Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jazzia jazz-festivaaleilla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä Kööpenhamina loi maineen jazzkaupunkina. Hyvä aika vierailla Kööpenhaminassa onkin jazzfestivaalin aika.

Lisää ajanvietevinkkejä

Kööpenhaminassa on paljon nähtävyyksiä ja kaikenlaista tekemistä, mutta jos tavanomaiset puuhat on tehty tai ne eivät enää kiinnosta, on siellä myös vaihtoehtoista tekemistä.

Kaupunki on jo vuosikymmeniä ollut jatsin kehtoja, ja siellä on hyvä tilaisuus paitsi kuunnella jatsia myös tutustua siihen muutenkin lähemmin. Tanska on olutmaa, ja siellä on hyvä tutustua sen panimokulttuuriin, ja se on myös kaupunki, jossa on hyvät mahdollisuudet uida ja nauttia kylpylähoidoista kesät talvet. Kööpenhaminan hautausmaalla on paljon maailmankuuluja merkkihenkilöitä haudattuina, ja edelleenkin Tanskan pääkaupungissa on vapaakaupunki Christiania, joka on hyvin ainutlaatuinen paikka vierailla.

Tunnelmoi jatsin parissa

Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä Kööpenhamina loi maineen jazzkaupunkina, jossa asui ja esiintyi monia ajan kärkinimiä. Esimerkiksi yksi bebopin varhaisista edustajista, Oscar Pettiford, muutti kaupunkiin vuonna 1948, pianisti Kenny Drew siirtyi Kööpenhaminaan vuonna 1964 ja saksofonisti Ben Webster muutti tänne vuonna 1969. Kaksi viimeksi mainittua on haudattu niin sanotulle "jazzsaarelle" eli Nørrebrossa sijaitsevalle Assistens Kirkegård -hautausmaalle [kartalla], jolla jazzdiggarin on hyvä vierailla paljon muitakin nähtävyyksiä kiertävällä 5A-bussilla tai sitten bussilla 8A.

Kööpenhaminassa on paljon legendaarisia jazzklubeja ja muita jatsiin liittyviä paikkoja, joita on kaupungin keskustassa mukava kierrellä. La Fontaine (Kompagnistræde 11) [kartalla] on kaupungin vanhin jazzklubi, aivan pääkävelykadun vieressä, ja hienossa rantarakennuksessa sijaitseva The Standard (Havnepromenade 44) aivan Nyhavn-sataman vieressä on kaupungin uusimpia jazz-klubeja, jossa on erityisen hyvät maanantai-illan soitot. Yksi kaupungin legendaarisimmista jazzklubeista on Jazzhus Montmartre (Store Regnegade 19A) [kartalla], joka 1950-luvulla oli alallaan Euroopan johtavia klubeja. Tämä on nykyään ainoa jazzklubi, jossa voi syödä hyvin konsertteja katsellessaan.

Pohjoismaiden suurin jazzmusiikin kauppa ja siihen yhdistetty kahvila Jazzklubben (Gothersgade 107) on hyvä vierailupaikka muulloin kun sunnuntaisin ja maanantaisin. Täällä on usein iltapäiväkonsertteja perjantaisin ja lauantaisin.

Hyvä aika vierailla Kööpenhaminassa on jazzfestivaalin aika heinäkuun alussa ja helmikuussa.

Visit Copenhagen esittelee kaupungin jazzklubeja

Maistele paikallisia oluita

Tanska on kuuluisa oluistaan, ja Kööpenhaminassa on hyvä maistella oluita panimoissa tai panimoravintoloissa. Carlsberg on maan kuuluisin panimo, ja Vesterbron kaupunginosassa sijaitsevassa panimossa [kartalla] lähellä Frederiksbergin puistoa voi tutustua tanskalaisen oluen tekemisen historiaan, siihen käytettyihin menetelmiin ja oluen nykyiseen makuun mieleenpainuvalla tavalla. 85 kruunua maksavat liput voi ostaa etukäteen verkkosivujen kautta, jolloin ei ainakaan joudu paikan päällä jonottamaan. Alle 5-vuotiaat voi ottaa ilmaiseksi mukaan, ja 6-17-vuotiailta liput maksavat 60 kruunua. Panimoon voi tutustua ma-su klo 10-17.

Kuten arvata saattaa, Carlsberg ei ole ainoa oluenvalmistaja Tanskassa tai edes Kööpenhaminassa, vaan siellä on entistä enemmän pienpanimoita, joilla on ravintoloita keskustassa. Yksi hyvä pienpanimo on aivan ytimessä sijaitseva BrewPub (Vestergade 29) [kartalla], jossa on 14 eri olutta hanassa ja josta saa myös muiden panimoiden oluita. Toinen vaihtoehto on esimerkiksi Vesterbrossa sijaitseva Dia'legd - Ølbar (Vesterbrogaden ja Viktoriagaden kulmaus) [kartalla], joka on avoinna vain ke-su ja joka tarjoilee vain Refsvindinge-panimon oluita. Kolmas vaihtoehto on järvien rannoilla sijaitseva Nørrebro Bryghus (Ryesgade 3) [kartalla], jossa voi myös syödä päivittäin ja jonka verkkosivuilta voi tehdä pöytävarauksen.

Visit Copenhagen antaa lisätietoa pienpanimoiden oluista

Käy hautausmaalla

Kööpenhamina on kaupunki, jossa on elänyt ja kuollut paljon merkkihenkilöitä, niin tanskalaisia kuin muualtakin tulleita, monen eri alan ihmisiä. Assistens Kirkegård -hautausmaa [kartalla] on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, jolla on vähän ylimääräistä aikaa. Tänne pääsee hyvin muitakin nähtävyyksiä kiertelevän bussin 5A tai sitten bussin 8A kyydissä.

Tämä hautausmaa on ollut toiminnassa vuodesta 1760, ja täällä on sellaisten kuuluisien tanskalaisten kuin H. C. Andersenin, Søren Kierkegaardin ja taidemaalarin Christen Kobken haudat. Täällä on myös haudattuina sen verran kaupunkiin muuttaneita jazzmiehiä, kuten Ben Webster ja Kenny Drew, että hautausmaata kutsutaan joskus jopa "jazzsaareksi". Hautojen lisäksi täällä on pieni museo, jossa esitellään paikallista taiteilijaa Herman Stillingia, ja sen yhteydessä on myös erillinen tila lapsille ja kahvio.

Lähde uimaan tai kylpylään

Kööpenhaminassa tulee syötyä tukevasti, maisteltua herkkuja ja juotua oluitakin, joten ainakin jotkut kaupungissa lomailevat haluavat vastapainoksi harrastaa liikuntaa. Uinti ja erilaiset kylpylähoidot ovat mahdollisia aivan kaupungin keskustassakin, ja uimaan kaupungissa voi siirtyä kesät talvet.

Frederiksbergin uimahalli ja kylpylä [kartalla] sijaitsee lähellä 8A-bussin Helgesvej-pysäkkiä, ja se on tasokas paikka lähteä paitsi uimaan myös saunaan ja hoitoihin. Kylpyläosastolle pääsevät vain yli 15-vuotiaat, mutta altaaseen uimaan pääsevät tätä nuoremmatkin. Pääsymaksu vain uima-altaaseen on 20 kruunua aikuisilta, ja kylpyläosastolle muun muassa saunaan, hoitoihin ja suola-ammeeseen mielivien on maksettava 163 kruunua. Aukioloajat ovat sekavat, esimerkiksi kylpyläosasto on viikolla avoinna vain klo 11-20.30, joten ne on hyvä tarkistaa verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä.

Kesällä hyvän luonnonmukaisen uintipaikan tarjoaa Islands Bryggen uimala [kartalla]. Täällä on 5 erillistä allasta, joihin mahtuu samanaikaisesti 600 ihmistä. Tämä mukailee vanhanajan uimaloita, jonkalainen tälläkin paikalla oli aina vuoteen 1953. Täällä on muitakin harrastusmahdollisuuksia, voi ottaa aurinkoa, pelata korista tai skeitata, ja täällä on viime vuosina ollut myös mahdollista uida keskitalvella. Kesäkaudella paikka on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun ma-pe klo 7-19 ja la-su klo 11-19. Melko lähelle rantaa pääsee tulemalla metrolla asemalle Islands Brygge ja aivan perille busseilla 12, 34, 40, 51 ja 250S. Vastaavanlainen uimala on nykyisin myös Fisketorvet-alueella [kartalla] ostoskeskuksen naapurissa ja myös Sluseholmenilla [kartalla] vähän kauempana keskustasta. Nämä kaikki ovat avoinna kesä-elokuussa, eikä niihin ole pääsymaksua.

Visit Copenhagen esittelee lisää kylpylöitä ja uintipaikkoja

Christiania
Christianiaan eli Krisuun on ilmestynyt ainutlaatuinen kokoelma erilaisia rakennuksia, ja siellä elää omanlaistansa kansaa, joka on mieltynyt käsitöihin ja vanhanajan elämäntyyliin.

Katsasta Christiania

Christianshavnin kaupunginosassa, jonne pääsee helposti metrolla menemällä samannimiselle asemalle, on kaikenlaista kiinnostavaa. Sinne kannattaa lyhyelläkin lomalla suunnata ainakin hetkeksi nauttimaan merenrantojen annista ja lähes jatkuvasti uudistuvista näkymistä, joihin toki kuuluu kaikenlaista vanhaa ja muuttumatontakin.

Kaupunginosassa sijaitsee myös 1970-luvun alussa perustettu vapaakaupunki Christiania [kartalla], jonka asema vielä vuosikymmen sitten oli vaakalaudalla mutta josta sittemmin on tullut suosittu vierailukohde turistien keskuudessa ja joka on saavuttanut jopa jonkinasteisen salonkikelpoisuudenkin viime vuosina. Metron lisäksi tänne pääsee pääportille tulemalla esimerkiksi rautatieaseman edustalta bussilla 9A, joka jatkaa tästä edelleen kohti Experimentarium City -tiedemuseota.

Christianiaan eli Krisuun on ilmestynyt ainutlaatuinen kokoelma erilaisia rakennuksia, ja siellä elää omanlaistansa kansaa, joka on mieltynyt käsitöihin ja vanhanajan elämäntyyliin. Vaikka sinne lähdetään usein kuin eläintarhaan ikään, ei siellä ole paljonkaan ihmettelemistä tai mitään täysin kummallista, eikä se ole millään tavalla vaarallinen tai edes rauhaton paikka. Siellä on nykyisin tarjolla runsaasti erilaisia käsitöitä, hipahtavia vaatteita ja muita tavaroita ja koristeita, ja sen kasvisruokaravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan eräitä kaupungin parhaita. Siellä on kesäisin konsertteja ja kaikenlaista tekemistä, joka soveltuu etenkin nuorten ja vähän vapaamielisempien makuun. Siellä myydään baareissa ja kioskeissa olutta, joka ei ole mitenkään edullisempaa kuin muuallakaan Kööpenhaminassa, mikä pätee alueen hintatasoon yleensäkin. Täällä kannattaa maistaa ehdottomasti alueen omaa Christiania-olutta.

Yksi syy nykyisin lähteä Christianiaan ovat sen kasvisravintolat. Morgenstedet (Fabriksområdet 134), joka on avoinna ti-su klo 12-21, on kaupungin parhaita kasvisravintoloita, jossa voi syödä hyvän aterian alle 100 kruunulla. Toinen hyvä valinta kasvisaterialle on Månefiskeren (Bådsmandsstræde 43) [kartalla], joka on avoinna ti-su klo 10-23 ja jonka naapurissa on muitakin kuin kasvisruokia tarjoava, erinomainen Spiseloppen. Perinteinen, edullinen valinta kasvisaterialle täällä on Lune Hjørne (Tinghuset 44A), joka sijaitsee aivan kaiken keskipisteessä, Nemoland-keskuksen vieressä. Nemosta saa myös ruokia, joiden joukossa on kasvisvaihtoehtoja, ja täällä on hyvät kebabit ja muutkin ruoat, joita on paras syödä kesäisin terassilla.

Toinen syy lähteä tarkoituksella Christianiin ovat sen baarit ja yökerhot. Spiseloppenin vieressä sijaitseva Loppen on pääpaikkoja juhlimiselle täällä, ja Nemoland on paikka, jonka suurella lavalla voi olla isojakin tähtiä kesäkauden aikana. Sitä lähellä sijaitseva Woodstock on kuitenkin baari, jolla on huono maine ja jonka ympäristössä on usein rauhatonta, joten sitä on hyvä Christianiaa sen kummemmin tuntemattomien vältellä.

Christiania on avoinna ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on huhtikuun loppupuolelta syyskuulle, jolloin terassit ovat toiminnassa ja valtaosa elämästä on ulkona. Sinne voi lähteä kierrokselle, syömään tai juhlimaan, mutta siellä ei saa ottaa valokuvia tai pitää turhaa meteliä. Sinne ei kannata viedä turhan pieniä lapsia tai oikeastaan vähän vanhempiakaan, vaan tämä on täysikäisten vierailupaikka. Christiania ei ole millään tavalla rikollinen tai vaarallinen paikka, mutta se on tiukkapipoille kova pala purtavaksi. Jos tänne lähtee, kannattaa asiaan suhtautua avoimin mielin ja paikkaan täysin ainutlaatuisena, vertaansa vailla olevana vierailupaikkana paitsi Pohjoismaiden myös Euroopan ja maailman mittapuulla.

Visit Copenhagen -sivusto esittelee Christianiaa ja vierailupaikkoja siellä

Lisätietoa

TripAdvisor-sivun käyttäjät esittelevät lisää tekemistä ja vierailupaikkoja Kööpenhaminassa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: René C. Nielsen /Flickr, Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti