Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Heathrown lentokentän metroasema
Heathrow'n lentoasema on paikka, jonne suuret viralliset lentoyhtiöt kuten Finnair laskeutuvat. Sieltä voi matkustaa Lontoon ytimeen esimerkiksi metrokyydillä.

Saapuminen Lontooseen ja siirtyminen lentoasemilta, rautatieasemilta ja linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Suomesta Lontooseen matkustava laskeutuu kaikkein todennäköisimmin Gatwickin, Standstedin tai Heathrow’n lentoasemalle. Niiltä voi nopeimmin siirtyä Lontoon ytimeen tai muualle kaupunkiin junaraiteita pitkin, mutta myös edullisemmat metrojunat ja linja-autot kuljettavat matkustajia Lontoon keskustaan. Jotkut lentoyhtiöt käyttävät myös Lutonin lentoasemaa ja Lontoon kaupungin lentoasemaa, ja jos laskeutuu niille, on niiltä melko helppo siirtyä muualle.

Jos Lontooseen matkustaa muualta Britanniasta tai Euroopasta rautateitse, on siellä muutama rautatieasema, joille myös osa lentokenttäjunista saapuu. Niiltä on vaivatonta siirtyä metrolla tai muilla liikennevälineillä kuten myös taksilla muualle kaupunkiin.

Jos Lontoon keskustaan saapuu lentoasemilta bussilla tai jos saapuu linja-autolla muualta Britanniasta tai Euroopasta Lontooseen, on Victoria-bussiasema lähellä samannimistä rautatieasemaa. Sieltä voi pienen kävelymatkan jälkeen helposti siirtyä metrolla muualle kaupunkiin. Osa lentokenttäbusseista kulkee myös Liverpool Streetin ja Paddingtonin asemille, joiden kautta kulkee lukuisia metrolinjoja.

Siirtyminen Heathrow'n kentältä keskustaan

Heathrow Airport (LHR) eli Lontoon Longfordissa sijaitseva perinteinen ja pääsiallinen Heathrow'n lentoasema [kartalla] on paikka, jonne suuret viralliset lentoyhtiöt kuten Finnair laskeutuvat. Sieltä voi valita monenmoisen kyydin keskustaan, ja sieltä voi normaalilla metrokyydillä matkustaa Lontoon ytimeen tai muualle kaupunkiin tai kaikkein nopeimmin hintavalla junakyydillä. Heathrow’n lentoasemalta voi myös taksilla matkustaa muualle kaupunkiin.

Raideyhteydet

Heathrow’n lentoasemalta kulkee kaksi nopeaa junayhteyttä Paddingtonin asemalle ja metro, joka kulkee läpi Lontoon keskustan.

Tietoa Lontoossa liikkumisesta saa Pienestä matkaoppaasta.

Heathrow Express
Nopein kyyti lähelle Lontoon ydintä ja monia Bayswaterin hotelleja on Heathrow Express, joka saapuu Paddingtonin rautatieasemalle.

Heathrow Express

Nopein kyyti lähelle Lontoon ydintä, hyviä liikenneyhteyksiä ja monia Bayswaterin hotelleja on Heathrow Express, joka saapuu Paddingtonin rautatieasemalle. Näillä nopeilla junilla, joihin varataan lippu verkkosivuilta, voi siirtyä 15 minuutin välein Lontoon keskustaan 15 minuutissa. Jos lipun varaa verkkosivuilta hyvissä ajoin etukäteen, sen voi saada 5,50 punnalla, mutta normaalihinta on 25 puntaa suuntaansa ja edestakaisen lipun saa 37 punnalla.

Lippujen hintoja voi katsella verkkosivuilta.

Elizabeth Line

Toiseksi nopein kyyti keskustaan on uusin lisäys Lontoon liikenneverkostoon, Elizabeth Line. Sillä kuljetaan normaaleilla metrolipuilla, ja se kulkee Paddingtonin asemalle reilussa 20 minuutissa terminaaleista 2/3, 4 ja 5. Junien olisi tarkoitus jatkaa Paddingtonin asemalta muualle, mutta toistaiseksi junaa tai muuta kulkuneuvoa on vaihdettava Paddingtonin asemalla. Jos haluaa yksinkertaistaa Lontoon-matkaa, on Paddingtonin aseman lähistöllä valtava määrä mitä erilaisimpia majapaikkoja.

Liput ostetaan joko Oyster-kortille tai sitten ostetaan lippu maksukortilla aseman automaateista. Kortin saa maksukorttiin lähilukuominaisuudella, mikä on paljon edullisempaa kuin paperilipun ostaminen.

Piccadilly Line

Elizabeth Line on tehnyt normaaleista metrokyydeistä vähemmän hyödyllisiä kun matkustaa Heathrow’n lentoasemalta muualle kaupunkiin, mutta edelleen metrolla voi matkustaa suoraan lähellä majapaikan lähintä metroasemaa. Tämä hitaampi metroyhteys on hyvä vain siinä tapauksessa, että menee jonnekin tämän linjan varrelle eikä lähellekään Paddingtonin asemaa.

Piccadilly Line vie lentoasemalta Lontoon länsiosien, Lontoon ytimen ja Itä-Lontoon läpi halki kaupungin. Junia lähtee yleensä 10 minuutin välein ja matka ytimeen kestää huomattavasti pidempään kuin Elizabeth Linella, eli noin tunnin. Metroasemat ovat terminaaleissa 2/3, 4 ja 5. Metroon ostetaan lippu asemalta ennen laitureille menemistä, aivan kuten Elizabeth Lineenkin.

Liput ostetaan joko Oyster-kortille tai sitten ostetaan lippu maksukortilla aseman automaateista tai lähilukuominaisuudella lippu maksukortille.

Taksi

Lentoasemalta voi sekä virallisella mustalla taksilla että minicabilla siirtyä muualle kaupunkiin. Ytimeen tällaisella kyydillä siirtyminen ei ole järkevää, sillä matka maksaa paljon ja kestää paljon kauemmin kuin junalla tai metrolla.

Lontoon ikonisia takseja ovat mustat taksit, joihin mahtuu viisi matkustajaa ja jotka tunnetaan nimellä Black Cab. Riippuen siitä minnepäin on menossa, sellainen pitää tilata etukäteen, sillä niitä ei välttämättä ole lentoasemalla odottelemassa. Matka lentoasemalta Paddingtonin aseman tienoille maksaa noin 75 puntaa.

Lontoossa toimii myös yksityisiä takseja, jotka tunnetaan nimellä Minicab. Sellaisella matkustaminen on yleensä ainakin jonkin verran edullisempaa kuin mustalla taksilla. Minicabin voi tilata jonkin yhtiön kuten Minicab Riden sivuilta ja myös lentoaseman sivuilla on mahdollisuus varata taksi etukäteen.

Linja-autot lentoasemalta muualle kaupunkiin

Ainoat varsinaiset linja-autokyydit muualle kaupunkiin ovat linja-autot rautatieasemille, joita on sekä Lontoossa että sen ympäristössä. Linjat 285 ja 490 kulkevat Richmondiin, Lontoon Waterloo-asemalle ja muille asemille.

Linja-auto muualle Britanniaan

Jos Heathrow’n lentoasemalta haluaa matkustaa suoraan muualle Britanniaan, kuten vaikka Cambridgeen, kulkee sieltä National Expressin busseja muualle maahan.

Aikataulut ja liput voi katsoa bussiyhtiön sivuilta, ja sivuilta voi myös varata liput.

Lisää asiaa matkustamisesta Heathrow’n asemalta:

Lentoaseman sivut kertovat kaiken lentoasemalta muualle matkustamisesta.

Standstedin lentoasema
Standstedista voi siirtyä junalla Liverpool Streetin asemalle tai bussilla Liverpool Streetille tai Victoria-asemalle.

Siirtyminen Standstedin lentoasemalta keskustaan

Stansted Airport London (STN) eli Standstedin lentoasema [kartalla] sijaitsee Lontoon itäpuolella. Sieltä on nopeinta siirtyä junalla Liverpool Streetin asemalle tai sitten hitaammin edullisimmilla busseilla, jotka eivät ole paljon hitaampia ja jotka kulkevat eri puolille Lontoota.

Standsted Express

Standsted Express on ylihintainen ja melko hidas kyyti lentoasemalta Liverpool Streetin asemalle, jolta on hyvät yhteydet muualle kaupunkiin mutta jonka lähellä on vain vähän majapaikkoja. Matkat maksavat reilut 20 puntaa suuntaansa, ja jos aikoo matkustaa takaisin Standstedin lentoasemalle, kannattaa ostaa heti edestakainen lippu. Lipun voi ostaa verkkosivujen etusivulta, ja matka kestää yleensä noin 50 minuuttia, joskin viime vuosina viivästyksiä ja muita ongelmia on ollut paljon.

Linja-auto

Lentoasemalta on helppo siirtyä linja-autolla muualle kaupunkiin. Standstedista kulkee kaksi yhtiötä Liverpool Streetille ja Victoria-asemalle, mutta niillä on pysäkkejä myös muualla Lontoon keskustassa ja sen lähellä. Bussit kulkevat myös yöllä tai ainakin valtaosan vuorokaudesta.

Airport Bus Express vie kahdella linjalla keskustaan: ja A21 kulkee Stratfordin kautta Liverpool Streetille ja A20 vie Baker Streetin kautta Victorian bussiasemalle. Bussit eivät aina mene Liverpool Streetille asti, vaan usein paras ratkaisu muutenkin on jäädä pois Stratfordissa ja edetä sieltä metrolla muualle kaupunkiin. Matka Stratfordiin kestää noin 45 minuuttia ja Liverpool Streetille vähän alle 90 minuuttia. Normaali lippu maksaa alkaen 6 puntaa, busseja lähtee 30 minuutin välein valtaosan vuorokaudesta ja lippu kannattaa varata etukäteen verkkosivuilta.

National Express vie lentoasemalta suoraan paitsi Lontoon keskustaan myös muihin kaupunkeihin ja muille lentoasemille. Eri linjat kulkevat eri puolille Lontoota, ja niillä voi päästä Paddingtonin asemalle, Victorian asemalle, Kings Crossin asemalle, joka on St Pancrasin vieressä, ja Stratfordiin, kuten myös monille näiden ja lentoaseman välillä olevalle pysäkille. Lontooseen matka kestää lyhyimmillään 50 minuuttia mutta usein pitkälti yli tunnin, yhdensuuntainen lippu on reilut 10 puntaa ja lipun voi varata verkkosivuilta.

Lisää asiaa bussiyhteyksistä:

Lentoaseman sivuilla on tietoa myös muista bussiyhtiöistä ja muusta busseihin liittyvästä, kuten myös muutoksista.

Taksi

Standstedin lentoasemalta voi taksilla siirtyä joko jonnekin sen lähellä tai sitten minne tahansa Lontooseen, mutta tällaiset kyydit ovat hitaita ja hintavia. Kaikkein paras selvittää hinta ja varata kyyti on käyttää lentoasemien sivujen varauslomaketta.

Lisää asiaa siirtymisestä Standstedista muualle:

Lentoaseman sivut kertovat lisää siirtymisestä Standstedista muualle.

Gatwickin lentoasema
Gatwick Express kulkee Gatwickin ja London Victoria -aseman väliä 30 minuutin välein noin puolessa tunnissa.

Siirtyminen Gatwickin lentoasemalta keskustaan

Gatwick Airport (LGW) eli Gatwickin lentoasema [kartalla] sijaitsee Lontoon ja Brightonin välimaastossa, ja sieltä on helppo junalla tai bussilla siirtyä paitsi Lontoon ytimeen myös Brightoniin.

Gatwick Express

Gatwick Express kulkee Gatwickin ja London Victoria -aseman väliä 30 minuutin välein noin puolessa tunnissa. Lippu kannattaa ostaa etukäteen verkkosivuilta, ja lipun hinta selviää kun lipun ostaa. Edestakainen lippu on aina edullisempi kuin kaksi yhdensuuntaista.

Gatwickista voi myös suurin piirtein samassa ajassa ja samalla hinnalla suunnata Brightoniin.

Muut raideyhteydet Lontooseen ja Brightoniin

Hintavan Gatwick Expressin lisäksi lentoasemalta kulkee lukuisia muita junia, joilla voi matkata parhaiten London Bridge -asemalle [kartalla]. Siltä voi siirtyä muualle kaupunkiin metrolla, sillä sen kautta kulkee kaksi eri metrolinjaa. Junalla siirtyminen maksaa yleensä noin puolet siitä mitä Gatwick Expressillä, ja matka-ajat ovat suurin piirtein samat, eli noin puoli tuntia. Myös Brightoniin voi siirtyä rautateitse yhtä nopeasti ja tiuhaan tahtiin kuin Lontooseenkin.

Junien seuraavat lähtöajat voi katsoa lentoaseman sivuilta. Klikkaamalla “Details” näkee junayhtiön ja voi ostaa lipun.

Jos haluaa suoraan katsoa mitkä junat kulkevat, voi National Railiin laittaa lähtöaseman (”Gatwick” tai ”London Bridge”) ja sen mihin on menossa, ja lipun voi ostaa kätevästi junayhtiöstä välittämättä näiltä sivuilta.

Linja-auto

Gatwickin lentoasemalta voi siirtyä helposti bussilla suoraan paitsi Lontooseen myös Brightoniin ja kymmeniin eri kaupunkeihin.

National Express kuljettaa kaikkein parhaiten bussilla lentoasemalta muualle. Bussit kulkevat ympäri vuorokauden, matka Victorian bussiasemalle maksaa korkeintaan 10 puntaa ja lipun voi ostaa sivuilta. Matka-aika on yleensä vähän yli kaksi tuntia.

Lisää linja-autoyhteyksiä:

Lentoaseman sivuilla on tietoa muista yhtiöistä, joilla pääsee esimerkiksi Oxfordiin.

Taksi

Gatwickin lentoasemalta voi siirtyä epävirallisella minicab-taksilla minne sitten haluaakin. Matka Lontoon ytimeen kestää ainakin tunnin ellei enemmän, ja hintaa tulee vähintään 50 puntaa mutta sitä voi tulla enemmänkin.

Lentoaseman sivuilta voi varata minicabin, mutta ne ovat hyvin hintavia.

Huomattavasti edullisemman kyydin voi hoitaa Great Britain Carsista.

Lisää asiaa siirtymisestä Gatwickista muualle:

Lentoaseman sivut antavat päivitettyä tietoa matkustamisesta ja muutoksista.

Lutonin lentoasema
Lutonin lentoasema ei tällä hetkellä ole Suomesta lentävien yhtiöiden käytössä, mutta sinne lentää koneita kaikkialta Euroopasta.

Siirtyminen Lutonin lentoasemalta keskustaan

London Luton Airport (LTN) eli Lutonin lentoasema [kartalla] ei tällä hetkellä ole Suomesta lentävien yhtiöiden käytössä, mutta sinne lentää koneita kaikkialta Euroopasta. Lentoasemalta voi siirtyä junalla St Pancras -asemalle ja myös eri linja-autoilla Lontoon keskustaan.

Junayhteys

Nopein yhteys Lontoon ytimeen ja siellä hyvien liikenneyhteyksien varrella olevalle St Pancras -rautatieasemalle, jota myös Eurostar käyttää, on rautateitse. Junia lähtee suurin piirtein vartin välein, matka kestää noin 50 minuuttia suuntaansa ja junalippu maksaa yleensä vähän alle 15 puntaa.

Luton Airport Parkway on rautatieasema, joka on lyhyen matkan päässä lentoasemasta. Jos ostaa junalipun, joka lähtee asemalta tai saapuu asemalle “Luton Airport”, kuuluu lipun hintaan reilun punnan maksava bussikyyti, joka vie terminaalilta juna-asemalle minuutissa parissa. Junalippua ei kannata heittää pois ennen kuin koko matka on tehty, sillä muuten joutuu ostamaan lisälipun.

Kaikkein paras selvittää paras yhteys ja ostaa lippu on käyttää National Railia.

Linja-auto

Lutonin lentoasemalta voi linja-autolla siirtyä paitsi Lontoon Victorian bussiasemalle myös moniin muihin paikkoihin. Matka-aika Lontooseen on 45–90 minuuttia, ja lippujen hinnat alkavat kuudesta punnasta, joskin yleensä ne maksavat enemmän. Busseja liikkuu suurin piirtein ympäri vuorokauden, ja niistä voi jäädä pois lukuisilla pysäkeillä ennen Victorian asemaa.

Paras tapa selvittää bussiyhteys on National Expressin sivuilta, joilta voi myös varata lipun. Lippu kannattaa varata etukäteen, ja näin voi myös katsella kuinka paljon hintaeroa junaan tulee ja kuinka paljon pidempi matka on.

Myös Easybus ja Megabus kulkevat matkan, usein edullisemmin hinnoin kuin National Express mutta myös harvemmin.

Lisää siirtymisestä Lutonista:

Lutonin lentoaseman verkkosivut kertovat mahdollisista muutoksista.

Lontoon keskustan lentoasemalta muualle kaupunkiin

London City Airport (LCY) eli Lontoon keskustan lentoasema [kartalla] on keskeinen lentoasema, mutta vain harvat koneet laskeutuvat sinne. Tämä itäisessä Lontoossa sijaitseva lentoasema ei kuitenkaan ole sijainniltaan erityisen kätevä.

Lentoasemalta voi DLR-junayhteydellä siirtyä esimerkiksi Canning Town -metroasemalle, jolta voi metrolla jatkaa muualle kaupunkiin. Yhteyden voi katsoa Lontoon liikennelaitoksen reittihausta.

Lentoasemalta voi myös taksilla tai muilla keinoilla siirtyä muualle, ja siitä saa tietoa lentoaseman sivuilta (https://www.londoncityairport.com/getting-here).

Victoria Station
Lontoon perinteinen ja pääasiallinen rautatieasema on melko lähellä pääpaikkoja sijaitseva Victoria Station.

Saapuminen Lontooseen rautateitse

Jos Lontooseen saapuu lentoasemalta, muualta Britanniasta tai muualta Euroopasta junalla, ovat rautatieasemat hyvillä paikoilla ytimessä tai lähellä sitä. Niiltä voi monella eri keinolla siirtyä nopeasti kohti muita Lontoon osia.

Lontoossa on lukuisia rautatieasemia, joista ulkomaiselle matkailijalle olennaisimpia ovat St Pancras, Victoria Station ja Paddington. Muitakin asemia on, mutta niiltä kuten Liverpool Streetilta, London Bridgelta, Charing Crossista, Waterloosta ja muilta asemilta on aina metroyhteys muualle kaupunkiin.

St Pancras ja Charing Cross

Jos Lontooseen saapuu Lutonin lentoasemalta, rautateitse etenkin Eurostar-junalla tai jotenkin muuten St Pancras -asemalle [kartalla], sijaitsee se hyvin lähellä ydintä ja hyvien liikenneyhteyksien varrella. Sen lähellä on myös paljon majapaikkoja, ja alueelta on helppo löytää majapaikka. Aseman vieressä on Charing Cross -asema, jonne myös saapuu junia. Näiltä asemilta on helppo siirtyä useilla eri metrolinjoilla muualle kaupunkiin asemalta nimeltään “St Pancras Charing Cross”.

Victoria Station

Lontoon perinteinen ja pääasiallinen rautatieasema on melko lähellä pääpaikkoja sijaitseva Victoria Station [kartalla], jolta voi hyvin siirtyä metrolla ja muillakin konsteilla muualle Lontooseen. Sieltä kulkee kolme eri metrolinjaa, ja sieltä voi myös siirtyä junilla Gatwickin lentoasemalle.

Ainakin vuoden 2022 loppuun asti Victoria Station läpikäy suurta remonttia. Tietoa siitä saa rautatieyhtiön sivuilta (https://www.networkrail.co.uk/running-the-railway/our-routes/sussex/london-victoria-track-and-signalling-upgrades/).

Paddington

Jos Lontoon keskustaan saapuu Heathrow Expressillä, saapuu se Paddingtonin asemalle, jonne saapuu myös joitain muita junia.

Paddingtonin Station [kartalla] sijaitsee lähellä Bayswaterin hotellien täyttämää kaupunginosaa, Hyde Parkia ja Edgeware Roadia, ja se on hyvin yhteydessä kaikkiin muihin Lontoon osiin. Aseman kautta kulkee neljä eri metrolinjaa.

Victoria Coach Station
Victorian linja-autoasema sijaitsee Victoria-rautatieaseman lähellä.

Saapuminen Lontooseen linja-autolla

Jos Lontoon keskustaan saapuu linja-autolla lentoasemilta kuten Standstedin tai Gatwickin lentoasemilta tai muualta Britanniasta tai Euroopasta linja-autolla, saapuvat linja-autot Victoria-rautatieaseman lähellä olevalle Victorian linja-autoasemalle.

Victoria Coach Station [kartalla] sijaitsee rautatieaseman takana. Sieltä on jonkin verran kävelymatkaa metroasemalle [kartalla], joka sijaitsee rautatieaseman yhteydessä.

Lontoota jonkin verran tuntevien on hyvä olla tietoisia siitä, että melko lähellä bussiasemaa sijaitsee myös Sloane Squaren metroasema [kartalla], jonka kautta kulkee kaksi samaa metrolinjaa kuin Victorian asemankin kautta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos. Tärkein tuli tuossa, miten pääsee kentältä keskustaan. Kuten Roomassa, juna kulkee mutta hinnat ovat kalliimmat Englannissa :) /Jukka

Toukokuussa lentokentältä otettiin jonosta taksi, jossa lisenssinumero. Kaveri ajeli ympäri Lontoota ja maksettiin tuosta ylimääräistä n. 40 puntaa. Kannattaa siis kysyä hinta etukäteen myös näiltä ns. virallisilta takseilta. Eli oikea matkan hinta on n. 55- 65 puntaa. /Marjaana

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti