Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintola Costa Teguisessa
Eleftherias-aukion, Hippokrateen plataanipuuaukion ja kuvan Agia Paraskevis -aukion alueilla on hyvä valikoima ravintoloita, joista saa kaikenlaisia ruokia pitsoista paikallisiin.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Tällä sivulla käydään läpi miltä seuduilta ja kaduilta Kosin kaupungeista ja rantalomakohteista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia saarella on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Kosin parhaat ravintolaseudut

Kosilla on paljon ravintoloita, jotka tarjoavat lähinnä kreikkalaisia ruokia, mutta myös muualta tulevia ruokia on hyvin tarjolla. Kreikkalaisten ruokien lisäksi monilla rantapaikoilla on pikaruokaravintoloita, pitsapaikkoja ja ravintoloita, joista saa lomalaisten mieleen olevia ruokia, kuten pihvejä.

Kosin kaupungin lisäksi parhaiten ravintoloita on sellaisilla ranta- ja lomapaikoilla kuin Agios Stefanos, Kardamena, Kefalos, Lambi, Mastichari, Marmari, Tigaki ja Zia. Rantapaikoilla on eniten turisteille suunnattuja ravintoloita, Kosin kaupungissa ja sisämaan kylissä on eniten aitoja paikallisia tavernoja, joissa on hyviä paikallisia ruokia ja aitoa tunnelmaa.

Kosin vanhakaupunki

Kosin kaupungissa ei ravintolaa tarvitse mitenkään erikseen etsiä, mutta hinta-laatusuhteeltaan hyvän ravintolan löytäminen turistien eniten suosimilta alueilta voi olla ongelmallista. Eleftherias-aukion ja Hippokrateen plataanipuun ympäristössä on valtava määrä terasseilla varustettuja ravintoloita, joissa myydään kaikenlaisia ruokia. Näitä mainostetaan näyttävästi, sisäänheittäjät kalastelevat asiakkaita mutta hinnat ovat varsin korkeita eivätkä ruoat välttämättä parhaimmasta päästä. Eleftherias-aukion, Hippokrateen plataanipuuaukion (Platanou) ja Agia Paraskevis -aukion alueilla on kuitenkin hyvä valikoima ravintoloita, joista saa kaikenlaisia ruokia pitsoista paikallisiin.

Agia Paraskevis -aukio on hyvä, päivälläkin auringolta suojassa oleva paikka ruokailla, ja se sijaitsee Eleftherias-aukiolta katsottuna kauppahallin toisella puolella. Hinta-laatusuhteeltaan ehdottomasti alueen paras paikka ruokailla on kuitenkin hivenen piilossa, Agia Paraskevi -kirkon yläpuolella oleva Alexandros (Irakleous 4). Tämä terassilla varustettu ravintola on perheyritys, joka myy erinomaisia paikallisia ruokia ja juomia. Täällä hyvä on ottaa paistettua tai grillattua kalaa, mutta muutkin ruoat ovat täällä hyviä ja kohtuuhintaisia. Jos taas haluaa maksaa vähän enemmän ja nauttia Hippokrateen plataanipuun ja Neratzian linnakkeen siimeksessä korkeatasoisen aterian kreikkalaisia tai kansainvälisiä ruokia, on Platanos siihen hyvä ravintola.

Melko lähellä pääaukioita mutta jonkin verran syrjässä vanhassakaupungissa huomionarvoinen ravintola on Elia (Apellou 27), jossa on hyvää tunnelmaa ja erinomaiset ruoat. Täällä voi syödä tyypillisiä paikallisia liharuokia kuten tsatsikilla täytettyjä lihapullia ja tomaatilla ja kanelilla maustettua grillilammasta.

Muualla vanhassakaupungissa tulee vastaan myös paljon ravintoloita, mutta yksi hyvä tienoo on lähellä Kleopatras-kadun KTEL-linja-autoasemaa, missä Diagora-aukion tienoo on paitsi hyvä paikka terassidrinkille myös aterialle. Täällä on tunnetusti kaupungin edullisimpia gyros- eli kebabaterioita, ja pitakebabin saakin täältä alkaen parilla eurolla, tuopin alle kahdella. Mikäli haluaa tällä seudulla nauttia normaalia tasokkaamman aterian, on Petrino (Theologou) siihen oiva vaihtoehto, ja täältä on saatavissa niin kreikkalaisia kuin muitakin eurooppalaisia ruokia, ja viinilista on erityisen hyvä.

Kosin kaupungin uudemmat puolet

Myös Kosin vanhankaupungin ulkopuolella on ravintoloita, ja yksi hyvä tärppi on lähellä jahtisatamaa ja stadionia sijaitseva Stadium (Vasileos Georgiou 26). Tämä ei ole mikään huokeahintainen ravintola, mutta sen ruokalista on monipuolinen. Sieltä saa hyviä kalaruokia, pastoja, kanaa ja lammasta, samoin kuin salaatteja ja pihvejä.

Moni viihtyy Kosin rannalla, joka sijaitsee matkustajasatamasta pohjoiseen, mutta sen lähistöllä olevat ravintolat eivät aina kuuluu kaupungin parhaisiin. Hyvä paikallinen ravintola tällä seudulla on Nick the Fisherman (Averof 21), jossa erityisen hyviä ovat tietenkin merenelävät, ja hyvä kiinalainen ravintola rannan lähellä on Twin Dragon (Averof 28).

Tigaki

Tigaki on saaren parhaalla rannalla varustettu lomapaikka, joka sijaitsee 12 kilometrin päässä pääkaupungista, ja vaikka sieltä kannattaa lähteä ainakin kerran pari syömään Kosin kaupunkiin, on sielläkin muutama erittäin hyvä ruokapaikka. Sagittarius (Tigkakiou-katu, Tropical Sol -hotellia vastapäätä) on monipuolinen ravintola, josta saa paitsi paikallisia myös muita ruokia, kuten hyviä pitsoja, intialaisia ruokia ja kohtalaisen valikoiman kasvisruokia. Hyvä paikallisia ruokia tarjoava ravintola puolestaan on Ikaros, joka sijaitsee lähellä rantaa ja miltei vastapäätä Gaia Village -hotellia.

Kardamena

Kardamenassa on hyvää yöelämää, paljon kauppoja ja myös paljon ravintoloita, joista saa kaikenlaisia ruokia. Perheravintola Fat Olive (25 Martiou Kardamena) tarjoaa paikallisia ruokia, jotka on valmistettu läheisten maatalojen tuotteista, ja täällä etenkin kalaruoat ja pastat ovat erityisen hyviä. Hyvät näkymät satamaan antaa puolestaan Genesis, josta saa myös paikallisia ruokia. Siellä on hyvä valikoima paikallisia viinejä, ja se käy myös vain drinkkipaikaksi. Kiinalaisen ruoan ystäville satamassa sijaitseva Fu King Gu on varma valinta, ja etenkin sen currykana on hyvässä maineessa.

Lisätietoa

TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Kosin ravintoloita

Ruokalista
Kosin ravintolat tarjoavat eniten kreikkalaisia ruokia, joista hyviä ovat etenkin kalaruoat, grillilihat ja pastat. Ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen mukaan.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kosin ravintolat tarjoavat eniten kreikkalaisia ruokia, joista hyviä ovat etenkin kalaruoat, grillilihat ja pastat. Ruokalistat muuttuvat vuodenaikojen mukaan, ja milloin Kosille sitten meneekin, on tyypillisissä paikallisissa tavernoissa luvassa kaikkein tuoreimpia aineksia ja vuodenaikaan sopivimpia ruokia. Tuoreista aineksista saa helposti hyviä ruokia, ja paikallisia ruokia höystetään vähän mausteilla mutta paljon oliiviöljyllä, kasviksilla, hunajalla, viinillä, jogurtilla ja juustolla. Lopputulos on maukas ja terveellinen, ja ruokailu kuuluukin Kosin-loman pääkohtiin, mikäli vain jaksaa etsiä valtavasta valikoimasta hyvätasoisen ravintolan.

Ravintoloissa hinta ei ratkaise laatua vaan turistien paljon suosimilla paikoilla on kalleimmat ravintolat ja paikallisten suosimat parhaat ravintolat ovat yleensä vähän syrjemmällä. Paikallisten ruokien aatelia ovat ehdottomasti kalaruoat, joista grillatut ja paistetut kalat ovat aina parhaita, ja grillilihat, joista lammas on tietenkin aina varma valinta, mutta täältä saa myös kanaa, naudanlihaa ja porsasta.

Pastat ovat nekin paikallisia ruokia ja usein erilaisia verrattuna siihen mitä muualla on tarjolla. Kalaruoalla höystetyt pastat ovat erityisen hyviä, mutta kasvisruokailijoille paikallisella fetajuustolla höystetty kasvispasta on loistava ateria. Juustot ovat nekin maistamisen arvoisia niin aterioilla kuin muutenkin, ja Kosin erikoisuus on Tiri tis posas eli punaviinillä höystetty vuohenjuusto. Kosilla kannattaa myös maistella paikallisia viinejä, joita ei muualta ole juuri saatavilla, ja niistä sekä puna-, valko- että roseeviinit ovat hyviä. Rutikuiva retsinavalkoviini ei ole kaikkien mieleen, mutta se sopii hyvin erilaisten ruokien kanssa ja on edullista.

Kasvisruoat

Muista ruoista kiinalaiset ruoat ja italialaiset ruoat pitsan johdolla ovat hyvin yleisiä Kosilla. Kiinalaisista ruokaloista saa yleensä jonkin verran kasvisannoksia, ja myös italialaisten joukossa on sekä kevyitä ruokia että kasvissyöjille sopivia lihattomia pitsoja, pastoja ja salaatteja.

Kosilla ei ole hirveästi pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita, mutta siellä on paljon lihattomia salaatteja, kiinalaisissa ja italialaisissa ravintoloissa on yleensä lihattomia ruokia ja myös italialaiset ravintolat tarjoavat kasvisruokia, jotka sopivat muille kuin gluteeniallergikoille.

Yksi erinomainen kasvisruokaravintola Kosin saarella on Pelagos, joka sijaitsee Kardamenan satamassa, saaren etelärannikolla noin 30 kilometrin päässä Kosin kaupungista. Täällä on tarjolla kasvisruokia, etenkin kreikkalaisia lihattomia ruokia, ruokia vegaaneille, ja täältä saa myös liharuokia.

Ravintolan terassi Eleftherias -aukiolla
Yleisesti ottaen turisteille suunnatuissa ravintoloissa on jo juomaraha mukana loppusummassa, mutta paikallisissa tavernoissa ei ole, ja niissä kannattaa ainakin pyöristää summaa vähän ylöspäin.

Hintataso

Kosin hintataso voi vaihdella melkoisesti sen mukaan missä ja mitä syö. Yleisesti ottaen edullisimpia ovat pitagyrokset eli pitakebabit, jotka maksavat 2-3 euroa. Pitagyroksen kanssa voi ottaa kreikkalaisen salaatin (4-6 euroa), ja yhdessä ne muodostavat täyttävän aterian. Gyroslautanen eli yleensä kanakebabia ja sen kanssa salaattia ja joitain muitakin höysteitä maksaa 6-8 euroa.

Edullisimmat paikalliset ruoat ovat alkaen 5-6 euroa, joskin salaatit ovat yleensä tätä edullisempia, mutta hyvällä näköalalla varustetussa ravintolassa tai turistien suuressa suosiossa olevalla alueella samat ruoat voivat maksaa tuplahinnan. Kalleimpia ruokia ovat liharuoat ja etenkin pihvit, ja myös kalaruoat voivat muissa kuin paikallisten suosimissa ravintoloissa maksaa yli 15 euroa. Ruokajuomat ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa, niin että oluen saa 1,5-3 eurolla, viinilasillisen samalla hinnalla ja pullon retsinaa 4-5 eurolla.

Tippikulttuuri

Kosilla ei turhaan tarvitse tipeistä huolehtia, sillä sellainen kuuluu monissa paikoissa jo hintaan, mutta hyvästä ja ystävällisestä palvelusta voi halutessaan lisätä hintaan 5-10 %. Yleisesti ottaen turisteille suunnatuissa ravintoloissa on jo juomaraha mukana loppusummassa, mutta paikallisissa tavernoissa ei ole, ja niissä kannattaa ainakin pyöristää summaa vähän ylöspäin.

Ruokailuajat

Kosilla ravintolat ovat hyvin avoinna aamusta iltaan, ja melko tyypillinen aukioloaika on klo 10/11-01. Jotkin ravintolat avaavat jo aamiaiselle, mutta yleensä kahvilat ovat avoinna heti aamutuimaan, ravintolat lähempänä lounasaikaa. Lounas syödään klo 11 alkaen joskin paikalliset syövät myöhempään kuin monet turistit, vasta klo 13-15.

Illallista voi syödä milloin tahansa, vaikka jo neljän jälkeen, mutta vain illalliselle avaavat ravintolat alkavat tarjota sitä klo 19-20 alkaen. Jos haluaa syömään paikallisten suosimaan ravintolaan, kannattaa illalliselle tulla ennen klo 21, minkä jälkeen melkoinen määrä paikallisia saapuu syömään. Monissa ravintoloissa on hyvin vilkasta iltaisin, ja suosituimpiin ravintoloihin kannattaa käydä tekemässä pöytävaraus jo päivällä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti