Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Miltä alueelta hotelli kannattaa valita?
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme sijainniltaan ja palveluiltaan parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esittelemme näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.
Ilmoitus
Edullisin tapa siirtyä Heathrow'n kentältä keskustaan on tavallinen metro, joka kulkee noin tunnissa Piccadilly Circus -metroaseman kautta pitkälle itä-Lontooseen.

Matkustaminen ja saapuminen Lontooseen

Tällä sivulla kerrotaan miten Lontoon Heathrow'n, Standstedin ja Gatwickin lentokentiltä pääsee etenemään keskustaan ja majapaikalle. Lisäksi luodaan katsaus minkälaisia vaihtoehtoja lomalle on, minkä hintaiseksi matkan voi odottaa tulevan ja minkälaista hintatason vaihtelua matkalle on minäkin vuodenaikana odotettavissa.

Lontoon metro- ja bussireittien karttoihin kannattaa jokaisen Lontooseen matkustavan tutustua jo etukäteen.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Lontooseen

Kaikki suuret ja monet pienetkin lentoyhtiöt lentävät Helsingin ja Tampereen kentiltä Lontoon eri kentille. Edullisin on yleensä Ryanair, joka lentää Tampereelta Standstedin kentälle. Finnair lentää joistain muistakin kaupungeista kuin Helsingistä Lontooseen, ja kaikki Suomesta Lontooseen suuntaavat lennot voi nähdä esimerkiksi Skyscannerin sivuilta.

Lontooseen matkustavan on Ryanairilla varattava liput hyvissä ajoin, yleensä vähintään kaksi viikkoa etukäteen. Hinnat ovat parhaimmillaan ympäri vuoden edullisia, eikä eri vuodenaikoina ole suuria hintapiikkejä. Suomesta matkataan Lontooseen normaalia enemmän hiihtolomalla, pääsiäisenä, kesäkuukausina, koulujen syyslomien aikana ja joulun sekä uudenvuoden välisenä aikana, ja tällöin lippujen linnat ovat usein Ryanairilla kuten muillakin lentoyhtiöillä jonkin verran normaalia korkeampia. Toisaalta Lontoon ja Suomen väliä kuljetaan paljon ympäri vuoden, ja aina on hyvä varata lentoliput ja hotellikin hyvissä ajoin, mieluiten useita viikkoja etukäteen.

Suomesta miltei kaikki matkatoimistot järjestävät lennot, hotellit ja kuljetukset sisältäviä lomamatkoja Lontooseen, mutta nämä tulevat miltei poikkeuksetta omatoimimatkaa kalliimmaksi. Mikäli lentoliput saa kohtuuhintaan, hotellin varaa internetin kautta hyvissä ajoin etukäteen ja tutustuu miten lentokentältä pääsee mielensä mukaisesti majapaikalle, on omatoimimatka paitsi edullisempi myös joustavampi vaihtoehto Lontooseen suuntautuvalle lomalle. Jos matkalle kuitenkin mielii matkatoimiston järjestämänä, kannattaa muistaa, että suurten matkatoimistojen lisäksi pienet paikalliset matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia Lontooseen.

Matkatoimistojen kautta järjestetyt matkat ovat kalleimmillaan hiihtolomalla, pääsiäisenä, kesällä, koulun lomien aikaan ja joulukuun lopulla, mutta Lontoo on ympäri vuoden suosittu matkakohde, johon halvat pakettimatkat ovat poikkeuksellisia.

Siirtyminen Heathrow'n kentältä keskustaan

Heathrow'n kenttä sijaitsee kaukana Lontoon keskustasta, mutta sieltä on helppo siirtyä kohti keskustan majapaikkoja niin nopealla, kalliilla kuin hitaalla ja edullisellakin kyydillä.

Nopein tapa siirtyä Paddingtonin rautatieasemalle lähelle monien hotellien suosimaa aluetta on Heathrow Express -juna, joka lähtee vartin välein ja jolla matka kestää 15 minuuttia. Matka maksaa vähän alle 25 euroa suuntaansa ja mikäli ei halua maksaa tämän enempää lippu on hyvä ostaa ennen junaan nousemista.

Toiseksi nopein kulkupeli on Heathrow Connect Rail, joka kulkee samaa reittiä mutta useammin pysähdellen. Kuten Heathrow Express -juna, myös se kulkee Paddingtonin asemalle, mistä on hyvät liikenneyhteydet minnepäin keskustaa tahansa. Junat kulkeavat pari kertaa tunnissa, matka kestää 25 minuuttia suuntaansa ja lippu maksaa alle 12 euroa. Heathrow Connect Rail:ssa lippua ei voi ostaa junasta.

Edullisin tapa siirtyä Heathrow'n kentältä keskustaan on tavallinen metro, joka kulkee noin tunnissa Piccadilly Circus -metroaseman kautta pitkälle Itä-Lontooseen, mm. Gloucester Road ja South Kensington -asemien kautta. Linja on nimeltään Piccadilly Line ja sen varrelta on mahdollista siirtyä helposti muille metrolinjoille, ja mikäli hankkii Oyster-kortin 5 punnan panttia vastaan, tekee matkan melko edullisesti, 3-4 punnalla suuntaansa, riippuen siitä mihinpäin Lontoota matkaa. Mahdollista on myös ostaa vyöhykkeiden 1-6 päivälippu, mutta tämä on melko kallis eikä Lontoossa liikkuva yleensä tarvitse kuin vyöhykkeiden 1-2 matkakortin. Paluumatkalla takaisin kentällä, etenkin aamun ja illan ruuhka-aikoina eli ennen klo 9.30 ja klo 17-20.00 ja viikonloppuisin matkaan kannattaa varata hyvin aikaa, lähemmäs pari tuntia.

Mikäli Heathrow'n kentälle eksyy öiseen aikaan klo 00-05.00 välisenä aikana, yöbussi N9 liikkuu tällöin lentokentän ja Piccadilly Circuksen väliä.

Taksi on myös mahdollinen, ja mustalla taksilla lennosta sen ottaen matka maksaa kentälle lähtöpaikasta riippuen 45-85 puntaa. Minicabit eli yksityiset taksit ovat edullisempia. Minicabit pitää varata etukäteen, jolloin matka maksaa yleensä 35-45 puntaa suuntaansa.

Siirtyminen Standstedin kentältä keskustaan

Standstedin kentältä kallein yhteys keskustaan Liverpool Street -asemalle on Standsted Express -juna, johon yhden matkan liput maksavat uskomattomat 23,40 puntaa mutta joihin saa hyvän alennuksen jos hankkii heti edestakaisen matkan (32,80 puntaa). Lippuja ei voi ostaa junasta. Jos varaa junan netissä etukäteen, maksaa yhdensuuntainen lippu vain 12 puntaa ja edestakaisin 24 puntaa. Matka kestää 45-60 minuuttia, junat lähtevät vartin välein eikä tätä kyytiä voi hitautensa ja hintansa takia juurikaan suositella.

Edullisin ja paras tapa siirtyä Stanstedin kentältä joko Stratfordin asemalle, Victorian asemalle tai Liverpool Streetin asemalle on bussi, joita lähtee tiuhaan tahtiin terminaalin ulkopuolelta. National Express lähtee 15-30 minuutin välein, Terravision 30 minuutin välein ja 15 min välein Easybus, joka kulkee Baker Street -metroasemalle kaikkein edullisimmin. Normaalihintaiset liput suuntaansa maksavat 8-10 puntaa. Ruuhka-aikoina kuten perjantai- ja sunnuntai-iltapäivisin kannattaa ehdottomasti jäädä bussista pois Stratfordissa ja jatkaa matkaa sieltä metrolla.

Mustalla taksilla tai minicabilla voi siirtyä Standstedin kentältä keskustaan reilussa tunnissa ja noin 70-90 punnan hinnalla. Parempi ratkaisu kuin tehdä koko matkan taksilla on siirtyä ensin bussilla tai junalla Liverpool Streetin asemalle ja sieltä taksilla määränpäähän.

Siirtyminen Gatwickin lentokentältä keskustaan

Etenkin Easyjetin käyttämä Gatwick on kohtuullisen matkan päässä keskustasta, ja mikäli mielii säästää rahojaan, on EasyBus edullisin ratkaisu ja myös National Expressin Brighton-Lontoo -väliä kulkevat bussit tekevät matkan nopeasti - EasyBus kulkee Earl's Court -metrosasemalle, National Express Victorian päälinja-autoasemalle. Gatwickin kentältä on 75-120 minuutin matka Lontoon keskustaan.

Gatwick Express kulkee Gatwickin ja London Victoria -aseman väliä vartin välein noin puolessa tunnissa, ja liput maksavat 19 puntaa suuntaansa, edestakaisesta matkasta saa hyvän alennuksen ja edullisimmat liput hankitaan verkkosivujen kautta. Southern Railway kulkee matkan myös vartin välein Lontoon Victoria-asemalle, huomattavasti edullisemmin kuin Gatwick Express, mikäli liput tilaa etukäteen netin kautta. Kolmas vaihtoehto on First Capital, johon liput maksavat noin 19 puntaa ja joka kulkee London Bridge -asemalle.

Gatwickin kentältä voi tulla myös minicab-taksilla keskustaan, matka kestää puolisentoista tuntia ja maksaa noin 70 puntaa.

Siirtyminen Lutonin kentältä keskustaan

Wizzairin käyttämä Lutonin lentokenttä sijaitsee samanlaisen matkan päässä keskustasta kuin muutkin Lontoon lentokentät, ja matkaan saa varata nopeimmallakin kyydillä eli National Rail:n junalla 25-50 minuuttia. Matka maksaa 14 puntaa suuntaansa, ja lentoaseman ja Parkway rautatieaseman väliä kulkee bussi, joka on maksuton mikäli on hankkinut bussikyydin kattavan junalipun etukäteen, muutoin hinta on 1,50 puntaa. Junat kulkevat useamman kerran tunnissa St Pancras -asemalle Lontoossa, ja sieltä on hyvät yhteydet metrolla mihinpäin Lontoota tahansa.

Lutonin kentältä voi ottaa myös edullisemman Green Line 757 -bussin, johon 10 puntaa maksavat liput saa netistä. Bussi liikennöi ympäri vuorokauden, päivisin puolen tunnin ja klo 24 jälkeen yöllä tunnin välein. Bussi kulkee noin puolessatoista tunnissa Baker Streetin, Marble Archin ja Hyde Park Cornerin metroasemille. Myös National Express vie matkustajia lentokentältä keskustaan, ja netistä etukäteen ostettuina liput saattavat maksaa vain viitisen puntaa suuntaansa. Myös Terravision ja Easybus tarjoavat bussikuljetuksia Lutonilta keskustaan samassa hintaluokassa.

Alkuperäisteksti ja kuvat: Peter Forsberg

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos. Tärkein tuli tuossa, miten pääsee kentältä keskustaan. Kuten Roomassa, juna kulkee mutta hinnat ovat kalliimmat Englannissa :) /Jukka

Tässä juuri varailemassa junalippuja Gatwikista Lontooseen (lento Norwegianilla), niin huomasin sellaisen muutoksen, että Southern Railway ja Gatwick Express ovat nyt yhtä.
Kiitos vielä näistä sivuista, ovat olleet suureksi avuksi matkan suunnittelussa :) /Eeva

Toukokuussa lentokentältä otettiin jonosta taksi, jossa lisenssinumero. Kaveri ajeli ympäri Lontoota ja maksettiin tuosta ylimääräistä n. 40 puntaa. Kannattaa siis kysyä hinta etukäteen myös näiltä ns. virallisilta takseilta. Eli oikea matkan hinta on n. 55- 65 puntaa. /Marjaana

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti