Kanaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Castillo San Gabriel
Arreficen Castillo San Gabriel -linnakkeelle on aivan viime aikoina ilmestynyt myös kaupunginmuseo.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Lanzaroten merkittävimpiä maamerkkejä ja muuta näkemisen arvoista.

Saarella ei ole hirveästi varsinaisia nähtävyyksiä, mutta siellä on hyvä vierailla pääkaupunki Arrecifessä, missä voi kerralla nähdä tyypillisiä nähtävyyksiä vähän enemmän. Lisää nähtävää on sisämaassa, missä lähellä Arrecifeä ja sen vieressä olevia rantapaikkoja kuten Puerto del Carmenia on etenkin César Manriquen taideteoksia ja muuta hänen kädenjälkeään nähtävissä.

Arrecifeen on helppo mennä rantapaikoilta bussilla, ja muutenkin bussit kulkevat varsin hyvin saarella etenkin viikolla päiväsaikaan. Parhaiten pääkaupungin ulkopuolisille nähtävyyksille pääsee kuitenkin vuokra-autolla, pyörällä tai muulla menopelillä.

Pääkaupunki Arrecifessä

Lanzaroten pääkaupunki Arrecife on miellyttävä kaupunki, jonka väkiluku on 2000-luvun alusta noussut lähes neljänneksellä, reiluun 55 000 asukkaaseen. Se ei kaupunki, jonne tulisi lomailemaan valtavasti ihmisiä, vaan se on paikka, jonne tullaan käymään läheisistä rantalomakohteista muutamaksi tunniksi.

Arrecifessä on hyvä vierailla etenkin viikolla, mutta lauantaisin sinne tulee bussilasteittain turisteja rantapaikoilta. Sunnuntaisin kaupat ovat huonosti avoinna ja kaupunki on muutenkin hyvin hiljainen paikka esimerkiksi Puerto del Carmeniin verrattuna. Arrecifessä on pari bussiasemaa, joista Intercambiador aivan Playa del Reducto -rannan vieressä on hyvä pysäkki jäädä pois. Tästä pääsee sitten kävelemällä rantakatua pitkin yli rannan kohti Calle León y Castillo -kävelykatua, jonka tuntumassa sijaitsee paljon nähtävyyksiä.

Arrecifen rantabulevardit ovat monin osin viime aikoina remontoituja, mutta osia on niistä vielä korjaamattakin, ja harmillisesti rannan vieressä olevalle Fermina-saarekkeelle ei tällä hetkellä ole pääsyä. Parhaassa kunnossa on La Marina, varsinainen rantapromenadi, jota reunustavat kauniit vanhat rakennukset ja jolta on upeat näkymät merelle. La Marinan varrella on muutama hyvä ravintola ja lähellä Puente de Las Bolas -siltaa puisessa paviljongissa myös turisti-info, josta on hyvä käydä hakemassa kartta ja kaikenlaista tietoa kaupungista. Siltaa pitkin on hyvä siirtyä Castillo San Gabriel -linnakkeelle, johon aivan viime aikoina on ilmestynyt kaupunginmuseo. Se ei ole kovin hyvin avoinna, mutta jos se on auki, on se pääsymaksuton paikka käydä tutustumassa kaupungin värikkääseen historiaan. Saarekkeella on mukava oleskella. Siinä on pieni hiekkaranta, hyvät näkymät ja mukavaa tunnelmaa etenkin iltapäivisin.

Sillan vieressä sijaitseva Calle León y Castillo -kävelykatu on paras paikka tehdä ostoksia kaupungissa. Sen sivukatuja on myös hyvä koluta ja kulkea yhtä niistä aina Charco de San Ginés -järvelle, joka on laguunimainen kalastajien veneiden säilytyspaikka. Sen laitamilla on baareja, kahviloita ja ravintoloita, joissa on mukava käydä millä tahansa aterialla, ja niiden terasseilla on aina hyvää tunnelmaa. Täällä ollessa on myös hyvä kävellä Plaza de Las Palmas -aukiolle, jolla lauantaisin on turisteille suunnatut markkinat, ja tutustua sen Iglesia de San Ginés -kirkkoon, joka valmistui vuonna 1665 ja jonka sisällä on saaren suojelusenkelin, alun perin kuubalaisen San Ginésin patsas. Sen vieressä oleva La Recova -kauppahalli ja markkinapaikka on tietenkin ehdoton vierailupaikka, ja se on avoinna ma-la klo 14 asti.

Muualla kaupungissa risteilyalusten käyttämässä Muelle de los Mármoles -satamassa sijaitsevassa Castillo de San José -linnakkeessa on saaren ehkä tunnetuin museo, MIAC eli nykytaiteen museo (Carretera de Naos 15) [kartalla]. Sinne on jonkin verran matkaa keskustasta, mutta se on korkeatasoisine ravintoloineen unohtumaton vierailupaikka, jonne on myös hyvin lyhyt matka Costa Teguisesta.

Discover Lanzarote -sivusto antaa lisätietoa Arrecifestä.

Fundación César Manrique (Tahiche)

César Manrique, maailmankuulu taiteilija, joka 1960-luvulla palasi kotisaarelleen, on Lanzaroten suuri nimi ja henkilö, josta ei voi täällä olla kuulematta ja nauttimatta. Hän kuoli vähän yli 70-vuotiaana auto-onnettomuudessa saarella, mutta hänen säätiönsä on jatkanut hänen työtään. Tämä hänen entinen kotitalonsa ja ateljeensa on nykyisin hyvä paikka käydä tutustumassa tähän taiteilijaan ja arkkitehtiin.

Fundación César Manrique sijaitsee Tahichen seudulla hyvin lähellä Arrecifeä, samoin kuin sen ympärillä olevia rantapaikkoja. Manrique tietenkin suunnitteli ja rakennutti itse talonsa, nimeltään Taro de Tahiche, kylän ulkopuolella sijaitseville laavakentille. Paikka on vaikutuksen tekevä: siellä on suuria maanalaisia huoneita ja myös kokonainen galleriallinen Manriquen omia töitä. Muidenkin taiteilijoiden töitä on nähtävillä, kuten Picassoa ja Miróa, ja kaiken kaikkiaan tämä on saaren paras vierailupaikka taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneille.

Säätiön tilat ovat avoinna ma-su klo 10-18. Kuuden kilometrin matka Arrecifen ja säätiön välillä taittuu hyvin Teguisen ja Arrecifen välillä kulkevilla busseilla, ja säätiön pysäkin tunnistaa sen vieressä olevasta suuresta veistoksesta.

Jardin de Cactus
Jardín de Cactus -kaktustarha, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Arrecifestä pohjoiseen, on tuhansine kaktuspuineen hienoimpia vierailupaikkoja.

César Manriquen työt

César Manriquen säätiössä oppii kaikenlaista tästä taiteilijasta ja arkkitehdista ja siellä näkee hänen taideteoksiaan. Yksi huvi Lanzarotella on myös vierailla paikoilla, joihin Manrique on jättänyt jälkensä. Hän on tehnyt uskomattoman määrän töitä saarella, jonka valtavan potentiaalin hän ymmärsi, ja hänen teoksiaan leimaa luonnon ja taiteen yhdistely. Teosten joukossa on rakennuksia, muunneltuja rakennuksia ja kaikenlaisia tilataideteoksia, kuten veistoksia.

Saarella on mukava tutustua César Manriquen arkkitehtuuriin, johon kuuluu kuuden kilometrin päässä Arrecifestä sijaitseva Taro de Tahiche -säätiön talo mutta myös monia muita rakennuksia, puutarhoja ja muuta. Jardín de Cactus -kaktustarha, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Arrecifestä pohjoiseen, on tuhansine kaktuspuineen hienoimpia vierailupaikkoja. Sen pohjoispuolella sijaitseva Jameos del Agua on erikoinen paikka käydä syömässä, virvokkeilla tai muuten vain viihtymässä. Sen lähellä sijaitseva Mirador del Rio on ehdoton näköalapaikka, josta on ylittämättömät näkymät Graciosan saarelle ja jonka Manrique muunsi nykyiseen muotoonsa. Myös Campesinon muistomerkki on hänen tekoaan, ja hänen rakentamansa, tyypillisintä perinteistä lanzarotelaista rakennustyyliä edustava Casa del Campesino on hyvä sen vieressä nähdä.

A Casa José Saramago

Portugalilainen kirjailija José Saramago voitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1998. Tämä vuonna 2010 kuollut kirjailija kuuluu paitsi Portugalin myös maailman nykykirjallisuuden kärkinimiin. Elämänsä viimeisen vuosikymmenen aikana hän ajautui riitoihin maansa katolisen kirkon kanssa, ja osin tästä syystä hän siirtyi asumaan Lanzarotelle, sisämaahan lähelle Arrecifeä, kaupunkiin nimeltä Tías. Hänen entinen kotitalonsa on nykyään museomainen A Casa José Saramago (Calle Los Topes 2). Siellä on kaikki niin kuin oli hänen elinaikanaankin, kirjastosta makuuhuoneeseen ja työhuoneeseen. Museo on avoinna ma-la klo 10-14.30, eikä sinne pääse sisään enää klo 13.30 jälkeen.

Lisätietoa

Lanzarote Guidebook -sivusto antaa lisätietoa saaren nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti