Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bakken-huvipuisto
Kööpenhaminan toinen huvipuisto Bakken on pääsymaksuton, ja siellä on muutenkin edullisempaa ja väljempää kuin keskustan huvipuistossa.

Lasten ja nuorten kanssa Kööpenhaminassa

Kööpenhamina ja sen ympäristö on mitä parhain matkakohde lapsiperheille, sillä kaikki on siistiä, turvallista ja vielä kaiken lisäksi suunniteltu nimenomaan lapset huomioon ottaen. Kööpenhaminassa ja muualla Pohjois-Sjellannin alueella riittää hupia, kulttuuria ja tekemistä lapsiperheille, ja miltei poikkeuksetta lasten ja nuorten mukana oleminen ei aiheuta mitään lisäkuluja. Tekemistä ja nähtävää riittää huvipuistoista interaktiivisiin museoihin, eläintarhaan ja Hans Christian Andersenin ihmeelliseen maailmaan.

Kööpenhaminassa lasten kanssa ollessa on hyvä sijoittaa Kööpenhamina-korttiin, sillä sen ostaneen aikuisen kanssa kaksi alle 10-vuotiasta lasta voi kulkea ilmaiseksi liikennevälineillä koko Pohjois-Sjellannin alueella ja päästä sisään moniin muuten pääsymaksullisiin paikkoihin. 10-15-vuotiaille on tarjolla alennushintaisia Kööpenhamina-kortteja.

Vanhanajan huvipuistoja

Tivoli

Kööpenhaminan päärautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Tivoli [kartalla] ei ole kaikkein edullisin huvittelupaikka, mutta se on ollut Tanskan suosituin turistimagneetti siitä lähtien, kun se reilut 150 vuotta sitten ensi kertaa avasi ovensa. Huvipuistossa on vanhan ajan tunnelmaa, ja etenkin pimeyden laskeuduttua sen valohohde saavuttaa maagisia mittasuhteita.

Alueella on muutakin kuin laitteita, ja sen kukkaistutukset, ruokakojut, terassit ja estradiesitykset kiinnostavat varttuneempaa väkeä. Huvipuiston ravintoloiden taso on entisestään parantunut, ja siellä voi syödä mitä erilaisimpia ruokia. Yksi hyvä ruokapaikka on Wagamama, joka on sekä lapsia että aikuisia kiehtova ateriointipaikka - ja siellä voi syödä ympäri vuoden ilman, että ostaa pääsylippua itse Tivoliin. Tivolissa on nykyisin 40 erilaista ruokapaikkaa, ja siitä on muodostunut yksi kaupungin parhaista paikoista syödä muutakin kuin aasialaisia ruokia.

Tivoli on avoinna noin 8 kuukautta vuodessa, huhtikuun alusta syyskuun loppupuolelle, lokakuussa kolmisen viikkoa ja marraskuun puolivälistä tammikuun alkupäiviin. Se on avoinna su-to klo 11-23 ja pe-la klo 11-24. Tivoliin 7-vuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja tätä vanhempien on hankittava 99 kruunun hintainen lippu. Laitteisiin on erilliset liput, ja 209 kruunun hintaisella lipulla pääsee rajattomasti kaikkiin laitteisiin. Vain 0-1-vuotiaat pääsevät laitteisiin ilmaiseksi, ja tätä vanhempien lasten on hankittava niihin liput.

Bakken

Kööpenhaminan toinen huvipuisto Bakken [kartalla] on pääsymaksuton, ja siellä on muutenkin edullisempaa ja vähemmän ruuhkaisaa kuin keskustan huvipuistossa. Bakken, joka on maailman vanhin toiminnassa oleva huvipuisto, sijaitsee Dyrehaven-puistossa, joka on Klampenborgin aseman lähettyvillä, noin puolessavälissä matkaa Kööpenhaminasta Helsingøriin.

Bakkeniin pääsee muun muassa Öresundståg-junilla, jotka lähtevät rautatieasemalta parinkymmenen minuutin välein laiturilta 5 tai 6, ja myös niin sanottu C-linja kulkee Klampenborgiin, joka on sen päätepysäkki. Bakkeniin ei säästötarkoituksessa kuitenkaan kannata lähteä muiden kuin 24 tunnin matkakorttiin tai Kööpenhamina-korttiin sijoittaneiden, sillä pelkkä edestakainen aikuisten junalippu maksaa reilusti yli 10 euroa. Bakken on avoinna vain kesällä, mutta se avautuu yleensä jo maaliskuussa, 17.3. vuonna 2016, ja sulkeutuu jo elokuun lopussa. Yleensä huvipuisto on avoinna ma-su klo 12-24, ja ranneke, joka oikeuttaa menemään rajattomasti laitteisiin, maksaa 249 kruunua.

Kulttuuria ja tiedettä

Kööpenhaminan museot ovat ensiluokkaisia, ja niistä monien suunnittelussa on lapset otettu huomioon. Pääsymaksuttoman Nationalmuseet-kansallismuseon [kartalla] yhteydessä oleva lastenmuseo tarjoaa mahdollisuuden hypätä menneeseen, ja siellä voi esimerkiksi pukeutua menneiden aikoihin vaatteisiin ja istua vanhan ajan koulun luokkahuoneessa. Verkkosivuja kannattaa silmäillä, sillä museossa on usein erikoistapahtumia, jotka tekevät siitä entistäkin paremman vierailukohteen etenkin lapsiperheille. Museo on avoinna ti-su klo 10-17, ja lastenmuseo on avoinna klo 16.30 asti.

Tiedemuseo Experimentarium City (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tiedemuseo Experimentarium City on erinomainen vierailupaikka lapsiperheille.

Toinen Kööpenhaminan lapsiperheille sopiva museo on Statens Museum for Kunst [kartalla] eli valtion taidemuseo. Museossa on vuodessa vähintään pari sellaista näyttelyä, joissa lapset on otettu erityisesti huomioon, ja siellä pidetään myös lapsille tarkoitettuja taidepajoja. Museossa järjestetään viikonloppuisin opastettuja kierroksia, jotka ovat varsin viihdyttäviä. 17-vuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät sisään ilmaiseksi, aikuisilta on 110 kruunun pääsymaksu ja museo on avoinna ti-su klo 10-17.

Tiedemuseo Experimentarium City [kartalla] on uudella paikalla sijaitseva erinomainen vierailupaikka lapsiperheille. Tämä interaktiivinen tiedemuseo on 3 000 neliön kokoinen, ja lasten lisäksi aikuisetkin viihtyvät täällä hyvin. Experimentarium sijaitsee Christianshavnin kaupunginosaan kuuluvalla saarella, jonne on vähän vaikea kulkea kävellen Christianshavn-metroasemalta. Tänne on hyvä tulla hyvin lähelle rautatieaseman kautta kiertävällä bussilla 9A, ja tänne voi myös tulla vesibusseilla tiedemuseon omalle pysäkille, joka on Nyhavn-pysäkkiä vastapäätä ja jonne on vain yhden pysäkinvälin matka. 0-2-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 3-11-vuotiaat maksavat 105 kruunua ja yli 12-vuotiaat maksavat 160 kruunua. Jonotuksen välttämiseksi lippuja voi hankkia verkkosivuilta etukäteen. Experimentarium on avoinna sekavasti, mutta aina se avautuu klo 10 ja sulkeutuu aikaisintaan klo 16.

Tyko Brahe on tullut tunnetuksi 1500-luvun tähtitieteilijänä, ja hänen nimeään kantavassa planetaariossa [kartalla] viihtyvät perheen pienimmät mainiosti. Siellä on viimeisintä tietokoneteknologiaa, interaktiivinen avaruusteatteri ja avaruuskauppa, samoin kuin valtava IMAX-elokuvateatteri. Planetaario sijaitsee melko lähellä päärautatieasemaa Vesterbron kaupunginosassa, ja sinne pääsee samalla bussilla 9A, joka kulkee lähelle Experimentarium Cityäkin. Liput näytökseen ja muualle taloon maksavat 3-12-vuotiailta 94 kruunua, tätä nuoremmat pääsevät ilmaiseksi ja vanhemmat joutuvat hankkimaan aikuisten lipun, joka maksaa 144 kruunua. Planetaario on avoinna eri päivinä eri aikoihin, mutta useimpina päivinä se avautuu joko klo 9.30 (ke ja to) tai 10 ja sulkeutuu 19.40 muulloin kuin pe-la.

Den Blå Planet (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Vedenalaista elämää voi tutkailla Den Blå Planet -akvaariomaailmassa, jonka akvaarioissa uiskentelee yli 300 eri eläinlajia haista sähköankeriaisiin.

Satuja ja eläimiä

Kööpenhamina on tietenkin tuttu satusedän eli Hans Christian Andersenin kaupunkina. Aivan ydinkeskustassa, Rådhuspladsen-aukion laidalla sijaitsevassa museossa [kartalla], voi tutustua hänen maailmaansa kenties paremmin kuin missään muualla. Valo- ja ääniefektit luovat aitoa tunnelmaa, ja verkkosivuilla on makupaloja siitä, mitä paikan päällä on luvassa. Alle 4-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, 4-11-vuotiaiden liput maksavat 40 kruunua ja tätä vanhempien 60 kruunua. Paikka on avoinna ma-to klo 10-18 ja pe-la 10-20, mutta parhaiten se on avoinna kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun, ma-su klo 10-22.

Kööpenhaminan arvostetuimpia kaupunginosia on Frederiksberg, jonka suuressa puistossa sijaitseva eläintarha [kartalla] on lapsiperheiden suosikkivierailukohteita. Eläintarhassa on oma erillinen eläintarha lapsille, ja lapsia kiinnostaa ehdottomasti elefanttitalo, jonka on suunnitellut kuuluisa englantilainen Sir Norman Foster. Eläintarhaan pääsee parhaiten tulemalla metrolla asemalle Frederiksberg, mutta jos ei halua kävellä lainkaan, kannattaa tulla bussilla 6A pysäkille Zoologisk Have. Eläintarha on avoinna vuoden jokaisena päivänä klo 10 lähtien, talvella klo 16, keskikesällä klo 18 asti.

Vedenalaista elämää voi tutkailla Den Blå Planet -akvaariomaailmassa [kartalla], jonka akvaarioissa uiskentelee yli 300 eri eläinlajia haista sähköankeriaisiin. Akvaario muutti 2013 uusiin, moderneihin tiloihin, ja se sijaitsee erikoisessa rakennuksessa merenrannalla Amagerissa, aivan lentoaseman lähellä. Tänne on paras tulla metrolla M2 asemalle Kastrup, mutta lentoasemalle mielivien on hyvä tietää, että tämä ei ole lentoaseman pysäkki, vaan sinne mennään pysäkille nimeltään Lufthavnen. Tämä on pääsymaksuton vierailupaikka 0-2-vuotiaille, 3-11-vuotiaat maksavat 95 kruunua ja yli 12-vuotiaat 169 kruunua. Merimaailma on avoinna vuoden jokaisena päivänä, maanantaisin klo 10-21 ja ti-su klo 10-18. Liput voi ostaa verkkosivuilta etukäteen jonojen välttelemiseksi, ja verkkosivut myös näyttävät jonotustilanteen.

Lisätietoa: Kattava tietopaketti Kööpenhaminan lapsiystävillisimmistä vierailupaikoista (englanniksi)

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Kristian Mollenborg /Flickr, Susanne Nilsson /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti