Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Design Museum (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tanskan muotoilu- ja taideteollisuusmuseoon kannattaa lähteä katsomaan tanskalaisen suunnittelun ja muotoilun kohokohtia.

Museot ja taidegalleriat

Kööpenhaminassa on monipuolinen kokoelma museoita, joissa voi nähdä korkeatasoista taidetta, tanskalaista muotoilua, musiikki-instrumentteja ja kaikenlaista muuta laidasta laitaan. Museoita on paljon aivan ydinkeskustassa tai aivan sen vieressä, ja kaupungissa voi käydä useassakin museossa viikonlopun aikana. Monet museot ovat maanantaisin kiinni, ja pääsyliput ovat yleensä kalliita ja maksavat yli 100 kruunua. Joillain museoilla on kuitenkin ilmaisia vierailuaikoja, ja lapset ja opiskelijat saavat alennuksia.

Paljon museoihin mielivälle Copenhagen Card -kortti on erinomainen hankinta, sillä sen kanssa pääsee lähes kaikkiin museoihin pääsymaksutta ja lippuja jonottamatta. Kortti on kallis, mutta sillä pääsee myös ilmaiseksi julkisilla niin sanotulla Kööpenhaminan alueella, joka kattaa Helsingørin ja koko läntisen Sjellannin aina Roskildeen asti, ja sen kanssa saa alennuksia joissain ravintoloissa ja muissakin paikoissa.

SMK - Kansallisgalleria, Hirschsprung-kokoelma ja Parkmuseerne

Tanskan kansallisgalleria eli SMK [kartalla] on Kööpenhaminan suurimmalla nähtävyysalueella Nyhavnin ja Gothersgaden pohjoispuolella sijaitseva taidemuseo, jossa on niin tanskalaista kuin kansainvälistäkin taidetta keskiajalta näihin päiviin. Siellä on eri kokoelmia, joista yksi esittelee eurooppalaista taidetta 1300-1800-luvuilta, toinen pohjoismaista taidetta vuosilta 1750-1900, kolmas modernia pohjoismaista taidetta 1900-luvun alusta eteenpäin ja neljäs ranskalaista taidetta vuosilta 1900-1930. Siellä on myös veistoskokoelmat, kokoelma graafista taidetta, installaatioita, valokuvia ja yhteensä yli 260 000 taideteosta. Kokoelmat ovat museon pääasiallinen anti, sillä siellä on yleensä vain pari vaihtuvaa näyttelyä samanaikaisesti.

Kaikkiin kokoelmiin on ilmainen sisäänpääsy, ja vain valtaosaan vaihtuvista näyttelyistä on 110 kruunun pääsymaksu aikuisilta. Museo on avoinna ti-su klo 10-17 paitsi keskiviikkoisin, jolloin se on avoinna klo 20 asti.

Museo sijaitsee Østre Anlæg -puistossa, missä lisäksi sijaitsee korkeatasoinen Hirschsprung-kokoelma. Se on avoinna ti-su klo 11-16, pääsymaksu on 75 kruunua ja keskiviikkoisin sisään pääsee ilmaiseksi.

Molemmat kuuluvat kuuden museon muodostamaan Parkmuseerne eli Puistomuseot-ryhmään, ja niihin mielivä voi ostaa 195 kruunulla yhteislipun, joka on voimassa vuoden mutta jonka kanssa kuhunkin museoon pääsee sisään vain kerran. Muita puistomuseoita ovat Rosenborgin linna ja kasvitieteellinen puutarha museoineen, ja lipulla saa myös yhden ilmaisen lipun normaaliin Filmhusetin eli elokuva-arkistotyylisen elokuvateatterin [kartalla] elokuvaesitykseen.

Designmuseum Danmark

Samalla nähtävyyksien täyttämällä seudulla sijaitsee Tanskan muotoilu- ja taideteollisuusmuseo, Designmuseum [kartalla]. Tämä on paikka, jonne kannattaa lähteä katsomaan tanskalaisen suunnittelun ja muotoilun kohokohtia. Sen kokoelmat ovat maailman suurimmat, ja täällä sellaisten nimien kuin Finn Juhlin, Arne Jacobsenin ja Hans Wegnerin työt ovat hyvin esillä. Muidenkin töitä on esillä, ja täällä on kokoelmia eri aikakausilta ja eri materiaalien kokoelmia, kuten lasin, keramiikan ja julistetaiteen kokoelmat. Kokoelmien lisäksi täällä on vaihtuvia näyttelyitä, joita on monenmoisia samanaikaisesti. Loppuvuodesta 2015 alkaen on näyttely, jossa voi erityisen hyvin perehtyä tanskalaisen muotoilun ja suunnittelun nykytilaan.

Museo sijaitsee kauniissa rokokootyyliä edustavassa rakennuksessa Amalienborgin linnan vieressä. Sinne on 100 kruunun pääsymaksu aikuisilta, mutta sisään pääsevät ilmaiseksi alle 26-vuotiaat ja ne, joilla on kansainvälinen opiskelijakortti. Museo on avoinna ti-su klo 11-17, paitsi keskiviikkoisin se on avoinna klo 21 asti.

Nationalmuseet - Tanskan kansallismuseo

Maan kansallismuseo [kartalla] sijaitsee aivan pääkallopaikalla lähellä Tivolia, ja tänne on hyvä poiketa samalla kun on matkalla Slottsholmenille. Tämä on maan suurin kulttuurihistoriallinen museo, ja täällä on esillä valokuvia ja muuta materiaalia, kuten esineitä kaikkialta maailmasta ja kaikilta aikakausilta eikä suinkaan vain Tanskasta. Tämä on hyvin monipuolinen museo, jossa voi katsella afrikkalaisia naamioita, tutustua siihen, miten valkoiset bussit hakivat keskieurooppalaisista keskitysleireistä toisen maailmansodan aikaan pohjoismaalaisia vankeja takaisin kotiin, tai perehtyä siihen, minkälaista on japanilainen populaarikulttuuri. Täällä on pysyviä kokoelmia, kuten Tanskan esihistoriallisista ajoista kertova kokoelma, ja myös ajoittain vaihtuvia näyttelyitä.

Museo on pääsymaksuton, ja se on avoinna ti-su klo 10-17. Se ei ole avoinna jouluna, mutta vuoden aikana on muutama maanantai, jolloin sitä pidetään avoinna, kuten pääsiäismaanantaina.

Ny Carlsberg Glyptotek (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Glyptoteket on korkeatasoinen taidemuseo, jossa on taidetta noin 6 000 vuoden ajalta.

Ny Carlsberg Glyptotek

Tivolin ja kansallismuseon välimaastossa sijaitseva Glyptoteket [kartalla] on korkeatasoinen taidemuseo, jossa on taidetta noin 6 000 vuoden ajalta. Täällä on nähtävänä antiikin Kreikan ja Rooman veistoksia, egyptiläisiä muumioita ja esineitä pyramidien hautakammioista. Täällä on myös Tanskan laajin kokoelma ranskalaista taidetta, johon kuuluu esimerkiksi Monet’n, Manet’n, Degas’n ja myös muiden kuin ranskalaisten impressionistien, kuten van Goghin, töitä.

Museoon on 95-110 kruunun pääsymaksu. Se on maanantaisin kiinni ja avoinna ti-su klo 11-18, mutta torstaisin se on avoinna klo 22 asti.

Musikmuseet - Musiikkimuseo

Vuonna 2014 uudessa paikassa avattu musiikkimuseo [kartalla] sijaitsee Frederiksbergissä, Forum-metroaseman vieressä. Tämä pääsymaksuton museo on hyvä vierailupaikka perheille, sillä sen tiloissa sijaitsee myös lapsille ja nuorille tarkoitettu tila, jossa he pääsevät kokeilemaan instrumentteja. Tässä alun perin vuonna 1898 avatussa museossa on soittimia 500 vuoden ajanjaksolta, ja täällä on myös mittava kirjasto, samoin kuin arkistoja ja valokuvakokoelmat.

Arkkitehtuurikeskus

Christianshavn-kaupunginosan entisissä satamakortteleissa sijaitsee kaikenlaista mielenkiintoista, ja hyvä vierailupaikka täällä on ainakin Tanskan arkkitehtuurikeskus eli DAC [kartalla]. Tanskan arkkitehtuuri on jo pitkään ollut uraauurtavaa, ja täällä voi tutustua Kööpenhaminan arkkitehtuuriin paitsi kokoelmissa ja näyttelyissä myös museon järjestämillä opastetuilla kierroksilla. Täällä on melkoisesti kaikenlaista näyttelyä ja tapahtumaa, lähinnä sunnuntaisin, jolloin iltapäivisin tehdään opastetut kävelykierrokset. Keskuksen kahvila on huomionarvoinen myös, sillä sieltä on erinomaiset näkymät sitä ympäröivälle alueelle, joka itsessäänkin on uuden ja uuteen käyttöön otetun arkkitehtuurin esittelypaikka. Hyvä on myös keskuksen kirjakauppa, jossa on laaja kokoelma alan kirjallisuutta.

Museoon on 60 kruunun pääsymaksu. Sinne voi tulla myös vesibusseilla 991 ja 992, joskin se on lähellä Christianshavn-metroasemaakin. Tänne pääsee sisään ilmaiseksi keskiviikkoisin klo 17-21. Arkkitehtuurikeskus on avoinna ma-pe klo 10-17 (paitsi ke klo 21 asti) ja la-su klo 10-17.

Muita museoita:

  • Kaupunkimuseo [kartalla] Vesterbrossa vartin kävelymatkan päässä rautatieasemasta sijaitseva kaupunkimuseo, johon on perjantaisin vapaa sisäänpääsy, joka on avoinna ma-su klo 10-17 ja jossa oppii kaikenlaista kaupungin historiasta ja nykypäivästä.
  • Työmuseo [kartalla] Nørreport-metroaseman vieressä sijaitseva työmuseo on paikka, jossa ennen oli pääministerin työhuone. Täällä oppii eri aikakausien elämästä ja etenkin ammateista, ja täällä on myös lapsille tarkoitettu museo, samoin kuin hyvä lounasruokala kellarissa.
  • Davids Samling [kartalla] Korkeatasoinen taidegalleria suurten puistojen vieressä, lähellä monia muita nähtävyyksiä. Tämä on pääsymaksuton museo, joka on avoinna ti-su klo 10-17 mutta keskiviikkoisin klo 21 asti.
  • DieselHouse [kartalla] Tämä dieselmoottorin malli perustuu tanskalaiseen 1930-luvun moottoriin, joka oli 30 vuotta maailman suurin moottori. Tämä 24,5 metriä korkea ja 1 400 tonnia painava härveli on museon pääanti, mutta siellä on muutakin nähtävää. Museo on pääsymaksuton ja avoinna ma-to klo 10-16 ja lisäksi jokaisen kuun 1. ja 3. sunnuntai klo 10-13.30, jolloin moottori käynnistetään.
  • Nikolaj - nykytaiteen keskus [kartalla] Aivan ydinkeskustassa Nikolaj-kirkon vieressä sijaitseva taidegalleria, joka esittelee uutta nykytaidetta. Museoon on vain 20 kruunun pääsymaksu, ja keskiviikkoisin se on pääsymaksuton. Se on avoinna ti-su klo 12-17 paitsi torstaisin klo 12-21.
  • Posti- ja telemuseo (Købmagergade 37) [kartalla] Latinalaisten kortteliston parhailla paikoilla sijaitseva museo esittelee 400 vuotta telekommunikaation historiaa. Pääsymaksua ei ole, ja museo on avoinna ma-su klo 10-16.
  • Copenhagenet-sivusto esittelee museoita
  • Kaikki Tanskan kansallismuseon museot

Teksti: Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti