Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ravintolan terassi, Riika, Latvia
Latvialaisia ruokia voi syödä kalliissa ravintoloissa, joita on Riian vanhassakaupungissa ja Jürmalan pääkadulla, mutta kaikkein paras niitä on syödä siellä missä paikallisetkin käyvät.

Latvian ruoat ja juomat

Latviassa on hyviä ruokia, ja siellä voi maistella mitä erilaisimpia herkkuja, joista monia on jopa Suomen suurimmista kaupungeista vaikea löytää. Niihin kuuluvat paitsi latvialaiset ruoat myös entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevat ruoat, joiden joukossa on etenkin venäläisiä, georgialaisia, azerbaidžanilaisia ja uzbekistanilaisia ruokia. Niitä saa paitsi Riiasta myös kaikkialta muualta maasta, ja saslikin tyyliset grillilihat ja plov ovat esimerkiksi Jürmalassa ja Saulkrastissa hyvin tarjolla.

Muita ruokia on tarjolla pilvin pimein, ja etenkin Riiassa ja osin myös Jürmalassa on melkoinen valikoima erilaisia ruokia. Riian ravintoloissa voi syödä samanlaisia ruokia kuin Suomessakin usein syödään, eli samoja pitsoja, hampurilaisia ja trendiruokia, mutta siellä voi syödä erittäin hyvin ja toisenlaisia ruokia kuin yleensä. Ne, jotka uskaltautuvat maistelemaan sekä paikallisia että muualta entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevia ruokia, saavat lomastaan eniten irti, ja heille on luvassa mitä herkullisin matka.

Yleistä Latvian ruoista ja ruokailusta siellä

Latvian ruoat ovat melko erilaisia kuin virolaiset, niissä on jonkin verran samaa tyyliä kuin liettualaisissa ruoissa mutta pääosin latvialaiset perinneruoat ovat ainutlaatuinen sekoitus eri kulttuurien keittiöitä, niin itää kuin länttäkin. Varsinaisten pääruokien lisäksi keitot, pikkupurtavat ja juomat ovat tutustumisen arvoisia.

Latvialaisia ruokia voi niin halutessaan syödä kalliissa ravintoloissa, joita on Riian vanhassakaupungissa ja Jürmalan pääkadulla, mutta kaikkein paras niitä on syödä siellä missä paikallisetkin käyvät. Heidän suosikkejaan ovat monipuoliset, edulliset itsepalveluravintolat, joita löytyy sieltä täältä. Niihin kuuluu kenties kuuluisimpana Lido, jolla on pisteitä eri puolilla Riikaa ja jonkin verran muuallakin maassa. Useita eri itsepalveluravintoloita, joiden joukossa on Lido, tulee vastaan Riian rautatieasemalla, ja myös Riian bussiaseman yläkerrassa on itsepalveluravintola. Muualla maassa itsepalveluravintolat ovat yleisiä ja paikallisten suosikkeja.

Kvas-juomaa
Yleinen ruokajuoma on kotikaljan tyylinen kvas.

Ruokajuomat

Latviassa voi sekä ruoan kanssa että muuten maistella erinomaisia juomia, joista osa on sieltä peräisin.

Yleinen ja lähes kaikille ainakin nimeltään tuttu on kotikaljan tyylinen kvas.

Maitotuotteet ovat yleisiä, ja ruokajuomien joukossa on poikkeuksetta paikallista piimää (kefirs), ja monista paikoista saa myös Turkin suunnalta peräisin olevaa jogurttijuomaa, nimeltään ayran.

Paikallinen olut (”alus”) on melko maukasta, eikä ole välttämätöntä turvautua tuontioluisiin. Muista alkoholijuomista huomionarvoinen on ”Riga Black Balsam”, joka on vahva, katkerotyylinen juoma, joka toimii vaikkapa kahvin kyljessä nautittuna lämmikkeenä.

Latviassa vodka on hyvin suosittu juoma, ja sen valikoimat ovat tavallisissakin valintamyymälöissä erinomaiset. Muista viinoista neuvostotyyliin brandyt (konjak) ovat suosittuja ja tasoltaan korkeita, ja Ararat on konjakkien kuningas. Viini on kalliimpaa, mutta neuvostoliittolaistyylinen sampanja on edelleen erinomainen ostos.

Alkoholijuomien hinnat ovat ravintoloissa kohonneet, niin että tuoppia on vaikea saada alle kahden euron ja usein hinta nousee reiluun kolmeen euroon. Kaupoissa juomat ovat hyvin kohtuullisissa hinnoissa, niin että korkeatasoista vodkaa saa tarjouksesta litran 12–15 eurolla, eivätkä normaalitkaan hinnat paljon korkeampia ole.

Letut

Jos Latviassa mielii maistaa jotakin sellaista, mikä on paitsi paikallisten mieleen myös tasokasta, ovat letut eräitä parhaita ruokia. Niitä voi syödä millä tahansa aterialla, ja niitä on tarjolla eri lisukkein itsepalveluravintoloissa kuten Lidoissa. Letut täytetään, paistetaan rullana ja tarjotaan esimerkiksi paksun kermaviilikastikkeen tai mansikkahillon kanssa. Niiden sisälle voidaan laittaa mitä tahansa suolaista tai makeaa, ja niiden sisällä voi olla vain kasvista tai sitten myös lihaa. Paras palanpainike lettujen kanssa on maito.

Maitotuotteet ja happamat tuotteet

Maitotuotteet ovat Latviassa yleisiä, ja etenkin raejuustoa (biezpiens) käytetään runsaasti. Raejuustoa käytetään etenkin aamiaisissa, ja sitä laitetaan usein myös lettujen sisään. Raejuustoa voidaan myös syödä lounaalla paitsi letun sisällä myös keitetyn perunan ja höysteiden kuten sillin ja ruohosipulin kanssa.

Normaalia myös on se, että pääruoat huuhdotaan alas jonkinlaisella maitojuomalla, ja niistä yleisimpiä ruokajuomana on juuri piimä (kefirs) tai jokin muu maitomainen juoma.

Fermentoidut eli happamat tuotteet ja etenkin maitotuotteet ovat yleisiä ja matkalaisen mahan kunnossapitoon soveltuvia. Myös hapankaali, tummat leivät ja monet muut tuotteet ovat happamia ja soveltuvat paljon happoa sisältävien ruokien kuten kalan kanssa nautittaviksi. Erityisen hyvää Latviassa on hapankaalihapankaali, jota kannattaa syödä mahdollisimman paljon ja jota tarjotaan monien ruokien kanssa. Myös muita happamia vihanneksia, joista tehdään salaattia, tulee vastaan, ja venäläiseen tyyliin säilötyt ruoatruoat ja tuotteet ovat kovassa huudossa.

Kaikkein paras paikka fermentoituja ja säilöttyjä ruokia on katsella Riian keskustorilla, mutta myös muualla maassa on toreja ja jonkin verran kauppahallejakin.

Piiraita
Georgialaiset ja muut leivät ja piiraat soveltuvat hyvin aamu- tai välipalaksi.

Leivät ja piirakat

Leivät ovat tutustumisen arvoisia, ja erityisen hyviä ovat paikalliset tummat ruisleivät (rudzu maize). Ne ovat usein samantyylisiä, limppumaisia tummia leipiä, joiden välillä kuitenkin on eroja. Leipää saa itsepalveluravintoloista usein ilmaiseksi tai hyvin edullisesti, ja esimerkiksi paikallisen lohikeitonlohikeiton kanssa syödään vain tummaa leipää. Vaaleaa leipää (baltmaize) on tarjolla turisteille, mutta paikalliset syövät sitä yleensä vain erikoistapauksissa, ainakin aterioiden kanssa.

Vaaleiden leipien joukossa poikkeuksia ovat kuitenkin kaukasialaiset leivät, joita Latviassa voi syödä monessa paikassa. Georgialaiset ja muut leivät ja piiraat soveltuvat hyvin aamu- tai välipalaksi, ja voipa sellaisen myös iltapalaksi haukata. Täyttävimpiä ovat samsat eli piiraat, joiden sisällä voi olla juustoa, lihaa, kasviksia tai jotakin muutakin. Muitakin vaaleita leipiä tulee vastaan, etenkin kaukasialaisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa, toreilla ja kauppahalleissa, ja ne soveltuvat hyvin myös kaukasialaisten ruokien kanssa nautittaviksi.

Keitot

Lohikeiton lisäksi Latviassa tulee vastaan paljon muitakin keittoja, jotka ovat parhaimmillaan talvella mutta joita voi kesälläkin syödä. Borssikuva ] on täälläpäin erityisen hyvää, mutta siinä on yleensä jonkin verran lihaa. Muita maistamisen arvoisia keittoja ovat sienikeitto ja kesäisin myös kylmät keitot, joita on useita erilaisia.

Säilöttyjä kurkkuja
Säilötyt kurkut ovat hyviä ja yleisiä, ja niitä voi hyvin ostella kauppahalleista tai toreilta.

Sieniruoat ja kurkut

Erilaiset sienestä valmistetut ruoat kuten muhennokset ovat erityisen yleisiä syksyllä. Sieniä kannattaa Latviassa maistella, ja niitä keräävät ja syövät kaikki, sillä Latviasta löytyy yli 4000 erilaista sientä. Sienimuhennoksia ja -kastikkeita syödään usein keitetyn perunan kanssa, ja erityisen hyvä ja yleinen sieni on kantarelli.

Sieniruokien kanssa syödään usein suola- tai maustekurkkuja, ja niiden ystävät pitävät Latvian tästä puolesta. Säilötyt kurkut ovat hyviä ja yleisiä, ja niitä voi hyvin ostella kauppahalleista tai toreilta.

Kalaruoat

Latvian rannikolla kalaruoat ovat yleisiä, mutta eivät aina samanlaisia kuin Suomessa. Lohipihvit ovat varsin yleisiä, ja myös muista kaloista valmistetut pihvit ovat tavallisia. Lohi on yleensä pihvinä syötynä hintavaa mutta maukasta.

Yksi erinomainen kala, jota täällä ja muuallakin kannattaa syödä, on kilohaili (brētliņa), joka on silakkamainen ja hivenen myös muikkua muistuttava kala. Se onkin parhaimmillaan nimenomaan Riian ympäristössä, ja sitä rahdataan muihin maihin asti, etenkin Venäjälle ja Keski-Eurooppaan. Myös Suomesta saa Riian kilohailia, mutta parhaimmillaan se on tietenkin paikan päällä, ja kilohailia voi syödä niin tumman leivän kanssa kuin muutenkin. Yleinen tapa nauttia kilohailia on savustettuna, ja yleensä kilohaili säilötään öljyyn. Jos kilohailia syödään pääaterialla, voi niiden kanssa ottaa vaikka keitettyä perunaa ja kananmunaa. Latviasta kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan ostaa kotiin vietäväksi säilöttyä kilohailia, sillä paras kilohaili on peräisin Riian lahdelta, ja paikalliset kilohailipurkit ovat myös edullisempia kuin Suomessa.

Plov, entisen Neuvostoliiton alueelta
Plov on riisipohjainen, yleensä lampaan- tai naudanlihalla höystetty paistettu pääruoka.

Entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevat ruoat

Latviassa voi hyvin syödä erilaisia pääruokia, jotka ovat paikallista perää, mutta jos haluaa todella hyviä liha- ja muitakin ruokia, kannattaa turvautua entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin oleviin ruokiin.

Erityisen hyviä ovat venäläisten ruokien lisäksi georgialaiset ja azerbaidžanilaiset ruoat, joskin muualtakin peräisin olevia ruokia on tarjolla. Pelmenit ja varenikit eli venäläiset nyytit, joista varenikeissa on vain kasvista, ovat hyviä ja voidaan nauttia vaikka perunoiden ja smetanan kanssa. Erinomaista ja yleistä täälläpäin on plov, joka on riisipohjainen, yleensä lampaan- tai naudanlihalla höystetty paistettu pääruoka. Paljon on tarjolla myös saslikkiasaslikkia ja muita grillilihoja, ja niitä voi nauttia usein myös rannoilla, toreilla ja monissa muissa paikoissa. Erityisen hyvä kaukasialainen liharuoka on lula–kebablula-kebab, joita jotkut väittävät armenialaisiksi mutta joita on erityisen hyvin tarjolla azerbaidžanilaisissa ravintoloissa.

Lisää asiaa ruoista:

Riian Pienessä matkaoppaassa esitellään ruokia ja niitä tarjoavia ravintoloita.

Latvialaisista perinneruoista saa kattavan käsityksen englanninkielisestä Wikipediasta.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Tapahtumat, liikunta ja urheilun seuraaminen.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
2021/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti