Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Amagertorv-aukio, Stroget
Keskustassa kulkee Strøget, jonka muodostaa joukko toistensa jatkeina olevia katuja ja niiden välissä oleva Amagertorv-aukio.

Kööpenhaminan kaupunginosia, alueita ja niiden nähtävyyksiä

Kööpenhamina on suuri kaupunki, jossa riittää paljon mielenkiintoista nähtävää muuallakin kuin vain ydinkeskustan alueella. Turistia helpottavasti suuri osa vierailupaikoista tosin sijaitsee suhteellisen pienellä alueella ydinkeskustassa, ja näin lyhyelläkin lomalla voi nähdä oleellisimmat nähtävyydet.

Viikonloppua pidemmälle matkalle Kööpenhaminan keskusta tarjoaa useita hyviä kaupunginosia, joissa on kaikenlaista näkemistä ja tekemistä, eikä siellä tule tylsää viikonkaan lomalla. Kööpenhaminan lisäksi Sjellannin alueella sijaitsee valtavasti mielenkiintoista nähtävää palatseista museoihin ja kaupunkeihin varsin pienellä alueella, ja niihin on hyvä tutustua päiväretken yhteydessä.

Kööpenhamina sai virallisesti alkunsa 1200-luvulla, oltuaan ensin pari sataa vuotta kalastajakylä, ja 1400-luvulta lähtien se on toiminut pääkaupunkina. Nykyisin sen rajojen sisäpuolella asuu vähän alle 600 000 asukasta, sen kaupunkialueella 1,3 miljoonaa asukasta ja Suur-Kööpenhaminan alueella vähän alle 2 miljoonaa asukasta.

Ydinkeskusta (Indre by)

Ydinkeskustan [kartalla] voidaan katsoa alkavan päärautatieasemalta [kartalla] ja jatkuvan Rådhuspladsen-aukiolta pitkin reilun kilometrin pituista Strøget-kävelykatua Kongens Nytorv -aukiolle ja eteenpäin, ohi Nyhavnin satama-alueen kohti Amalienborg-palatsia, joka toimii kuningattaren asuntona. Alueen sisään mahtuu kaikkea mahdollista ostosmahdollisuuksista huvituksiin, museoihin, parhaisiin ravintoloihin ja yöelämään. Tästä alueesta Indre by eli varsinainen ydinkeskusta ulottuu päärautatieasemasta Kongens Nytorv -aukiolle. Kongens Nytorv -aukion jälkeen alkaa Frederiksstaden, alue, joka alkaa Nyhavnin satama-alueen ja Gothersgade-kadun [kartalla] takaa ja joka jatkuu aina Pienen merenneidon takana olevalle risteilysatamalle. Tähän alueeseen kuuluu myös Churchillparken-puisto, joka ympäröi Kastellet-linna-aluetta [kartalla] jonka alueella on myös ja Den Lille Havfrue eli Pieni merenneito -patsas [kartalla].

Ydinkeskusta on täynnä puistoja, nähtävyyksiä, shoppailualueita, ravintoloita ja värikästä katuelämää, joka sopii kaikille, eikä tältä alueelta välttämättä ainakaan lyhyellä lomalla tarvitse poistua. Keskustassa kulkee Strøget -kävelykatu, joka koostuu joukosta toistensa jatkeena olevia katuja ja niiden välissä olevasta aukiosta. Kenties Strøgetia ja sen sivukatuja värikkäämpi ja edullisempi on kuitenkin Købmagergade, jolla on risteys Strøgetin kanssa ja joka kulkee Kultorvet-aukion kautta Nørreportin asemalle, läpi niin sanotun latinalaiskortteliston, jonka keskus on yliopiston vanhan päärakennuksen tienoilla, Frue Plads -aukiolla [kartalla].

Købmagergade -katu [kartalla] ja sen ympäristö ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia putiikkeja, ruokapaikkoja, ravintoloita ja myös joitain nähtävyyksiä. Alueella sijaitsee Kööpenhaminan yliopiston rakennuksia, samoin kuin paikallinen ylioppilastalo, joten nuorekasta opiskelijaväestöä liikkuu siellä melkoisesti. Alueen voidaan katsoa päättyvän tältä puolelta kolmeen upeaan puistoon: kasvitieteelliseen puutarhaan, Kongens Have -puistoon ja Østre Anlæg –puistoon [kartalla], joilta on lyhyt matka Amalienborgin palatsille ja Nyhavnin satama-alueelle.

Rautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Tivoli on maailmankuulu huvipuisto, ja myös sen ympäristössä on kaikenlaista näkemistä ja tekemistä. Aivan sen vieressä sijaitsevat Ny Carlsberg Glyptotek -taidemuseo ja Tanskan kansallismuseo [kartalla], ja näiltä on hyvin lyhyt kävelymatka Slotsholmenille, jolla on lisää merkittävää nähtävää. Tivolin pohjoispuolella sijaitseva raatihuoneentori eli Rådhuspladsen on kaupungin pääaukio, jonka laidalla sijaitsee satusetä H. C. Andersenin satutalo [kartalla] ja paljon muutakin merkittävää. Kesäisin täällä on myös markkinoita ja muita tapahtumia, joskin vuosia kestäneet remontit ovat vieneet aukiolta parhaan puhdin toistaiseksi pois.

Tivolin vieressä Vesterbrogade-kadun puolella sijaitsee kaikenlaista myös: Tivolin kulmauksessa on turisti-info, ja siitä vähän matkan päässä Axeltorv-aukion ympäristössä [kartalla] on kaikenlaista viihteellistä, multiplex-elokuvateattereista Wallmanin sirkukseen. Rådhuspladsenin ja Axeltorvin lisäksi Strøgetin varrella olevat, toistensa vieressä sijaitsevat aukiot eli Gammeltorv ja Nytorv [kartalla] on hyvä katsoa kunnolla läpi, sillä täällä on usein markkinoita kesäaikaan, hyviä terasseja, joilla voi nauttia aterian, ja rakennukset ovat täältä kohti latinalaiskorttelistoa eräitä keskustan upeimpia.

Vaikka Kööpenhaminassa ensi kertaa vieraileva keskittyy usein päärautatieaseman ja Kastellet-linnakkeen väliseen alueeseen, siihen on helppo sisällyttää myös joitain muita nähtävyyksin pakattuja alueita, etenkin Slotsholmen [kartalla]. Tämä linnasaari on tunnettu Christiansborgin palatsista, jossa toimii maan eduskunta ja johon on hyvä käydä tutustumassa sen tornia myöten. Saarella on monta museota ja muuta vierailupaikkaa, jotka ovat varsin monipuolisia ja joihin kuuluu myös Tanskan kansalliskirjasto museoineen ja gallerioineen. Slotsholmenille on helppo tulla kävellen etenkin Strøgetin keskiosissa olevan Amagertorv-aukion [kartalla] kautta kääntymällä kohti Højbro Plads -aukiota, ja tämä alue onkin vaikuttavinta ja vilkkainta aluetta koko ydinkeskustassa.

Vesterbrogade
Vesterbron parhaita paikkoja aterialle ja yöelämälle on Vesterbros Torv -aukio, jonka ympäristössä on myös melkoisesti kauppoja ja majapaikkoja.

Vesterbro

Rautatieaseman takana sijaitseva Vesterbro [kartalla] oli aikoinaan 1990-luvulla arveluttava vierailupaikka, jonne turistit harvoin eksyivät. Istedgade-kadun [kartalla] varrella saattaa edelleenkin olla jonkin verran arveluttavaa nähtävää ja laitapuolen kulkijoita, mutta se ei ole hämärän laskeuduttuakaan vaarallinen paikka. Toinen hyvä katu täällä on Vesterbron vilkas pääkatu Vesterbrogade [kartalla], jonka varrella voi hyvin tehdä vaikka mitä, ostoksista syömiseen ja illanviettoon.

Vesterbron alueella on runsas määrä edullisia hotelleja ja muita yöpymispaikkoja, halpoja ravintoloita ja pubeja, ja myös kebab- ja muita pikaruokapaikkoja etsivälle se on kaupungin parhaita alueita. Vesterbron keskuksia ja parhaita paikkoja aterialle ja yöelämälle on Vesterbros Torv -aukio [kartalla], jonka ympäristössä on myös melkoisesti kauppoja ja majapaikkoja. Lähellä sitä sijaitsee myös yhdistetty planetaario ja IMAX-elokuvateatteri [kartalla], jonka takaa alkaa tekojärvien hallitsema pitkä alue, joka kesäisin on hyvä paikka nähdä kuntoilevia paikallisia ja nauttia vähän erilaisesta tunnelmasta keskustan alueella.

Vesterbron osiin kuuluu myös Enghave, missä etenkin Enghave Plads -aukiolla [kartalla] on yöelämää ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista etenkin niille, joiden majapaikka on Vesterbrossa. Uusi alue täällä on entinen teurastamoalue eli Kødbyen (engl. Meatpacking district), jonka pääosat ovat Flæsketorvet-aukion [kartalla] ympäristössä. Täällä on hyviä, päivisinkin toiminnassa olevia ravintoloita laidasta laitaan, myös kasvissyöjille soveltuvia, ja tästä on tullut yksi kaupungin eläväisimmistä illanviettopaikoista.

Huomionarvoinen, melko uusi alue on myös Dybbølsbro-rautatieaseman tienoo [kartalla], missä sijaitsee Fisketorvet-ostoskeskus ja missä on nykyisin paljon kaikenlaista. Tänne on hyvä tulla paikallisjunalla.

Visit Copenhagen kertoo lisää Vesterbrosta

Østerbro

Østerbron [kartalla] kaupunginosa sijaitsee lähellä Pienen merenneidon patsasta. Se on aluetta, joka tulee tutuksi lähinnä niille, joiden majapaikka on siellä tai jotka ennenkin ovat kaupungissa vierailleet. Tämä on lapsiperheiden suosimaa asuin- ja ajanviettoaluetta keskustassa. Täällä on leveitä bulevardeja, puistoalueita, pikkuputiikkeja ja hyviä urheiluareenoja niin ammattilaisille kuin amatööreillekin.

Østerbron alueella sijaitsee suuri Fælledparken-puisto [kartalla], ja tämä on hyvä paikka lähteä skeittipuistoon, viettää kesällä pikniksessio tai muuten vain tulla koko perheen kanssa viettämään aikaa. Puistoalueella on hyvät harrastusmahdollisuudet, ja sen vieressä kaupungin stadion ja sisäurheiluhalleja. Østerbron kaupunginosa on laaja ja monipuolinen, sen alueella on paljon etenkin paikallista suunnittelua ja muita tuotteita myyviä putiikkeja, samoin kuin hyviä trendikkäitä ravintoloita, kahviloita ja baareja. Kaupunginosaan kuuluvat virallisesti myös Pieni merenneito ja sen yläpuolella olevat satama-alueet, joille risteilyalukset tulevat ja joilta laivat Osloon lähtevät [kartalla].

Visit Copenhagen kertoo tarkemmin Østerbron putiikeista ja ravintoloista

Sank Hans Torv -aukio, Norrebro
Nørrebrossa Sank Hans Torv -aukiolla on hyviä ravintoloita ja kahviloita.

Nørrebro

Nørrebro [kartalla] on Østerbron eteläpuolella sijaitseva, vähän samantyylinen trendikäs alue, jolla tosin lapsiperheitä paremmin viihtyvät nuoret ja joka on hyvä alue illanvietolle. Alueella on hyviä putiikkeja, trendikkäitä ravintoloita, jonkin verran majapaikkoja ja paljon eri vetonauloja, kuten Ravnsborggade-kadun [kartalla] antiikkiliikkeet ja katumarkkinat. Myös Sank Hans Torv -aukion [kartalla] tuntumassa on kaikenlaista, kuten Elmegade-katu, joka on koko kaupungin pääshoppailukatuja.

Sank Hans Torv -aukiolla on hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja lähellä on Tanskan poliisimuseo. Aukion tuntuma on erityisen hyvä paikka lähteä syömään. Sen lähellä on esimerkiksi maailman ainoa thaimaalaisia ruokia tarjoava ravintola, jolla on Michelin-tähti, eli Kiin Kiin [kartalla], mutta myös monta edullisempaa ruokapaikkaa. Kaupunginosa on tunnettu myös olutravintoloistaan, yökerhoistaan ja cocktailbaareistaan, jotka kuuluvat kaupungin trendikkäimpiin.

Kaupunginosan vetonauloihin kuuluu myös Assistens-hautausmaa [kartalla], jolle on haudattu paitsi tanskalaisia kuuluisuuksia myös ulkomaalaisia, etenkin kaupungissa viihtyneitä jazzmuusikkoja. Kaupunginosassa on enemmän puistoja kuin muissa kaupunginosissa. Superkilen [kartalla] on siitä hyvä puistoalue, että siellä voi tehdä kaikenlaista potkunyrkkeilystä skeittailuun, seikkailuihin, shakinpeluuseen ja ties mihin. Harrastusten, yöelämän, shoppailun ja ruokailun lisäksi Nørrebrossa on hyvä viettää yönsä, sillä kaupunginosassa on paljon niin hotelleja kuin hostellejakin, ja kaupunginosan baarit ovat yleensä edullisempia kuin ydinkeskustan baarit.

Visit Copenhagen esittelee tarkemmin Nørrebron tarjontaa

Frederiksberg

Frederiksbergin kaupunginosa [kartalla] on keskustan vaurain paikka asua. Täällä asusteleekin paljon vanhoja ihmisiä, mutta täällä on myös nuorekasta tunnelmaa tarjolla. Kaupunginosan pääpuistoalue, Frederiksberg Have [kartalla] palatseineen ja eläintarhoineen on parhaita puistoja koko kaupungissa, ja sen ympäristössä on koko joukko museoita ja muita hyviä vierailupaikkoja. Frederiksbergin pääkatu on Gammel Kongevej [kartalla], jonka varrella on useita hyviä trendikkäitä ravintoloita ja myös kaikenlaisia putiikkeja.

Yksi hyvä alue täällä gourmetruokien ystäville ja miksei muillekin on lähellä Vesterbrota sijaitseva Værnedamsvej [kartalla], jonka ympäristössä on useita suuria valintamyymälöitä. Se on kuitenkin tunnettu ranskalaistyylisestä ilmapiiristä ranskalaistyylisine ruokineen, ja etenkin lapsiperheet viihtyvät sen kahviloissa ja ravintoloissa, jotka ovat vähän turhankin suosittuja viikonloppuisin.

Metro on helpottanut Frederiksbergiin kulkemista huomattavasti viime vuosikymmenen aikana, ja kaupunginosa on nykyään helposti lähestyttävä. Hyviä metroasemia siellä ovat Forum, jonka vieressä on suuri konsertti- ja tapahtumatalo, ja Frederiksberg, jonka vieressä on ostoskeskus ja kaikenlaista muuta. Frederiksbergin metroasemalta on kaupunginosan metroasemista lyhyin matka Frederiksberg Have -puistoalueelle.

Visit Copenhagen esittelee Frederiksbergin ravintoloita, putiikkeja ja muuta mielenkiintoista

Christianshavns Kanal -kanava
Christianshavnissa voi ihailla kauniita kanavanäkymiä Christianshavns Kanal -kanavan varrella.

Christianshavn ja Holmen

Kaunis Christianshavn [kartalla], joka sijaitsee ydinkeskustan ja Amagerin saaren välisellä alueella, on viime vuosikymmenten aikana muuttanut muotoaan melkoisesti. Se oli ennen tunnettu lähinnä 1970-luvun alussa perustetusta Christianian vapaakaupungista, joka on nykyään suosittu vierailupaikka mutta joka on vain yksi kaupunginosan vetonauloista.

Christianshavnin pääpaikat, joilla on nähtävyyksiä ja kauniita näkymiä, ovat melko lähellä samannimistä metroasemaa, jolle on helppo saapua muualta kaupungista. Kauniita kanavanäkymiä, joita voi katsella myös Nyhavnista lähtevien kiertoristeilyjen kyydistä, on Christianshavns Kanal -kanavan [kartalla] varrella ja lähellä, missä sijaitsee esimerkiksi Vor Frelsers -kirkko [kartalla], jonka torni on erityisen kaunis. Kanavan rannoilla on kaikenlaisia veneitä nähtävissä, rakennukset ovat kauniita ja niitä on kaikenlaisia ja lisäksi täällä on useita museoita ja muita vierailupaikkoja, joita on perustettu lähinnä tämän entisen satama- ja telakka-alueen uudelleenmuokattuihin rakennuksiin. Niihin kuuluu Tanskan arkkitehtuurikeskus [kartalla], joka sijaitsee lähellä usein maailman parhaaksi valittua ravintolaa, Nomaa [kartalla].

Noma on lähellä Holmenia, uudistettua aluetta, jonne on ilmaantunut oopperatalo [kartalla] ja Experimentarium City, uusi perheille suunnattu tiedekeskus. Sen vieressä on huonoilla ilmoilla kiinni oleva Copenhagen Street Food -sisähalli [kartalla], jossa on edullisia ruokia tarjolla. Sekä oopperalle että tiedemuseolle pääsee lautoilla esimerkiksi veden toisella puolella näkyvältä Nyhavnin satama-alueelta, ja tänne voi tulla myös Nyhavnista lähtevien kiertoristeilyjen kyydissä.

Visit Copenhagen kertoo enemmän Christianshavnista ja Holmenista

Amager

Vielä pari vuosikymmentä sitten Amager [kartalla] oli tyhjänä seisoskeleva saari, jolla tosin silloin jo sijaitsi Kastrup, kaupungin lentoasema, mutta nykyisin Amager on alue, jolle voi lähteä shoppailemaan, museoon tai konserttiin, ja siellä sijaitsee myös valtaosa yliopiston rakennuksista ja yhä enemmän kaikenlaista merkittävää. Tämä on uutta aluetta, joka kehittyy vielä ainakin vuosikymmenen ajan. Se ei ole kaikkien mieleen, ja muulloin kuin kesäkautena siellä on varsin tuulista ja ankeaa. Sinne on hyvä kulkea metrolla, ja siellä on oikeastaan kolme aluetta, joilla on jotakin turistia kiinnostavaa: Läntinen Amager, johon kuuluvat Ørestad ja Islands Brygge, Itäinen Amager, johon kuuluu myös Kastrup eli lentoaseman tienoo, ja viehättävä Dragør, kylä, joka on aivan oma maailmansa.

Islands Brygge -metroaseman tuntumassa oleva alue on se, millä on paljon yliopiston rakennuksia, ja siltä kohti DR Byen -metroasemaa kulkiessa tulee vastaan myös kaupungin pääkonserttitalo [kartalla]. Tämä kuuluu Amagerin länsipuolella olevaan Ørestadiin, jonka pääpaikat ovat samannimisen metroaseman ympäristössä, Field’s-ostoskeskuksen lähistöllä. Alueella on kaikenlaista rannoista muihin vierailupaikkoihin, jotka tosin ovat ainakin ensi kertaa kaupungissa vierailulla olevalle vähän turhan kaukana keskustasta. Niille, jotka ovat kaupungissa ennenkin olleet tai joiden majapaikka on Amagerissa, siellä on kaikenlaista, mistä Visit Copenhagen kertoo lisää.

Amagerin itärannikolla olevilla alueilla sijaitsevat saaren parhaat rannat [kartalla], Kastrup-lentoasema ja Blå Planet -akvaariomaailma, jotka sijaitsevat aivan vierekkäin metroasemien lähistöllä. Tänne on hyvä lähteä katsomaan uutta ja kehittyvää Kööpenhaminaa, Pohjois-Euroopan suurinta merimaailmaa ja tuulisia rantoja, joilta on näkymät Juutinrauman salmelle. Tämä on aluetta, joka on edelleen kehittymässä, ja sen alati parantuvasta tarjonnasta kertoo lisää Visit Copenhagen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti