Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fields-ostoskeskus
Kööpenhaminassa on huonoja ilmoja silmällä pitäen ostoskeskuksia, joista esim. Amagerissa sijaitseva Field’s on Ørestad-metroaseman yhteydessä.

Ostokset

Kööpenhamina on erinomainen ostoskaupunki, jossa on hyvin kauppoja miellyttävillä alueilla ja jonka tuotevalikoimat ovat erittäin hyvät. Vaikka hinnat ovat korkeita, usein korkeampia kuin Suomessa, on täällä kotimaasta poikkeava valikoima ja vastaan tulee myös tarjouksia, etenkin heinäkuussa ja joulun jälkeen.

Kauppojen lisäksi Kööpenhaminassa on hyvä tehdä ostoksia eräissä Pohjoismaiden upeimmista tavarataloista, ostoskeskuksissa ympäri kaupunkia ja myös uusituissa kauppahalleissa, samoin kuin monissa muissakin paikoissa. Liikkeiden aukioloaikoja on vapautettu viime vuosina, ja nykyään kaupat ovat Kööpenhaminassa entistä paremmin avoinna.

Parhaat ostosseudut

Pitkä Strøget-kävelykatu [kartalla] sivukatuineen ja aukioineen on hyvä mainstream-shoppailijalle, joskin hinnat tuppaavat olemaan korkeita ja valikoima lähinnä suurimpien ketjujen tarjontaa. Strøgetin sivukatujen varsilta etsivä kuitenkin löytää hyviä kirjakauppoja, antiikkiliikkeitä ja vaatteita myyviä putiikkeja, joissa hinnat eivät ole mitenkään päätä huimaavia.

Strøgetin varrella, Kongens Nytorv -aukion laidalla sijaitsee upea Magasin du Nord -tavaratalo (Kongens Nytorv 13). Strøgetin varrella, Amagertorv-aukiolla sijaitsevasta Illums Bolighus -liikkeestä voi ostaa taloustarvikkeita ja muuta kotiin sopivaa, ja samalla aukiolla sijaitsevasta Royal Copenhagen -liikkeestä posliiniesineitä.

Strøgetin ala- eli eteläpuolella sijaitsee niin sanottu Strædet eli kahden kadun muodostama miellyttävä alue, jossa voi tehdä ostoksia vähemmän mainstream-henkisistä putiikeista kuin pääkävelykadun varrella on mahdollista. Kompagnistræde ja Læderstræde [kartalla] ovat hyviä kellariputiikeille, joista saa kaikenlaista käsitöistä pikkukoristeisiin.

Korkeatasoisia, kalliita katuja Kongens Nytorvin ja Nyhavnin sataman toisella puolella lähellä Amalienborgin linnaa ovat etenkin Bredgade [kartalla] ja Store Kongensgade [kartalla], jotka ovat hyviä paikkoja löytää antiikkiliikkeitä, muotiputiikkeja ja gallerioita. Kronprinsensgade [kartalla] ja sen poikkikatu Pilestræde [kartalla] ovat luksusluokan muodin ystäville parhaita katuja tutkia.

Magasin du Nord -tavaratalo
Strøgetin varrella, Kongens Nytorv -aukion laidalla sijaitsee Magasin du Nord -tavaratalo.

Lähellä näitä muotikatuja kulkeva Købmagergade [kartalla] sijaitsee niin sanotun latinalaiskortteliston alueella. Täällä on hyviä ostosmahdollisuuksia muuallakin, etenkin jos katua jatkaa kohti Nørreport-metroasemaa.

Vesterbro sijaitsee aivan keskustan vieressä, ja sen pääkatu Vesterbrogade on hyvä katu kauppojensa puolesta, sillä sen varrella on monipuolinen valikoima lähinnä aivan tavallisia kauppoja, valintamyymälöistä vaatekauppoihin. Kauppoja on nykyisin hyvin myös Enghave Plads -aukion tienoilla [kartalla], etenkin Istedgadella, jolla on yksityisiä pikkuliikkeitä.

Nørrebro on värikäs, kansainvälinen alue, jonka shoppailumahdollisuudet ovat hyviä. Täältä saa kaikenlaista vaihtoehtoista, käsityönä tehtyä ja muutenkin täysin toisenlaisia tuotteita kuin pääkävelykadun ympäristöstä. Hyviä katuja ovat esimerkiksi Ravnsborggade [kartalla] Elmegade [kartalla] ja Blågårdsgade [kartalla]. Tämä on ympäristöystävällistä aluetta, jossa on edulliset vuokrat. Täällä on enemmän huokeahintaisia tuotteita kuin keskustassa, ja täällä on myös hyviä ekologisia ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Visit Copenhagen kertoo lisää ostosalueista ja ostoksista yleensä

Elintarvikeostoksilla

Valintamyymälöitä on Kööpenhaminan keskustassa nykyään paljon, ja ne ovat hyvin avoinna. Hyvä määrä suuria valintamyymälöitä on pelkästään Vesterbrogaden varrella, missä on Lidl numerossa 25, Irma City numerossa 46 ja Føtex numerossa 74. Sen varrella on myös pieniä kioskeja ja elintarvikeliikkeitä, kuten 7/11, jotka ovat lähes aina avoinna mutta ovat hyvin hintavia.

Päärautatieasema oli ennen kallis paikka tehdä ostoksia sunnuntaisin ja juhlapyhinä, mutta siellä on nykyisin aivan Tivolin pääsisäänkäyntiä vastapäätä MAD-kauppa, joka on hyvin kohtuuhintainen paikka ja joka on avoinna ma-su klo 6-22. Kööpenhaminassa on muuallakin melkoinen määrä nykyisin yleensä klo 22 asti avoinna olevia ruokakauppoja.

Torvehallene
Valintamyymälöitä parempia paikkoja tehdä ruokaostoksia ovat uusitut kauppahallit.

Valintamyymälöitä parempia paikkoja tehdä ruokaostoksia ovat uusitut kauppahallit [kartalla] Nørreport-aseman vieressä. Täällä on kojuja niin sisällä kuin ulkonakin, ruoat ovat useimmiten luomua ja täällä on erinomainen valikoima paikallisia ja pohjoismaisia mutta myös muualta tulevia elintarvikkeita. Täällä on myös erinomaiset kahvilat, ravintolat ja pikaruokapisteet, ja tunnelmaa täällä on aina. Ruokakojut ovat avoinna joka päivä, lyhyimmän aikaa sunnuntaisin klo 11-17, pisimpään perjantaisin klo 10-20. Kahvilat aukeavat klo 7 viikolla, klo 8 viikonloppuisin.

Luomu- ja ekoliikkeitä

Luomuelintarvikkeiden ja ekotuotteiden perässä olevien ei tarvitse Kööpenhaminassa erikseen etsiä alan liikkeitä, vaan luonnonmukaisuus ja ympäristötietoisuus ovat itsestäänselvyyksiä kaikkialla kaupungissa. Torvehallerne-kauppahallit ovat luomuostosten tekijälle paratiisi.

Kirpputorit, käytettyjen tavaroiden kaupat ja antiikkiliikkeet

Kööpenhaminassa on kirpputoreja ja käytettyjen tavaroiden liikkeitä, ja siellä voi myös tehdä arvokkaita antiikkiostoksia, niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Kirpputorit

Emdrup-aseman naapurissa sijaitseva kirpputori Loppelunden [kartalla] pidetään joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 10 alkaen, huhtikuun loppupuolelta lokakuulle.

Ravnsborggade [kartalla] on hyvä shoppailukatu, ja kirpputori siellä pidetään keväisin, syksyisin ja joulun aikaan sunnuntaisin klo 10-16.

Käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden liikkeet ja vintageliikkeet

Kööpenhaminassa on paljon niin sanottuja vintage- ja käytettyjen tavaroiden ja vaatteiden liikkeitä. Esimerkiksi latinalaiskorttelisto on hyvää maastoa tällaisille liikkeille, ja Time’s Up Village (Krystalgade 4) on yksi hyvä vaihtoehto. Visit Copenhagen esittelee lisää alan liikkeitä.

Antiikki- ja koruliike
Antiikkiliikkeitä Kööpenhaminassa on useita, ja Ravnsborggadella on niitä kaupungin paras valikoima.

Antiikkiliikkeet

Antiikkiliikkeitä Kööpenhaminassa on useita, ja Ravnsborggadella [kartalla] on niitä kaupungin paras valikoima - yhteensä niitä on 35, ja ne ovat avoinna ma-pe klo 10-17.30 ja la klo 10-14.

Ostoskeskukset ja outlet-myymälät

Kööpenhaminassa on huonoja ilmoja silmällä pitäen ostoskeskuksia, joista osa on metroasemien yhteydessä ja joissa sijaitsee kaikenlaista elokuvateattereista kuntosaleihin. Siellä on myös outlet-myymälöitä, joista on mahdollista saada muotia ja muita tuotteita jatkuvin alehinnoin.

Kööpenhaminan keskeisimpiä ostoskeskuksia on Frederiksberg Centret, joka sijaitsee Frederiksberg-metroaseman vieressä. Tämä kuten monet muutkin ostoskeskukset on avoinna viikolla klo 10-19 ja viikonloppuisin klo 10-17.

Toinen metroaseman yhteydessä oleva ostoskeskus on Amagerissa sijaitseva Field’s, joka sijaitsee Ørestad-metroaseman yhteydessä. Se on avoinna vähän paremmin, ma-su klo 10-20.

Ostoskeskus Fisketorvet [kartalla], joka on avoinna ma-pe klo 10-20 ja la-su klo 10-18, sijaitsee melko lähellä ydinkeskustaa, mutta tänne on hankalampi tulla. Tänne voi tulla esimerkiksi paikallisjunalla päärautatieasemalta Dybbølsbro-asemalle, jolle matka kestää reilun minuutin ja jolle lähes kaikki paikallisjunat tulevat.

Ringsted Outlet Village [kartalla] myy aina kaikkea 30-70 %:n alennuksella. Täällä ovat tarjolla kaikki kuuluisimmat merkit Nikestä Pumaan, Bossiin ja Desigualiin. Keskus on avoinna ma-to klo 10-18, pe klo 10-19, la klo 10-17 ja su klo 10-16. Paras tapa saapua tänne mahdollisimman edullisesti on tulla paikallisjunalla Ringsted-asemalle esimerkiksi RE-junalla päärautatieasemalta noin 35 minuutissa ja sieltä ostoskeskukselle bussilla 405E aina kymmentä yli ja kahtakymmentä vaille.

Mitä Kööpenhaminasta kannattaa hankkia?

Tanskaan tullaan Ruotsista ja Norjasta hakemaan urakalla alkoholia, ja Tanskassa onkin hyvä tehdä väkijuomaostoksia. Oluita on runsaasti erilaisia, eikä niiden hinta riipu alkoholiprosentista vaan laadusta. Viinejä on niitäkin tarjolla ruokakaupoissa mielin määrin, ja edullisimpia ovat täysin kelvolliset pöytäviinit, joista edullisimpia myydään litran mehupurkeissa ja jotka maksavat harvoin yli 2-3 euroa per litra. Portviinin ja sherryn kaltaiset väkevät viinit ovat nekin hyviä ostoksia ja edullisia, ja varsinaisista viinoista niin tanskalaiset akvaviitit kuin muutkin väkijuomat sekä kansainväliset vodkat, viskit ja muut väkevät ovat nekin huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Litran hyvälaatuista vodkaa, viskiä, ouzoa tai rommia saa yleensä alle 15 eurolla per litra.

Alennusmyynti
Etenkin kesän ja joulun jälkeiset alennusmyynnit tuovat kaupunkiin hyviä tarjouksia.

Kööpenhaminan vaatevalikoimat ovat muotitietoisille naisille ja sekä klassista että trendikästä vaatetta etsiville miehille erinomaiset, ja etenkin kesän ja joulun jälkeiset alennusmyynnit tuovat kaupunkiin hyviä tarjouksia. Hyviä ostoksia ovat myös koristeet ja erilaiset sisustustarvikkeet, ja tanskalaista ja muuta pohjoismaista muotoilua kuten lasitavaraa on hyvin esillä miltei joka korttelissa. Monet keskustan pikkuputiikit myyvät ainutlaatuisia, yksilöllisiä tuotteita, jotka on vaivalla ja taidolla käsin tehty ja joita ei mistään muualta ole saatavissa. Myös antiikkiliikkeitä on Kööpenhaminassa hyvä määrä, ja niiden tarjonta on varsin houkuttelevaa.

Hintataso ja aukioloajat

Kööpenhaminassa lähes kaikki on kallista, ja jopa Helsinkiin verrattuna se on kallis kaupunki. Alkoholijuomat ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa, ja väkeviä saa valintamyymälästä, puoli litraa vodkaa alkaen reilulla 6 eurolla. Tupakkatuotteet ja elintarvikkeet ovat samoissa hinnoissa kuin kotimaassakin, ja Tanskassa suomalainen voi olla siinä mielessä huojentunein mielin, että on löytänyt kotimaataankin hintavamman maan.

Tanskassa ei tarvitse juurikaan päätään vaivata kauppojen aukioloajoilla. Liikkeet saavat olla avoinna sunnuntaisin, ja monet ovatkin klo 12-16. Lauantaisin voi shoppailla myös klo 16 asti ja viikolla klo 10-18, mutta perjantaisin monet liikkeet ovat avoinna normaalia pidempään. Suuret ostoskeskukset ja tavaratalot ovat avoinna pieniä liikkeitä myöhempään, ostoskeskukset ovat viikolla avoinna klo 19 asti ja ruokakaupat ovat avoinna usein klo 21-22 asti.

Edelleen kuitenkin on aikoja, jolloin valtaosa kaupoista on kiinni. Niihin kuuluvat edelleen pääsiäinen, jolloin liikkeet ovat kiinni jo torstainakin, helluntai, 5.6. eli perustuslain päivä ja joulu jouluaaton aamusta tapaninpäivän iltaan.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Tanskassa on käytössä kruunu, jonka arvo on sidottu euroon, ja noin 7,5 kruunua vastaa yhtä euroa. Rahaa voi vaihtaa jo kotimaassa. Euroja voi tietenkin vaihtaa kruunuiksi kaikkialla Kööpenhaminassa lukuisissa vaihtopisteissä esimerkiksi rautatieasemalla, ja ainakin Nordean korteilla debit-ominaisuudella nostava ei maksa juuri lainkaan nostopalkkiota pankille.

Pankkiautomaatteja on hyvä määrä keskustassa, ja niitä on erityisen hyvin päärautatieasemalla, ja niiden löytäminen tuskin tuottaa ongelmia. Nordealla on suuri konttori Vesterbrogadella rautatieaseman vieressä, ja sen yhteydessä on automaatteja, joista nosto ei maksa oikeastaan mitään.

Maksukortit käyvät hyvin Kööpenhaminassa nykyisin, ja niillä voi kioskeilla maksaa pieniäkin summia, samoin kuin kahviloissa ja muissa paikoissa. Torikojuilla kortit eivät käy, ja myös Christianiassa on paikkoja, joissa kortit eivät käy, mutta yleisesti ottaen maksukorteilla voi maksaa lähes kaikkialla Kööpenhaminassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Pienen venematkan päässä loistava italialainen ruokauppa, Supermarco. DSB:n kavavalautoille Fisketorvetin päättärille ja sieltä pieni kävelymatka. Käynnin väärtti. /Minna

Tanskaan mentäessä ei varmaan monellekaan tule ensimmäisenä mieleen italialainen ruokakauppa, kertokaa joku paikallisista ruokakaupoista ym. /Skandinaavi

Miten en huomannut tässä mainitun ostoskeskus Field'siä? Siellä on oikein hyvä ruokamarketti Bilka ja toki paljon muitakin kauppoja. Metro-/junapysäkki Örestad. /Skåning

Hellerup ja Lyngby ovat myös kivoja ostospaikkoja. Hellerup sijaitsee pohjoisessa ja on kalliinpaa asuinseutua meren tuntumassa mutta kaupat ja tunnelma loistava. Strandvejenia on kiva pyöräillä vaikka Bellavuehin rannalle. /Satu

Onko kööpenhaminassa Hollisteria? Oltaisiin menossa sinne ja olisi tosi kiva tietää jos on ja missä on :) /vastauksen puutteessa oleva

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti