Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dublin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Linja-auto Dublinissa
Dublinin linja-autoista vastaa Dublin Bus, jonka bussit ovat kaksikerroksisia.

Liikkuminen Dublinissa

Lentokenttämatkojen lisäksi lyhyellä lomalla Dublinissa olevan ja ytimeen majoittuvan ei ole pakko ollenkaan turvautua julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin.

Julkisille liikennevälineille tulee eniten käyttöä siinä tapauksessa, että haluaa punaisen raitiovaunulinjan kyydistä nähdä paljon lyhyessä ajassa tai sillä tai muilla liikennevälineillä haluaa nopeuttaa matkantekoa. Taksiin kannattaa ainakin aamu- ja iltapäivisin nousta vain hätätapauksessa, sillä arkisin Dublinin ydintä piinaavat ruuhkat. Kävellen pääsee ytimessä melko nopeasti paikasta toiseen, ja jos haluaa nopeuttaa matkantekoa, on raitiovaunu siihen keskustassa paras ratkaisu.

Jos haluaa vierailla päiväretkellä Howthissa tai Sandymountissa, on DART-juna siihen paras kyyti. Jos majapaikka sijaitsee keskustan ulkopuolella, on linja-auto todennäköisesti paras kyyti paitsi viikolla myös viikonloppuöisin, jolloin kaupungissa liikkuu yöbusseja.

Kävely

Dublinin keskusta on mielenkiintoinen ja tasainen kävelypaikka, ja siellä tulee käveltyä melkoisesti matkan aikana. Mukavinta kävely on alueilla, joilla autoja ei ole, sillä Dublinin keskustassa on paljon liikennettä, joka tekee joistain sen osista epämiellyttäviä etenkin viikolla aamulla ja iltapäivällä.

Joenrannalla on mukava kävellä, samoin kävelykaduilla kuten Grafton Streetilla ja Henry Streetilla. Myös Dublinin keskustan pääasiallisella mutta nykyään kliseenomaisella huvittelualueellaTemple Bar (Temple Bar) on paljon kävelykatuja, ja toisella puolella jokea Henry StreetHenry Street [kartalla], jonka tuntumassa on paljon hyviä ja pääosin arkisia ostospaikkoja, on kävelylle suotuisaa aluetta. Vilkkaiden pääkatujen sijaan on Dublinin keskustassa hyvä valita kävelykatuja, hiljaisempia sivukatuja ja kujia, joiden varrella onkin edullisempia baareja, ravintoloita ja kauppoja kuin vilkkailla paikoilla.

Niille, jotka eivät halua paljon kävellä tai jotka haluavat lyhyessä ajassa nähdä paljon, voidaan suositella Dublinin kattavaan joukkoliikenneverkostoon tutustumista.

Julkiset liikennevälineet

Dublinin joukkoliikenneverkosto on viime vuosina parantunut melkoisesti, mutta se on silti edelleenkin Manner-Euroopan suurkaupunkien joukkoliikenteeseen verrattuna melko heikkoa tasoa. Dublinin keskusta on onneksi pieni, eikä siellä välttämättä tarvitse lentokenttämatkoja lukuun ottamatta turvautua julkisiin menopeleihin.

Liput

Joukkoliikenteeseen on kaikkiin liikennevälineisiin samat liput, ja ne voi maksaa busseissa kuskille, raitiovaunuun liput voi ostaa pysäkkien automaateista ja juna-asemalla voi ostaa lipun automaatista tai lippukassalta. Sitä että ostaa lippunsa kuskilta tasarahalla ei suositella, mutta DART-asemilla voi hyvin ostaa lipun automaatista kortilla.

Matkustaja menossa sisään DART-lähijunaan
DART-lähijunaverkosto on kätevä jos haluaa nopeasti käväistä Dublinin lähellä. Joukkoliikenteeseen on kaikkiin liikennevälineisiin samat liput.

Jos aikoo käyttää julkisia muutaman kerran päivässä, voi ostaa LEAP-kortin, jonkalaisen turisti voi hankki yhdeksi, kolmeksi tai seitsemäksi vuorokaudeksi. Kolmen päivän kortti on melko hyvä hankinta niille, jotka liikkuvat jonkin verran bussilla ja käyvät tänä aikana ainakin Howthissa tai Sandymountissa tai kenties molemmissa.

Tietoa lipuista ja miten niitä hankitaan saa Dublinin liikennelaitoksen sivuilta.

Lähijunat (DART)

DART-lähijunaverkosto on kätevä etenkin jos haluaa nopeasti käväistä jossakin Dublinin lähellä. Paikallisjunat kulkevat sekä Howthin niemimaalle että Sandymountiin lähelle Dún Laoghairea, missä ennen sijaitsi Dublinin matkustajasatama ja minne nykyään ankkuroituvat jotkut risteilyalukset.

DART-junaa käyttävälle keskustassa on kolme asemaa, joista Connolly-rautatieasema on kätevä, mutta myös Tara Street ja Pearse Street ovat keskeisiä. Sieltä pääsee alle puolessa tunnissa sekä Howthiin että Sandymountiin, ja sieltä lähtee junia myös Belfastiin ja muualle Irlannin saarelle.

Kaikkiin juniin voi ostaa käteisellä tai kortilla lipun automaateista, joille kylläkin aurinkoisina kesäiltapäivinä etenkin voi olla melkoisia jonoja. Matka Howthiin maksaa reilut 6 euroa edestakaisin, ja jos aikoo palata Dubliniin, kannattaa heti ostaa edestakainen (return) lippu eikä yhdensuuntaista (single). Sama pätee muihinkin kohteisiin kuten Sandymountiin. Jos aikoo käydä kolmen vuorokauden sisällä sekä Sandymountissa että Howthissa, kannattaa ostaa 3 vuorokautta voimassa oleva LEAP-kortti.

Kaikki Dublinin junien ja ratikoiden reitit voi nähdä yhdellä sivulla.

Raitiovaunu Heustonin asemalla
Dublinin raitiovaunuverkostolla on kaksi reittiä, punainen ja vihreä.

Raitiovaunut

LUAS on Dublinin raitiovaunuverkosto, jolla on vain kaksi reittiä eli punainen ja vihreä.

Red Line eli punainen ratikkalinja kulkee Docklands-alueelta Connolly-rautatieaseman, bussiaseman, O’Connell Streetin ja Heustonin aseman kautta kohti Dublinin laitaosia. Heustonin aseman lähellä ovat Guinnessin tehdas, Nykytaiteen museo ja Kilmainhamin puisto, vankila ja sairaala.

Green Line eli vihreä linja kulkee O’Connell Streetiä pitkin joen yli Grafton Streetin ja Temple Barin tuntumaan ja siitä St Stephen’s GreenilleSt Stephen's Green -puistoalue, joka on Dublinin pääasiallinen puistoalue.

Bussit

Dublinin linja-autoista vastaa Dublin Bus, jonka bussit ovat kaksikerroksisia ja joilla viikonloppuisin on O’Connell Streetiltä lähteviä N-etumerkillä varustettuja yöbusseja noin klo 00–04. Valtaosa busseista kulkee päivisinkin O’Connell Streetin kautta, ja bussien liikkeisiin on hyvä tutustua etukäteen, jos niitä haluaa käyttää. Kaikki bussilinjat voi nähdä Dublin Busin etusivulla aikatauluineen, mutta kaikkein paras tapa löytää nopeasti reitti on käyttää reittihakua.

Bussilipun voi ostaa tasarahalla kuskilta, mutta mahdollista on myös ostaa Leap-kortti, joka on voimassa 24 tuntia, 72 tuntia tai viikon.

Mahdollista on myös ostaa viidellä eurolla Leap-kortti, jolla saa matkoista alennuksia, mutta tämä on oikeastaan kannattava hankinta vain niille, jotka jäävät kaupunkiin pitkäksi aikaa.

Taksi

Dublinissa on 14 000 virallista taksia, ja siellä pääsee kohtuuhinnalla taksilla paikasta toiseen. Taksimatkoihin liittyy kuitenkin huomattavasti enemmän lisämaksuja kuin Suomessa, eikä taksilla matkustelu loppujen lopuksi ole halpa huvi.

Matkojen hinnat voi selvittää etukäteen, ja jos aikoo matkustella taksilla paljon, voi ladata sovelluksen.

Polkupyöräilijä
Pyöräilijöille Dublinbikes-kaupunkipyöräjärjestelmä on paras ratkaisu.

Taksilla ajeleminen on edullisempaa kuin Suomessa, mutta ruuhkat ovat Dublinin keskustassa kovia viikolla aamu- ja iltapäivisin. 10 eurolla pääsee teoriassa noin seitsemän kilometriä, joskin liikennevaloissa odottelu ja muut hidasteet tekevät matkasta yleensä kalliimpia. Klo 20–08, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä taksat nousevat. Lisähintaa tulee myös taksin soittamisesta paikan päälle, euro kustakin ylimääräisestä matkustajasta yhden matkustajan lisäksi ja lisäksi kuskit ovat tottuneet kymmenen prosentin tippiin. Näin ollen 10 eurolla pääsee usein vain 4–5 kilometriä.

Keskustan alueella matkat maksavat 5–8 euroa, ja tolppia on siellä täällä, erityisen hyvin O’Connell Streetin varrella ja sivukaduilla, samoin kuin St. Stephen’s Green -puistoa reunustavalla St. Stephen’s Green North -kadulla.

Pyöräily

Dublin on pyöräilykaupunkina paranemaan päin, mutta siellä on hivenen hankalat olosuhteet pyöräilylle tuulten ja jatkuvasti muuttuvien säiden takia. Pyöräilykaistoja on vähän, eivätkä autoilijat juurikaan osaa ottaa pyöräilijöitä huomioon. Etenkin viikolla liikenne on keskustan alueella melkoista, mutta viikonloput voivat tarjota kesäkautena tilaisuuden pyöräillä paikasta toiseen varsin rauhallisissa olosuhteissa.

Dublinbikes-kaupunkipyöräjärjestelmä on tällöin paras ratkaisu, ja verkkosivut kertovat kaiken olennaisen pyörien vuokraamisesta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti