Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Nyhavn-alueella
Nyhavn-satama-alue on Kööpenhaminan parhaita paikkoja nauttia kesäsäistä, ja täällä on tuhoton määrä erilaisia ravintoloita, joilla kaikilla on kesäterassit.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tällä sivulla käydään, läpi minkälaisia ruokia Kööpenhaminan ravintoloissa tarjotaan ja missäpäin Kööpenhaminan keskustaa on paras aterioida. Lisäksi esitellään edullisempia vaihtoehtoja Kööpenhaminan tasokkaille mutta hintaville ravintoloille.

Parhaat seudut ravintolalle

Kööpenhaminasta ei erikseen tarvitse etsiä ravintoloita tai muita ruokapaikkoja, ja siellä voi lähes missä tahansa mennä syömään kaikenlaisia ruokia. Vaikka ruokien hinnat tuppaavat olemaan hyvin kalliita eikä halpoja ruokia juuri ole, on ravintolassa ruokailu yleistä ja kaupungissa on valtava määrä ravintoloita, joilla lähes kaikilla on kesäaikaan terassit.

Päärautatieaseman ja Tivolin ympäristö

Ydinkeskustassa on eniten ravintoloita, ja niitä on hyvin heti rautatieaseman ympäristössä. Asemaa vastapäätä sijaitsevassa Tivolissa on 40 eri ruokapaikkaa, ja se on nykyisin parhaita paikkoja aterialle Kööpenhaminassa. Osaan sen ravintoloista pääsee ilman, että tarvitsee pulittaa kovaa pääsymaksua. Jos täällä haluaa maistella tanskalaisia ruokia, on siihen hyvä vaihtoehto Færgekroen, jolla on oma panimo.

Rautatieasemalla on kaikenlaisia mahdollisuuksia, mutta tämä on hivenen hintava paikka syödä oikeastaan mitään. Valintamyymälä MAD on kuitenkin yllättävän edullinen paikka nauttia kahvia, voileipää ja salaatteja, ja siellä on hyvä tilat ruokailijoille.

Vesterbro

Rautatieaseman takana Vesterbrossa on edullisempia vaihtoehtoja kuin monessa muussa keskustan osassa, ja Vesterbrogaden varrella on melkoinen määrä erilaisia vaihtoehtoja, pizzerioista pihvi- ja kebabpaikkoihin ja muihin ruokapaikkoihin. Toinen hyvä alue ravintolalle Vesterbrossa on Kødbyen eli eräänlainen teurastamoalue (engl. Meatpacking district) [kartalla], joka tunnetaan hyvästä yöelämästään ja jossa on päivisinkin hyviä ruokapaikkoja. Kesäkuukausina täällä on joka lauantai katuruokamarkkinat, ja ympäri vuoden kenties paras hinta-laatusuhde on Mother-pizzeriassa.

Ydinkeskusta - Strøget ja latinalaiskorttelisto

Kävelykatu Strøget on vilkas katu, jolla on kaikenlaisia ruokapaikkoja, mutta täällä ei ole juuri tarjolla mitään hirveän hyviä ruokia tai ainakaan edullisia. Kenties parhaat alueet ovat Amagertorv- ja Højbro Plads -aukioiden risteyksen tuntumassa, missä on paljon kahviloita ja muita vaihtoehtoja. Yksi uudentyyppinen, kasvissyöjillekin kelpaava ja kohtuuhintainen on Wok On (Højbro Plads 19), josta saa aterian 50 kruunulla.

Strøgetin ateriointimahdollisuudet eivät kuulu kaupungin parhaisiin, mutta parempia vaihtoehtoja on luvassa aivan sen vieressä olevalla niin sanotun latinalaiskortteliston alueella. Strøgetilta sinne pääsee esimerkiksi kääntymällä Købmagergade-kadulle ja suuntaamalla kohti Nørreport-asemaa. Kadun varrella on jonkin verran etenkin pikaruokapisteitä, mutta enemmän varsinaisia ravintoloita on etenkin Kultorvet-aukiolla ja sen lähellä sijaitsevalla Gråbrødretorv-aukiolla [kartalla], jolla on eräitä keskustan huokeahintaisimpia ravintoloita kesäterasseineen.

Myös Krystalgade-katu, jonka varrella pääkirjasto sijaitsee, on tämän opiskelijoiden suosiman alueen ravintolakatuja. Suursyömärikin saa mahansa edullisesti täyteen turkkilaistyylisesti noutopöydästä ravintola Ankarassa [kartalla], jossa lounasbuffetti on illallis- ja viikonloppubuffettia edullisempi. Lähellä näitä kortteleita, joissa on melkoisesti ravintoloita myös Larsbjørnsstræden ja Studiestræden [kartalla] varrella, sijaitsee vielä Israels Plads -aukiolla Torvehallerne [kartalla], joka on erinomainen paikka nimenomaan paikallisille ja pohjoismaisille ruoille ja elintarvikkeille. Se on avoinna päivittäin, yleensä klo 10-19, sunnuntaisin klo 11-17. Täällä on paljon tarjolla tanskalaisia ruokia mutta myös muualta tulevia, ja yksi kaupungin parhaista aasialaisia ruokia tarjoavista ravintoloista on myös täällä, Sushi Lovers in Torvehallerne.

Nyhavn, Christianshavn ja Holmen

Strøgetin ja Kongens Nytorvin takana sijaitseva Nyhavn-satama-alue on kaupungin parhaita paikkoja nauttia kesäsäistä, ja täällä on tuhoton määrä erilaisia ravintoloita, joilla kaikilla on kesäterassit. Täällä voi syödä erityisen hyvin pihvejä ja kalaruokia, jotka on hyvä huuhtoa alas paikallisen huurteisen kanssa, sataman tunnelmasta ja väreistä nauttien. Perinteinen, tyylikäs valinta täällä on Skipperkroen (Nyhavn 27), joka tarjoaa lounaaksi paikalisia, illalliseksi kansainvälisiä vaihtoehtoja.

Nyhavnin päästä näkyy Experimentarium City -tiedemuseo, jolle voi mennä laivalla Nyhavnin pysäkiltä. Se on hyvä vierailupaikka niille, jotka haluavat syödä uudessa sisähallissa katuruokia.

Ravintolan terassi Christianshavn-kaupunginosassa
Christianshavn-kaupunginosassa on myös ravintoloita, etenkin lähellä kanavaa.

Katuruokahalli sijaitsee teknisesti Christianshavn-kaupunginosassa, joka on hyvä vierailupaikka kaikille kaupungissa vieraileville. Sen kaduilla on myös ravintoloita, etenkin lähellä kanavaa. Niistä ehdottomasti korkeatasoisin on maailman parhaaksi ravintolaksi usein äänestetty Noma (Strandgade 93) [kartalla]. Alueella on myös edullisempia ja vähemmän suosittuja vaihtoehtoja. On myös hyvä pitää mielessä, että Experimentarium Cityn vieressä oleva katuruokahalli on Christianshavns Kanal -kanavan varrelta hyvin lyhyen matkan päässä.

Visit Copenhagen esittelee kattavasti kaupungin ravintoloita

Kööpenhaminan ravintoloiden ruoat

Kööpenhaminassa tarjottavat ravintolaruoat ovat nykyään monipuolisia, ja niiden joukossa on niin Tanskan, Pohjoismaiden kuin muidenkin maiden ja alueiden ruokia. Pikaruoat hampurilaisista kebabiin, erilaiset muut katuruoat nakkikioskien tarjonnasta kauppahallien ja katuruokamarkkinoiden ruokiin samoin kuin pitsat ja muut italialaistyyliset ruoat ovat kaupungissa kaikkialla tarjolla. Voileivät niin täytettyinä sämpylöinä kuin tyypillisinä tanskalaisina voileipinä ovat hyvin yleisiä, ja ne sopivat kaikille aterioille ja välipaloille.

Kalaruoat ovat yleensä pohjoismaalaiseen tyyliin laitettuja, fuusioannoksiakin on tarjolla ja merenelävät kuuluvat nekin kaupungin ravintoloiden suosituimpaan tarjontaan. Liharuoat ovat tietenkin Tanskan kaltaisessa lihantuottajamaassa yleisiä, ja Kööpenhaminassa on helppo ydinkeskustassa siirtyä syömään kunnon pihvi. Kasvisruokailijat ja esimerkiksi gluteenille allergiset on otettu hyvin huomioon, ja täällä on erityisruokavaliota noudattaville tarjolla erinomaisia ruokia. Ulkomaisista ruoista trendikkäät brasilialaiset ja japanilaiset ruoat ovat hyvin tarjolla, ja täällä on melkoinen määrä myös gourmet-luokan ravintoloita ja vaihtoehtoja kasvissyöjille ja muita erikoisruokavalioita noudattaville.

Edullisia vaihtoehtoja

Kööpenhaminan ravintolat tuppaavat olemaan kalliita, joten erilaiset pikkupurtavat ovat edullinen ja kätevä tapa tankata nähtävyyksiä katsellessa. Tanskalainen instituutio on nakkikioski eli pølsevogn, joita näkyy kaupunkikuvassa etenkin aukioiden laitamilla siellä täällä. Ne myyvät parin kolmen euron hintaisia pikkupurtavia, jotka muistuttavat suuresti Suomenkin nakkikioskien tarjontaa.

Smorrebrod-voileipiä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hyvä ja nopea ateria on kahviloista ja voileipäpuodeista saatavat smørrebrød-voileivät, joita saa parilla kolmella eurolla.

Toinen hyvä nopea ateria on kahviloista ja voileipäpuodeista saatavat smørrebrød-voileivät, joita saa parilla kolmella eurolla vaikkapa sillillä höystettynä. Myös kahvi ja viinerit ovat paitsi hyviä myös kohtuuhintaisia.

Muista kuin tanskalaisista helpoista ja nopeista ruoista kebabeja myyvät kojut ja ravintolat ovat keskustan katukuvassa hyvin yleisiä. Kebabit maksavat alkaen 30 kruunua eli 4 euroa, ja saman maksavat myös monista kojuista myytävät pitsapalat. Kebabpaikkoja ja muita edullisia ruokapaikkoja on runsaasti ydinkeskustan lisäksi Vesterbron kaupunginosassa päärautatieaseman takana ja Nørrebron kaupunginosassa, joka on etnisten vähemmistöjen suosimaa aluetta.

Edullisesti Kööpenhaminassa voi myös syödä lounastarjouksia (dagens ret), jotka yleensä maksavat 70-120 kruunua.

Michelinin tähtiä ja pohjoismaalaisia ravintoloita

Kööpenhaminan 2 000 ravintolan joukossa on kymmenkunta Michelinin tähdellä varustettua ravintolaa, mikä tekee Kööpenhaminasta yhden Euroopan kulinaaripääkaupungeista. Kaupungin parhaat ravintolat tarjoavat etenkin tanskalaisia ja ranskalaisia ruokia, ja viime vuosina tanskalais-ranskalainen fuusiokeittiö on osoittautunut menestystarinaksi. Michelinin tähden saaneita ravintoloita on sekä ydinkeskustassa että laitakaupungilla.

Tanskalaiset ruoat ovat nykyään erinomaisia, ja pohjoismaalaiset ruoat ovat nekin maailmalla arvostettuja ja hyvin Kööpenhaminasta saatavilla. Hyvä pohjoismaalaisia ruokia tarjoava ravintola lähellä päärautatieasemaa on PONY (Vesterbrogade 135), joka on avoinna vain ti-su klo 17.30 alkaen. Toinen varma osoite pohjoismaalaiselle aterialle on The Standard. Se on ravintola, joka sijaitsee Nyhavnin vieressä olevalla rantakadulla samassa tyylikkäässä rakennuksessa jazzklubin kanssa. Täällä on paitsi pohjoismaalaisia ruokia myös intialaisia ruokia ja vaihtoehtoja kasvissyöjille.

Kasvisruoat, raw-ruoat ja luomuruoat

Kööpenhaminassa on erinomaiset terveelliset kasvis- ja muut vaihtoehdot, ja siellä erityisruokavalioita noudattavat löytävät helposti kaikenlaista suuhunpantavaa.

Morgenstedet (CC License: Public Domain Dedication)
Christianiassa on hyviä, kohtuuhintaisia kasvisravintoloita, kuten Morgenstedet.

Kasvisruokailijat suuntaavat nykyisin muina päivisin kuin maanantaisin Christianiaan, jossa on hyviä, kohtuuhintaisia kasvisravintoloita. Niille, jotka eivät halua upota syvemmälle vapaakaupungin elämään, on sen laidalla, bussipysäkin lähellä sijaitseva Spiseloppen hyvä vaihtoehto. Christianian autottomilla kaduilla sijaitsevat Morgenstedet (Fabriksområdet 134), joka on avoinna ti-su klo 12-21, ja Månefiskeren (Bådsmandsstræde 43) [kartalla], joka on avoinna ti-su klo 10-23, ovat hyviä vaihtoehtoja kunnolliselle kasvisaterialle.

Aivan järvien vieressä lähellä keskustaa sijaitsee kansainvälinen kasvissyöjien suosikki Govinda (Åboulevard 7), joka on avoinna ma-pe klo 16-20.30.

Hyvä vaihtoehto sekä kasvis- että raw-ruokien ystäville vegaanit mukaan lukien on Torvehallerne-kauppahallien vieressä sijaitseva Botaniq (Frederiksborggade 16).

Luomuruokien ystäville myös Kødbyen eli lihateurastamoalue [kartalla] Vesterbron vieressä on paikka, jossa on vaihtoehtoja. BioMio on 100-prosenttista luomua tarjoava CLIMATE+-ravintola, jossa ruokailija ei samalla saastuta ympäristöä.

Visit Copenhagen esittelee lisää luomuravintoloita ja -kahviloita.

Raakaravinto eli raw-ruoka on entistä suositumpaa, ja sitä on hyvin tarjolla Kööpenhaminassa. Vesterbrossa päärautatieaseman takana sijaitseva SimpleRAW tarjoaa aamiaista ja brunssia koko päivän. Ruoat ovat kasvisruokia, ja myös kakkuja ja pirtelöitä on tarjolla. Toinen vaihtoehto on Nørrebron Raw Tribe (Blågårdsgade 2A) [kartalla], joka on avoinna ma-su klo 10-18.

Happy Cow -sivusto esittelee lisää kasvisravintoloita ja muita terveellisiä vaihtoehtoja

Hintataso

Kööpenhamina on kallis paikka ruokailla, jopa kotimaata kalliimpi, mutta siellä on ruoilla melkoinen hintahaitari ja sieltä on mahdollista saada mahan täyttäviä pääruokia alimmillaan noin 50 kruunulla eli 7,50 eurolla. Lounastarjoukset ovat tätä vähän kalliimpia ja tarjoavat viikolla hyvän tavan säästää jonkin verran. Illalliset ovat kalliita, mutta esimerkiksi voileipään, hampurilaiseen tai rullakebabiin tyytyvä selviää illalliskustannuksista kohtuuhinnalla.

Ravintolan hintoja (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kööpenhaminassa ruoilla on melkoinen hintahaitari ja sieltä on mahdollista saada mahan täyttäviä pääruokia alimmillaan noin 50 kruunulla.

Kunnon ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, illallinen tai lounas viikonloppuna maksaa yleensä 100-150 kruunua eli reilusta 13 eurosta ylöspäin. Vaikka alkoholijuomat ovat monessa paikassa edullisempia kuin kotimaassa, tämä ei juurikaan päde ravintoloihin, vaan ne laskuttavat mielellään ainakin 5 euroa tuopilta, saman viinilasilliselta. Tuoppi + ateria -tarjouksia näkyy katukuvassa kuitenkin tämän tästä, ja niitä bongailemalla voi vaikkapa aivan pääkävelykadun varrelta tai lähistöltä löytää yhtäkkiä varsin kohtuuhintaisen ravintolan.

Juomarahat, maksukortit ja ruokailuajat

Juomarahoja ei Tanskassa jätetä, mutta jos jossakin haluaa antaa juomarahaa, otetaan sellainen yleensä vastaan.

Maksukortit käyvät Kööpenhaminassa samalla tavalla kuin Suomessakin, lähes kaikkialla. Jopa Christianian ruokakojuissa otetaan kortteja vastaan, mutta sen varalta, että sattuu löytämään kojun tai ruokapaikan, joka ei ota vastaan korttia, on hyvä pitää aina käteistä ainakin pari sataa kruunua mukana.

Tanskassa ruoka-ajat muistuttavat pitkälti kotimaan ruoka-aikoja, mutta siellä myös syödään melko myöhäisiä illallisia. Lounasaika alkaa varhain, ja valtaosa siirtyy lounaalle klo 10.30-12. Lounasaika jatkuu aina klo 14-16 asti. Hienoimmat ravintolat ovat avoinna vain lounaalle tai illalliselle tai molemmille, ja illallista aletaan tarjota klo 17-17.30. Useimmat syövät sen aikaisin, klo 18-19, mutta on myös niitä, jotka nauttivat ruokansa myöhemmin, ja kansainvälisten turistien kansoittamassa kaupungin keskustassa voi hyvin syödä melko myöhäänkin, vielä klo 21-22, etenkin Nyhavnissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, storebukkebruse /Flickr, Mike Linksvayer /Flickr, Tony Webster /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Fredriksbergin kaupungiosassa pieni tapasravintola, Temporada Tapas Bodega, osoite Åboulevard 2. Aivan loistavia tapas-paloja, joita osittain tehtiin omien toiveiden ja mitä keittiössä oli pohjalta sekä hyvät espanjalaiset viinisuositukset oheen. Omistaja huolehti viihtyvyydestä ja toiveiden toteutuksesta erinomaisesti. Tänne tulee pistäydyttä aina Kööpenhaminassa käydessä. /Minna

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti