Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
TwitterInstagram
Booking.com
Ravintola vanhassa satamassa
Pilies-kävelykadulla on ravintolaa toisen perään. Sen varrella olevilla ravintoloilla on terassit, ja se on turistien suosikkipaikka syödä, viettää iltaa ja muutenkin oleskella matkan aikana.

Vilnan ruoat ja ravintolat

Vilnassa on hyviä ruokia ja ravintoloita, joilla on kesäterassit ja kohtuulliset hinnat. Siellä on kaikkein paras syödä paikallisia ruokia, joihin kuuluvat letut, nyytit, lihat ja kalaruoat, ja lähes paikassa kuin paikassa on pöytiintarjoilu. Vilnan ravintoloissa muualta tulevia ruokia on suhteellisen vähän, mutta kasvissyöjille siellä on jonkin verran ravintoloita. Vilnan ravintoloissa on mukavaa tunnelmaa kesät talvet, ja paikallisten, varsin kohtuuhintaisten ruokien ja juomien maistelu on siellä olennainen osa lomanviettoa.

Vilnan parhaat ravintolaseudut

Vilnassa ravintoloita on eniten keskitetysti tietyillä tienoilla, jotka ovat vanhassakaupungissa ja keskustan uudella puolella. Vanhankaupungin ja uuden keskustan välimaastossa on paljon ravintoloita etenkin Vilniaus-kadun varrella ja muualla lähellä yliopistoa, ja muita ravintolakeskittymiä on aivan sen tuntumassa olevilla kaduilla lisää.

Vanhakaupunki ja yliopistokorttelit

Aamunkoiton portit (Aušros vartai) [kartalla] on tienoo, jolla on jonkin verran ravintoloita. Alueella on paljon turisteja, ja heille alueella on kahviloita ja baareja, kuten myös muutama ravintola. Tänne ei ehkä erikseen kannata pitkän matkan takaa illalliselle lähteä, mutta jos majapaikka on lähellä tai samalla kun tutustuu muutenkin tienoon nähtävyyksiin, voi käydä maistelemassa esimerkiksi liettualaisia ruokia. Erinomaisia lettuja ja muitakin paikallisia ruokia tarjoaa Gusto Blyninė (Aušros Vartų g. 6), josta saa myös pitsaa ja muita ruokia. Sen vieressä on hieno liettualaisia ruokia tarjoava Medininkai, jolla on houkutteleva sisäpihan terassi. Lähellä näitä, sivukadulla, on Naimai (Subačiaus g. 6) [kartalla], joka on vegaaneille ja kasvissyöjille suunnattu ravintola. Samalla kadulla on lukuisia ravintoloita, joiden joukossa on italialainen ja useita hyviä kahviloita.

Kaupungintalon edustalla oleva aukio (Rotušės aikštė) on seuraava paikka, jolla ja jonka lähellä on paljon kaikenlaista. Aukiolla ei sinänsä ole montaa ravintolaa, eikä sillä ole yhtä paljon terasseja kuin takavuosina, mutta sillä ja sen lähellä on muutama varteen otettava ruokapaikka. Yksi pidetyimpiä ravintoloita, jonka ruoka saa kehuja mutta palvelutaso haukkuja, on Kitchen, jossa on monipuolisesti erilaisia ruokia, risotosta paikallisiin. Aukiolla on myös niin paikallisten kuin turistienkin suosikkipaikkoihin kuuluva Amatininkų užeiga, joka on Stiklių-kadun kulmauksessa ja jolla on mukava terassi ja tunnelmalliset sisätilat. Tästä ravintolasta saa paikallista olutta reilulla kolmella eurolla tuopin ja liettualaisia ruokia, joita ennen pöytään tuotava leipäkori kuuluu aterian hintaan. Stiklių-kadulla on muutama ravintola ja useita illanviettopaikkoja, ja tätä kaunista katua pitkin voi kävellä kohti yliopiston hallitsemia kortteleita, joiden alueella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita.

Kahvilan terassi vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa on paljon ravintoloita ja kahviloita.

Toinen merkittävä katu kaupungintalon vieressä on Vokiečių [kartalla], puistobulevardi, jonka varrella on lukuisia baareja, kahviloita ja ravintoloita. Sillä on paljon terasseja, ja yhdessä Pilies-kävelykadun kanssa se on paras paikka ruokailla ulkosalla kesäaikaan. Sen varrella on kaikenlaista Hesburgerista kahviloihin, mutta sen varrella ei tällä hetkellä ole oikeastaan yhtään suositeltavaa ravintolaa. Sen loppupäässä eli hyvin lähellä yliopistokortteleita olevalla Trakų-kadulla on myös kaikenlaista, ja sen numerossa 14 oleva Dublis on yksi kaupungin parhaita ja arvostetuimpia ravintoloita. Pöytävaraus on välttämätön, ja normaali ateria täällä on 50 euron hintainen ”tasting menu”. Toinen erittäin pidetty paikka on numerossa 4 oleva Alaus Biblioteka eli ”olutkirjasto”, jossa on paljon erilaisia oluita ja lähinnä liharuokia. Kadun varrella on italialaisia ravintoloita ja etenkin pitsaa tarjolla useassa eri paikassa, mutta jos haluaa kaupungin parhaaksi miellettyä pitsaa, kannattaa mennä kadulta kulman taakse. Pitkän, kauppahallin ohi kulkevan ja Gedimino-kadulle johtavan Pylimo-kadun numerossa 22D sijaitseva Jurgis ir Drakonas on pizzeria vailla vertaa. Sinne rahdataan kaikki mahdollinen suoraan Italiasta, ja pitsat ovat napolilaistyylisiä ja puulämmitteisessä uunissa valmistettuja.

Kaupungintalon edustalla olevan aukion jälkeen alkavat sen kaikkein hedelmällisimmät alueet, joilla on paljon kaikenlaista. Didžioji ja sitä jatkava Pilies kuuluvat kaupungin viehättävimpiin katuihin, joilla on paljon baareja, kahviloita ja ravintoloita. Čili Pica (Didžioji 5) on ketju, jolla on piste myös Gedimino-kadulla, ja se on yksi edullisimpia paikkoja hörpätä olut tai syödä pitsaa tai muitakin ruokia. Sen vieressä oleva Cafe de Paris on yksi viereisen yliopiston opiskelijoiden suosikkipaikkoja, ja tämä vuonna 2000 avattu kahvila on hyvä paikka napostella kaikenlaista ja myös viettää iltaa.

Katu jatkuu Pilies-kävelykatuna, jolla on ravintolaa toisen perään. Sen varrella olevilla ravintoloilla on terassit, ja se on turistien suosikkipaikka syödä, viettää iltaa ja muutenkin oleskella matkan aikana. Kadun varrella on eniten heikkoja ravintoloita, joissa eivät käy juuri muut kuin turistit, mutta mukavalla terassilla varustettu Forto Dvaras numerossa 16 on ehdoton paikka kesät talvet maistella liettualaisia perinneruokia. Toinen suositeltava, myös terassilla varustettu vierailupaikka on kahvila Soprano numerossa 3, jossa on erinomaisia jäätelöitä. Tämä kahvila on paikallisten vankassa suosiossa, jonka valttikortteja ovat kohtuulliset hinnat ja vanhanajan tyyliin sisustetut sisätilat.

Pilies-kadun vieressä, useiden kirkkojen ja muiden suurten rakennusten takana ovat yliopiston hallitsemat korttelit, joissa on kaikenlaista mielenkiintoista. Se onkin alue, jolle kannattaa koska tahansa mennä kävelylle ja jolta automaattisesti löytyy mielenkiintoinen baari, kahvila tai ravintola. Šv. Jono [kartalla] on Pilies-kadun sivukatu, jolla on useita ravintoloita, ja niistä esimerkiksi Ertlio Namas on normaalia pidetympi, liettualaisia perinneruokia tarjoava ravintola. Se on kallis ja hieno ravintola, jolla on noin 60 euron hintaisia ateriakokonaisuuksia ja kattava viinilista, jolta sommelieeri suosittelee jotakin ruoan kanssa erityisen hyvin yhteen sopivaa. Lähellä sitä sijaitseva Meat Lovers Pub [kartalla] on panimoravintola, jonka hampurilaisia pidetään kaupungin parhaina. Saman kadun eli Šv. Ignoton kulmauksessa oleva Cozy on paikallinen instituutio opiskelijoiden keskuudessa, ja se on aina käypä paikka niin pienelle kuin suurellekin aterialle tai sitten vain juomalle.

Keskustan uusi puoli – Gedimino prospektas ja sen lähitienoot

Keskustan uudella puolella ravintoloita tulee vastaan eniten Gedimino-pääkadun varrella ja lähellä. Sen varrella on lukuisia houkuttelevia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia lounaita (alle 5 €). Kadulla on kansainvälisten pikaruokapisteiden kuten Hesburgerin pisteitä, ja sen varrella on myös muualta tulevia ruokia ja kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kumpaakin saa Radharanė-ravintolasta (Gedimino 32), jolla on edullinen lounas ja joka tarjoaa intialaistyylisiä, vegaaneillekin osin soveltuvia kasvisruokia.

Gedimino prospektas
Keskustan uudella puolella ravintoloita tulee vastaan eniten Gedimino-pääkadun varrella ja sen lähellä. Gediminon varrella on lukuisia houkuttelevia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia lounaita.

Mielenkiintoinen sisustukseltaan ja myös ruoilta ja yleistunnelmaltaan on hotelli Neringan ravintola, jolla on kesäterassi ja jossa on tiloja myös niille, jotka tulevat sinne vain kahville tai muulle juomalle.

Gediminon sivukaduista Vilniaus on kokenut suuria muutoksia viime vuosina, ja nykyään sen alkupää on kävelykatu. Sen varrella on lukuisia panimobaareja, urheilubaareja ja muita illanviettopaikkoja, jotka kuuluvat kaupungin trendikkäimpiin. Tämä pitkä katu, joka johtaa aina yliopistokortteleille ja vanhankaupungin pääpaikkojen läheisyyteen, kannattaa kävellä päästä päähän. Sen varrella on nopeita, edullisia ja yksinkertaisia ravintoloita, kuten aasialaistyylisiä ruokia loihtiva ja muistakin kaupungeista tuttu Wok to Walk (Vilniaus 19). Jos haluaa varmaa italialaistyylistä laatua, on Da Antonio (Vilniaus 23) varma mutta hintava valinta. Selfish (Vilniaus 29) on yksi parhaita paikkoja kalaruoille ja mereneläville, mutta tämä pidetty ravintola avautuu viikolla vasta klo 17 ja viikonloppuisin klo 14.

Muualla kaupungissa

Muualla kaupungissa on etenkin kauppahallin ja asemien ympäristössä ravintoloita, joihin ei erikseen kannata lähteä mutta jotka ovat hyviä niille, joilla on majapaikka lähistöllä tai jotka odottelevat bussia tai junaa.

Chačapuri (Sodų 9) tarjoaa georgialaisia ruokia, ja tämä on edullinen, yksinkertainen ja lounasaikaan vilkas ruokapaikka. Saman kadun päässä, jo asemien edustalla, on Čili Pican hätätapauksessa käypä piste, ja bussiasemalla on edullinen itsepalveluravintola, jossa voi täysin valita ateriansa. Rautatieaseman yhteydessä on Gusto Blyninė -ketjun pannari- ja lettupiste, joka on asemien tienoon paras paikka täyttää mahansa.

Lisää asiaa ravintoloista

Vilnan turistisivut esittelevät ravintoloita

TripAdvisor esittelee ja panee omaan paremmuusjärjestykseensä Vilnan ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Vilnassa on tarjolla eniten paikallisia ruokia, jotka ovat erittäin hyviä ja joita siellä pääasiassa kannattaa maistella. Siellä on hyvä valikoima italialaisia ruokia, joita tarjoavat ravintolat ovat ajoittain erittäin hyviä, toisinaan keskikastin alapuolella. Aasialaisia ruokia on tarjolla jonkin verran, ja intialaiset ovat niistä muita yleisempiä. Intialaiset tarjoavat myös kasvisruokia, joita tarjoavia ravintoloita kaupungissa on siellä täällä. Jonkin verran Vilnasta saa myös muualta tulevia ruokia, mutta parhaat ruoat ovat paikallisia. Niihin kuuluvat myös kalaruoat, ja merellisiä herkkuja tarjoavien ravintoloiden aateliin kuuluu kaupungintalon yhteydessä oleva Žuvinė.

Perunasta tehtyjä nyyttejä
Perunasta tehdään myös nyyttejä, joihin kuuluvat žemaičių blynai, jotka on valmistettu keitetyistä perunoista ja lihasta.

Vilnassa ruokalistat ovat yleisesti liettuaksi, venäjäksi ja englanniksi. Jonkin verran muitakin kieliä esiintyy, mutta ravintoloissa työskentelevät paikalliset ovat ystävällisiä ja osaavat englantia. Homma toimii rehellisesti, niin että asiakkaille ei yritetä ujuttaa jotakin maksullista, ja pöytiintarjoilu on yleisempää kuin Virossa tai Latviassa. Alkoholia tarjoillaan kaikkialla, tuopin saa yleensä alle 3,50 eurolla ja paikalliset oluet ovat pääasiassa A-oluen vahvuisia.

Liettualaisten ruokien parhaimmistoon kuuluvat perunaan liittyvät ruoat, ja Vilnassa esimerkiksi pannukakut ja letut (blynai tai blyneliai) ovat monasti perunasta tehtyjä. Letut käyvät ateriaksi koska tahansa, ja niiden sisään voidaan laittaa niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä. Yleisesti ensin otetaan suolaista ja sitten makeaa, ja erilaisia vaihtoehtoja on melkoinen määrä. Perunasta valmistetaan esimerkiksi bulviniai blyneliai, joiden sisällä voi olla lihaa, juustoa tai hedelmiä.

Perunasta tehdään myös nyyttejä, joihin kuuluvat žemaičių blynai, jotka on valmistettu keitetyistä perunoista ja lihasta. Suosittuja ovat myös cepelinai, ja nämä ”zeppeliinit” ovat nyyttejä, joiden sisällä voi olla lihaa, sientä tai juustoa.

Keitot ovat varsin yleisiä ja niitä kannattaa maistaa. Yksi hyvä paikallinen keitto on tumman leivän sisällä tarjottava sienikeittoSienikeittoa leivän sisällä. Keittoja on melkoinen määrä, ja niitä on niin kylmiä kuin lämpimiäkin, ja yleistä on, että keiton kanssa syödään tummaa paikallista leipää (ruginė duona), joka sopii suomalaisen suuhun.

Wikipedia esittelee englanniksi liettualaisia ruokia

Kasvisruoat

Vilnassa on hyvin kasvisruokia tarjolla, ja kasvisravintoloiden lisäksi siellä on mahdollista syödä lihattomia ruokia monissa erilaisissa ravintoloissa. Kaupungin ensimmäinen kasvisravintola Balti Drambliai (Vilniaus 41) on tämän hyvän ravintolakadun yliopiston hallitsemissa osissa. Melko lähellä sitä, Gediminon sivukadulla sijaitsee Vegcafe (Totorių g. 3) [kartalla], jossa myös vegaanit viihtyvät ja jonka ruoissa ei ole sipulia tai valkosipulia. Mielenkiintoinen on myös lähellä kaupungintaloa sijaitseva Vegan Rawhouse (Rūdninkų 12) [kartalla], jonka vegaaneillekin soveltuvia ruokia ei ole kypsennelty pilalle.

HappyCow listaa Vilnan kasvisruokaravintoloita

Ravintola Pilies-kadulla
Vilnan ravintoloiden hintataso on viime vuosina noussut, eikä siellä enää helposti saa mahaansa muutamalla eurolla täyteen. Poikkeus on lounasaika viikolla noin klo 11–15, jolloin 3–6 eurolla saa aterian.

Hintataso, juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Vilnan ravintoloiden hintataso on viime vuosina noussut, eikä siellä enää helposti saa mahaansa muutamalla eurolla täyteen. Poikkeus on lounasaika viikolla noin klo 11–15, jolloin 3–6 eurolla saa aterian. Muina aikoina edullisimmissa ravintoloissa saa viidellä eurolla aterioita, mutta normaalissa ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, ateria maksaa herkästi 10 euroa. Liettualaiset ruoat ovat usein varsin kohtuuhintaisia (6–8 euroa), ja myös letut ja pannukakut ovat kohtuuhinnoissa, niin että letturavintolassa voi syödä ja juoda koska tahansa 7–10 eurolla.

Ravintoloissa, jotka ovat Pilies-kadulla, voi edullisimmillaan syödä kohtuuhinnoin, niin että keitto maksaa alle 4 euroa ja edullisimmat ja yleisimmät liharuoat, jotka ovat sianlihaa, maksavat 6–8 euroa. Pihvin tai lohipihvin saa 10 euron tietämillä tietyistä ravintoloista, ja esimerkiksi Pilies-kadulla numero 16 olevassa Forto Dvarasissa saa aterian kuin aterian 10 eurolla ja monet annokset maksavat 5–7 euroa. Alkoholipitoiseen ruokajuomaan menee alkaen noin 2,50 euroa, ja keskihinta ruokaravintoloissa liikkuu nykyisin kolmen euron tienoilla.

5–10 % juomaraha on suositeltava ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu ja jossa palvelu on onnistunutta. Juomarahaa odotetaan, jos ruokaillaan, mutta jos käy kahvilla tai muulla juomalla, sen antaminen ei ole välttämätöntä. Huonoa palvelua ei kannata ikinä palkita tipillä.

Maksukortit käyvät Vilnassa hyvin, ja siellä on melko vähän paikkoja, jotka eivät lainkaan ota kortteja vastaan. Jos maksaa kortilla, tippi pitää jättää erikseen eikä lisätä laskuun.

Vilnassa ravintolat alkavat availla oviaan klo 10 alkaen, ja lounasaika alkaa siellä aikaisin, klo 11 mennessä. Se jatkuu aina iltapäivään, ja osa hienoimmista ravintoloista on suljettu lounaan ja illallisen välisenä aikana. Osa ravintoloista avautuu vasta klo 17, ja illallista syödään pitkin iltaa. Kesällä ruokaillaan myöhempään kuin talvikaudella, mutta kunnollisen aterian saaminen ei ole helppoa klo 22–23 jälkeen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti