Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Dublin
Varaamalla majapaikan oppaamme sivujen kautta tuet matkaoppaan tekemistä ja kehittämistä ja varmistat että pysymme ilmaisena matkaoppaana, josta hyötyvät kaikki suomalaiset.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-auto Dublinissa
Yleisin joukkoliikennemuoto Dublinissa ovat linja-autot, jotka ovat kaksikerroksisia.

Liikkuminen Dublinissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Dublinissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Dublinin keskusta on hyvä, tasainen kävelypaikka, ja siellä tulee käveltyä melkoisesti matkan aikana. Mukavinta kävely on alueilla, joilla autoja ei ole, sillä Dublinin keskustassa on paljon liikennettä, joka tekee joistain sen osista epämiellyttäviä etenkin viikolla aamulla ja iltapäivällä.

Joenrannalla on mukava kävellä, samoin kävelykaduilla kuten Grafton ja Henry Street -kaduilla. Myös Temple Bar -alueella on paljon kävelykatuja. Vilkkaiden pääkatujen sijaan on Dublinin keskustassa hyvä valita hiljaisempia sivukatuja ja kujia, joiden varrella onkin edullisempia baareja, ravintoloita ja kauppoja kuin vilkkailla paikoilla.

Niille, jotka eivät halua paljon kävellä tai jotka haluavat lyhyessä ajassa nähdä paljon, voidaan suositella Dublinin kattavaan joukkoliikenneverkostoon tutustumista.

Julkiset liikennevälineet

Dublinin joukkoliikenneverkosto on viime vuosina parantunut melkoisesti, mutta se on silti edelleenkin Manner-Euroopan suurkaupunkien joukkoliikenteeseen verrattuna melko heikkoa tasoa. Dublinin keskusta on onneksi pieni, eikä siellä välttämättä tarvitse lentokenttämatkoja lukuun ottamatta turvautua julkisiin menopeleihin.

Lähijunat

Lentokenttäbussien lisäksi DART-lähijunaverkosto on hyvä turistille, joka haluaa vierailla keskustan ulkopuolella. Paikallisjunat kulkevat sekä Howthin niemimaalle että Sandymountiin lähelle Dún Laoghairea, missä sijaitsee Dublinin matkustajasatama ja mistä pääsee siirtymään lautalla Britanniaan. DART-junaa käyttävälle keskustassa on kolme asemaa, joista Connolly-rautatieasema on kätevä. Sieltä pääsee alle puolessa tunnissa sekä Howthiin että Sandymountiin, ja sieltä lähtee junia myös Belfastiin ja muualle Irlannin saarelle.

Kaikkiin juniin voi ostaa käteisellä tai kortilla lipun automaateista, joille kylläkin aurinkoisina kesäiltapäivinä etenkin voi olla melkoisia jonoja. Matka Howthiin maksaa reilut 5 euroa edestakaisin, ja jos aikoo palata Dubliniin, kannattaa heti ostaa edestakainen (return) lippu eikä yhdensuuntaista (single). Connolly-aseman lisäksi joen toisella puolella sijaitsevat Tara Street- ja Pearse Street -asemat ovat keskustassa sijaitsevia DART-asemia.

Raitiovaunut

LUAS-raitiovaunulla on kaksi eri reittiä, jotka eivät ole yhteydessä toisiinsa. Turistille kätevämpi on Connolly-asemalta O’Connell Streetin kautta kulkeva reitti, joka kulkee Heuston-asemalle ja siitä kohti Guinnessin tehdasta. Sen varrella sijaitsevat muun muassa Jamesonin viskitehdas, ne Irlannin kansallismuseon osat, jotka ovat lähellä Heuston-asemaa, Nykytaiteen museo, Kilmainhamin vankila ja Guinnessin tehdas ja varasto. LUAS-raitiovaunuihin voi ostaa päiväkortin tai muita lippuja pysäkeiltä olevista automaateista.

Bussit

Yleisin joukkoliikennemuoto Dublinissa ovat linja-autot, jotka ovat kaksikerroksisia ja joilla viikonloppuisin on O’Connell Streetiltä lähteviä N-etumerkillä varustettuja yöbusseja noin klo 00-04. Valtaosa busseista kulkee päivisinkin O’Connell Streetin kautta, ja bussien liikkeisiin on hyvä tutustua etukäteen, jos niitä haluaa käyttää. Busseja paljon käyttämään mieliville on paikallaan vierailu O’Connell Streetin varrella, suuren postitoimiston vieressä sijaitsevassa toimistossa (59 O’Connell Street Upper). Bussiin menevän on annettava kuljettajalle tasaraha, mutta niitä käyttävän on parempi hakea toimistosta 1, 3 tai 5 vuorokauden niin sanottu Rambler-päivälippu, jolla pääsee myös lentokentälle. Linja-autot kulkevat hyvin ympäri kaupunkia, ja ne menevät myös Howthiin ja Sandymountiin.

Kaupungissa jonkin aikaa viihtyvän ja siellä paljon matkustelevan on hyvä hankkia Leap Card -kortti, jolla saa alennuksia ja jonka käyttäminen on kätevämpää kuin jatkuva lippujen hankkiminen. Kortti maksaa 10 euroa, ja sen mukana tulee 5 euroa rahaa lippujen lataamiseen.

Pyöräily

Dublin on pyöräilykaupunkina paranemaan päin, mutta siellä on hivenen hankalat olosuhteet pyöräilylle tuulten ja jatkuvasti muuttuvien säiden takia. Pyöräilykaistoja on vähän, eivätkä autoilijat juurikaan osaa ottaa pyöräilijöitä huomioon. Etenkin viikolla liikenne on keskustan alueella melkoista, mutta viikonloput voivat tarjota kesäkautena tilaisuuden pyöräillä paikasta toiseen varsin rauhallisissa olosuhteissa. Dublinbikes-kaupunkipyöräjärjestelmä on tällöin paras ratkaisu, ja verkkosivut kertovat kaiken olennaisen pyörien vuokraamisesta.

Taksi

Dublinissa on valtavasti takseja, joidenkin mukaan enemmän kuin Lontoossa, ja siellä pääsee kohtuuhinnalla taksilla paikasta toiseen. Keskustan alueella matkat maksavat noin 6-10 euroa, ja tolppia on siellä täällä, erityisen hyvin O’Connell Streetin varrella ja sivukaduilla, samoin kuin St. Stephen’s Green -puistoa reunustavalla St. Stephen’s Green North -kadulla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/07

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti