Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kaunas
Kaunas
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kaunas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi vanhankaupungin keskusaukiolla Kaunaksessa
Vanhankaupungin keskusaukion ravintoloiden joukossa on monenmoisia, ja kesäisin aukion Vilniaus-kadun puoleinen pää täyttyy terasseista.

Kaunaksen ruokia ja ravintoloita

Kaunaksessa on paljon ravintoloita alueilla, joilla vierailijat muutenkin viihtyvät, ja kaikkein eniten turisteja miellyttävät ravintolat ovat vanhassakaupungissa ja etenkin sen pääaukion yhdellä laidalla. Muualla vanhassakaupungissa on enemmän ravintoloita kuin muualla kaupungissa, lukuun ottamatta lähes kaksi kilometriä pitkää pääbulevardia, joka on keskustan uudella puolella. Se on monin tavoin Kaunaksen paras ravintolakatu, mutta osaan sen ravintoloista on vanhastakaupungista turhan pitkä kävelymatka.

Kaunaksen ravintolat tarjoavat erityisen hyvin liettualaisia ruokia, mutta kuten muuallakin italialaiset ruoat, hampurilaiset ja aasialaiset ruoat ovat suosittuja. Jonkin verran vastaan tulee myös georgialaisia ja muita kaukasialaisia ruokia, ja kaiken kaikkiaan Kaunaksesta saa monipuolisesti erilaisia ruokia. Ruokien hinnat ovat monessa paikassa huokeita, mutta vanhassakaupungissa joutuu ateriastaan maksamaan normaalia enemmän.

Parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Kaunaksessa on oikeastaan vain kaksi aluetta, joilla on normaalia enemmän ravintoloita, ja ne ovat vanhakaupunki ja keskustan uusi puoli. Keskustan uudella puolella ruokapaikat ovat pääbulevardin ympäristössä, ja se on vanhaakaupunkia edullisempi mutta myös hohdottomampi alue ruokailulle.

Vanhakaupunki

Vanhankaupungin keskusaukio (Rotušės aikštė) [kartalla] on paikka, jossa kannattaa ainakin kerran loman aikana ruokailla. Sen ravintoloiden joukossa on monenmoisia, ja kesäkauden aikana aukion Vilniaus-kadun puoleinen pää täyttyy terasseista.

Jos haluaa syödä autenttisen liettualaisen perinneaterian, on Etno Dvaras aukion paras osoite. Sen suurella terassilla tai tunnelmallisissa sisätiloissa voi syödä monenmoisia paikallisia ruokia, joiden joukossa on esimerkiksi keittoja, silliaterioitasilliaterioita ja liharuokia, kuten pihvejä. Hinnat eivät missään nimessä ole kaupungin edullisimpia, mutta suomalaisesta ne tuntuvat kohtuullisilta. Ravintolan vieressä on muitakin, mutta niistä ei saa yhtä takuuvarmasti hyviä ruokia.

Aukion sivukaduista paras ravintolalle on M. Valančiaus gatvė [kartalla], jonka alkupäässä on muutama ravintola ja kahvila. Se on miellyttävä katu, jolla on kaunista arkkitehtuuria, ja yksi silmiinpistävimmistä rakennuksista on ravintola Bernelių Užeiga Myös siellä tarjotaan liettualaisen keittiön kulmakiviä, palvelu pelaa ja tunnelma on mieleenpainuva. Myös oluet ovat hyviä, ja monet viihtyvät siellä monta tuntia..

Ravintoloita Vilniaus gatve -kadulla
Vanhankaupungin pääkadun (Vilniaus gatvė) varrella on melkoinen määrä kahviloita, leipomoita ja baareja.

Vanhankaupungin pääkatu (Vilniaus gatvė) ei ole yksi kaupungin parhaista ravintolakaduista, mutta sen varrella on melkoinen määrä kahviloita, leipomoita ja baareja. Sillä on lukuisia houkuttelevia terasseja, ja osa paikoista tarjoaa ruokia, mutta ne ovat lähinnä hampurilaisia ja muita vastaavia trendiruokia ja usein ylihintaisia. Etenkin tällä kadulla mutta myös muualla vanhassakaupungissa se, että paikalla on englanninkielinen nimi ja mainoksia englanniksi, tarkoittaa auttamatta sitä, että paikka on turisteille suunnattu ja ylihintainen. Yksi pääkadun suosituimmista paikoista on lähinnä aamiaispaikkana tunnettu leipomokahvila Motiejaus kepyklėlė, joka kylläkin on monina aamuina niin suosittu, että sen tiskille muodostuu jono.

Jonkin verran ravintoloita, kuten intialainen kasvisravintola ja gastropub Hop Doc on seuraavalla sivukadulla, nimeltään M. Daukšos. Gastropubista saa lähinnä hampurilaisia ja muita trendiruokia, mutta sen hanoista valutetaan mainioina pidettyjä pienpanimo-oluita (3–4 euroa per puoli litraa).

Sivukadun jälkeen Vilniaus jatkuu entistä vilkkaampana, ja monien baarien ja kahviloiden seassa on myös ravintoloita. Jos ei välitä siitä, että ateria on hivenen ylihintainen, on kadulla esimerkiksi italialainen Casa della Pasta, josta saa erinomaisina pidettyjä pitsoja ja pastoja. Pian sen jälkeen tulee vastaan kreikkalaisia ruokia loihtiva Rhodos, ja melko lähellä sitä on kadun pidetyin ja hienoin ravintola. Senieji rūsiai on vanhoissa kellareissa oleva tyylikäs ravintola, jonka sekava ruokalista tosin ei ole miellyttänyt kaikkia.

Muualla vanhassakaupungissa on jonkin verran ravintoloita, ja niitä voi sieltä siihen tutustuessa bongailla. Yksi ravintola, jolla on piste myös Vilnassa, voi pitsan ja pastan ystäviä kiinnostaa, ja se on Jurgis ir Dragonas, joka on seuraavalla kadulla.

Ravintola uuden puolen Laisves Aleja -pääbulevardilla
Kaupungin monipuolisin katu aterialle on uuden puolen pääbulevardi, nimeltään Laisvės alėja.

Keskustan uusi puoli

Jos haluaa siirtyä kävellen vanhastakaupungista keskustan uusiin osiin, pitää kävellä Vilniaus gatvėa pääaukiosta poispäin ja mennä alikulkukäytävän kautta presidentinlinnan eteen. Katu jatkuu samannimisenä keskustan uudelle puolelle, joka ei aluksi juurikaan eroa vanhastakaupungista mutta joka pian saa täysin toisenlaisia ja huomattavasti arkisempia piirteitä. Vilniauksen varrella ei uudella puolella ole mitään hyviä ruokapaikkoja, mutta kulman takana oleva Numan on saanut monipuolisilla ruoillaan ja erikoisella sisustuksellaan paljon positiivisia arvioita.

Vilniaukselta voi saumattomasti kääntyä kaupungin uuden puolen pääbulevardille, nimeltään Laisvės alėja [kartalla]. Se on kaupungin monipuolisin katu aterialle, mutta sen varrella olevista ravintoloista osa on sunnuntaisin kiinni. Katu jatkuu lähes kahden kilometrin matkan, mutta monet parhaat ravintolat ovat lähellä kadun keskellä olevaa kirkkoaSaint Michael the Archangel Catholic Church -kirkko, joka on lähes puolentoista kilometrin päässä vanhastakaupungista.

Niille, jotka haluavat säästää ruokailumenoissa, kadun varrella on lukuisia kahviloita, jotka Liettuassa usein toimivat myös itsepalveluravintoloina. Niistä saa aamupalaa, voileipiä ja salaatteja, mutta monista saa myös 3–5 euron hintaisia lämpimiä ruokia, jotka soveltuvat parhaiten aamiaiselle tai lounaalle. Ne ovat keskipäivän aikoihin varsin suosittuja, sillä niiden hintataso soveltuu paikallisten kukkarolle. Yksi tällainen on kadun numerossa 42 oleva 101 Kepyklėlė, joka kuten monet muutkin kadun kahvilat suljetaan viikolla klo 19 ja viikonloppuisin sitäkin aikaisemmin. Toinen samantyylinen kahvila on lähellä vanhaakaupunkia, kadun numerossa 97 oleva Prezo.

Jos Kaunaksessa haluaa jotakin muuta kuin liettualaisia tai italialaisia ruokia, on pääbulevardin varrella georgialainen ravintola, Mtevani. Sieltä saa tyypillisiä georgialaisia ruokia kohtuuhinnoin, ja esimerkiksi georgialaiset lihanyytit nimeltään khinkali, joita tosin pitää odottaa puolisen tuntia, ovat siellä olleet monen mieleen.

Pääbulevardin varrella on melkoinen määrä mitä erilaisimpia ravintoloita, ja sen varrelta löytyy myös Hesburger. Kadulla tarjotaan edullisia lounaita viikolla lounasaikaan, ja ne, jotka haluavat säästää menoissa, suuntaavat tänne lounaalle. Illalliseksi kadun varrelta löytyy monenmoista paikkaa ja aterian jälkeen myös baareja ja kahviloita, ja yksi alue, jolla on keskitetysti ravintoloita ja baareja, on suuren kirkon ympärille muodostunut aukio [kartalla]. Sen laitamilla oleviin ravintoloihin kuuluvat esimerkiksi thaimaalaisia ja muita aasialaisia ruokia tarjoava Nuogas ja Amber Grill, joka tarjoaa lähinnä pihvejä ja grillilihoja.

Keskustan uusissa osissa on jonkin verran ravintoloita ja muita ruokapaikkoja Akropolis-ostoskuksessa [kartalla] ja sen lähistöllä. Itse ostoskeskuksessa on kahviloita, Hesburger ja joitain muita pikaruokapaikkoja, mutta melko lähellä sitä on kunnon ravintola, jo 1960-luvulta lähtien toiminnassa ollut paikallinen instituutio, Saslykine Zaliuke. Se on pääasiallisesti georgialainen ravintola, josta saa myös yleiskaukasialaisia saslikkeja, kebabeja ja muita vastaavia ruokia.

Jos on linja-autoasemalla, se ei ole ostoskeskuksesta kaukana, mutta jos ei viitsi kävellä muutamaa sataa metriä, on aseman yhteydessä parikin kioskia, joista saa aamiaista tai välipalan. Itse aseman vieressä on parikin italialaista ravintolaa, joista Mamma Pizza on yksi kaupungin pidetyimpiä pizzerioita. Jos mielii nähdä lisää ravintoloita, on niitä samalla Vytauto-kadulla, joka vie bussiasemalta rautatieasemalle, ja niistä saa aasialaisia ja muitakin ruokia.

Lisää Kaunaksen ravintoloita:

Visit Kaunas esittelee kaupungin ravintoloita.

Perinteistä liettualaista ruokaa
Liettualaiset ruoat ovat maukkaita ja monipuolisia, ja valtaosa vierailijoista pitää niistä.

Ravintoloissa tarjottavat ruoat

Kaunaksen ravintoloista saa parhaiten liettualaisia ruokia, italialaisia ruokia, muualta entisen Neuvostoliiton alueella peräisin olevia ruokia, joista georgialaiset ovat yleisimpiä, ja melko hyvin myös aasialaisia ruokia. Hampurilaiset ja jotkin muut trendikkäät pikaruoat ovat yleisiä mutta niitä ei välttämättä kannata Kaunaksesa syödä, sillä siellä on hyvät apajat aterialle, jonkalaista ei Suomesta juuri mistään saa. Kaunaksessa on myös jonkin verran intialaisia ruokia, joista pari on kasvisravintoloita, ja aasialaiset ruoat ovat etenkin kasvissyöjille suositeltavia.

Liettualaiset ruoat eivät ole maailmalla tulleet tutuiksi eikä juuri missään muualla kuin Liettuassa tule vastaan liettualaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Ne kuitenkin ovat maukkaita ja monipuolisia ruokia, joista valtaosa vierailijoista pitää.

Pääosa aineksista on paikallista alkuperää, ja ruoat tietenkin sopivat erityisen hyvin pohjoiseen ilmastoon mutta niiden joukossa on myös kesäisiä ruokia, joihin kuuluu kylmä punajuurikeitto, nimeltään ”šaltibaršciai”, joka tarjotaan Liettuassa aina suosittujen keitettyjen perunoiden kanssa.

Vegepullia
Jos haluaa maukkaita kasvisruokia, jotka on tehty intialaiseen tyyliin ja jotka ovat kohtuullisissa hinnoissa, on sekä vanhassakaupungissa että keskustan uudella puolella Radharanė.

Eräitä tunnetuimpia ruokia ovat perunanyytit nimeltään “cepelinai”, jotka tehdään perunamuusista tai raastetuista perunoista ja niihin lisätään sisälle lihaa tai vihanneksia.

Erilaiset keitot ovat suosittuja ja niitä on tapana ottaa ainakin alkuruoaksi, ja hyviä kesäisiä pikkuruokia ovat silli ja perunat, jotka Baltiassa tarjotaan vähän erilailla kuin mihin Suomessa on totuttu.

Yksi ulkomaalaisten keskuudessa suosituimpia ruokia on “blynai” eli eräänlaiset letut, jotka yleensä tehdään perunasta, mutta niitä on kahdenlaisia, ohuita ja paksuja. Ne sopivat sekä pää- että jälkiruoiksi, sillä ne voivat olla suolaisia tai makeita, ja ne ovat myös hyvä välipala.

Myös juustot ovat Liettuassa maukkaita, ja suosittua on ottaa oluen kanssa juustolautanen, ja myös makkarat ovat oluen kanssa alas huuhdottuina suosittuja.

Kasvisruoat

Vaikka liettualainen keittiö on lihavoittoinen, tarjoavat perinneravintolat jonkin verran kasvisannoksia, ja myös georgialaisista ja italialaisista ravintoloista saa kasvisruokia. Myös edulliset kahvilat tarjoavat yleensä ainakin jonkin verran lihattomia ruokia, ja perunaletut soveltuvat nekin kasvissyöjille.

Jos haluaa maukkaita kasvisruokia, jotka on tehty intialaiseen tyyliin ja jotka ovat kohtuullisissa hinnoissa, on sekä vanhassakaupungissa että keskustan uudella puolella Radharanė. Sillä on piste pääbulevardin numerossa 40 ja toinen vanhankaupungin pääpaikoilla [kartalla]. Ne tarjoavat samanlaisia, intialaistyylisiä ruokia, joihin kuuluu suuri parin euron hintainen linssikeitto ja 4–5 euroa maksavia pääruokia, joiden joukosta jokainen löytää mieleisensä. Ravintolaruokien lisäksi paikat tarjoavat vegaaneillekin soveltuvia leivonnaisia, ja myös mehut, teet ja pirtelöt ovat hyviä.

Kaunaksessa on paljon muitakin kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, joita näkee Happy Cowsta.

Kahvila
Halvimpia paikkoja ovat kahvilat, joista monet tosin sulkeutuvat klo 19–20, ja niissä voi ruokailla 5–6 eurolla.

Hintataso

Kaunaksen hintataso vaihtelee melkoisesti riippuen siitä missäpäin kaupunkia ruokailee.

Vanhakaupunki on ehdottomasti kallein paikka aterialle ja myös juomalle, mutta ruoat ovat silti huomattavasti kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Oluen saa 3–4 eurolla ja pääruoan saa monesta paikasta kymmenellä eurolla, mutta joissain paikoissa koko lounaan tai illallisen hinta ruokajuomineen voi nousta 15–20 euroon. Vanhassakaupungissa on myös edullisia ruokapaikkoja, joita on muualla kuin pääaukiolla ja pääkadulla, ja esimerkiksi intialainen kasvisravintola Radharanė tarjoaa tilaisuuden nauttia lounaan tai illallisen 4–6 eurolla.

Ruokailijoita
Juomarahojen jättäminen ei ole erityisen yleistä, mutta pöytiintarjoilupaikoissa, joissa palvelu pelaa hyvin englanniksi, kannattaa jättää 5–10 % tippiä.

Keskustan uudella puolella hinnat ovat pääosin alhaisempia kuin vanhassakaupungissa, mutta pääbulevardin varrella on hintaviakin ravintoloita. Jos ravintola on ilmeisen länsimainen tai mainostaa itseään englanniksi, on se yleensä normaalia kalliimpi paikka, mutta niissäkin voi viikolla olla lounastarjouksia, joita nauttiva saa ateriansa 5–10 eurolla. Kadun varrella voi illallisen syödä jonkin verran edullisemmin kuin vanhankaupungin pääpaikoilla, ja siellä voi selvitä illallisesta ruokajuomineen 10–15 eurolla, joskin pihvin tai grillilihoja syövä joutuu maksamaan 15–20 euroa. Halvimpia paikkoja ovat kahvilat, joista monet tosin sulkeutuvat klo 19–20, ja niissä voi ruokailla 5–6 eurolla, samoin kuin pääbulevardin intialaisessa kasvisravintolassa.

Juomaraha ja ruokailuajat

Juomarahojen jättäminen ei ole erityisen yleistä, mutta pöytiintarjoilupaikoissa, joissa palvelu pelaa hyvin englanniksi, kannattaa jättää 5–10 % tippiä. Jos paikassa on itsepalvelu, ei tippejä tarvitse jättää, eikä niitä myöskään jätetä baareissa tai kahviloissa.

Kahvilat avautuvat Kaunaksessa varhain, ja sekä vanhassakaupungissa että pääbulevardilla voi mennä syömään aamiaista klo 7–8 alkaen. Lounasaika on alkaa melko varhain, ja jo ennen yhtätoista näkee paikallisten syövän lounasta. Lounasaika jatkuu aina klo 14–15 asti, ja vain harva ravintola Kaunaksessa sulkee iltapäivällä ovensa. Illallista voi siirtyä nauttimaan klo 18 alkaen, mutta edullisimmat kahvilat ja ravintolat sulkevat ovensa klo 19–21 ja osa viikonloppuisin jo klo 18. Varsinaiset ravintolat ovat yleensä toiminnassa vähintään klo 22 asti, mutta jotkut kasvisruokapaikat sulkevat ovensa jo klo 21. Liian myöhään ei ateriaa kannata jättää, sillä vaikka osa ravintoloista on avoinna klo 23–24 asti, ruokia ei myöhään kovin hyvin saa ja monet paikat lopettavat ruokien tarjoamisen klo 21–22.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti