Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Samos
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintoloien mainoskylttejä Pythagorionissa
Samoksen kylissä ja kaupungeissa on ravintoloita siellä, missä turistit eniten liikkuvat. Pythagorionissa ja muissakin pienemmissä paikoissa ravintoloita on parhaiten rantapromenadeilla tai sataman edustalla.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, mistäpäin Samosta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia saarella on tarjolla ja mitä muuta on hyvä ottaa huomioon ravintoloissa.

Samoksen parhaat ravintolaseudut

Samoksen kylistä ja kaupungeista ei tarvitse erikseen etsiä ravintoloita, vaan niitä on siellä, missä turistit eniten liikkuvat. Suurissa kaupungeissa kuten Vathissa on ravintoloita siellä täällä, mutta ei mitenkään valtavia määriä. Pythagorionissa ja muissakin pienemmissä paikoissa ravintoloita on parhaiten rantapromenadeilla tai sataman edustalla, ja niillä kaikilla on terassit. Ruokia niissä on kaikenlaisia, etenkin lomalaisille maistuvia, ja hinnat ovat melko korkeita.

Paikallisten suosimia ravintoloita löytää aina vähän syrjempää, ja ne ovat edullisempia ja tarjoavat paikallisia ruokia. Pikaruokapaikkoja kuten gyros- eli kebabpaikkoja ja kreikkalaisia fetajuusto- ja muita piiraita myyviä liikkeitä on paljon, ja ne ovat edullisimpia ruokapaikkoja.

Lisätietoa: TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Samoksen ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Kreikkalaiset ruoat, kalaruoat, pitsat, pastat, pihvit ja pikaruoat ovat tyypillisimpiä ravintoloiden tarjoamia ruokia Samoksella. Oliiviöljy ja tuoreet paikalliset ainekset tekevät paikallisista ruoista erinomaisia, ja muualtakin tulevat ruoat ovat varsin hyviä. Kreikkalainen salaatti ja pitagyros eli paikallinen rullakebab ovat yleisiä ja edullisia paikallisia ruokia, joita saa mistä ja milloin tahansa. Kala on erinomaista grillattuina, ja täällä on usein tarjolla miekkakalaa mutta myös muita eksoottisia ja tuttujakin kalaruokia.

Samoslaisista ruoista keskeki (tai yiorti) on juhlaruoka, joka valmistetaan suurissa astioissa ja joka sitten juhlapäivinä jaetaan juhlakansan kesken. Siinä voi olla lihaa ja vehnää, mutta pääsiäisenä ja muutenkin paaston aikaan siihen laitetaan kikherneitä, ja joskus vehnän sijaan käytetään riisiä.

Monelta muultakin Aigeianmeren saarelta tutut kikhernepallot (revithokeftedes) ovat joka saarella vähän erilaisia, ja niitä kannattaa maistaa myös Samoksella, missä ne ovat lähinnä alkuruoka.

Piiraat ovat Kreikassa aina hyviä. Samoksella kannattaa maistaa kolokithopittes-piiraita, joita on monia erilaisia. Näissä piiraissa on sisällä yleensä kurpitsansiemeniä, riisiä ja kanelia. Muutkin piiraat ovat saarella hyviä, etenkin kaikkialta saatavat, fetajuustolla täytetyt piiraat. Suolaisten piiraiden lisäksi tarjolla on usein makeita, kuten galaktobourekoa, joka on baklavan tyylistä siirappimaista jälkiruokaa.

Hintataso, juomaraha ja ruokailuajat

Samoksella hintataso voi heittelehtiä paikasta toiseen jonkin verran, etenkin jos vertailee pääaukioiden ja rantapromenadien hintoja paikallisten suosimien paikkojen hintoihin. Rantapromenadeilla ja pääaukioilla hinnat eivät kovin paljon kotimaata halvempia ole, joskin alkoholijuomat ovat kyllä edullisempia. Suosituimmilla paikoilla nautituista aterioista joutuu usein maksamaan 10-15 euroa. Kala- ja liharuoat ovat kalleimpia, pastat ja salaatit edullisimpia. Kebabpaikat ovat hyvinkin edullisia paikkoja syödä. Niistä saa usein muutakin kuin kebabia, kuten pitsaa ja salaatteja, ja niissä saa mahansa täyteen alle 10 eurolla ruokajuomineen.

Juomarahaa ei Kreikassa ole tapana jätellä, mutta summia voi aina pyöristellä seuraavaan tasasummaan, sillä palvelu on yleensä ystävällistä ja hyvin rehellistä.

Kreikassa kaikki syövät vähän eri aikaan, sillä paikalliset syövät etenkin illallisen vasta klo 21 jälkeen mutta turistit voivat syödä milloin tahansa. Lounasta voi alkaa katsella jo pian klo 11 jälkeen, mutta mitään erityisiä lounastarjouksia harvoin tulee vastaan. Ruokia tarjotaan sitten pitkin päivää valtaosassa paikoista aina iltamyöhään, ainakin klo 23-24 asti. Paikallisten suosimat ravintolat vilkastuvat vasta iltayhdeksän jälkeen, mutta muut ravintolat etenkin pääaukioilla ja rantapromenadeilla ovat vilkkaita lähes pitkin päivää ja etenkin alkuillasta eteenpäin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti