Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lippukioski risteilylle Nyhavn-satama-alueella
Kongens Nytorv -aukion vieressä sijaitsevassa Nyhavn-satamassa perheet viihtyvät mainiosti ja saattavat intoutua ostamaan liput laivaristeilyllekin.

Lasten ja nuorten kanssa Kööpenhaminassa

Kööpenhamina on hyvä mutta hintava vierailukohde lapsiperheille, ja se on kaikin puolin siisti ja turvallinen vierailupaikka. Kaupunki tarjoaa pohjoismaalaisittain eksoottiset puitteet, joissa yhdistyvät niin tutut kuin vähän oudommatkin asiat. Se on hyvin mielenkiintoinen vierailupaikka, jossa on hyvä shoppailla, käydä syömässä, tutustua katunäkymiin ja kanaviin ja käydä huippuluokan vierailukohteissa, kuten Tivolissa.

Kööpenhamina on suhteellisen leuto kaupunki, niin että sinne voi matkustaa pitkin vuotta, mutta kesällä kaupunki on parhaimmillaan ja kesällä sinne suuntautuvasta matkasta ei välttämättä tarvitse tulla kauhean kallis.

Parhaat matkustusajat

Kööpenhaminaan suuntaavan ei tarvitse olla hirveän huolissaan vilkkaista matkustusajoista, sillä kaupungissa ei juuri koskaan ole liikaa ihmisiä ja siellä on varsin pitkä kesäkausi, jonka aikana sinne on hyvä matkustaa. Eniten ihmisiä suuntaa kaupunkiin juhannuksesta elokuun loppuun, mutta mitään varsinaisia matkustuspiikkejä sinne ei ole. Viikonloput ovat tosin ympäri vuoden vilkkaampia kuin viikot, etenkin museoihin ja nähtävyyksille pyrkiville.

Kesäkausi alkaa teoriassa jo maalis-huhtikuussa, jolloin terasseja alkaa ilmaantua kaupunkiin, mutta kevät on epävarmaa aikaa eikä mitään takuita kesän alkamisesta ole, kuten ei Suomessakaan. Useimpina vuosina ollaan kuitenkin toukokuun alkupuolelta lähtien kesätunnelmissa, ja vasta syyskuun loppupuolella alkaa olla syksyistä, joskin syksy voi olla varsin leuto ja pitkä ajanjakso. Talvi on pimeä ja kolea ajankohta, jolloin ei lunta kovin usein nähdä ja jolloin tammikuussakin on monesti päivisin sen verran lämmintä, että ulkona voi päivällä juoda kahvit. Lopputalvi ja alkukevät ovat aikaa, jolloin on tuulista ja usein myrskyjä etenkin helmi- ja maaliskuussa. Ensimmäiset kevään merkit koetaan yleensä Nyhavnin satama-alueella, minne jossain vaiheessa huhtikuuta terassit taas ilmestyvät katukuvaan.

Pääsiäinen ja monet muut muualla vilkkaat ajankohdat eivät ole mitään kovin vilkkaita Kööpenhaminassa. Etenkin pääsiäinen on ikävä aika matkustaa kaupunkiin: kaikki on kiinni, ja kaupunki on autio ja usein varsin kolea vielä näihin aikoihin. Myöskään koulujen syyslomat tai joulun ja uudenvuoden aika eivät ole vilkkaita matkustusaikoja Kööpenhaminassa.

Ruokailu

Kööpenhaminassa on monipuoliset, trendikkäät ruokailumahdollisuudet, ja siellä on aina hyvin tarjolla pikaruokia ja kaikenlaista uutta ja ihmeellistä. Erilaiset paikalliset pikaruoat, kuten makkarat, joita myydään sadoista kojuista, ovat hyviä maistaa. Kaupungissa on paljon pizzerioita, hampurilaisia tarjoavia ravintoloita ja aasialaisia ravintoloita, jotka kaikki ovat lasten ja nuorten mieleen.

Ruokailu on nakkikioskeja lukuun ottamatta kallista puuhaa kaupungissa, niin että siitä joutuu maksamaan vähintäänkin saman kuin Suomessa, ja jos onnistuu löytämään keittiöllä varustetun majapaikan, voi Kööpenhaminassa koko perheen kanssa säästää muutamassa päivässä sievoisen summan.

Ostokset

Kööpenhaminassa on aivan ydinkeskuksessa erinomaiset kaupat ja kauppakeskukset, ja siellä on mukava suoritella kaikenlaisia ostoksia. Lapset on otettu huomioon ja heitä aktiivisesti houkutellaan liikkeisiin, ja varsin hyvä lasten ja nuorten kanssa on kävellä esimerkiksi Strøget-kävelykatua pitkin ja tutkia myös sivukatuja. Tällä kadulla on paljon kansainvälisiä merkkiliikkeitä, mutta jos haluaa nähdä vähän yksilöllisempää putiikkia, on niitä hyvin kadun eteläpuolella olevan Læderstræde-kävelykadun varrella.

Myös Købmagergade on hyvä kävelykatu katsella kauppoja. Sen loppupäässä olevan Nørreport-aseman takana sijaitsevat Torvehallerne-kauppahallit [kartalla] ovat lasten kanssa hyvä tuttavuus. Täällä voi katsella paikallisia elintarvikkeita ja syödäkin jotakin. Kauppakeskukset ovat hyviä huonoilla säillä, ja niitä on kaupungissa useita. Lyhyen metromatkan päässä Nørreport-asemalta sijaitseva Frederiksberg Centret Frederiksberg-metroaseman yhteydessä on hyvä vierailupaikka. Toinen hyvä ostoskeskus mutta vähän kauempana keskustasta on Field’s, joka sijaitsee Ørestad-metroaseman yhteydessä.

Parhaat alueet perheille

Perheiden on hyvä liikkua lähes kaikkialla Kööpenhaminassa. Rådhuspladsenin ja Kongens Nytorvin välissä kulkeva Strøget-kävelykatu on ehdoton väylä kenelle tahansa, mutta se on hyvin vilkas ympäri vuoden etenkin lauantai-iltapäivisin ja myös joinain muina iltapäivinä. Kongens Nytorv -aukion vieressä sijaitsee Nyhavn-satama eli uusi satama, joka itse asiassa on kaupungin vanhin satama, ja täällä perheet viihtyvät mainiosti ja saattavat intoutua ostamaan liput laivaristeilyllekin. Nyhavnissa on paljon houkuttelevia terasseja, mutta täälläpäin on hintavaa syödä ja juoda. Nyhavnin pohjoispuolelta alkavat kaupungin parhaat nähtävyys- ja museoalueet. Tällä alueella, joka on Gothersgaden ja Pienen merenneidon välissä, on kolme suurta puistoa ja Amalienborgin palatsi, missä kuninkaalliset edelleenkin asuvat. Täällä on myös useita museoita ja Kastellet-linnakealue, jonka pohjoispuolella sijaitsee Pieni merenneito -patsas syrjäisellä paikalla, jolla kyllä aina on ainakin muutama aasialainen turisti kameran kanssa.

Nyhavnin terasseja
Nyhavnissa on paljon houkuttelevia terasseja, mutta täälläpäin on hintavaa syödä ja juoda.

Muualla kaupungissa Christianshavn-kaupunginosan satama-alueet, jotka ovat lähellä Christianshavn-metroasemaa, ovat hyviä vaeltelupaikkoja perheille, sillä näissä uudelleen muokatuissa rakennuksissa on kaikenlaista laivastomuseosta arkkitehtuurikeskukseen, ja aivan alueen pohjoispuolella sijaitsee Experimentarium City -tiedekeskus. Tänne asti tulevien on hyvä olla tietoisia siitä, että tiedekeskuksen vieressä on sisähallissa Copenhagen Street Food, jossa voi syödä kaikenlaisia ruokia ja jossa on muitakin tapahtumia, kuten konsertteja ja kirpputoreja. Jos tänne asti kävelee Christianshavnin metroasemalta, voi täältä poistua vaivattomammin bussilla 9A tai sitten veneillä, jotka tulevat Experimentarium City -pysäkille ja vievät Nyhavniin parissa minuutissa. Erilaiset venekierrokset ovatkin hyvällä ilmalla perheille erinomainen tapa tutustua kaupunkiin, ja monen sellaisen kyydistä näkeekin nopeasti kaiken olennaisen kaupungissa.

Siirtyminen paikasta toiseen

Kööpenhaminan erinomainen joukkoliikenneverkosto on edelleen melkoisesti bussien varassa, mutta metro alkaa olla hyvin hyödyllinen muillakin kuin lentokenttämatkoilla. Bussit liikkuvat kaupungissa ympäri vuorokauden tiuhaan tahtiin, ja ne ovat paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Metro on hyvä sekin, mutta sillä on toistaiseksi vain kaksi linjaa, joista tosin voi olla melkoinen hyöty kaupungissa liikkuvalle. Paikallisjunillakin pääsee myös kaupungin sisällä, ja laivat 991, 992 ja 993 kulkevat nekin yleensä kerran tunnissa. Pysäkkejä on hyvin nimenomaan Nyhavnin ja Christianshavnin ympäristössä. Taksi on Kööpenhaminassa kallis tapa siirtyä paikasta toiseen, suurin piirtein kotimaan hinnoissa.

Yksi aikuinen, jolla on voimassa oleva matkalippu, voi ottaa kaksi alle 12-vuotiasta lasta mukaansa ilmaiseksi liikennevälineisiin. Alle 16-vuotiaat lapset saavat liput puolella hinnalla, ja myös alle 16-vuotiaan lipun hankkineen mukana voi matkustaa yksi liputon alle 12-vuotias.

Turisti-info ja päivystävä apteekki

Kööpenhaminan erinomainen, langattomalla internetillä varustettu turisti-info (Vesterbrogade 4A) [kartalla] sijaitsee rautatieaseman ja Tivolin vieressä. Aivan vieressä sijaitsee Steno Apotek (Vesterbrogade 6C), joka on 24 tuntia avoinna oleva päivystävä apteekki.

Lisätietoa

Visit Copenhagen esittelee kaupunkia koko perheelle  |  Visit Copenhagen esittelee leikkipuistoja

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti