Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Madrid
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi Plaza Mayor -aukiolla
Madrid sijaitsee Suomesta nähden etelässä, mutta tästä huolimatta talvet ovat siellä ajoittain hyvinkin viileitä ja kevään koittamista odotellaan kaupungissa yhtä innokkaasti kuin Suomessakin.

Uutta ja ajankohtaista Madridissa 2014

Espanjan aina ajankohtainen pääkaupunki on huippuluokan kaupunkilomakohde, josta löytyy joka vuosi uutta ja ainutlaatuista nähtävää. Tapahtumia siellä on urheilutapahtumista maailmanluokan taidenäyttelyihin jatkuvasti, ja etenkin jalkapallon ja koripallon saralla kaupunki on tänä vuonna kunnostautunut. Uusia ravintoloita kaupunkiin ilmaantuu tietenkin, ja tänä vuonna Madridissa on hyvä kiinnittää huomiota sen kaikkein parhaimpiin ravintoloihin, joille vastikään jaeltiin lisää Michelin-tähtiä.

Tällä sivulla luomme katsauksen siihen, mitä Madrissa vuonna 2014 tapahtuu ja mihin siellä on tänä vuonna hyvä kiinnittää huomiota.

Vuoden 2014 parhaita tapahtumia

Pääsiäinen eli Semana Santa on merkittävä juhlaviikko Espanjassa. Madridissa kannattaa pääsiäisviikonloppuna varautua tungoksiin, kiinni oleviin ravintoloihin ja kauppoihin sekä juhlintaan, joka pääsiäisenä on yleensä maltillista. Vuonna 2014 pääsiäistä vietetään huhtikuun puolivälissä.

Kulttuuria

Madrid on huippuluokan kulttuurikaupunki. Sen kolme suurinta taidemuseota muodostavat niin sanotun kultaisen kolmion, ja niissä kannattaakin aina vierailla tutustumassa paitsi niiden kokoelmiin myös huippuluokan näyttelyihin.

Museo del Prado laittaa esille tänä kesänä yhden Euroopan puhutuimmista näyttelyistä, kun 400 vuotta sitten kuolleen El Grecon töitä tuodaan tänne niin Toledosta kuin muualtakin maailmasta. Tämä alun perin kreikkalainen taiteilija oli vähän arvostettu monen sadan vuoden ajan, mutta 1800-luvulla hänen töidensä arvo lopulta ymmärrettiin, ja hänen vaikutuksensa myöhempään maalaustaiteeseen on ollut valtava. Ennen varsinaista näyttelyä Madridissa vierailevien on hyvä 1.4.-29.6. käydä myös tutustumassa El Grecon kirjastoon, jossa on näytillä kirjoja, joita taiteilijalla oli ja jotka vaikuttivat hänen tuotantoonsa. Muitakin näyttelyitä museossa on, esimerkiksi Titianin huippuluokan näyttely 4.5. asti. Verkkosivut antavat kattavasti tietoa meneillään olevista näyttelyistä.

Toinen kuuluisa museo on Thyssen-Bornemisza Siellä on upeiden kokoelmien lisäksi merkittäviä näyttelyitä ja taidetapahtumia jatkuvasti. Tämän vuoden merkkitapahtuma museossa on kautta maailman noteerattu Cezanne-näyttely, joka on esillä 18.5. asti.

Kolmas suuri museo, nykytaiteen museo Reina Sofía, on sekin ehdoton vierailupaikka taiteen ystäville. Tänä vuonna siellä nähdään monipuolinen näyttelyvalikoima, joka tuo esille viime vuosikymmenten taidetta. Esimerkiksi 30.4.-22.9. pidetään Leikkikenttä-teeman näyttely, joka valottaa julkisen tilan käyttöä eri aikoina. 27.6.-13.10. pidetään poptaiteen tunnetuimpiin kuuluvan edustajan, Richard Hamiltonin, kattava näyttely. Verkkosivut antavat lisätietoa tulevista näyttelyistä.

Urheilua

Madrid tunnetaan kulttuurikaupunkina, mutta se on myös tunnettu urheilukaupunki. Vuosi 2014 ei tuo tässä mielessä paljon mitään uutta tullessaan, paitsi ehkä sen, että Atletico Madrid tuntuu lopullisesti nousseen Madridin toiseksi ja Espanjan kolmanneksi suurimmaksi joukkueeksi. Real Madridin pelit ovat tietenkin suosittuja. Joukkue menestyy niin La Ligassa kuin Mestarien liigassakin, ja myös seuran fanituotteet kuuluvat maailman suosituimpien joukkoon. Espanjan liiga jatkuu toukokuulle, kuten Mestarien liigakin, ja jatkuu taas ensi syksynä. Silloin Madridissa onkin paras lähteä katsomaan otteluita, jotka eivät ole yhtä suosittuja kuin kevään viimeiset ottelut. Madridin baareissa ja ravintoloissa on erittäin hyvä seurata jalkapalloa niissäkin, ja kaikki merkittävät ottelut näytetään miltei paikassa kuin paikassa.

Syksy tuo taas muutaman kuukauden tauon jälkeen jalkapallo-ottelut ajankohtaisiksi, mutta muutakin urheilua on syksyllä 2014 luvassa. Suomalaiset odottelevat innolla koripallon maailmanmestaruuskilpailuja), joiden pääpaikka tänä vuonna on Madrid. Suomen tosin pitää selvitä alkulohkosta pitkälle, ja vasta sitten pelejä voi nähdä Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid -hallissa, jossa on paljon muitakin tapahtumia, kuten konsertteja. Suomen otteluita ei ilmeisesti ole luvassa Madridissa kuin vasta aivan turnauksen loppuolella, mutta hallissa on hyvä käydä katsomassa 6.9. lähtien muitakin jatkosarjan otteluita, ja finaali pelataan siellä 14.9.

Muulloinkin Madridissa voi seurata huippuluokan koripalloa, jota talven aikana pelataan niin Espanjan Liga ACB:ssä kuin Euroopan liigassakin. Koripalloa seuranneet tietävät, että Real Madrid on huippujoukkue tässäkin lajissa. Se on voittanut niin Espanjan kuin Euroopankin mestaruuksia. Syksystä 2011 lähtien joukkue on pelannut Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid -hallissa [kartalla], joka sijaitsee keskustassa, O’Donnell-metroaseman lähettyvillä.

Marraskuussa on luvassa kolme viikkoa huippuluokan tanssia, kun Madrid en Danza Festival -tanssifestarit pidetään 3.-23.11. Tällöin Madridissa tanssivat niin espanjalaiset kuin kansainvälisetkin tanssijat eri puolilla kaupunkia, ja tietoa ohjelmasta voi saada alkusyksystä.

Muuta

Vuoden viimeisin suuri tapahtuma ennen uuttavuotta on joulutori, joka pidetään Madridin pääaukiolla eli Plaza Mayorilla. Markkinat pyörähtävät käyntiin marraskuun lopulla, ja koska Espanjassa joulu on vasta loppiaisen aikoihin, jatkuvat markkinat tietenkin siihen asti. Vaikka markkinat avataan jo marraskuun lopulla, ovat niiden viralliset avajaiset vasta joulukuun puolella, ja jouluhumua on luvassa joka päivä klo 10-21.

Go Spain -sivusto käy läpi Madridin vuoden 2014 tapahtumia.

Madrid Rio on uusi suuri puistoalue perheille ja kuntoilijoille

Madrid sijaitsee Suomesta nähden etelässä, mutta tästä huolimatta talvet ovat siellä ajoittain hyvinkin viileitä ja kevään koittamista odotellaan kaupungissa yhtä innokkaasti kuin Suomessakin. Kevät on kaupungissa usein parasta aikaa: kaikki puhkeaa kukkaan, ja keskikesän helteet antavat vielä odotella itseään. Parhaita kevään merkkejä Madridissa on sen puistojen elämän herääminen uudelleen henkiin. Tänä vuonna keskustan ulkopuolelle kannattaa lähteä katsomaan viime vuosina sinne kohonnutta puistoaluetta.

Madrid Rio
Madrid Rio -puistoalue on kooltaan valtava. Siellä on mm. vettä, siltoja ja lasten leikkipuistoja.

Madrid Rio -puistoalueelle pääsee Pirámides-metroasemalta helposti kävelemällä alas Paseo de la Acacias -katua, jolloin saapuu puistoalueen ja Manzanares-joen vieressä olevalle aukiolle [kartalla]. Atletico Madridin käyttämä Vicenta Calderón -stadion sijaitsee 400 metriä aukiolta länteen, ja stadionia voi käväistä katsomassa samalla kun liikkuu täällä suunnalla.

Madrid Rio -puistoalue on kooltaan valtava. Siellä on paljon vettä, siltoja ja lasten leikkipuistoja, samoin kuin muutama kahvilan terassi ja runsaasti tilaa kävellä ja tutustua kaikenlaiseen. Jos Madridissa haluaa pyöräillä, lenkkeillä tai antaa kaikenikäisten lasten viihtyä mitä kiinnostavimmilla leikkikentillä, tämä on siihen luultavasti paras paikka. Kaiken muun lisäksi kaupungin entinen teurastamo, Matadero Madrid Legazpi-metroaseman vieressä on erinomainen kulttuuripaikka, jossa on näyttelyitä ja kulttuuripitoisia tapahtumia, kuten musiikkifestivaaleja.

Sen lisäksi lähellä, Arganzuela-Planetario-metroaseman vieressä sijaitseva Parque Enrique Tierno Galván -puisto on ehdoton vierailupaikka perheille. Itse asiassa tällä alueella perheet voivatkin viettää kokonaisen päivän. Planetaario [kartalla] on tietenkin ehdoton vierailupaikka lapsiperheille, ja siellä on päivittäisiä esityksiä.

Tämän vuoden ravintoloita

Ravintolat ovat tänä vuonna tietenkin taas tärkeitä Madridissa, ja sehän on tunnetusti paikka, jonka ravintoloilla on suuri hintahaitari. Siellä voi syödä edullisesti tapasta ja muita vastaavia annoksia miltei missä tahansa, mutta kaikkein korkeatasoisimmat ruoat ovat nekin siellä arkipäivää.

Michelinin tähtiä Madridin ravintoloilla on melkoisesti, ja siellä on myös uusia Michelin-tähtiä saaneita ravintoloita. Diverxo (Calle Pensamiento 28) on David Munozin luomus, josta tänä vuonna tuli Espanjan kahdeksas ravintola, jolla on kolme Michelin-tähteä.

Toinen vastaava korkeatasoinen ravintola on kahdella Michelin-tähdellä varustettu Sergi Arola Gastro (Calle Zurbano 31), joka toimii kuuluisan kokin ja hänen vaimonsa yhteistyöllä. Tämä vuonna 2011 avattu ravintola vaihtaa ruokalistaa kuukausittain. Siellä on 12 hengen yksityishuone porukoille ja sen verran esteettömät näkymät keittiöön, että ruokailun ohessa voi tutustua kaikkein parhaimpien kokkien työtapoihin.

Elite Traveler -sivusto esittelee Madridin parhaita ravintoloita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti