Tanska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kööpenhamina
Kööpenhamina
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Kööpenhamina
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fiskens dag
Kööpenhaminan kesään kuuluu mm. Tivolin vieressä pidettävä, suuri kalaruokiin liittyvä tapahtuma, Fiskens dag.

Kööpenhaminan talvi ja kesä vuonna 2013

Tanskan pääkaupunki on muita Pohjolan suuria kaupunkeja rennompi ja värikkäämpi, ja talvikaudella sinne on hyvä lähteä katsomaan vähän erilaista meininkiä. Kööpenhaminan joulumarkkinoita pidetään eräinä Euroopan parhaimmista, ja niistä Tivolin vanhanajan joulukarkelot jatkuvat aina 30.12. asti.

Joulun jälkeen vuorossa on arki, joka Kööpenhaminassa ei talvellakaan ole harmaata, vaan kelit ovat leutoja, ulkona voi päivisin usein istua vähän aikaa kahvillakin ja tapahtumia on helmikuusta lähtien monenlaisia. Muoti on koko kevään ja vielä syksylläkin kaupungissa hyvin messuilla ja muissakin tapahtumissa esillä.

Lapsiperheitä kiinnostavat nukke-festivaalit, ja myös kesän kulttuuritapahtumissa on paljon kaikenlaista perheen pienimpiä kiinnostavaa. Kööpenhamina on kesät talvet hyvä vierailukohde lapsiperheille, sillä Tanskassa on paljon kaikenlaista lapsille.

Kesän kulttuurijuhlat tarjoavat paljon konsertteja, ja loppukesästä on luvassa hyvin vauhdikastakin menoa. Kesän tarjontaan kuuluu myös olutfestivaalit, kirpputoreja ja kaikenlaisia tapahtumia, joista värikkäimpiä ovat kesän päättävät kalajuhlat kaupungin pääaukiolla.

Kööpenhamina on vanha kaupunki, joka on koko ajan on muuttumassa. Uusia taloja ja jopa alueita rakennetaan, ja pelkästään päärautatieaseman ja Tivolin viereen on jatkuvasti ilmaantunut uutta. Vaikka monet rakennusprojektit jatkuvat vielä vuosia, on uutta jo valmiina tai uuteen uskoon laitettuna. Luomme myös katsauksen siihen, mitä uutta Kööpenhaminassa on odotettavissa vuoden 2013 aikana.

Tapahtumia tammikuusta kesän loppuun

Muodin ystäville vuosi 2013 on erityisen hyvä Kööpenhaminassa. 31.1. alkaa Copenhagen Fashion Week, joka kestää 3.2. asti. Fashion Week pidetään Bella Center -tilassa Amagerissa, jonne pääsee busseilla 4A ja 30, samoin kuin metrolla Bella Center -asemalle. Muotia voi katsella samassa paikassa myös elokuussa, jolloin on luvassa syksyn ja talven muotia. Lisää muotia on luvassa 1.-3.3., jolloin pidetään Copenhagen Designer Forum. Maaliskuun alkupäivinä voi pääsymaksullisessa tapahtumassa saada 40-80 % alennuksen muodikkaista vaatteista, ja samanlaiset karkelot pidetään puolta vuotta myöhemmin syksyllä. Designer Forum pidetään Forum-metroaseman vieressä aivan keskustassa, minne pääsee myös busseilla 2A, 67 ja 68.

Lapsiperheille hyvä vierailuaika Kööpenhaminassa on helmi-maaliskuu, jolloin vuonna 2013 siellä ovat joka toinen vuosi pidettävät Puppet Festival -nukkefestivaalit (Lyrskovgade 4). Luvassa on 28.2.-3.3. työpajoja ja esityksiä öisinkin. Kaikenlaista jännittävää on luvassa lapsille ja aikuiseenkin makuun lähellä Istedgaden loppupäätä Vesterbrossa. Paikalle pääsee hyvin bussilla numero 10 Rådhuspladsenin aukiolta pysäkille Enghave Plads.

Hyvä vierailuaika lapsiperheille ja väriä hakeville on 16.4., joka on vuonna 2013 Tanskan kuningatar Margrethen 73. syntymäpäivä. Tällöin luvassa on klo 12.00 lähtien kaikenlaista tavallisuudesta poikkeavaa, erityisen paljon Amalienborgin linnan aukiolla ja sen ympäristössä. Klo 12.00 vahdinvaihdon jälkeen kuningatar lähisukulaisineen tulee parvekkeelle näyttäytymään, useita kertoja, kun yleisö heitä huudellen näin vaatii tekemään.

Kesä on Kööpenhaminassa riehakasta aikaa, jolloin on paljon musiikkia, esityksiä ja festivaaleja. Kööpenhaminan olutfestivaalit 23.-25.5. järjestetään 13. kerran vuonna 2013, ja ne pidetään Carlsbergin panimon vieressä olevassa TAP1-tilassa (Ny Carlsberg Vej 91), joka on Västerbrossa, lähellä Enghaven puistoa. Festivaalit pidetään varhaisesta iltapäivästä klo 23.00 asti to-la, ja paikalle pääsee parhaiten bussilla 3A tai 10 Enghave Plads -pysäkille.

Kirpputoripöytä
Kesäkausi on Loppenmarked-kirpputorien luvattua aikaa Kööpenhaminassa.

Huomattavasti olutfestivaalia rauhallisempaa meininkiä on luvassa niin sanotun Kööpenhaminan kesäfestivaalin aikaan heinä-elokuussa. Tämä vuodesta 1969 asti pidetty kamarimusiikkitapahtuma on Kongens Nytorv -aukion laidalla olevassa Charlottenburgin linnassa (Kongens Nytorv 1), ja 28.7.-8.8. nähdään 12 päivässä 12 kamarimusiikkikonserttia, aivan Nyhavnin sataman vieressä.

Lisää kulttuuripitoista festivaalia mutta huomattavasti kevyempää ja vähemmän korkeakulttuuria on luvassa Kulturhavn-festivaaleilla elokuussa. Festivaaleissa on yli 200 tapahtumaa, jotka ovat pääosin niin sanotun Kööpenhaminan sataman alueella, oopperatalon ulkopuolella, Nyhavn-sataman päässä ja liepeillä. Luvassa on rantalentistä, vesileikkejä, musiikkia, teatteria ja kaikenlaista muuta viikonlopun ajan 2-4.8.2013.

Kesäkausi päättyy Kööpenhaminassa vähän myöhempään kuin Suomessa, niin että elokuun loppu ja syyskuun alku ovat lähes joka vuosi vielä kesäisiä. Hyvä tapahtuma juhlistaa tätä on syyskuun toisena viikonloppuna, jolloin lauantaina on luvassa Rådhuspladsen-aukiolla Tivolin vieressä suuri kalaruokiin liittyvä tapahtuma, Fiskens dag. Täällä soitetaan, lauletaan, juodaan olutta ja maistellaan kaikenlaisia kalaruokia, joita on tarjolla pieniksi välipaloiksi ja suuremmiksi annoksiksi.

Kesäkausi on Loppenmarked-kirpputorien luvattua aikaa Kööpenhaminassa. Gammel Strand -rantakatu aivan Højbro Plads -aukion vieressä on paikka, josta pe-la klo 8-18.00 voi ostaa korkeatasoista antiikkia ja muuta vähän arvokkaampaa tavaraa. Touko-lokakuussa Nørrebron hautausmaan seinää vasten on lauantaisin klo 7-15.00 noin 300 metrin kirpputorikojuja. Aivan lähellä samana päivänä Israels Plads -aukiolla on edelleenkin Kööpenhaminan vanhin kirpputori, aivan Nørrebron aseman vieressä. Erityisen hyvä on kesäisin myös Kongens Nytorv -aukion tori, josta saa korkeatasoista antiikkia ja kaikenlaista muuta vähän parempaa vanhaa tavaraa, toukokuun alusta syyskuun alkuun joka lauantai klo 10-16.00

Uutta Kööpenhaminassa vuonna 2013

Kongens Nytorv Strøget-kävelykadun ja Nyhavn-sataman välissä on yksi Kööpenhaminan pääaukiosta, jolle kaupungissa vieraileva yhä uudelleen palaa. Sen alueella on hyvä shoppailla, käydä kulttuuririennoissa ja katsella kaupungin vilkkaimpia katuja. Vauraimmat vierailijat yöpyvät siellä myös, ja yksi kaupungin parhaista hotelleista, D’Angleterre avataan uudelleen toukokuussa 2013. Hotelli on hieno ja keskeisellä paikalla, ja sen yhteyteen tulee uusi Balthazar Champagne Bar, joka itse asiassa on ollut avoinna jo lokakuusta 2012 lähtien. Sen avokeittiö, viinibaari ja muut yksityiskohdat tässä vuonna 1755 avatussa hotellissa ovat uutta, ja siellä on viikonloppuisin tiskijukkia ja muutenkin homma toimii huomattavasti trenditietoisemmin kuin menneinä vuosina.

Uusi korkeatasoinen ravintola lähellä Kongens Nytorvia ja niin sanottua Marmorikirkkoa on Clou. Tämä Berntsen-suvun luomus tarjoaa fuusioruokia, jotka pyrkivät harmoniaan ja kaiken tasapainottamiseen. Sieltä saa hyviä kalaruokia, ja suppea ruokalista takaa sen, että kaikki on äärimmäisen laadukasta.

Uutta keskustan toisella laidalla Vesterbrossa on Central Hotel og Cafe (Tullinsgade 1), Gammel Kongevej’n risteyksessä. Kahvila on jo jonkin aikaa mainostanut itseään maailman pienimpänä. Siellä on viisi asiakaspaikkaa, mutta vuonna 2013 paikka terävöittää edelleenkin otettaan ja avaa tiloihinsa maailman pienimmän hotellin, jossa on yksi 1 500 kruunulla per yö vuokrattava huone. Se on yksilöllisesti sisustettu ja unohtumaton, ja sijaintikin on varsin hyvä.

Vuonna 2013 luvassa on uutta nähtävää myös. Shoppailua, ruokailua ja muuta mukavaa on luvassa, kun lasikuution näköinen Industriens Hus -talo avataan Vesterbrogaden ja Rådhuspladsenin kulmassa toukokuun 2013 aikana. Siellä on kauppoja, elokuvateatteri ja ravintoloita, ja tila tulee olemaan hyvin toimiva ja suosittu.

Vuonna 2010 alettiin rakentaa uutta Blue Planet -akvaariomaailmaa Amageriin, lähelle lentoasemaa. Tästä maaliskuun 22. päivä avattavasta tilasta tulee alansa suurin ja kaunein Pohjois-Euroopassa. Etenkin lapsiperheet odottavat nähtävyyden avautumista vesi kielellä, mutta siitä on tulossa myös aikuisten suosikki, josta tulee melko varmasti Tanskan suosituimpia vierailupaikkoja.

Uusi merenkulkumuseo avautuu Kööpenhaminan ulkopuolelle suurin juhlallisuuksin 29.6. Kuten Amagerin akvaariomaailmastakin, tästäkin tulee uusi suuri nähtävyys, joka on nimenomaan lapsiperheiden suosikki. Helsingöriin eli Elsinoreen pääsee Kööpenhaminasta nopeasti junilla, joilla matkaaminen on koko seudun reilut 15 euroa maksavan päivälipun hankkineille maksutonta.

Lisää tapahtumia Kööpenhaminassa 2012-2013

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti