Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Spielbudenplatz
Aukiolla nimeltään Spielbudenplatz on yleensä rock-henkistä ja nuorekasta menoa, baareista klubeihin.

Hampurin yöelämä

Hampuri on yöelämältään ylittämätön paikka, ja siellä voi ilon ottaa irti monella eri tavalla. Kaupunki on Saksan vauraimpia, ja siellä on erilaisten mediakonsernien päämajoja, joten samppanjapullojen korkit poksahtelevat tämän tästä. Näin ollen siellä on mahdollista juhlia tyylillä, mutta Hampuri on myös rento ja suvaitseva paikka, jossa pienellä matkakassalla liikkeellä olevat löytävät menoa hekin.

Kaupunginosat, juomat ja hinnat

Juomien hintahaitari on melkoinen: se vaihtelee St. Paulin baarien reilun euron olutpulloista kymmeniä tuhansia maksaviin viinipulloihin, ja juhliminen onnistuu monessa eri kaupunginosassa. St. Pauli ja Schanzenviertel ovat huvittelukaupunginosien maineessa, ja niistä St. Pauli on värikäs mutta mielipiteitä jakava juhlimispaikka, Schanze nuorekas, suvaitsevainen ja monipuolinen. Mielenkiintoista ja mieleenpainuvaa maastoa oluelle tai muulle juomalle on esimerkiksi legendaarinen Grosses Freiheit -katu, jolla the Beatles teki ensimmäisiä keikkojaan ja joka on aivan Reeperbahnin S-bahn-aseman vieressä.

0,33 litran paikallisesti valmistettu Astra-pullo on yksi tyypillisimpiä kaupungin juomia, ja sellainen maksaa nykyisin 2–3 euroa, joskus vähemmän. Vastaan tulee erilaisia tarjouksia, etenkin talvikaudella, ja paras paikka maistella oluita on St. Pauli, jossa etenkin Silbersackstrassella on paljon edullisia baareja ja autenttista tunnelmaa. Hampurin halvoissa baareissa kuten St. Paulissa on yleensä itsepalvelu, ja tarjoilupaikoissa oluesta saa maksaa enemmän.

Hampurin baarit, joissa ei ole ruokatarjoilua, ovat normaaleja tupakointitiloja eli savullisia, mutta mikäli paikassa tarjotaan ruokaa, on siellä tupakoiminen kielletty.

Altstadt-vanhakaupunki ja muu ydinkeskusta

Sovinnaista, aikuiseen makuun sopivaa illanviettoa on hyvä harrastaa vanhassakaupungissa (Altstadt) ja muualla ydinkeskustassa. Siellä on esimerkiksi keskusaukiolla (Rathausmarkt) [kartalla] olutterasseja, joilla voi syödä hyvin, ja Kleine Alster -kanavan laidalla oleva pylväskäytävä, AlsterarkadenAlsterarkaden, on ainakin alkuillasta mieleenpainuva paikka napata jotakin.

Cafe Paris
Rathausstrasse on useiden tyylikkäiden ravintoloiden ja kahviloiden reunustama, ja siellä erinomainen paikka kahville tai drinkille on Café Paris.

Keskusaukion vieressä oleva katu, Rathausstrasse, on useiden tyylikkäiden ravintoloiden ja kahviloiden reunustama, ja siellä erinomainen paikka paitsi kahville myös drinkille tai myöhäiselle aterialle on Café Paris (Rathausstrasse 4). Sillä on nykyään numerossa 3 myös haarakonttori, Le Lion eli Bar de Paris, joka on avoinna klo 03 asti (su vain klo 01).

Läheisen rantakadun, nimeltään Jungfernstieg, varrella, Binnenalsterin rannalla on aivan mukiinmeneviä illanviettopaikkoja. Kesäkauden aikana Alex im Alsterpavillon (Jungfernstieg 54) on suurine terasseineen ehdoton paikka ottaa olut ja kenties syödä jotakin, ja talvisin kaupungin kerma viihtyy sen sisätiloissa. Hinnat täälläpäin ovat muita kaupunginosia korkeampia, mutta iso tuoppi maksaa yleensä korkeintaan 5–6 €.

St. Pauli

Rajuin ja turisteja eniten kiinnostava juhlimispaikka Hampurissa on etenkin Beatlesien tutuksi tekemä St. Pauli, jonka pääkatu eli ReeperbahnkuvaReeperbahn ] tunnetaan ”syntisenä kilometrinä”. Sen varrella on mitä erilaisimpia baareja ja muita paikkoja, joista voi saada eurollakin oluen ja jos mielii nähdä legendaarisinta ja syntisintä Hampuria, ei tarvitse kuin saapua tänne S-bahnilla Reeperbahn-asemalle. Täällä on juhlijoita jo iltapäivisin, ja koko kesäkauden ajan kadulla on lukuisia terasseja. Siltä löytyy myös suomalaista kiinnostavana kuriositeettina, Grosse Freiheitin kulmauksen läheltä, Hesburgerin piste. Itse asiassa tämä kohta katua tunnetaan Beatles Platz -nimisenä [kartalla], ja sitä turistit käyvät ahkerasti katsomassa.

Tämä ei ole mitään lapsille sopivaa maastoa, vaan täällä on kaikenlaista rappioalkoholisteista narkomaaneihin ja maksullisiin naisiin. Reeperbahnin varrella on kuitenkin kaikenlaista sellaista, josta normaali aikuinen ei järkyty, ja siellä on myös kesäkauden loppuvaiheissa, syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, katua juhlistavat festivaalit.

St. Paulin katunäkymä
St. Pauli on turisteja eniten kiinnostava juhlimispaikka Hampurissa.

Jos mielii välttää pahimmat lieveilmiöt, kannattaa St. Pauliin ja Reeperbahnin varrelle tulla U-bahnilla St. Pauli -asemalle. Siltä voi kävellä lyhyen matkan Hampurin musikaali- ja viihdekeskukselle, aukiolle nimeltään Spielbudenplatz joka on Tanssivien tornitalojentanssivat tornitalot takana. Täällä on täysin normaalia joskin yleensä rock-henkistä ja nuorekasta menoa, baareista klubeihin. Yksi hyvä menomesta täällä on Angie’s Nightclub (Spielbudenplatz 27). Se on aikuiseen makuun soveltuva, funkia, soulia, klassista rokkia ja poppia soittava yökerho, joka kuten osa muistakin Hampurin yökerhoista on avoinna vain viikonloppuisin.

Itse Spielbudenplatzilla on kesäkauden aikana alkuillasta mukava istua terassilla, ja uskaliaimmat voivat siirtyä pidemmälle Reeperbahnin varrelle ja sen sivukaduille. Vaikka tämä onkin Euroopan suurin punaisten lyhtyjen alue, on monia ärsyttävä toiminta keskittynyt joidenkin katujen (etenkin Davidstrassen ja sen sivukatujen) varrelle, ja suurelta osalta Reeperbahnin hallitsema alue on varsin normaali paikka käydä ottamassa muutama olut.

St. Paulissa ja Reeperbahnilla ovat viettäneet aikaa ja esiintyneet monet kuuluisuudet. Irwin Goodman ja Vexi Salmi notkuivat sen baareissa 1960-luvun alkupuolella, ja tästä onkin hyvää kuvausta Kari Sorvalin tv-sarjassa Kivisydän. Tätäkin tunnetummin The Beatles soitti samoihin aikoihin St. Paulin klubeissa, joista yksi oli Kaiserkeller (Grosse Freiheit 36). Enemmän Beatleseihin pääsee käsiksi Beatles-Platz-aukion alueella melko lähellä Reeperbahnin S-bahn-asemaa, missä todellisten fanien hyvä vierailupaikka on Beatlemania (Nobistor 10).

Kliseisimmät menopaikat ovat St. Paulissa Hans-Albers-Platz-aukiollaHans-Albers-Platz [kartalla], joka on värikäs, kylminäkin aikoina t-paidat päällä liikkuvien brittien suosima paikka viettää iltaa. Myös siltä lähtevillä kaduilla on melkoisesti turisteille suunnattuja, ylihintaisia baareja.

Aivan toisenlaiselta alueelta tuntuukin jo lähellä Reeperbahnin loppupäätä oleva Silbersackstrasse, jonka varrella on useita edullisia, lähinnä paikallisten suosiossa olevia baareja. Niistä Zum SilbersackZum Silbersack on yksi legendaarisimpia, ja se on avoinna joka päivä myöhään mutta to–la klo 05 asti. Täälläpäin on paljon baareja, joissa on todellista autenttista paikallista tunnelmaa, ja nykyajan meininki on ajoittain mukavalta tuntuvan välimatkan päässä.

Schanzenviertel

Schanzenviertel on toinen hyvä vaihtoehtoinen kaupunginosa, joka tosin viime vuosina on keskiluokkaistunut ja menettänyt parasta teräänsä. Schanze, kuten paikalliset sitä kutsuvat, on enemmän nuorten temmellyskenttää kuin St. Pauli, mutta juomien hinnat ovat lähes poikkeuksetta St. Paulia korkeampia. Schanzessa on myös huomattava määrä mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, ja sinne on hyvä lähteä paitsi juomaan myös syömään. Nuorison suosiosta huolimatta Schanze on huomattavasti kesympi ja laimeampi paikka kuin St. Pauli, ja sinne voi lähteä iltaa viettämään myös ns. hienompi väki.

Paljon baareja on Susannenstrassen [kartalla] ja sen alussa olevan Schulterblattin varrella. Schulterblattin varrella on Rote Flora -taloa vastapäätä varsinainen keskittymä terassejaterasseja, joilla on kauniina kesäiltoina mukava paitsi juoda jotakin myös syödä illallinen, jonka voi valita monenmoisen joukosta.

St. Georg

Kolmas huvittelukaupunginosa on St. Georg, joka on päärautatieaseman (Hauptbahnhof) vieressä. Se oli ennen vähän arveluttava kaupunginosa, jota pidettiin jopa vaarallisena, mutta se on viime vuosina kesyyntynyt ja vakiinnuttanut asemansa hotellien ja teatterien suosimana alueena. Sinne ei kenties kannata lähteä muualta kaupungista juhlimaan, mutta jos hotelli on sen monien erilaisten joukossa, on se aivan käypä paikka ainakin jonkinlaiselle illanvietolle.

Kirchenallee [kartalla] on turistivoittoinen katu, jolla tosin on mukavia oluttupia ja muita illanviettopaikkoja. Monet sen lähellä olevat kadut ovat nekin hyviä baareille, ja homojen ja lesbojen suosiossa oleva Lange Reihe [kartalla] on yksi niistä.

Fischmarkt
Fischmarkt-kalatorilla viini virtaa ja laulu raikaa kesäsunnuntaiaamuisin klo 5 lähtien ja talvisin klo 7 alkaen.

Monet muut Kirchenalleen vieressä, rautatieasemaa vastapäätä olevat kadut puolestaan ovat maksullisten naisten aluetta, joiden baarit eivät ole kovin hyviä. Enemmän normaalia meininkiä sekä baareja ja ravintoloita on täällä Hansaplatz-aukion [kartalla] vaiheilla, mutta tienoo ei ole kaikkien mieleen.

Landungsbrücken lähitienoineen

Landungsbrücken-jokilaituri on hyvä paikka kauniina iltoina ottaa juomat ja kenties nauttia kalaruokaa, mutta kannattaa huomata, että valtaosa jokilaiturin ravintoloista on varsin keskinkertaisia tasoltaan ja lähinnä turisteille suunnattuja. Eniten illanviettopaikkoja ja kaikenlaisia kesäterasseja on juuri Landungsbrücken-metroaseman [kartalla] tuntumassa, mutta niitä on lisää matkalla kohti Baumwall-metroasemaa.

Tätäkin enemmän illanviettopaikkoja on luvassa matkalla Landungsbrücken-asemalta kohti Altonaa, ja metroaseman vieressä oleva Bei den Sankt Pauli -kompleksi [kartalla] on usean baarin ja ravintolan koti. Tämän jälkeen alkavatkin jo St. Paulin rannat, joilla kesäkautena ilonpidosta pitää huolen Strandpauli. Näiltä vaiheilta onkin sunnuntaiaamuisin lyhyt matka Fischmarkt-kalatorille, jossa viini virtaa ja laulu raikaa kesäsunnuntaiaamuisin klo 5 lähtien (talvisin klo 7 alkaen).

Lisää asiaa yöelämästä:

Hamburg.travel kertoo yöelämästä

Hamburg.travel listaa baareja ja muita illanviettopaikkoja

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Hampuri on monin tavoin vapaamielinen kaupunki, ja siellä niin homot kuin lesbotkin ovat kuin kotonaan. Keskuspaikka on St. Georg, joka on kaupunginosa päärautatieaseman (Hauptbahnhof) ympäristössä. Sen lähellä oleva Lange Reihe [kartalla] on kaupungin alan ykköskatu. Sen varrella numerossa 93 oleva Café Gnosa on päiväsajan pääpaikkoja, ja siellä pääsee jo iltapäivällä kärryille siitä mitä illalla on luvassa ja mitä lähipäivinä tapahtuu. Kadun varrella on lukuisia baareja ja klubeja, joissa meno on ylimmillään loppuviikosta. Jonkin verran alan paikkoja on myös St. Paulissa, ja Gnosasta jaettavasta Hinnerk-lehtisestä selviää hyviä menopaikkoja.

Jos mielii yöpyä niin lesbojen kuin homojenkin suosimassa hotellissa, on kätevällä paikalla, aivan linja-autoaseman ja päärautatieaseman vieressä oleva, entiseen bordelliin sijoitettu Hotel Village kätevä valinta. Huomionarvoisia seikkoja tässä kohtuuhintaisessa hotellissa ovat ne, että hissiä ei ole eikä kaikissa huoneissa ole omaa kylpyhuonetta.

Hamburg guydy antaa tietoa baareista, saunoista ja muusta

Patroc kertoo lisää aiheesta

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti