Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Samos
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintoloiden terasseja Pythagorionissa
Samos on perheiden ja pariskuntien ehdoilla toimiva lomapaikka, jolla kyllä on huomattava määrä erilaisia terasseja, jotka illan pimettyä muuntuvat hyviksi mutta rauhallisiksi illanviettopaikoiksi.

Tekemistä ja ajanvietettä Samoksella

Tällä sivulla luodaan katsaus Samoksen tärkeimpiin ajanvietteisiin yöelämästä kulttuuriin, elokuviin ja tapahtumiin.

Kulttuurielämä ja tapahtumat

Samoksella on kesällä lukuisia tapahtumia, joista viinijuhlat ovat erityisen kiinnostavat. Samoksen viinithän ovat korkeatasoisia, ja niitä on hyvä juhlistaa elokuun toisella viikolla pääkaupunki Vathissa. Tapahtumia on rantakadun varrella, lähellä linja-autoasemaa olevalla aukiolla, ja luvassa on viinin lisäksi musiikkia, kansanmusiikista rokkiin.

Kesäkuun lopussa Pythagorionissa pidetään kalastajien juhlat, joiden yhteydessä tarjotaan ilmaista viiniä ja kalaa. Täällä on luvassa musiikkia ja tanssiakin, usein aivan pikkutunneille. Satama on juhlinnan pääpaikka. Elokuun 5. ja 6. päivä sataman lähellä sijaitsevalla Logothetin linnakkeella ja sen vieressä olevassa kirkossa juhlistetaan Samoksen itsenäisyyttä osmanien vallasta.

Elokuun alussa Ireon rannalla pidetään musiikkifestivaalit, joilla kuullaan reggaeta ja muuta biletysmusiikkia, ja tänne saapuu nimenomaan nuorisoa.

Allevents-sivusto esittelee lisää tapahtumia Samoksella.

Elokuvat

Mytiliniin kylässä, noin 7 kilometrin päässä Pythagorionista Vathiin johtavan tien varrella on Cine Rex -ulkoilmateatteri. Näytöksiä on kesäiltaisin, ja ne esitetään alkukielisinä. Mukaan kannattaa ottaa lämmintä vaatetta, sillä ylhäällä vuorilla illat ovat viileitä ja hyttysiä on melkoisesti.

Yöelämä

Samos on rauhallinen ja romanttinen lomasaari, jolla ei ole luvassa hurjia bileitä tai edes paljon yökerhoja. Tämä on perheiden ja pariskuntien ehdoilla toimiva lomapaikka, jolla kyllä on huomattava määrä erilaisia terasseja, jotka illan pimettyä muuntuvat hyviksi mutta rauhallisiksi illanviettopaikoiksi. Eniten toimintaa on vilkkailla lomapaikoilla kuten Karlovassissa ja Pythagorionissa. Myös Vathin terasseilla voi olla vähän vilkkaampaa kesäiltoina, mutta valtaosin juhlinta on seesteistä ja perhekeskeistä. Kahviloiden terassit, tavernat ja muut illanviettopaikat pysyttelevät kesällä avoinna puoleenyöhön, ja tämän jälkeen halukkaille on muutama yökerho, joissa voi jatkaa illanviettoa.

Samos Guide -sivustolla on lisätietoa Samoksen yöelämästä.

Harrastusmahdollisuudet

Samoksella voi tehdä kaikenlaista sen lisäksi, että siellä makaa rannalla ja ui. Sieltä voi vuokrata tietenkin erilaisia kulkuneuvoja, voi ottaa osaa veneretkille ja tehdä paljon muutakin. Huomionarvoinen seikka on se, että Samos ei ole kovin hyvä maantiepyöräilypaikka, etenkään alan harrastajille, mutta sitä pidetään erinomaisena maastopyöräilypaikkana.

Patikointi on hyvä harrastus saarella koska tahansa. Siellä on 45 eri reittiä, monet kulkevat varjossa ja ovat näin siedettäviä keskikesän helteilläkin. Samoksella voi ottaa osaa maksullisille opastetuille patikointiretkille, tai siellä voi itsekseen kulkea paikasta toiseen.

Kiipeily on suosittua Samoksella, ja siellä on 10 eri kiipeilyaluetta, joiden vaikeustaso vaihtelee välillä V+ ja IX+. Parhaat kiipeilypaikat ovat Karlovassin lähellä Potamissa. Myös Samoksen korkein vuori Kerkes on sekin hyvä kiipeilypaikka. Kiipeilyäkin voi harrastaa maksullisesti ja opastetusti tai sitten itsekseen.

Samokselle ei juuri tulla maantiepyöräilemään, mutta maastopyöräily on siellä suosittua. Valtaosa reiteistä kulkee ylämäkeen, ja niitä on aina vaikeisiin asti. Täällä voi ottaa osaa maksullisille, opastetuille maastopyöräajoille tai pyöräillä maastossa yksikseen.

Perheen kanssa Samoksella

Samos on erinomainen koko perheen lomakohde, sillä siellä nähtävää riittää rannoista muinaisiin raunioihin, mutta silti siellä on yöt päivät rauhallista, turvallista ja siistiä. Keskikesän lämpötilat voivat olla huolenaihe, sillä ne saattavat olla yli 35 asteen pitkiäkin aikoja eivätkä yötkään välttämättä tarjoa helpotusta. Ilmastointi hotellissa on välttämätön, ja aurinko paistaa todella kuumasti ja polttavasti valtaosan päivästä ja koko kesän, niin että rasvaukseen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota. On myös hyvä katsoa, ettei auringossa tule vietettyä liian pitkiä aikoja yhteen menoon. Samoksen rannat, joita on yli 40, ovat hyviä paikkoja viettää päivisin aikaa perheen kanssa. Kaikenlaista voi vuokrata, rannat ovat täysin lapsille sopivia ja niillä on palveluita. Samoksella paikalliset ovat lapsirakkaita: lapset otetaan aina huomioon. He ovat tervetulleita ravintoloihin, ja heitä yritetään aina hauskuuttaa ainakin jonkin verran.

Päiväretket

Samokselta voi hyvin lähteä päiväretkelle Turkkiin tai muille Kreikan saarille. Saarella kannattaa tietenkin kierrellä melkoisesti ennen kuin sieltä lähtee tutustumaan muihin paikkoihin, sillä nähtävää riittää, saari on ainutlaatuisen kaunis ja siellä on lyhyiden matkojen ja vähäisen liikenteen takia helppo liikkua paikasta toiseen omin neuvoin.

Kusadasi Turkin puolella on alle tunnin matkan päässä sijaitseva vilkas lomapaikka, johon on hyvä käydä tutustumassa. Liput voi ostaa miltä tahansa matkatoimistolta kaupungista etukäteen, ja niiden hintoja ja muutakin tietoa matkasta voi katsoa Blue Cruises -sivuilta. Lautta lähtee Vathista, ja Kusadasissa satama on aivan keskustassa. Turkin puolella on hyvä tehdä ostoksia ilman mitään siestoja, syödä turkkilaisia ruokia ja nauttia vähän erilaisesta ilmapiiristä, joka on huomattavasti hektisempää kuin Samoksen rauha.

Vathista ja Karlovassista lähtee lauttoja muille Kreikan saarille ja myös Piraukseen, mutta matkat ovat päiväretkille pitkiä. Tietoa lautoista saa Greek Ferries -sivustolta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti