Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Pilies Gatve -kadulla Vilnassa
Pilies-kävelykadun varrella olevilla ravintoloilla on terassit, ja se on turistien suosikkipaikka syödä, viettää iltaa ja muutenkin oleskella matkan aikana.

Vilnan ruoat ja ravintolat

Vilnassa voi syödä mitä erilaisimpia ruokia, ja sen ytimessä on monipuolinen valikoima ravintoloita, joilla on kesäterassit ja kohtuulliset hinnat. Liettuassa on kaikkein paras syödä paikallisia ruokia, joihin kuuluvat letut, nyytit, lihat ja kalaruoat, ja lähes paikassa kuin paikassa on pöytiintarjoilu. Vilnan ravintoloissa muualta tulevia ruokia on suhteellisen vähän, mutta kasvissyöjille siellä on jonkin verran ravintoloita. Vilnan ravintoloissa on mukavaa tunnelmaa kesät talvet, ja paikallisten, varsin kohtuuhintaisten ruokien ja juomien maistelu on siellä olennainen osa lomanviettoa.

Vilnan parhaat ravintolaseudut

Vilnassa ravintoloita on eniten keskitetysti tietyillä tienoilla, jotka ovat vanhassakaupungissa ja keskustan uudella puolella. Vanhankaupungin ja uuden keskustan välimaastossa on paljon ravintoloita etenkin Vilniaus-kadun varrella ja muualla lähellä yliopistoa. Joissain muissakin paikoissa kuten linja-autoaseman lähellä on normaalia enemmän ruokapaikkoja, mutta yleisesti ottaen ravintoloita on ydintä lukuun ottamatta melko harvakseltaan.

Vanhakaupunki ja yliopistokorttelit

Laaja vanhakaupunki on kenties kaikkein suosituin paikka ruokailla mutta vain turisteille. Sen alueella on jonkin verran myös paikallisille suunnattuja ravintoloita, ja vuoden 2020 virusepidemian jälkeen luultavasti entistä enemmän. Viime vuosina monet sen pääkatujen ravintolat olivat hintavia paikkoja, joissa viihtyivät lähinnä turistit, mutta pakostakin tämä muuttuu ainakin joksikin ajaksi.

Aamunkoiton porttien tienoo

Aamunkoiton portit (Aušros vartai) [kartalla] on tienoo, jolla on jonkin verran ravintoloita. Alueella on paljon turisteja, ja heille alueella on kahviloita ja baareja, kuten myös muutama ravintola. Tänne ei ehkä erikseen kannata pitkän matkan takaa illalliselle lähteä, mutta jos majapaikka on lähellä tai samalla kun tutustuu muutenkin tienoon nähtävyyksiin, voi käydä maistelemassa esimerkiksi liettualaisia ruokia.

Erinomaisia lettuja ja muitakin paikallisia ruokia tarjoaa Gusto BlyninėkuvaGusto Blynine ] (Aušros Vartų g. 6), josta saa myös pitsaa ja muita ruokia.

Sen vieressä on hieno liettualaisia ruokia tarjoava Medininkai, jolla on houkutteleva sisäpihan terassi.

Lähellä näitä sijaitsevassa sivukadun (Subačiaus gatve) kulmauksessa on ketjuravintola Etno Dvaraksen piste. Tämä ketju, jolla on ravintoloita muuallakin Vilnassa ja Liettuassa, on erikoistunut liettualaisiin perinneruokiin, ja se on varteenotettava paikka tutustua mitä erilaisimpiin paikallisiin herkkuihin, joita ei muualta saa. Saman pitkän kadun varrella on muitakin ravintoloita laidasta laitaan, ja alueella majoittuville se on hyvä katu illalliselle.

Kaupungintalon tuntumassa olevat aukiot ja lähikadut

Kaupungintalon edustalla oleva aukio (Rotušės aikštė) on seuraava paikka, jolla ja jonka lähellä on paljon kaikenlaista ravintoloista yöelämään ja kauppoihin. Aukiolla ei sinänsä ole montaa ravintolaa, eikä sillä ole yhtä paljon terasseja kuin takavuosina, mutta sillä ja sen lähellä on muutama varteenotettava ruokapaikka.

Yksi pidetyimpiä ravintoloita, jonka ruoat saavat kehuja mutta palvelutaso haukkuja, on Kitchen, jossa on monipuolisesti erilaisia ruokia, risotosta paikallisiin.

Aukiolla on myös niin paikallisten kuin turistienkin suosikkipaikkoihin kuuluva Amatininkų užeigakuvaAmatininku uzeiga ], joka on Stiklių-kadun kulmauksessa ja jolla on mukava terassi ja tunnelmalliset sisätilat. Tästä ravintolasta saa erilaisia paikallisia oluita, jotka tosin eivät ole kaikkien mieleen, ja siellä on mitä erilaisimpia liettualaisia ruokia, joihin kuuluu sekä aterioitaLiettualainen ateria että oluen kanssa nautittavia hiukopalojaPieniä hiukopaloja.

Stiklių-kadulla on muutama ravintola ja useita illanviettopaikkoja, ja tätä kaunista katua pitkin voi kävellä kohti yliopiston hallitsemia kortteleita, joiden alueella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita.

Toinen merkittävä katu kaupungintalon vieressä on Vokiečių [kartalla]. Se on puistobulevardi, jonka varrella on lukuisia baareja, kahviloita ja ravintoloita. Sillä on paljon terasseja, ja yhdessä Pilies-kävelykadun kanssa se on paras paikka ruokailla ulkosalla kesäaikaan.

Pitkän kadun varrella on kaikenlaista Hesburgerista kahviloihin, mutta sen varrella ei tällä hetkellä ole oikeastaan yhtään suositeltavaa ravintolaa. Sen loppupäässä eli hyvin lähellä yliopistokortteleita olevalla Trakų-kadulla on myös kaikenlaista.

Kadun numerossa 4 oleva Alaus Biblioteka eli ”olutkirjasto” on monipuolinen paikka, jossa on paljon erilaisia oluita ja lähinnä liharuokia.

Kadun varrella on italialaisia ravintoloita ja etenkin pitsaa tarjolla useassa eri paikassa, mutta jos haluaa kaupungin parhaaksi miellettyä pitsaa, kannattaa mennä kadulta kulman taakse. Pitkän, kauppahallin ohi kulkevan ja Gedimino-kadulle johtavan Pylimo-kadun numerossa 22D sijaitseva Jurgis ir Drakonas on normaalia parempi mutta myös hintavampi pizzeria. Sinne rahdataan kaikki mahdollinen suoraan Italiasta, ja pitsat ovat napolilaistyylisiä ja puulämmitteisessä uunissa valmistettuja.

Kahvilan terassi vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungissa on paljon ravintoloita ja kahviloita.

Vanhankaupungin pääkadut ja niiden sivukadut

Kaupungintalon edustalla olevan aukion jälkeen alkavat sen kaikkein hedelmällisimmät alueet, joilla on paljon kaikenlaista. DidžiojiDidzioji ja sitä jatkava PiliesPilies kuuluvat kaupungin viehättävimpiin katuihin, joilla on paljon baareja, kahviloita ja ravintoloita.

Čili Pica (Didžioji 5) on ketju, jolla on piste myös Gedimino-kadulla, ja se on yksi edullisimpia paikkoja hörpätä olut tai syödä pitsaa tai muitakin ruokia.

Kadun näiden osien ravintolat ja muutkin paikat ovat kokeneet viime aikoina kovia, ja turistien vähennyttyä myös paikat ovat muuttuneet. Yksi varteenotettava ruokapaikka alueella on georgialaisia ruokia tarjoava Chačapuri, jossa myös myydään erinomaisia georgialaisia leipiä ja piiraita.

Soprano
Kahvila Soprano on paikallisten vankassa suosiossa, ja sen valttikortteja ovat kohtuulliset hinnat ja vanhanajan tyyliin sisustetut sisätilat.

Katu jatkuu Pilies-kävelykatuna, jolla on ravintolaa toisen perään. Sen varrella olevilla ravintoloilla on terassit, ja se on turistien suosikkipaikka syödä, viettää iltaa ja muutenkin oleskella matkan aikana.

Kadun varrella on perinteisesti eniten heikkoja ravintoloita, joissa eivät käy juuri muut kuin turistit, mutta mukavalla terassilla varustettu Etno Dvaras numerossa 16 on ehdoton paikka kesät talvet maistella liettualaisia perinneruokia.

Toinen suositeltava, myös terassilla varustettu vierailupaikka on kahvila Soprano numerossa 3, jossa on erinomaisia jäätelöitä. Tämä kahvila on paikallisten vankassa suosiossa, ja sen valttikortteja ovat kohtuulliset hinnat ja vanhanajan tyyliin sisustetut sisätilat.

Yliopiston tuntumassa olevat ravintolat

Pilies-kadun vieressä, useiden kirkkojen ja muiden suurten rakennusten takana ovat yliopiston hallitsemat korttelit, joissa on kaikenlaista mielenkiintoista. Se onkin alue, jolle kannattaa koska tahansa mennä kävelylle ja jolta automaattisesti löytyy mielenkiintoinen baari, kahvila tai ravintola.

Šv. Jono [kartalla] on Pilies-kadun sivukatu, jolla on useita ravintoloita, ja niistä esimerkiksi Ertlio Namas on normaalia pidetympi, liettualaisia perinneruokia tarjoava ravintola. Se on kallis ja hieno ravintola, jolla on kymmenien eurojen hintaisia maistelumenuja, joiden hinnat tosin laskivat vuoden 2020 aikana melkoisesti. Siellä on myös kattava viinilista, jolta sommelieeri suosittelee jotakin ruoan kanssa erityisen hyvin yhteen sopivaa.

Lähellä sitä sijaitseva Meat Lovers Pub [kartalla] on panimoravintola, jonka hampurilaisia pidetään kaupungin parhaina.

Saman kadun eli Šv. Ignoton kulmauksessa oleva Cozy on paikallinen instituutio opiskelijoiden keskuudessa, ja se on aina käypä paikka niin pienelle kuin suurellekin aterialle tai sitten vain juomalle.

Vilniaus gatve
Vilniaus gatven varrella on panimobaareja, urheilubaareja ja illanviettopaikkoja, jotka kuuluvat kaupungin trendikkäimpiin.

Keskustan uusi puoli – Gedimino prospektas ja sen lähitienoot

Keskustan uudella puolella ravintoloita tulee vastaan eniten Gedimino-pääkadun varrella ja lähellä. Sen varrella on lukuisia houkuttelevia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia lounaita (3–5 €). Kadulla on kansainvälisten pikaruokapisteiden kuten Hesburgerin pisteitä, ja sen varrella on myös muualta tulevia ruokia ja kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kumpaakin saa Radharanė -ravintolasta (Gedimino 32), jolla on edullinen lounas ja joka tarjoaa intialaistyylisiä, vegaaneillekin soveltuvia kasvisruokia.

Gedimino prospektas
Keskustan uudella puolella ravintoloita tulee vastaan eniten Gedimino-pääkadun varrella ja lähellä. Gediminon varrella on lukuisia houkuttelevia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia lounaita.

Sisustukseltaan ja myös ruoilta ja yleistunnelmaltaan mieleenpainuva ja vierailun arvoinen on hotelli Neringan ravintola, jolla on kesäterassi ja jossa on tiloja myös niille, jotka tulevat sinne vain kahville tai muulle juomalle.

Gediminon sivukaduista Vilniaus on kokenut suuria muutoksia viime vuosina, ja nykyään sen alkupää on kävelykatu. Huomionarvoinen seikka on se, että se tarjoaa oikopolun uuden puolen pääkadun ja vanhankaupungin kaupungintalon välillä, ja sitä kävelemällä voi selvitä matkasta puolta lyhyemmässä ajassa kuin jos kiertää Pilies-kadun kautta.

Vilniaus gatven [kartalla] varrella on lukuisia panimobaareja, urheilubaareja ja muita illanviettopaikkoja, jotka kuuluvat kaupungin trendikkäimpiin. Tämä pitkä katu, joka johtaa aina yliopistokortteleille ja vanhankaupungin pääpaikkojen läheisyyteen, kannattaa kävellä päästä päähän. Sen varrella on nopeita, edullisia ja yksinkertaisia ravintoloita, kuten aasialaistyylisiä ruokia loihtiva ja muistakin kaupungeista tuttu Wok to Walk (Vilniaus 19).

Jos haluaa varmaa italialaistyylistä laatua, on Da Antonio (Vilniaus 23) luotettava ja tasokas mutta täysin ylihintainen ravintola.

Selfish (Vilniaus 29) on yksi parhaita paikkoja kalaruoille ja mereneläville, mutta tämä pidetty ravintola avautuu viikolla vasta klo 16 ja viikonloppuisin klo 13.

Kaupungin muiden osien ravintolat

Muualla kaupungissa on etenkin kauppahallin ja asemien ympäristössä ravintoloita. Niihin ei kenties kannata erikseen lähteä mutta jotka ovat hyviä niille, joilla on majapaikka lähistöllä tai jotka odottelevat bussia tai junaa.

Chačapuri (Sodų 9) tarjoaa georgialaisia ruokia, ja tämä on edullinen, yksinkertainen ja lounasaikaan vilkas ruokapaikka.

Saman kadun päässä, aivan asemien edustalla on Čili Pican paikallistenkin suosiota nauttiva, entistä parempi käypä piste.

Bussiasemalla on edullinen itsepalveluravintola, jossa voi täysin valita ateriansa, mutta sen aukioloajat ovat vähän mysteeri.

Rautatieaseman yhteydessä oleva Gusto Blyninė -ketjun pannari- ja lettupiste on asemien tienoon parhaita paikkoja täyttää mahansa.

Lisää asiaa ravintoloista

Vilnan turistisivut esittelevät ravintoloita

TripAdvisor esittelee Vilnan ravintoloita eräänlaisessa paremmuusjärjestyksessä, mutta rankkauksiin kannattaa suhtautua lähinnä huumorilla.

Lettuja
Letut käyvät ateriaksi koska tahansa, ja niiden sisään voidaan laittaa niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Vilnassa on eniten tarjolla paikallisia ruokia, jotka ovat erittäin hyviä ja joita siellä pääasiassa kannattaa maistella. Kaikki eivät niistä pidä, mutta etenkin keitot, letut, kalaruoat ja erilaiset varsin normaalit liharuoat ovat lähes kaikkien mieleen.

Vilnassa on hyvä valikoima italialaisia ruokia, joita tarjoavat ravintolat ovat ajoittain erittäin hyviä, toisinaan keskikastin alapuolella. Osa italialaisista ravintoloista on kohtuullisen hintaisia, mutta italialaisten joukosta löytyvät myös kaikkein ylihintaisimmat ravintolat.

Aasialaisia ruokia on tarjolla jonkin verran, ja intialaiset ovat niistä muita yleisempiä. Intialaiset tarjoavat myös kasvisruokia, joita tarjoavia ravintoloita kaupungissa on siellä täällä.

Vilnasta saa jonkin verran myös muualta tulevia ruokia, mutta parhaat ruoat ovat paikallisia. Niihin kuuluvat myös kalaruoat, ja merellisiä herkkuja tarjoavien ravintoloiden aateliin kuuluu kaupungintalon yhteydessä oleva Žuvinė.

Perunasta tehtyjä nyyttejä
Perunasta tehdään myös nyyttejä, joihin kuuluvat žemaičių blynai, jotka on valmistettu keitetyistä perunoista ja lihasta.

Vilnassa ruokalistat ovat yleisesti liettuaksi, venäjäksi ja englanniksi. Jonkin verran muitakin kieliä kuten saksaa esiintyy, mutta ravintoloissa työskentelevät paikalliset ovat ystävällisiä ja osaavat englantia. Homma toimii rehellisesti, niin että asiakkaille ei yritetä ujuttaa jotakin maksullista, ja pöytiintarjoilu on yleisempää kuin Virossa tai Latviassa. Alkoholia tarjoillaan kaikkialla, tuopin saa yleensä 2–4 eurolla ja paikalliset oluet ovat pääasiassa A-oluen vahvuisia.

Liettualaisten ruokien parhaimmistoon kuuluvat perunaan liittyvät ruoat, ja Vilnassa esimerkiksi pannukakut ja letut (blynai tai blyneliai) ovat monasti perunasta tehtyjä.

Letut käyvät ateriaksi koska tahansa, ja niiden sisään voidaan laittaa niin suolaisia kuin makeitakin täytteitä. Yleisesti ensin otetaan suolaista ja sitten makeaa, ja erilaisia vaihtoehtoja on melkoinen määrä. Perunasta valmistetaan esimerkiksi bulviniai blyneliai, joiden sisällä voi olla lihaa, juustoa tai hedelmiä.

Perunasta tehdään myös nyyttejä, joihin kuuluvat žemaičių blynai, jotka on valmistettu keitetyistä perunoista ja lihasta. Suosittuja ovat myös cepelinai, ja nämä ”zeppeliinit” ovat nyyttejä, joiden sisällä voi olla lihaa, sientä tai juustoa.

KeitotKeitto ovat varsin yleisiä ja niitä kannattaa maistaa. Yksi hyvä paikallinen keitto on tumman leivän sisällä tarjottava sienikeittoSienikeitto. Keittoja on melkoinen määrä, ja niitä on niin kylmiä kuin lämpimiäkin, ja yleistä on, että keiton kanssa syödään tummaa paikallista leipää (ruginė duona), joka sopii suomalaisen suuhun.

Wikipediasta voi englanniksi lukea kattavasti liettualaisista ruoista.

Kasvisruoat

Vilnassa on kohtalaisen hyvin kasvisruokia tarjolla, ja kasvisravintoloiden lisäksi siellä on mahdollista syödä lihattomia ruokia monissa erilaisissa ravintoloissa.

Kaupungin ensimmäinen kasvisravintola oli Balti Drambliai (Vilniaus 41), ja se on tämän hyvän ravintolakadun yliopiston puoleisissa osissa.

Melko lähellä sitä, Gediminon sivukadulla sijaitsee Vegcafe (Totorių g. 3) [kartalla], jossa myös vegaanit viihtyvät ja jonka ruoissa ei ole sipulia tai valkosipulia.

Vuoden 2020 koronaepidemia teki tuhojaan Vilnan ravintolamaailmassa, ja osa hintavista kasvisravintoloista, jotka oli suunnattu turisteille, joutui lopettamaan. Jos Vilnassa haluaa nimenomaan kasvisruokia, kannattaa tarjontaan tutustua etukäteen Happy Cowssa.

Ravintola Pilies-kadulla
Ravintoloissa, jotka ovat Pilies-kadulla, voi edullisimmillaan syödä kohtuuhinnoin.

Hintataso, juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Vilnan ravintoloiden hintataso on viime vuosina noussut, eikä siellä enää helposti saa mahaansa muutamalla eurolla täyteen. Poikkeus on lounasaika viikolla noin klo 11–15, jolloin 3–6 eurolla saa isonkin aterian.

Muina aikoina edullisimmissa ravintoloissa saa viidellä eurolla aterioita, mutta normaalissa ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, ateria maksaa herkästi 10 euroa. Liettualaiset ruoat ovat usein varsin kohtuuhintaisia (6–8 euroa), ja myös letut ja pannukakut ovat kohtuuhinnoissa, niin että letturavintolassa voi syödä ja juoda koska tahansa 7–10 eurolla.

Ravintoloissa, jotka ovat Pilies-kadulla, voi edullisimmillaan syödä kohtuuhinnoin, niin että keitto maksaa alle 4 euroa ja edullisimmat ja yleisimmät liharuoat, jotka ovat sianlihaa, maksavat 6–8 euroa. Pihvin tai lohipihvin saa 10 euron tietämillä tietyistä ravintoloista, ja kalaruoat ja grillilihat kuuluvat kalleimpiin ruokiin.

Alkoholipitoiseen ruokajuomaan menee alkaen noin 2,50 euroa, ja keskihinta ruokaravintoloissa liikkuu nykyisin kolmen euron tienoilla. Tuoppien hinnat nousivat ja tarjonta monipuolistui ennen vuoden 2020 koronakriisiä, mutta edullisempia hintoja on turistien puutteessa alkanut esiintyä lähes takavuosien tavoin.

5–10 % juomaraha on suositeltava ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu ja jossa palvelu on onnistunutta. Juomarahaa odotetaan annettavan, jos ruokaillaan, mutta jos käy kahvilla tai muulla juomalla, sen antaminen ei ole välttämätöntä. Huonoa palvelua ei kannata ikinä palkita tipillä.

Maksukortit käyvät Vilnassa hyvin, ja siellä on melko vähän paikkoja, jotka eivät lainkaan ota kortteja vastaan. Jos maksaa kortilla, tippi pitää jättää erikseen eikä lisätä laskuun.

Vilnassa ravintolat alkavat availla oviaan klo 10 alkaen, ja lounasaika alkaa siellä aikaisin, klo 11 mennessä. Se jatkuu aina iltapäivään, ja osa hienoimmista ravintoloista on suljettu lounaan ja illallisen välisenä aikana. Osa ravintoloista avautuu vasta klo 17, ja illallista syödään pitkin iltaa. Kesällä ruokaillaan myöhempään kuin talvikaudella, mutta kunnollisen aterian saaminen ei ole helppoa klo 22–23 jälkeen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti