Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
jazz-festivaalit
Keskikesän Jazz-festivaali tuo musiikin ulos hämyisiltä klubeilta auringonvaloon.

Tapahtumat ja esitykset

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia tapahtumia Kööpenhaminassa on luvassa ympäri vuoden: tarjolla on kulttuuria, jalkapallo-otteluita ja muitakin tapahtumia. Lisäksi luomme katsauksen Kööpenhaminan kulttuurielämään, joka on korkeatasoista niin klassisen musiikin, rokin, popin, jatsin, baletin, oopperan kuin muiden musiikkilajien tarjonnaltaan.

Kööpenhaminan musiikkielämä

Kööpenhamina on niin klassisen musiikin kuin kevyemmänkin musiikin ystäville mainio vierailupaikka. Huippuluokan konsertteja on joka lähtöön, ja musiikkia voi kuulla niin sisällä kuin ulkonakin.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Kööpenhaminan Operaen eli oopperatalo [kartalla], jolla on läheisen Kuninkaallisen teatterin ja vastapäätä sijaitsevan teatterin kanssa samat verkkosivut, on uusi lisäys kaupungin kulttuurielämään. Tänne voi parhaiten saapua vesibussilla, jolla on oopperatalon edessä oma pysäkki. Täällä on paitsi oopperaa myös klassisen musiikin konsertteja ja jatsia, jota voi sunnuntaisin puolenpäivän tienoilla kuunnella brunssin yhteydessä ilmaiseksi. Tänne myös tehdään opastettuja kierroksia viikonloppuisin, ja tänne pääsee paitsi normaaleilla venebusseilla myös Nyhavnilta lähtevillä kiertoristeilyillä.

Klassista musiikkia on mukava kuunnella vuoden 2008 lopulla avatussa Koncerthuset-konserttitalossa [kartalla], jossa vuosittain pidetään pari sataa klassisen musiikin konserttia neljässä eri salissa, joista suurimpaan mahtuu 1 800 kuulijaa. Konserteista vastaa kansainvälistäkin mainetta niittänyt Tanskan sinfoniaorkesteri, ja täällä on muitakin konsertteja, kuten talon oma big band ja useita eri kuoroja. Konserttitalo sijaitsee Amagerissa yliopiston rakennusten naapurissa, ja sinne pääsee helposti metrolla asemalle DR Byen.

Aivan Nyhavnin sataman vieressä, Kongens Nytorv -aukion laidalla sijaitsevassa Kuninkaallisessa teatterissa esitetään niin klassista musiikkia kuin oopperaakin, ja onpa siellä balettiesityksiä ja draamakin.

Jotkin muutkin kuin varsinaiset konserttisalit ovat hyviä paikkoja ajoittaisille esityksille. Ny Carlsberg Glyptotek [kartalla] Tivolin ja rautatieaseman vieressä on tunnettu hyvästä akustiikastaan ja mainioista klassisen musiikin konserteistaan, joita siellä on lähinnä sunnuntaisin. Myös Tivolin konserttisalissa on erilaisia musiikkiesityksiä ja tapahtumia. Valtaosa musiikkiesityksistä kuuluu Tivolin lipun hintaan.

Kööpenhaminan konserttisalit ja muut esityspaikat saattavat tuntua monista kalliilta ja ovat usein melko täynnä, joten liput kannattaa hankkia hyvissä ajoin etukäteen. Kaupungin kirkoissa on kuitenkin runsaasti etenkin kuoromusiikkia ympäri vuoden täysin maksutta. Tietoa näistä saa Kööpenhaminan turisti-infosta (Vesterbrogade 4A), joka sijaitsee Tivolin ja päärautatieaseman vieressä, niin sanotussa Axelborg-palatsissa; siellä jaetaan nelisen kertaa vuodessa ilmestyviä lehtisiä, jotka ovat tanskankielisiä mutta joista käyvät hyvin ilmi konserttien laatu ja esityspaikat.

Kirkoissa on paljon konsertteja etenkin joulun ja pääsiäisen alla. Kirkoista tässä mielessä erityisen aktiivinen on Holmens Kirke, jonka etusivulla on tietoa konserteista, ja myös Amalienborgin palatsin yhteydessä oleva Marmorikirkko on tunnettu konserteistaan, samoin kuin pääkävelykadun varrella oleva Helligåndskirken [kartalla].

Rock, pop, jazz ja muu kevyempi musiikki

Kööpenhamina on erinomainen paikka niin suuren luokan konserteille kuin pienimmille, usein baareissa ja muissa anniskelupaikoissa tapahtuville keikoille. Erilaisia täysin ilmaisia esityksiä on myös kesäiseen aikaan ympäri kaupungin etenkin puistoissa, ja muutenkin Kööpenhaminan kaupunki hellii kansalaisia mitä erilaisimmilla ilmaisilla tapahtumilla kesäkauden aikana.

Kaupungissa on muutama suurten konserttien esityspaikka: Frederiksbergissä sijaitseva Forum samannimisen metroaseman vieressä ja Vega [kartalla]. Näissä on kaikenlaisia konsertteja, ja etenkin Forumin sivuja kannattaa katsella muidenkin tapahtumien takia, sillä siellä on kaikenlaista muotinäytöksistä kirpputoreihin.

Christiania on paikka, jossa on usein konsertteja ja musiikkitapahtumia, eniten kesäisin, jolloin Café Nemoland on näille hyvä paikka. Myös Loppen on paikka, jossa on konsertteja ja muita musiikkitapahtumia.

Kööpenhamina on tunnettu jazzkaupunki, ja täällä jos missä kannattaa lähteä jazzklubille tai blueskeikalle. Copenhagen JazzHouse (Niels Hemmingsens Gade) on lajinsa ykköspaikka Strøget-kävelykadun liepeillä, mutta myös pubimainen La Fontaine (Kompagnistraede 11) samalla seudulla ja Mojo Blues Bar (Løngangstræde 21C) ovat hyviä paikkoja kuunnella jazzia ja bluesia. Visit Copenhagen esittelee kaupungin jazzklubeja

Visit Copenhagen antaa tietoa kaikenlaisista konsertti- ja keikkapaikoista

Teatteri ja elokuva

Kööpenhaminassa on lukuisia teattereita, joista hienoimmat ja keskeisimmät ovat Kongens Nytorv -aukiolla sijaitseva Kuninkaallinen teatteri ja tästä lyhyen matkan päässä Nyhavn-sataman vieressä sijaitseva, uutta arkkitehtuuria edustava Skuespilhuset [kartalla], jolla on samat sivut kuninkaallisen teatterin ja vastapäätä sijaitsevan oopperatalon kanssa ja jonka edustalla on mukava oleskella kesäisin, vaikka ei sisälle aikoisikaan.

Kööpenhaminassa voi siinä mielessä mennä elokuvateatteriin, että vain lapsille tarkoitettuja elokuvia dubataan ja kaikki muut näytetään alkukielisinä ja tanskaksi tekstitettyinä. Fisketorvet-ostoskeskuksen yhteydessä sijaitseva Cinemaxx [kartalla] on 10 valkokankaan teatteri, ja vastaavanlaisia on myös muiden ostoskeskusten yhteydessä.

Jos haluaa nähdä korkeatasoisia elokuvia, on Cinemateket eli Filmhuset (Gothersgade 55) [kartalla] tähän hyvä paikka. Se on elokuva-arkiston tyylinen keskus, jossa on myös muita tapahtumia ja hyvää tunnelmaa elokuvien ystäville.

Kööpenhaminan IMAX-elokuvateatteri [kartalla] sijaitsee planetaarion yhteydessä Vesterbrossa, ja siellä esitetään usein 3D- ja 4D-elokuvia.

Kööpenhaminan festivaalit ja muut tapahtumat

Kööpenhaminassa on korkeatasoisia, usein kansainvälisestikin merkittäviä tapahtumia ympäri vuoden. Monet tapahtumat ovat suosittuja, ja niiden aikaan on parasta hoitaa majoitus hyvissä ajoin etukäteen.

Hyviä aikoja vierailla kaupungissa ovat esimerkiksi helmikuun muotiviikot, keskikesän jazzfestivaalit, jolla on myös nykyisin talvifestivaali, ja Strom- elektroniikkamusiikin festivaalit elokuun puolenvälin jälkeen. Kaupungissa on myös paraateja ja muita tapahtumia etenkin kesäiseen aikaan, ja kaupunki on kesäaikaan myös täynnä ilmaisia konsertteja ja muita tapahtumia. Niitä on etenkin kaupungin keskustassa, ja niistä saa tietoa internetistä.

Tapahtumakalenteri

Kattavaa tietoa Kööpenhaminan tapahtumista Visit Copenhagen -sivustolla.

Jalkapallo-ottelut

Tanskalainen jalkapallo on tietenkin kotimaan potkupalloa melkoisesti edellä, ja leutojen ilmojen ansiosta siellä voi seurata kansainvälisen tason jalkapalloa talvisaikaankin. Kööpenhaminan FC København -joukkue kamppailee usein Euroopan liigoissa ja taistelee näistä paikoista myös heinä- ja elokuun karsintaotteluissa.

Kööpenhaminan stadionilla [kartalla] pelaa Kööpenhaminan ykkösjoukkueen lisäksi yleensä kotiottelunsa myös Tanskan maajoukkue. Tänne on vähän hankala tulla, mutta jos haluaa saapua paikalle julkisilla, ovat bussit 1A ja 14 tähän tarkoitukseen sopivia.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti