Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lissabon
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Teleferico-köysirata
Lissabon kuuluu Ateenan ja Rooman kanssa Euroopan lämpimimpien ja aurinkoisimpien pääkaupunkien kärkikastiin.

Lissabonin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Lissabonissa nyt

Sääennuste

Weather Networkin sääennuste Lissaboniin kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Lissabonissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Lissabon kuuluu Ateenan ja Rooman kanssa Euroopan lämpimimpien ja aurinkoisimpien pääkaupunkien kärkikastiin. Säiden puolesta sinne on hyvä matkustaa miltei mihin vuodenaikaan tahansa, mutta vuoden kylmin aika tammi-helmikuussa ja tukahduttavan kuuma heinä-elokuu ovat huonoimpia aikoja vierailla siellä. Talvet ovat kaiken kaikkiaan lyhyitä ja leutoja, ja Atlantin merituulet pitävät lämpötilat usein miellyttävinä silloinkin, kun heinä-elokuussa Välimeren rannalla on aivan liian kuumaa.

Aurinko helottaa Lissabonissa 2 800 tuntia vuodessa, ja sateet keskittyvät siellä kätevästi marras-joulukuuhun. Normaalia huomattavasti enemmän sataa myös tammi-helmikuussa. Kesäkaudella ei sada juuri lainkaan, ja aurinkoisin aika kaupungissa on kesä-elokuu, jolloin aurinko porottaa lähes 12 tuntia päivässä.

Lissabonin pitkä kesäkausi lähtee yleensä liikkeelle maaliskuun aikana. Viimeistään pääsiäisenä kaupungissa vilisee turisteja ja päivälämpötilat kohoavat yleensä yli 20 asteen eikä yölläkään ole pääsiäisen jälkeen juuri koskaan alle 12 asteen lämpötiloja. Kesäkausi jatkuu kuumana ja aurinkoisena pitkälle lokakuuhun, ja rantalomaa kaupungissa voi takuuvarmasti viettää touko-lokakuussa, joskin Cascaisissa ja Estorilissa on ihmisiä rannalla lämpiminä talvipäivinäkin. Monina vuosina jo helmi-maaliskuussa alkaa ilmaantua talvikautta enemmän ihmisiä ja palveluita rannoille.

Talvikausi alkaa kaupungissa sateisena marraskuussa, mutta muutos ei ole dramaattinen ja kaupungissa on lämpimiä päiviä usein marras-helmikuussakin. Talvella on vähiten turisteja paikalla, lukuun ottamatta joitain suosittuja matkustusaikoja ja yllättäviä normaalia lämpimämpiä ajanjaksoja, jotka keskellä talveakin saattavat tuoda lyhyellä varoajalla paljonkin vierailijoita kaupunkiin. Myös jotkin tapahtumat saattavat tukkia kaupunkia talvikaudellakin normaalia enemmän, mutta Lissabonissa on paljon hotelleja ja tilaa, joten muutaman kymmenen tuhannen ihmisen saapuminen sinne jalkapallo-otteluun ei välttämättä edes näy katukuvassa.

Parhaat matkustusajat

Lissaboniin tehdään matkoja ympäri vuoden, mutta normaalia suositumpia matkustusaikoja kaupunkiin ovat aika joulukuun alkupuolelta loppiaiseen, talvilomaviikot helmikuussa, pääsiäinen ja aika pääsiäisestä lokakuun alkupuolelle, joka on vilkkain matkustusaika kaupunkiin. Eniten turisteja on kaupungissa heinä-elokuussa, ja vaikka tämä on kiireinen aika, ei se ole täysin huono aika vierailla kaupungissa, sillä lämpötilat ovat Atlantin merituulten ansioista harvoin liian kuumia - ne eivät keskimäärin kohoa yli 30 asteen edes kuumimpaan vuodenaikaan. Liian kuumaa Lissabonissa voi silti kesällä kyllä olla, sillä kaikkien aikojen kuumin lämpötila oli siellä elokuussa (42 astetta).

Nähtävyyksiä katselemaan ja ilmapiiristä nauttimaan voi Lissaboniin hyvin lähteä ympäri vuoden, joskin pääsiäisviikko, elokuu ja joulunaika eivät ole parhaita ajankohtia kiertää nähtävyyksiä ja löytää pöytä ravintolasta. Rantalomalle kaupunkiin voi hyvin lähteä pääsiäisen jälkeen, ja varman päälle pelaavat ajoittavat rantaloman ajalle toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Vilkkaimpia matkustusaikoja ovat hiihtolomien viikot etenkin silloin kun säät ovat silloin jo keväisiä, pääsiäinen, keskikesä ja lokakuun syyslomaviikot. Myös ennen joulua kaupunkiin saapuu normaalia enemmän vierailijoita viikonloppuisin. Ympäri vuoden viikonloput ovatkin vilkkaampia ja kalliimpia aikoja matkustaa kaupunkiin kuin arkipäivät, ja yleiset loma-ajat tuovat aina normaalia enemmän vierailijoita kaupunkiin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti