Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bryssel
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe Grand Placella lastenrattaiden kanssa
Brysselissä loma kannattaa aloittaa Grand Placen ympäristöstä, ja ensin kannattaa tutustua sekä siihen että kaikkiin sen lähikatuihin.

Perheen kanssa Brysselissä

Maa, josta ovat lähtöisin Smurffit, Tintin ja Marsupilami ja jota voidaan pitää suklaan pääpaikkana maailmassa, on tietenkin erinomainen vierailupaikka perheille. Bryssel on Belgian pääkaupunkina paikka, jossa oppii kaikesta maassa luodusta ja olevasta, ja siellä perheiden on hyvä viikonkin kiertää museoita ja muita nähtävyyksiä.

Brysselissä ja Belgiassa on sen verran paljon vierailupaikkoja lapsille, että asiasta kertoviin verkkosivuihin on hyvä tutustua ennen matkalle lähtemistä. Matkaa on hyvä suunnitella ainakin jonkin verran ennen sen alkamista, jotta siitä saa koko perheen kanssa kaiken irti. Yksi hyvä sivusto nähtävää silmällä pitäen on www.365.be, joka esittelee perheille ja miksei muillekin soveltua nähtävyyksiä ja vierailupaikkoja.

Parhaat matkustusajat

Bryssel on ympäri vuoden vilkas kaupunki, mutta sinne suuntaa huomattava määrä turisteja kesäkaudella. Toukokuun alusta syyskuun loppuun siellä käy tuhottomasti turisteja, usein isoissa ryhmissä nähtävyyksiä kierrellen. Kesällä onkin hyvä lähteä katsomaan nähtävyyksiä heti aamulla, ja iltapäivisin voi sitten siirtyä puistoihin tai jotakin muuta harrastamaan.

Talvikausi on vilkas aika monin tavoin, mutta nähtävyyksiin kuten museoihin on silloin vähemmän tunkua. Brysselissä on leudot säät ympäri vuoden, niin että siellä ei juuri koskaan ole päivisin pakkasta. Siellä kuitenkin sataa ympäri vuoden harva se päivä, ja tämä kannattaa ottaa huomioon laukkuja pakatessa.

Perheille, jotka mielivät nähdä paljon nähtävyyksiä ja jotka haluavat viettää mahdollisimman paljon aikaa ulkona, voidaan matkustusajankohdaksi suositella kevättä ja syksyä: maalis-toukokuu ja syys-lokakuu ovat säiltään varsin hyviä aikoja matkustaa kaupunkiin, eikä nähtävyyksille ole tällöin valtavaa tungosta.

Ruokailu

Ruokailu on Brysselissä turistien suosimilla alueilla ja etenkin Grand Placen tuntumassa melko hintavaa puuhaa, mutta nykyään kova kilpailu on tuonut myös kohtuuhintaisia ravintoloita aivan pääaukion tuntumaan. Jos kuitenkin haluaa syödä Belgian kansallisruokaa eli simpukoita ja ranskalaisia, voi suunnata kuuluisimmalle ravintolakadulle (Rue des Bouchers), jolla sijaitseva ravintola Chez Leon (Rue des Bouchers 18) tarjoaa aikuisten kanssa ruokaileville, alle 12-vuotiaille lapsille ilmaiset ruoat. Tämä katu on lähikatuineen hyvää maastoa turistivoittoiselle mutta mahdollisesti unohtumattomalle aterialle, ja monet ravintolat mainostavat selkeästi tarjontaansa.

Rue des Bouchers
Rue des Bouchers -kadulla sijaitseva ravintola Chez Leon tarjoaa aikuisten kanssa ruokaileville, alle 12-vuotiaille lapsille ilmaiset ruoat.

Paras katu ruokailla aivan pääaukion tuntumassa on sen vieressä oleva Rue du Marché aux Fromages (Kaasmarkt) [kartalla], jonka varrella on melkoinen määrä erilaisia ruokapaikkoja. Niiden joukosta löytyy aivan varmasti paljon sellaista mistä lapset, nuoret ja aikuiset pitävät, ja kaikkein paras täällä on ruokailla kesäkauden aikana, jolloin terassit valtaavat kadut.

Toinen hyvä alue, jolle voi lähteä aivan ytimessä syömään, on pörssitalon [kartalla] tuntuma. Sen vieressä olevilla kaduilla on ravintoloita, pörssitalon edustalta kulkeva Boulevard Anspach, joka nykyään on kävelykatu, on erinomainen katu kahviloita, kebabpaikkojen ja muunkinlaisten ruokailu- ja virkistäytymispaikkojen suhteen.

Siitä vain korttelin päässä oleva Place Saint Géry [kartalla] on loistava paikka lähteä syömään, ja täällä on paljon hyviä lounastarjouksia viikolla noin klo 11–15. Paikat mainostavat tarjontaansa näyttävästi, ja eri puolilta maailmaa tulevien ravintoloiden joukossa täällä edukseen erottuvat aasialaiset ravintolat.

Aivan tämän alueen vieressä oleva Place Sainte Catherine [kartalla] on paikka, josta on helppo löytää ravintola. Siellä on paljon paitsi aasialaisia myös belgialaisia ja ranskalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Suuret terassit täyttävät tämän moniosaisen aukion ja lähikadut kesäkauden aikana, ja täällä on myös pitkä piknik-pöytä, jolla voi nauttia edullisen aterian. Aukion lisäksi kirkon toisella puolella oleva Marché aux PoissonsMarché aux Poissons on paikka, jonne on hyvä lähteä ainakin kahville tai jäätelölle.

Muualla kaupungissa ravintolan löytäminen ei ole aivan yhtä helppoa, mutta hyviä ravintolakatuja on myös muualla kuin aivan ytimessä. Ixellesin ja Saint Gillesin suunnalla, lähellä Louise metroasemaa, sijaitseva Rue Jourdan [kartalla] on lähikatujen kanssa erinomainen paikka löytää noin vain ravintola.

Ruokien lisäksi niin lapsia kuin aikuisiakin houkuttelevat ranskalaiset, joita myydään monessa paikassa, ja vohvelit, joita jonotetaan ainakin Maison Dandoy-ketjun pisteissä. Niistä, parhaista ravintola-alueista, tyypillisistä paikallisista ruoista ja muusta ruokiin liittyvästä voi lukea lisää Pienestä matkaoppaasta.

Ostokset

Ostosten tekeminen on Brysselissä mahdollista aivan ytimessä, missä Grand Placen ympäristössä on muutama ostoskatu. Hulppea Galeries Royales Saint Hubert [kartalla] on loistava paikka katsella ensiluokkaisia suklaita ja mahdollisesti myös istahtaa kahville tai muulle virvoittavalle. Pääaukion tuntumaa tulee kyllä kierreltyä, ja täälläpäin monet kaupat ovat myös sunnuntaisin avoinna.

Paljon ostospaikkoja on myös muualla ytimessä ja ns. vanhassakaupungissa, mutta jos mielii oikein ostiskelemaan tunnettujen merkkien tuotteita, on Rue Neuve [kartalla] kaupungin pääostoskatu. Se kulkee De Brouckere- ja Rogier-metroasemien välissä, ja sen varrella on suuria ketjuliikkeitä, tavaratalo ja ostoskeskuksia, joista perinteisimpiä ovat ostoskäytävät.

Jos mielii ostiskelemaan luksusluokan tuotteita, on pörssitalon kulmilta alkava Rue Antoine Dansaert [kartalla] hyvä osoite. Pörssitalon tuntumassa on jonkin verran muitakin ostospaikkoja, ja myös Place Saint Géryn ympäristöä on hyvä kierrellä. Tällä alueella on erityisen paljon valintamyymälöitä, joista osa on avoinna sunnuntaisin. Valintamyymälöitä ja pieniä liikkeitä, joista saa kaikenlaista pyhäpäivinäkin, on siellä täällä, ja esimerkiksi Rogier-metroaseman tuntumassa on valintamyymälöitä ja muita kauppoja.

Keskustan ulkopuolella olevista alueista Louise-metroaseman tuntumassa on paljon hyviä liikkeitä. Niitä on usealla eri kadulla, ja Avenue Louisea [kartalla] pitkin kannattaa kävellä aina Place Stéphanielle.

Lähellä Louisea ja Ixellesiä oleva Marolles on hyvä vierailupaikka jokaisena viikonpäivänä mutta erityisesti viikonloppuisin, jolloin Place du Jeu de Ballella [kartalla] pidetään suuri kirpputori. Alueella on paljon kahviloita, ravintoloita ja pisteitä, joista saa take away -annoksia, ja sinne voi lähteä viihtymään pidemmäksikin aikaa. Toinen hyvä tori, joka on vain sunnuntaisin, on eteläisen rautatieaseman (Midi) vieressä oleva tori, joka on vain aamupäivisin. Midi-aseman ympäristössä on monikulttuurista vipinää, ja siellä on kaikenlaista eksoottista.

Lisää ostospaikoista ja hyvistä ostoksista voi lukea Pienestä matkaoppaasta.

Kuljetaan kävellen
Liikkuminen onnistuu Brysselin keskustassa hyvin kävellen.

Liikkuminen

Ytimessä eli Grand Placen, pörssitalon ja sen lähiympäristön ja Rogier-metroaseman väliset matkat voi hyvin kävellä, mutta näitä ja muita lyhyitä matkoja voi kulkea myös metrolla tai raitiovaunulla, jonka linjat kulkevat keskustan alta samoja reittejä pitkin kuin metrotkin. Liikkuminen onnistuu Brysselin keskustassa hyvin kävellen, ja ydinkeskustankin alueella matkoja voi tehdä metrolla.

Siisti mutta usein vilkas metro on paras liikenneväline lapsiperheille, mutta kaupungissa on myös raitiovaunuja ja busseja, joilla on hyvä lyhentää matkoja ja viedä lapsia keskustan ulkopuolellekin. Joukkoliikennevälineillä matkustaminen on kaupungissa edullista, ja niitä kulkee keskustassa tiiviiseen tahtiin jokaisena viikonpäivänä.

Parhaat alueet lapsiperheille

Brysselissä loma kannattaa aloittaa Grand Placen ympäristöstä, ja ensin kannattaa tutustua sekä siihen että kaikkiin sen lähikatuihin. Täällä on vilkasta ainakin kesäkauden aikana lähes joka iltapäivä mutta etenkin viikonloppuiltapäivisin, joten muut ajankohdat ovat kaikkein parhaita tähän alueeseen tutustumiselle.

Vanhankaupungin ja sen lähistöllä olevien korttelien tarjonta on melko kattavaa, ja alueella voi syödä, tehdä ostoksia ja katsella nähtävyyksiä. Ostoksille mielivät suuntaavat De Brouckere -metroaseman tuntumaan ja kävelevät siitä pitkin Rue Neuvea aina Rogier-metroasemalle asti. Alue on muutamaa pitkää suoraa katua lukuun ottamatta sokkeloinen ja suuntavaisto usein katoaa, joten kartta on hyvä ensimmäiseksi hakea Grand Placella olevan kaupungintalonkaupungintalon alakerrassa olevasta turisti-infosta.

Jos mielii tutustumaan muihin alueisiin, on Mont des Arts [kartalla] paikka, jonne kannattaa suunnata. Sillä on kaunis puisto, ja sen tuntumassa on paljon museoita ja kaikenlaisia hienoja rakennuksia, joihin kuuluu kuninkaanlinna. Tänne on jonkin verran matkaa ja sekin ylämäkeen, mutta jos haluaa säästää askelia, kannattaa tänne tulla metrolla vaikka Trone-asemalle. Alueella on tuhottomasti museoita ja muutama muukin kulttuuripitoinen nähtävyys.

Kesällä kuninkaanlinnan vieressä oleva Parc de Bruxelles on suuri, mukava kaupunkipuisto, jonka toisella puolella on Belgian senaatti ja muita hallintorakennuksia. Sen ohitse kulkeva pitkä Rue de la Loi [kartalla] on yksi kaupungin pääkatuja, joka johtaa kohti EU-aluetta (European Quarter). Siellä on Schuman-metroaseman tuntumassa EU-komission päämaja ja muita suuria, uusia rakennuksia, ja Parc Leopoldin [kartalla] vieressä on EU-parlamentti ja sellaisia vierailupaikkoja kuin Euroopan historiaan pureutuva museo. Parc Leopold on mukava puisto kesäisin, ja myös melko lähellä oleva Parc du Cinquantenaire [kartalla] on paikka, jossa voi vierailla. Puistossa on useita museoita, joista perheitä kiinnostaa Autoworld, ja puiston riemukaaririemukaari on vaikutuksen tekevä.

Yksi alue, jossa perheet Brysselissä oleskellessa käyvät, on keskustan ulkopuolella, Heysel-metroaseman vieressä oleva puistoalue. Sillä on erikoinen Atomium [kartalla], teemapuisto joka esittele Eurooppaa pienoiskoossa ja muitakin vierailupaikkoja. Sinne on kuitenkin jonkin verran matkaa, ja pintapuoliseenkin vierailuun siellä kuluu helposti pari kolme tuntia.

Majoittuminen

Brysselissä on tietenkin paljon hotelleja, mutta se on vilkas paikka ympäri vuoden ja varaukset on aina hyvä tehdä kuukauden pari etukäteen. Hyviä alueita majapaikalle on useita, mutta yksi varsin kätevä on Rogier-metroaseman tienoo, jolta on kävelymatka Grand Placelle. Itse Grand Placen ympäristö on hintava paikka viettää yönsä, ja siellä on ainakin kesällä melua ja vipinää pitkälle yöhön. Jos mielii nimenomaan tutustua ytimeen ja vanhaankaupunkiin, kannattaa hotelli katsoa jostakin aivan tämän alueen liepeiltä ja metroaseman läheltä.

Brysselissä on kaikkialla talvikaudella lämmitys, mutta kesällä ei oikeastaan koskaan ole niin kuuma, että ilmastointia tarvitsisi. Monet hotellihuoneet ovat äänieristettyjä, mikä onkin perheille hyvä asia. Vesijohtovettä voi hyvin juoda, mutta kaikissa paikoissa se ei maistu kovin hyvälle. Adaptereita ei sähkölaitteille tarvita, ja muutenkin moni asia on samoin kuin Suomessa. Asia, joka kannattaa ottaa huomioon, on turistivero, joka on viisi euroa halvalle hotellille, kuusi euroa kolmen tähden hotellille ja niin edelleen. Se velotetaan huoneesta per yö, ja se aiheuttaa muutaman kympin lisäkulun.

Varausjärjestelmien mainostamat, perheille soveltuvat hotellit ovat usein suuria ja kalliita ketjuhotelleja, mutta Brysselissä on paljon hyviä pieniä tai keskikokoisia hotelleja. Myös hostelit, joissa on huoneita useallekin hengelle, voivat olla hyviä ja hotelleja edullisempia. Pienestä matkaoppaasta voi katsoa monenmoisia majapaikkoja.

Booking.com esittelee mielestään perheille soveltuvia majapaikkoja.

Lisää asiaa Brysseliin suuntaaville perheille:

Pieni matkaopas

Nähtävyysvinkkejä perheille

Visit Brussels esittelee Brysseliä perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti