Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Agora Kosilla kauniilla säällä
Kosilla on pitkän kesäkauden ajan erinomaiset säät, ja siellä on takuuvarmasti lämmintä ja aurinkoista toukokuulta lokakuun puoliväliin.

Kosin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Kosilla nyt

Sääennuste

National Observatory of Athens -laitoksen Kosin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Ilmasto

Kosilla on pitkän kesäkauden ajan erinomaiset säät, ja siellä on takuuvarmasti lämmintä ja aurinkoista toukokuulta lokakuun puoliväliin. Sateet ja pilviset ilmat koetaan talvikaudella, kevät ja syksy ovat varteenotettavia vierailuaikoja ja heinä-elokuussa on kuumaa ja vilkasta.

Kosin matkustuskausi lähtee liikkeelle joiltain osin jo huhtikuussa, mutta tällöin päivisin on yleensä maksimissaan 21 astetta ja öisin on vain 12 astetta. Merivesi on huhtikuussa vielä viileää, noin 17-asteista, mutta aurinkoa on luvassa 9 tuntia vuorokaudessa ja uima-altaassa on päivisin hyvä uida.

Varsinainen matkustuskausi lähtee liikkeelle toukokuussa, jolloin päivisin on 26 astetta, öisin 16 ja merivesi on jo 19-asteista. Sateita on huhtikuuta vähemmän, ja vierailijoita saarella on toukokuussa huomattavasti vähemmän kuin kesäkuun alusta lähtien, jolloin kiireisin matkustusaika Kosille alkaa.

Kesäkuusta elokuun loppuun on vilkasta, päivälämpötilat ovat usein 30 asteessa ja ylikin ja merivesi on lämmintä, juhannuksesta lähtien aina lokakuun loppupuolelle 22-24 asteessa eikä ilman lämpötila öisinkään ole alle 20 asteen kuin vasta lokakuussa. Aurinko paistaa kesä-elokuussa maksimimäärän eli 13-14 tuntia päivässä, ja pieniä sadekuuroja voi silloin tällöin öisin tulla.

Syyskuu ja lokakuun ainakin pari ensimmäistä viikkoa ovat vielä kesää Kosilla, mutta sateita voi tulla keskikesää enemmän eikä aurinko paista enää yhtä varmasti jatkuvalla syötöllä. Syyskuussa aurinkoa on luvassa keskimäärin 11 tuntia ja lokakuussa 8 tuntia vuorokautta kohden. Merivesi pysyy lämpimänä aina lokakuun loppuun, eikä ilman lämpötila öisin ole lokakuun loppupuolella alle 15 asteen.

Marraskuussa lämpötilat ovat päivisin usein 20 asteessa, mutta joulukuusta maaliskuun loppupuolelle on päivisin yleensä 15-17 astetta, öisin 8-10 ja aurinko paistaa keskimäärin 5-7 tuntia vuorokaudessa. Merivesi on koko talvikauden noin 16 asteessa, ja sademäärät ovat suurimmillaan joulu- ja tammikuussa ja myös helmikuu on melko sateinen kuukausi.

Parhaat matkustusajat

Parhaat ajat matkustaa Kosille ovat toukokuun alusta heinäkuun alkuun ja syyskuun alusta lokakuun puoliväliin. Keskikesä on paitsi hyvin kuuma myös vilkas ja usein meluisakin aika ainakin Kosin kaupungissa ja suosituimmilla rantapaikoilla. Harrastamaan muita kuin vesilajeja Kosille on hyvä lähteä huhti-toukokuussa ja syyskuun puolivälistä marraskuun alkuun, jolloin päivälämpötilat eivät ole turhan korkeita esimerkiksi patikoinnille tai pyöräilylle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti