Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lähtevät lennot (CC License: Attribution 4.0 International)
Suora lento Helsingistä Budapestiin kestää reilut 2 tuntia ja Tampereelta 2½ tuntia suuntaansa.
Kuva: Antti Leppänen /Wikimedia (CC BY 4.0)

Matkustaminen ja matkat Suomesta Budapestiin

Suomesta voi matkustaa Unkarin pääkaupunkiin omatoimisesti, jolloin matkat ja majapaikka varataan itse internetin kautta, tai sinne voi mennä myös matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoiminen matkustaminen kaupunkilomakohteisiin on yleensä edullisempaa ja joustavampaa kuin järjestetylle matkalle osallistuminen, mutta lennot ja hotellin sisältävän pakettimatkan varaaminen on helppoa niin internetin kautta kuin matkatoimistossa asioidenkin.

Omatoimiset matkat

Suomesta on helppo lentää Helsingistä ja Tampereelta Budapestiin, ja sinne voi lentää hyvinkin edullisesti. Suora lento kestää Helsingistä reilut 2 tuntia ja Tampereelta 2½ tuntia suuntaansa, ja kesät talvet Budapestissa kello on tunnin vähemmän kuin kotimaassa.

Budapestiin voi lentää yleensä edullisimmin Tampereen lähellä sijaitsevalta Pirkkalan lentoasemalta Ryanairin koneilla. Aina suorat lennot ovat yleensä edullisimmillaan 2 viikkoa etukäteen, ja yhdensuuntaisen lennon saa parhaimmillaan muutamalla kympillä. Lennot eivät kuitenkaan ole ympärivuotisia, vaan ne alkavat maaliskuun lopulla ja loppuvat lokakuun viimeisen viikon aikana. Lentoja on koko kauden ajan vain kaksi viikossa.

Tampereelta, Turusta ja Helsingistä voi nykyään siirtyä Riian kautta lentävillä Air Balticin koneilla Budapestiin. Vaikka lennot ovat välilaskullisia, ovat ne silti yleensä siedettävän kestoisia, ja reitti tarjoaa myös tilaisuuden viettää muutaman yön Riiassa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta on eniten lentoja Budapestiin, mutta lentoasemalle on hintavampi ja hankalampi mennä kuin Tampereen saati Turun lentoasemalle.

Finnair lentää suoria lentoja Budapestiin, mutta hinnat saattavat olla korkeampia kuin muilla yhtiöillä. Aamulento on kuitenkin kätevä, ja edestakaisen lipun ostava voi saada lippunsa alle 200 eurolla. Huomionarvoinen seikka on se, että edullisimmat liput eivät sisällä kuin käsimatkatavarat.

Välilaskullisia lentoja tekevät muutkin yhtiöt, ja muita lentoja voi katsella Skyscannerista.

Omatoiminen matkustaminen muualta Euroopasta Budapestiin

Budapest sijaitsee keskellä Eurooppaa, ja sinne voi siirtyä etenkin bussilla tai rautateitse monesta kaupungista. Lähin kaupunki on Bratislava, joka on vain parin tunnin matkan päässä. Sitä vähän kauempana on Wien, jonne matka kestää 2–3 tuntia. Myös Belgradista, Prahasta ja Zagrebista on yhteyksiä Budapestiin.

Yleensä junalla matkustaminen on ulkomaalaisten keskuudessa suosittua, mutta linja-autot ovat lähes poikkeuksetta edullisempia ja usein aivan yhtä mukavia kyytejä ainakin lyhyellä matkalla kuin juna.

Yhtiöitä, jotka kulkevat hyvin Budapestin kautta, ovat Eurolines, Flixbus, Regiojet ja Volánbusz.

Jos mielii siirtyä Budapestiin rautateitse, näkee reitit ja aikataulut Unkarin rautatieyhtiön sivuilta.

Tietoa niin juna- kuin bussiyhteyksistäkin saa Omiosta.

Järjestetyt matkat

Matkatoimiston järjestämään matkaan kuuluvat edestakaiset lennot ja hotelli. Majapaikka on yleensä tasokkaimmasta päästä, ja tyypillisesti matka on kolmen vuorokauden mittainen, joskin matkoja voi räätälöidä myös vaikkapa viikon mittaisiksi. Edullisinta on matkustaa muulloin kuin kesälomien aikaan, ja esimerkiksi syksyllä ja keväällä säiden ollessa parhaimmillaan matkoja saa vähän alle 100 eurolla per vuorokausi per matkustaja.

Järjestetyt matkat ovat edullisimmillaan keväällä ja syksyllä. Vilkkaimmat matkustusajat, kuten pääsiäinen ja loma-aika juhannuksesta elokuun alkuun, ovat muiden kuin äkkilähtöjen ja tarjousten osalta kalleimpia aikoja tehdä kaupunkiin järjestettyjä matkoja.

Aurinkomatkat, jonka omistaa Finnair, tekee erilaisia matkoja Budapestiin. Kolmen vuorokauden matkalle voi hiljaisina aikoina päästä alle 300 eurolla.

OK-matkat järjestää huhtikuulta joulukuuhun 3–7 vuorokauden matkoja, joilla lennetään Finnairin suorilla lennoilla. Matkat ovat kuitenkin ohjelmallisia ja varsin hintavia, mutta monet pitävät tällaisista seuramatkoista. Matkalle tulee hintaa reilut 100 euroa per matkustettu vuorokausi, ja suhteessa edullisinta on lähteä seitsemän yön matkalle.

Järjestettyjä matkoja Budapestiin tekee myös Tjäreborg.

Teksti: Peter Forsberg
Kuva: Antti Leppänen /Wikimedia
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Erittäin selkeä ja kattava sivu. /Anne

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti