Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Polkupyöräilijöitä Malmössä
Polkupyörän vuokraaminen Malmössä kannattaa. Malmö on erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on helppoa ja turvallista pyöräillä.

Matkat Malmöhön ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Malmöhön pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kohteeseen matkustaessa. Lisäksi luodaan katsaus siihen, miten Malmössä pääsee liikkumaan paikasta toiseen kävellen, linja-autolla, taksilla, vuokrapolkupyörällä ja pitempiä matkoja junalla.

Matkustaminen Malmöhön

Malmöhön voi lentää sen omalle Sturup -lentokentälle, tai sinne voi mennä Kööpenhaminan Kastrup-kentän kautta, jolta on helppo hurauttaa nopealla junalla Tanskansalmen yli Malmöhön alle puolessa tunnissa.

Malmöhön voi lentää Helsingistä välilaskullisilla lennoilla noin kolmessa tunnissa SAS:n, Norwegian Airin ja Malmö Aviationin koneilla. Edestakaisen matkan pitäisi saada alle 200 eurolla mihin vuodenaikaan tahansa.

Kööpenhaminan lentokentälle voi kulkea ilman välilaskuja Finnairin, SAS:n ja Norwegian Airin koneilla 90–100 minuutissa. Hinnat ovat sen verran edullisia ympäri vuoden, ettei välilaskullisia lentoja kannata katsellakaan. Ympäri vuoden edestakaisen lentolipun Helsingin ja Kööpenhaminan välillä tulisi saada noin 125 eurolla.

Omatoimimatkailija voi myös harkita siirtymistä ensin Turusta tai Helsingistä Tukholmaan, mistä on helppo mennä autolla, bussilla tai junalla Skåneen. Viking Line ja Silja Line menevät joka päivä aamulla päivälaivalla Turusta ja illansuussa Helsingistä ja Turusta Tukholman keskustaan, mistä voi helposti siirtyä junalla tai linja-autolla Malmöhön, joko päiväsaikaan tai yön yli. Matka kestää noin 8½ tuntia ja maksaa 40–70 euroa, bussilla yleensä vähemmän kuin junalla. Junaankin saa lippuja edullisemmin, mikäli ne varaa hyvissä ajoin etukäteen internetin kautta. Junalla matkustaminen on nopeampaa kuin bussilla, ja rautatieyhteyksiä voi katsella SJ:n sivuilta. Bussiyhtiöistä esimerkiksi Swebus Express ja Go by Bus kulkevat tiiviiseen tahtiin kaupunkien väliä.

Malmö ei ole monenkaan matkanjärjestäjän matkakohteena, mutta pienet matkatoimistot saattavat korvausta vastaan myydä paketin, jossa on mukana lennot ja hotelli. Malmö on parhaimmillaan omatoimimatkailijan kohteena, ja sinne matkaavan onkin hyvä matkata sinne niin, että aikaa jää päiväretkille ja vierailuun Kööpenhaminassakin.

Matka lentokentiltä hotellille

Malmön omalta Sturup-kentältä pitää tulla Flygbussarna-busseilla keskustaan. Ne kulkevat melko hyvin, lukuun ottamatta lauantai-iltapäiviä, jolloin busseja kulkee vähän.

Kööpenhaminan Amager-kaupunginosassa sijaitseva keskeinen Kastrup-lentokenttä on sekin varsin lyhyen matkan päässä Malmön keskustasta. Nopeilla Öresundståg-junilla pääsee monta kertaa tunnissa Kastrupin ja Centralstation- tai Triangeln-asemien väliä reilulla 10 eurolla suuntaansa, ja lipulla voi vielä päälle päätteeksi matkustaa Malmön julkisilla liikennevälineillä lopun vuorokautta niin paljon kuin haluaa.

Liikkuminen Malmössä

Kävely

Malmön keskusta on erinomainen kävelypaikka, ja vaikka kaupunki ei mikään suuri metropoli olekaan, on sen keskustassa melkoisesti kokoa ja siellä riittää yllättävän paljon tutkimista. Rautatieasemalta on mukava kävellä kohti Gamla Staden -vanhaakaupunkia tai suurta puistoaluetta, joista kummastakin on helppo kävellä keskustan muihin osiin, joko kohti Triangeln-keskusta tai uudehkoa Västra Hämnen -satama-aluetta, jonka maamerkkinä toimii Turning Torso -tornitalo vuodelta 2005.

Satama-alueelle on vanhastakaupungista melkoisesti kävelymatkaa. Eksymisen vaarakin on, ja muutenkin edelleen jatkuvat rakennustyöt haittaavat vähän kävelyä, mutta sataman ja muun kaupungin välillä kulkee busseja, joilla siirtyy hyvin nopeasti kaupunginosasta toiseen.

Kävellen kaupungissa liikkuvat pystyvät bongaamaan sieltä hyvin kaikki päänähtävyydet, mutta jos majapaikka sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella tai haluaa lähteä katsomaan vaikkapa Wallanderin kotikaupunkia Ystadia, kannattaa tutustua Malmön ja Skånen erinomaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Julkiset liikennevälineet

Malmön, Skånen ja niin sanotun Öresundsregionenin alueella niin Ruotsin kuin Tanskankin puolella on erinomainen julkinen liikenneverkosto, jolla pääsee nopeasti ja kohtuuhinnalla ympäri kaupunkia ja koko aluetta.

Malmössä Skånetrafikenin linja-autot vievät ympäri kaupunkia. Kaikilla busseilla on pysäkki Centralstation-päärautatieaseman edustalla, ja sieltä pääsee kaikkialle kaupunkiin, niin Västra Hämnen -satamaan kuin kohti Triangeln-aluettakin. Toinen vastaavanlainen, hivenen keskeisempi pysäkki on Gustav Adolfs Torg -aukiolla. Liput pitää ostaa etukäteen, sillä bussista niitä ei enää saa. Malmössä ennenkin vierailleet huomaavat, että sekä kaupunkikuvaan että linja-autojen linjoihin on tullut viime vuosina suuria muutoksia, eikä vanhaan tietoon joukkoliikenteestä voi Malmössä kovin hyvin tukeutua.

Linja-auto Malmössä
Busseilla on pysäkki Centralstation-päärautatieaseman edustalla, ja sieltä pääsee kaikkialle kaupunkiin.

Mikäli haluaa matkata enemmän kuin pari bussimatkaa päivän aikana tai jos haluaa lähteä käymään vaikkapa Ystadissa tai Lundissa, kannattaa hankkia 24 tunnin tai 72 tunnin matkakortti, joita kuten muitakin lippuja saa hyvin Centralstation-päärautatieasemalta, 7-11- ja Pressbyrån-kioskeista ja Coop-kaupoista. Kortteja on kahdenlaisia: sellaisia, joilla voi matkustaa vain Malmön rajojen sisäpuolella, ja sellaisia, joilla voi matkustaa koko Skånen alueella, aina Helsingborgiin asti.

Mikäli mielii lähteä käymään Kööpenhaminassa tai muualla Tanskassa tai jos saapuu Kastrupin kentälle Tanskan puolelle, kannattaa huomata, että junamatkaan oikeuttavalla yhden- tai kahdensuuntaisella lipulla voi matkustaa myös Malmössä ja Kööpenhaminassa saman vuorokauden loppuun. Öresundståg-juniin pitää aina olla lippu etukäteen hankittuna. Niitä saa helpoiten lippuautomaateista reilulla 10 eurolla suuntaansa, ja niitä myydään myös palvelupisteessä päärautatieasemalla. Kannattaa huomata, että Centralstation-päärautatieaseman lisäksi Malmössä voi nykyään nousta Tanskaan ja muualle Ruotsiin suuntaaviin juniin myös Triangeln-asemalla, joka on sijainniltaan hivenen keskeisempi kuin Centralstation.

Malmöstä pääsee hyvin bussilla numero 146 Trelleborgiin, josta lähtee lauttoja muun muassa Rostockiin ja Travemündeen.

Kööpenhaminaan pääsee paitsi junalla myös bussilla. Juna vie keskustasta keskustaan 35 minuuttia, bussi tunnin. Swebus ja GoByBus matkaavat pari kertaa päivässä salmen yli, ja hintaa lipulle tulee vähän alle puolet verrattuna junamatkaan. Suuri osa kaupunkien välillä kulkevista linja-autoista käy Kastrupin lentokentän kautta Kööpenhaminassa. Malmössä bussit saapuvat ja lähtevät Svävarterminalen-asemlta, joka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä päärautatieasemalta kohti satama-aluetta. Kööpenhaminassa päärautatieaseman takana, Vesterbron puolella on Ingerslevgaden varrella kaukobussien pysäkit.

Taksi

Taksi on Malmössä kiireessä, juhlatuulella tai matkatavaroitten kanssa liikkuvalle varteenotettava liikkumismuoto, sillä niillä matkustaminen on varsin kohtuuhintaista ja ne vievät etenkin viikonloppuisin huomattavasti nopeammin perille kuin harvakseltaan kulkevat bussilinjat. Useimmilla takseilla on kiinteät taksat tietyn mittaisille matkoille, etenkin Malmön sisällä ja lentokentille mentäessä, ja yleensä matkasta kuin matkasta selviää 49–79 kruunulla.

Malmön turistitoimisto suosittelee esimerkiksi Taxi Skånea (puh. 040 330 330), Taxi 97:ää (puh. 040 97 97 97) ja Taxikuriria (040 70 000).

Kulkuneuvon vuokraaminen Malmössä

Malmö on erinomainen pyöräilykaupunki, jossa on helppoa ja turvallista pyöräillä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin. Polkupyörä onkin paras liikenneväline kaupungissa, jos haluaa nopeasti nähdä paljon erilaisia alueita ja siirtyä nopeasti vaikka satama-alueilta toisella puolelle kaupunkia. Suotuisa ilmasto takaa, että pyöräillä voi valtaosan vuodesta, mutta tietysti keväisin ja syksyisin on voimakkaita tuulia ja paras pyöräilyajankohta kaupungissa lienee huhtikuun alusta lokakuun alkupuolelle. Pyöriä vuokraavat esimerkiksi Malmö Travel Shop (Skeppsbron 10) ja Fridhems Bikeshop (Östra Rönneholmsvägen 26).

Malmön keskustassa on vähän liikennettä, eivätkä paikalliset autoile turhan takia ainakaan keskustan alueella. Monet huoltoasemat vuokraavat autoja Malmössä, ja listan niistä näkee Ruotsin keltaisilta sivuilta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti