Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Riika, Latvia
Latvian tunnetuimmat paikat ovat pääkaupunki Riika ja sen ulkopuolella sijaitseva Jürmala.
Kuva: Reinis Vilnis Baltiņš

Latvian varteenotettavat matkakohteet

Riika ja Jürmala

Latvia tunnetaan oikeastaan vain sen pääkaupungin eli Riian takia, eikä maassa juuri ole muita kohteita, joihin ulkomailta paljon matkustettaisiin. Ainoa poikkeus on Jürmala, joka on Riian ulkopuolella sijaitseva ranta- ja kylpylälomakohde, mutta se ei enää ole yhtä eläväinen vierailupaikka kuin aikoinaan.

Saulkrasti, Sigulda ja Cēsis – lähellä Riikaa

Latviassa on kuitenkin koko joukko mielenkiintoisia vierailupaikkoja, joista monet ovat tunnin parin matkan päässä Riiasta. Ne sopivat vaikka päiväretkikohteiksi, ja niissä voi käydä niin että yöpyy Riiassa.

Saulkrasti on ehdoton vaihtoehto Jürmalalle, mutta se on varteenotettava vierailupaikka vain kesän parhaimpina päivinä, eikä siellä ole rannan lisäksi paljon tekemistä. Sigulda on toinen paikka, joka sijaitsee melko lyhyen matkan päässä Riiasta, ja se on erinomainen pikkukaupunki vaikka viettää muutama yö.

Sigulda on paikka, jossa on paljon harrastusmahdollisuuksia sekä kesällä että talvella, ja talvella se yhdessä Riian kanssa kuuluukin maan parhaisiin matkakohteisiin.

Siguldaa kauempana Riiasta sijaitseva Cēsis on sekin talviurheilumahdollisuuksiltaan erinomainen paikka, ja sekin käy matkakohteeksi paitsi kesäkuukausina myös keskitalvella.

Muualla Latviassa sijaitsevia paikkoja

Muualla Latviassa sijaitsevia vierailupaikkoja on vain muutama, eikä niissä ole läheskään yhtä helppo vierailla kuin Riian lähellä olevissa kaupungeissa.

Ranta, Liepaja, Latvia (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Liepājan hienohiekkainen ranta on kahdeksan kilometriä pitkä.
Kuva: Werner100359 /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Liepāja

Kenties hienoin lomapaikka muualla kuin Riian ympäristössä on Liepāja [kartalla], joka kuitenkin sijaitsee melkoisen matkan päässä Riiasta. Siellä ei oikein kannata käydä päiväretkellä, ja kaupungissa on mukava viettää ainakin pari yötä. Yksi hyvä tapa nähdä Liepāja on käydä siellä samalla kun tulee Liettuasta tai menee sinne, sillä kaupunki on melko lähellä Liettuan rantalomakohteita, eli Palangaa ja Klaipedaa. Yhdessä Latvian etelärannikko ja Liettuan rantalomakohteet voivat keskikesällä olla yksi parhaista pohjoiseurooppalaisista rantalomakokemuksista.

Linnoitus, Liepaja, Latvia
Liepajassa pitkän rannikon suurin nähtävyys on rannan pohjoispuolella sijaitseva linnake, joka tosin nykyään on raunioina.
Kuva: Jānis Bautra

Liepājan parhaita puolia on paljon, ja valtaosa kaupungin ajanvietteistä liittyy kesäkauteen. Liepajan hienohiekkainen ranta on kahdeksan kilometriä pitkä, ja pitkän rannikon suurin nähtävyys on rannan pohjoispuolella sijaitseva linnake [kartalla], joka tosin nykyään on raunioina mutta hyvä silti käydä bongaamassa. Lisäksi rannalla on tapana keräillä meripihkaa, jota täälläpäin on liiaksi asti. Liepājassa voi myös viettää aikaa olympiatason urheilukeskuksessa, jonka tuntumaan majoittuva voi kuntoutua tai rentoutua siellä kaikkein parhaiten.

Liepajassa on melkoinen määrä perinteisiä nähtävyyksiä, kuten kirkkoja ja sotamuseo. Siellä on myös tapahtumia, kuten kesäajan suuria musiikkitapahtumia. Muun lisäksi puolen tunnin matkan päässä kaupungin keskustasta sijaitsee Papen luonnonpuisto.

Liepāja on aina ollut kesäisin eläväinen yöelämän keskus, jossa musiikki on aina pinnalla, ja se myös muodostui 2010-luvulla paikaksi, jossa oli hyviä ruokia monipuolisesti tarjolla. Näin ollen se soveltuu hyvin ainakin parin yön vierailulle, ja siellä voi tietyin varauksin keskikesäisin tai kylpylähotelliin majoittuva viihtyä viikonkin. Yksi kaupungin haasteista on se, että välimatkat ovat siellä melko pitkiä, ainakin jos ajattelee että kaupungissa on vain noin 70 000 asukasta.

Toinen huomattava piirre on se, että meri on näillä tienoin niin viileä, että se lämpenee vasta elokuussa ja parhaimmillaan meressä pulikoiminen onkin elokuun alusta syyskuun puolivälin tienoille, jolloin kylmät ilmavirrat tosin jo palailevat kaupunkiin. Ongelma tosin elo- ja syyskuussa ovat ajoittain rankoiksi äityvät sateet, ja kesäkauden aikana vähiten sadetta on luvassa toukokuussa ja kesäkuun alussa.

Liepājassa kannattaa majoittua keskustaan tai aivan lähelle rantaa, ja kaupungin melko laaja koko kannattaa ottaa huomioon. Kaupungissa on melkoinen määrä perinteisiä hotelleja, joiden hintahaitari on laaja. Liepāja on kesäisin suosittu vierailupaikka, ja ainakin hinta-laatusuhteeltaan hyvään majapaikkaan haluavien kannattaa tehdä varaus pari kolme viikkoa ennen matkaa.

Lisävinkkejä kaupunkiin voi lukea Latvian matkailusivuilta englanniksi.

Vesipuisto, Ventspils, Latvia
Ventspilsin parhaita vierailupaikkoja on vesipuisto.
Kuva: Reinis Hofmanis

Ventspils

Toinen rannikon kaupunki, jossa voi harkita käyvänsä ja joka ei ole lähellä Riikaa, on Ventspils [kartalla], joka on yksi Baltian tunnetuimpia satamakaupunkeja. Se on monelle suomalaiselle purjehtijalle tuttu vierailupaikka, jonka vierasvenesatama on Baltian parhaita. Muin konstein Ventspilsiin on vähän hankala siirtyä, sillä se ei ole lähellä oikein mitään eikä sinnepäin suuntaava voi vaivatta siirtyä esimerkiksi kohti Liettuaa muuten kuin pitkää rantareittiä pitkin. Kesällä tämä reitti kuitenkin niin omalla kulkuneuvolla kuin bussillakin tehtynä voi olla mielekäs ja silmiä avaava kokemus, sillä Ventspiltsistä voi sitten jatkaa Liepajaan ja sieltä kohti Liettuaa. Veneilyn ja autoilun lisäksi Ventspilsin ja muutaman kaukana olevan paikan välillä on laiva- ja lauttaliikennettä, ja sieltä voi Stena Linen laivoilla siirtyä Lyypekkiin, Tukholman eteläpuolella sijaitsevaan Nynäshamniin ja Pietariin.

Ventspils on vain reilun 30 000 asukkaan kaupunki, mutta se on tunnettu ainakin Latviassa monesta eri syystä. Siellä on mitattu Latvian kaikkien aikojen korkein lämpötila (37,8 astetta), sen keskustaa koristavat lukuisat lehmä-aiheiset veistokset ja sieltä on lähtöisin lukuisia kuuluisia latvialaisia urheilijoita. Muun lisäksi kaupungista on jo 700 vuotta tehnyt kuuluisan sen linnake, joka vuosisatojen saatossa on ollut monessa eri roolissa. Se on yksi Baltian parhaiten säilyneistä vanhoista linnakkeista, joka myös on varsin hiljattain peruskorjattu ja joka nykyään toimii museona.

Ventspilsin parhaisiin vierailuaikoihin kuuluvat heinäkuun puolivälin merifestivaalien ja elokuun alkupuolen kaupunkifestivaalien ajat. Kaupungin parhaita vierailupaikkoja on vesipuisto, jossa tosin voi vierailla vain kesäkuun alusta elokuun loppuun ja joka on yksi monista hyvistä syistä perheille vierailla Ventspilsissä. Tämä onkin kaikkein paras ajankohta vierailla kaupungissa, ja lisää nähtävää ja tekemistä kaupungissa voi katsella Latvia Travelista.

Ventspilsissä on majapaikkoja kaikille mauille ja matkakassoille. Varaus kannattaa kesäisin tehdä ainakin pari viikkoa etukäteen.

Daugavpils, Latvia
Daugavpilsin vetonauloihin kuuluvat sen vanhat osat ja lukuisat punatiilirakennukset.
Kuva: Valdis Skudre

Daugavpils

Jos Latviassa haluaa vierailla jossakin muussakin kaupungissa, sisämaassa sijaitseva Daugavpils [kartalla] eli Väinänlinna on kenties paras vierailupaikka. Se kuitenkin sijaitsee melkoisen matkan päässä Riiasta (230 kilometriä) itään, mutta se on lähellä sekä Liettuan että Valko-Venäjän rajoja. Tämän 82 000 asukkaan kaupungin vetonauloihin kuuluvat sen vanhat osat ja kaupungin jugendtyylinen arkkitehtuuri, lukuisat punatiilirakennukset ja intohimoinen speedway-harrastus. Speedwayn ystäville Daugavpils onkin hyvä vierailupaikka, sillä siellä on perinteisesti pidetty Latvian kansainvälinen Grand Prix ja siellä toimii nykyään Puolan liigassa kilpaileva Speedway-joukkue, Lokomotiv Daugavpils.

Daugavpilsin majapaikat ovat varsin monipuolisia mutta eivät kaikki aivan edullisia, ja ainakin kesällä varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Lisää vinkkejä Daugavpilsiin voi katsella Latvian turistisivuilta englanniksi.

Jelgava

Toinen sisämaan vierailupaikka on melko lähellä Riikaa sijaitseva Jelgava [kartalla]. Tämä 55 000 asukkaan kaupunki ei toisen maailmansodan pommitusten takia ole nähtävyyksiltään hääppöinen paikka, mutta siellä on lukuisia tapahtumia ja museoita, joiden takia kaupungissa kannattaa tilaisuuden tullen vierailla. Jelgavassa on yllättävän hintavat majapaikat, joskin muutama halpa majapaikka sielläkin on. Lisää tietoa Jelgavasta voi katsoa Latvian turistisivuilta.

Markkinat, Valmiera, Latvia
Valmiera on tunnettu lukuisista tapahtumista.
Kuva: Valmiermuiža Craft Brewery

Valmiera

Varteenotettava vierailupaikka etenkin Virosta päin omalla kulkuneuvoilla Latviaan saapuville on Valmiera [kartalla]. Tähän 107 kilometrin päässä Riiasta sijaitsevaan kaupunkiin voi kuitenkin siirtyä myös bussilla tai junalla. Tämä joen kahtia jakama kaupunki on tunnettu paikallisesta oluesta, lukuisista tapahtumista, joihin kuuluu suosittu kaupunkifestivaali, ja raunioina olevasta linnakkeesta, joka nykyään toimii Valmieran värikästä historiaa esittelevänä museona. Valmiera on majapaikkojensa puolesta melko hintava paikka, lähes suomalaisen kaupungin tasolla, mutta siellä on pari kolme edullista majapaikkaa, jotka kannattaa varata ainakin muutama viikko ennen yöpymistä. Lisää vinkkejä Valmieraan voi katsoa Latvian turistisivuilta.

Lisää aiheesta

Lisää mahdollisia vierailupaikkoja Latviassa voi katsella Latvia Travelista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruoat ja juomat Latviassa.

Teksti: Peter Forsberg
2021/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti