääkseen kannattaa suunnata vaikkapa läntiseen Lontooseen, Notting Hilliin tai South Kensingtoniin, ja myös Camden Townissa ja monien markkinapaikkojen liepeillä on edelleenkin tällaisia kahviloita löydettävissä. Myös the Cityn finanssikeskus ja sen vieressä oleva East End ovat ruokia tarjoavien kahviloiden luvattua maata, mutta ne ovat melko kiireisiä viikolla lounasaikaan.

Hintataso

Lontoossa ravintoloiden hintataso voi parhaimmillaan olla yllättävän alhainen Suomeen nähden, ja hyviä ruokia saa helposti 6 euron paikkeilla per ateria. Edullisimpia ruokia ovat miltei poikkeuksetta aasialaiset ruoat, joista vain intialaiset ja japanilaiset ruoat ovat harvemmin edullisia. Englantilaiset perusruoat ovat nekin melko edullisia, ja fish&chips maksaa 6-10 puntaa, makkara ja perunamuusi 6-8 puntaa.

Kaupungissa on myös huomattava määrä hienoja ravintoloita, joiden kokit ovat maailmankuuluja, joihin saattaa olla pitkiäkin jonotuslistoja ja joissa ateriat voivat maksaa vaikka kuinka paljon, ja myös keskihintaisia ravintoloita, joissa illalliset ruokajuomineen saa 15-20 eurolla, on pelkästään Sohossa ja sen liepeillä valtava määrä. Yleisesti ottaen Sohosta ja Mayfairista löytyy paljon kalliita ruokapaikkoja, Chinatownista ja markkinoiden liepeiltä kuten Camden Townista ja Portobello Roadin loppupäästä edullisia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti