Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Gran Canarian etelärannikko on 70-luvulta lähtien vetänyt puoleensa suomalaisia, ja edelleenkin edulliset hinnat ja talviöinäkin lämpiminä pysyttelevät ilmat ovat sen vetonauloja. Saaren aurinkoiselle etelärannikolle ihmisiä vetävät myös hienohiekkaiset rannat, joista Maspalomasin dyynit Playa del Inglésin vieressä ovat unohtumattomimmat.
koristekuva Suomesta Las Palmasiin ja muualle Gran Canarian saarelle siirrytään lentämällä Gran Canarian lentoasemalle. Linja-autot kulkevat melko laajassa Las Palmasissa kaikkialle, mutta turistille näille vihreille busseille on käyttöä lähinnä lentokenttämatkoilla ja kaupungin kahden pääosan välillä siirtymiseen.
ilmoitus
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kastrupin juna-asema (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Yksi vaihtoehto kulkea Kastrupin lentoasemalta Kööpenhaminaan on juna. Samalta asemalta pääsee junilla myös muualle Sjellantiin ja Tanskaan.

Kööpenhaminan matkat, lennot ja saapuminen perille

Kööpenhaminaan voi matkustaa omatoimisesti, sinne voi mennä Suomesta monella eri tavalla ja sinne voi tehdä myös järjestetyn, lennot ja majapaikan sisältävän matkan. Kööpenhaminaan saapuvan on helppo siirtyä Amagerissa olevalta lentoasemalta muualle kaupunkiin junalla, metrolla tai taksilla, eikä ongelmia ole luvassa niillekään, jotka saapuvat kaupunkiin rautateitse tai linja-autolla

Matkat Suomesta Kööpenhaminaan

Kööpenhaminaan voi nykyään mennä omatoimisesti. Sinne voi lentää melko edullisesti suoraan, tai sitten voi tehdä samalla matkan muihinkin kaupunkeihin vaikka Tukholman kautta. Kööpenhamina on myös suosittu järjestettyjen matkojen kaupunkikohde, jonne voi mennä vaivattomasti kotimaisen matkatoimiston järjestämälle matkalle.

Kesäaika on suosituin ja yleensä kallein ajankohta matkustaa kaupunkiin, meni sitten omatoimisesti tai ei, ja muita matkustuspiikkejä on vähän. Korkeimpia hintoja on odotettavissa juuri keskikesällä, mutta monet muut muualla suositut ajankohdat, kuten pääsiäinen ja päivät vuodenvaihteen ympärillä, eivät ole suosittuja Kööpenhaminaan suuntautuville matkoille.

Omatoimimatkat

Kööpenhaminaan pääsee Helsingistä lentämällä noin puolessatoista tunnissa, ja Norwegian tekee sinne matkoja jatkuvasti 50-100 euron hintaan suuntaansa. Kotimainen Finnair lentää sekin suoraan kaupunkien väliä, yleensä noin 100 eurolla suuntaansa. Myös SAS lentää Kööpenhaminaan, mutta sen lennot eivät aina ole suoria lentoja ja voivat maksaa melkoisesti. Kalleimpia hintoja on odotettavissa kesäkautena, mutta lentojen hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden ja tarjouksia kannattaa katsella hyvissä ajoin etukäteen ennen matkaa.

Kööpenhaminaan voi matkustaa myös muilla tavoin. Sinne voi mennä Tukholman kautta niin, että ensin kulkee Helsingistä tai Turusta Silja Linella tai Viking Linella Tukholmaan ja sieltä joko rautateitse tai linja-autolla Kööpenhaminaan. Lauttamatka Ruotsiin kestää yön yli, Turusta voi mennä myös päivälaivalla. Rautateitse SJ vie niin päivällä kuin yönkin yli ja yllättävän kohtuuhintaisesti Kööpenhaminaan. Bussiyhtiöistä esimerkiksi Swebus Express vie Kööpenhaminaan, ja kuten rautateitsekin matkustaessa, liput ovat sitä edullisempia, mitä aiemmin ennen matkan alkamista ne varaa.

Järjestetyt matkat

Kööpenhaminaan voi mennä järjestetylle matkalle, jolloin lennot ja hotelli kuuluvat paketin hintaan. Esimerkiksi Aurinkomatkat tekee 2-4 vuorokauden pakettimatkoja Tanskan pääkaupunkiin, ja ne tulevat yleensä edullisemmaksi vähän pidemmällä lomalla kuin lyhyellä. Matkoja tehdään eniten kesäkaudella, mutta lokakuusta seuraavaan kesään lähtöjä on eniten viikonlopuiksi eikä välttämättä kovin montaa kuussa talven aikana. Edullisimmillaan neljän vuorokauden matka maksaa 60-80 euroa per vuorokausi, ja kahden vuorokauden matkat maksavat herkästi yli 100 euroa per vuorokausi, usein tätäkin enemmän.

Apollomatkat ja Kaleva Travel tekevät myös lyhyitä kaupunkilomia Tanskan pääkaupunkiin, mutta matkat voivat olla etenkin lyhyellä varoajalla kalliita, jopa 200 euroa per vuorokausi, joten jos haluaa pakettimatkalle, kannattaa sellaista katsella hyvissä ajoin etukäteen. Joustavuudesta on myös aina hyötyä, sillä kiireisimmät ajat ovat yleensä auttamatta kalliimpia kotimaisten matkatoimistojen hinnastoissa, vaikka Kööpenhaminassa ei tungosta olisikaan. Toisin sanoen vaikka pääsiäisen tapainen ajankohta ei ole hyvä aika vierailla silloin vielä ankean viileässä Kööpenhaminassa, laskuttavat matkatoimistot tällöin tehdystä matkasta mielellään normaalia enemmän, mutta omatoimimatkailija ei maksa normaalia enempää matkastaan tällöinkään.

Kesäkausi juhannuksesta elokuun puoliväliin on kiireisintä aikaa matkustaa kaupunkiin, ja tällöin on hyvä tehdä varaukset viikkoja etukäteen.

Siirtyminen lentoasemalta kaupunkiin

Kööpenhaminan Kastrup-lentoasema eli CPH sijaitsee Amagerissa lähellä keskustaa. Huomionarvoinen seikka on se, että lentoaseman asema ei ole nimeltään Kastrup vaan Lufthavnen (Københavns Lufthavn).

Metrolla lentoasemalta pääsee terminaali 3:n toisesta päästä, ja lippuja voi ostaa asemalta joko automaatista tai tiskiltä. Metro kulkee 4-6 minuutin välein päivisin, 15-20 minuutin välein iltaisin, ja matka keskustaan kestää noin 15 minuuttia. Metro ei kulje Tivolin vieressä sijaitsevalle päärautatieasemalle vaan Christianshavniin, Kongens Nytorville Nyhavnin viereen ja Nørreportiin. Jos Kööpenhaminaan saapuu terminaaliin 1, kulkee sieltä ilmainen bussi noin 5 minuutissa metro- ja rautatielaitureille.

Metrojuna
Metro kulkee lentoasemalta keskustaan noin 15 minuutissa.

Yksittäisten matkojen liput ovat kalliita, ja niiden, jotka aikovat käyttää enemmänkin julkisia samana päivänä tai loman aikana, kannattaa ostaa 24 tuntia tai sitä kauemmin voimassa oleva matkalippu.

Juna kulkee myös terminaali 3:n yhteydessä, ja sillä pääsee hyvin paitsi Kööpenhaminaan myös muualle Sjellantiin ja Tanskaan, samoin kuin Ruotsiin, minne Malmöön on junia 20 minuutin ja Göteborgiin kahden tunnin välein. Kööpenhaminaan ja muualle Tanskaan junat lähtevät yleensä laiturista 2, Ruotsiin laiturista 1. Tämä junayhteys kulkee suoraan Kööpenhaminan päärautatieasemalle ja soveltuu erityisen hyvin matkustustavaksi niille, joiden hotelli on päärautatieaseman ympäristössä, esimerkiksi Tivolin lähellä tai Vesterbrossa. Lippuja junaan voi ostaa automaateista, ja päärautatieasemalle aikovien on ostettava vähintään 3 vyöhykkeen lippu. Jos lentokone saapuu terminaaliin 1, on sieltä ilmainen bussikyyti terminaalin 3 metro- ja junalaitureille.

Linja-autot kulkevat terminaalien 1, 2 ja 3 välillä myös öisin 20 minuutin välein. Bussit kulkevat päärautatieasemalle ja muualle keskustaan, ja täältä voi myös nousta muihin kaupunkeihin ja maihin kulkeviin linja-autoihin. Kööpenhaminaan kulkeviin ja joihinkin muihinkin busseihin voi lipun ostaa kuljettajalta.

Taksiin voi nousta terminaali 3:n ulkopuolelta, ja taksit kulkevat paitsi Kööpenhaminaan myös Ruotsiin. Hinnat ovat tietenkin kalliita, ja matkan voi maksaa maksukortilla.

Siirtyminen rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Kööpenhaminan päärautatieasemalta (København H) on helppo suunnata minnepäin keskustaa tahansa kävellen ja muualle bussilla. Paikallisjunalla voi siirtyä Nørrebro-asemalle, jos hotelli on sen lähellä, ja busseja kulkee sen edustalta jatkuvasti melkoisesti. Käteviä ovat etenkin 5A ja 9A, ja Vesterbrogaden puolelta kulkee myös hyödyllinen 6A. Päärautatieasemalta on suhteellisen lyhyt kävelymatka Vesterbron kaikkiin osiin, ainakin Vesterbros Torv -aukiolle asti, ja sieltä on myös lyhyt kävelymatka Slotsholmenille ja Rådhuspladsen-aukiolle, joiden ympäristössä on kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä. Lähin metroasema ei ole kovin lähellä, mutta Nørreport-asemalle, jolta lähin metro kulkee, voi mennä päärautatieasemalta paikallisjunalla parissa minuutissa.

Päärautatieaseman Istedgaden puoleisessa päässä alhaalla on tavaroille säilytyspaikka, joka on avoinna ympäri vuorokauden.

Linja-autolla Kööpenhaminaan

Kööpenhaminassa ei ole kunnollista linja-autoasemaa, vaan linja-autot pysähtyvät ja jättävät matkustajat ja myös poimivat heidät kyytiin DGI-byen-alueella [kartalla] tai ympäristössä, päärautatieaseman takana olevilla kaduilla, yleensä Ingerslevsgade-kadun varrella.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Susanne Nilsson /Flickr, Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti