Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Lontoo
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
Jäätelöauto Blackheathissa
Kesä on kuivimmillaan ja parhaimmillaan kesäkuusta elokuun loppupuolelle.

Lontoon sää ja ilmasto

Sää Lontoossa nyt

Sääennuste

MET:in tarjoama Lontoon sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Lontoossa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Lontoo on ympäri vuoden säiltään leuto kaupunki, jossa eri vuodenaikojen säät muistuttavat ajoittain melkoisesti toisiaan. Vaikka Lontoo on pohjoinen kaupunki, jonka kesäkausi on varsin lyhyt, on siellä suuren osan ajasta sen verran leutoa, että elämä on ympäri vuoden ulkosalla ja kaupunkiin voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Lontoon varsinainen kesäkausi lähtee nikotellen liikkeelle joinain vuosina jo maaliskuussa, jolloin voi olla 20 asteen lämpötiloja ja aivan keväinen tunnelma. Huhtikuu on useimpina vuosina ensimmäinen varsinainen lämmin kuukausi, ja toukokuun aikana varsinainen kesäkausi pyörähtää liikkeelle. Kesä on kuivimmillaan ja parhaimmillaan kesäkuusta elokuun loppupuolelle, jolloin hyvinkin lämpimät ilmat ovat joinain vuosina mahdollisia ja jolloin aurinkoisia päiviä on enemmän kuin muina vuodenaikoina. Kannattaa kuitenkin huomata, että Lontoon säät ovat pahimmillaan yhtä oikuttelevia kuin Suomenkin, ja kaupungissa esiintyy ajoittain kesiä, joina lämpimät ja aurinkoiset ilmat tuntuvat jäävän täysin väliin.

Syyskausi on kevään tavoin pitkä ja leuto aika, jolloin lämpötilat äityvät koleiksi loka-marraskuun vaihteeseen mennessä, ja tämä kausi kestää melko samanlaisena aina maaliskuulle saakka. Säät ovat tähän vuodenaikaan miltei poikkeuksetta pilvisiä mutta lämpötilat vaihtelevat melkoisesti niin, että koko talven on mahdolista viettää aikaa ulkotiloissa kuten puistoissa eikä mitään lunta tai jäätä ilmaannu kuin poikkeustapauksissa päiväksi pariksi Lontoon kaduille. Talvikautena lämpötilat ovat joskus iltaisinkin sen verran korkeaita, että ruokailu tai oluen nauttiminen on terasseilla mahdollista, ja muutenkin elämää kaduilla on talvikauden melkein saman verran kuin kesäisinkin.

Brittein saaria usein vaivaavat sateet eivät aina yllä Lontooseen asti, ja koska kaupunki on perustettu saarivaltion vähäsateisimmalle ja lämpimimmälle paikalle, ei siellä sada mitenkään erityisen usein tai paljon. Pilviset säät ovat ympäri vuoden normaaleja, mutta aurinko paistaa etenkin toukokuusta syyskuulle melkoisesti, ja tällöin kaupungissa voi jopa saada rusketuksen.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta Lontooseen voi matkustaa koska tahansa, mutta lämpötilojen puolesta aika huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle on parasta aikaa, sillä tällöin on takuuvarmimmin lämpimiä päiviä ja eniten toimintaa ulkosalla. Kiireimmät matkustusajat kaupunkiin ovat pääsiäinen, heinä-elokuu, syyslomien viikot lokakuussa ja aika joulua edeltäviltä viikoilta tammikuun alkuun. Lontoon kokoisessa kaupungissa kiireimmätkään matkustusajat eivät kuitenkaan ole huonoja aikoja matkustaa kaupunkiin, ja onpa siellä sen verran hotellejakin, etteivät ne koskaan ole täysin tukossa.

Lontoon vilkkaasta kulttuuri- ja urheiluelämästä pääsee nauttimaan täysin siemauksin syyskuun alusta toukokuun loppupuolelle, mutta siellä on aina kulttuuri- ja urheilutapahtumia, oli sitten kesä tai talvi, ja siellä voi koska tahansa olla suuren luokan tapahtumia, jotka tuovat jotakin uutta kaupunkiin. Jalkapallo-otteluita näkemään mielivien kannattaa matkustaa Lontooseen elokuun loppupuolelta huhtikuun loppuolelle välisenä aikana, ja nykyisin otteluita on paitsi lauantaisin ja sunnuntaisin myös viikolla, jolloin hyvällä tuurilla voi päästä seuraamaan Euroopan liigojen otteluita.

Kaiken kaikkiaan Lontooseen matkustavan ei kannata turhaan vaivata päätään ajankohdalla, sillä kaikkina vuodenaikoina siellä tapahtuu ja koska tahansa sää saattaa tuottaa pettymyksen tai yllättää täysin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti