Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Viking Line risteily Tukholma
Viking Line risteily Tukholma (täyskuva)
Naantali
Uusien ja pitkälle kulkevien risteilyjen lisäksi tänäkin kesänä voi tehdä laivamatkoja Helsingistä Loviisaan ja Porvooseen ja Turusta Naantaliin.
Kuva: Peter Forsberg

Kesän 2021 risteilyjä ja laivamatkoja

Kesällä 2021 erilaiset risteilyt ja laivamatkat, joista monia tehdään Suomen aluevesillä, ovat aivan toisenlaisia kuin mihin takavuosina on totuttu.

Koska matkailu ei ainakaan alkukesästä pääse vielä juuri minkäänlaiseen vauhtiin, tekevät suuret yhtiöt Helsingistä ja Turusta laivamatkoja, joilla voi viettää muutamasta tunnista pariin vuorokauteen merellä. Osa matkoista on sellaisia, että niillä voi nousta maihin, ja tällaisia ovat risteilyt Ahvenanmaalle, Hankoon, Riikaan ja Visbyyn, joka on Gotlannin kaunis pääkaupunki.

Eniten risteilyjä on Helsingistä, josta voi myös tehdä ostosmatkoja ja erilaisia muitakin risteilyjä. Jonkin verran tarjontaa on myös Turusta, josta on erityisen hyvä lähteä tutustumaan saaristoon ja Ahvenanmaalle, mutta myöhemmin kesällä myös Tukholmaan.

Uusien ja pitkälle kulkevien risteilyjen lisäksi tänäkin kesänä voi tehdä normaaleja laivamatkoja ja risteilyjä, kuten laivamatkoja Helsingistä Loviisaan ja Porvooseen ja Turusta Naantaliin.

Olympiaterminaali
Kesällä 2021 Helsingin terminaaleilta lähtee täysin uudenlaisia risteilyjä.
Kuva: Peter Forsberg

Risteilyt Helsingistä

Helsingistä on perinteisesti ympäri vuoden päässyt erityisen helposti Tallinnaan ja Tukholmaan, ja kesäisin laivamatkoja on tehty myös Pietariin. Helsingin keskustassa ja sen lähellä on kolme eri terminaalia, joista eri yhtiöt kulkevat, ja kesällä 2021 niistä lähtee täysin uudenlaisia risteilyjä, sillä reittimatkat muihin maihin ovat toistaiseksi telakalla.

Huomionarvoinen seikka on se, että Kauppatorilta lähtee kesäisin erilaisia veneitä ja laivoja, jotka tekevät matkoja läheisille saarille, kuten Suomenlinnaan, risteilyjä joilla Helsingin lähistö tulee tutuksi ja laivamatkoja Porvooseen ja Loviisaan, kuten myös erikoisristeilyjä. Ne, jotka suuntaavat Helsingistä Loviisaan tai Porvooseen, voivat katsoa Pienestä Matkaoppaasta lukijoiden vinkkejä näille paikkakunnille.

Muitakin risteilyjä ja laivamatkoja, joita lähtee myös esimerkiksi Eiranrannasta ja Ruoholahdesta, Helsingissä on.

Porvoo
m/s J.L. Runeberg tekee laivamatkoja Helsingistä läpi Uudenmaan saariston Porvooseen.
Kuva: Peter Forsberg

Kotimaan risteilyt

Kesällä 2021 kotimaassa tehtävät risteilyt, jotka lähtevät Helsingistä, ovat uusinta uutta. Monet risteilyt kestävät ainakin yhden yön, ja maihin voi nousta joissain tapauksissa koko päiväksi. Yleensä suunnataan johonkin kesällä erityisen hyvään kohteeseen, jossa yleensä on jokin normaalia hohdokkaampi tapahtuma.

Hangon regatta on viikonlopun kestoinen tapahtuma, joka on heinäkuun alussa. Viking Line tekee risteilyjä Hankoon, joita on muutama erilainen. Hankoon suuntaavan kannattaa myös katsoa vinkit Pienestä matkaoppaasta.

Myös Eckerö Line tekee risteilyjä Helsinki–Hanko, ja niitä on lauantaisin sekä kesä- että heinäkuussa. Matkaan lähdetään Helsingin Länsisatamasta aamulla, kuljetaan Tallinnan kautta, mikä varmistaa edullisten ostosten tekemisen laivalla, ja ollaan Hangossa iltapäivällä, eli laivassa ollaan reilut kuusi tuntia. Maissa voi olla reilut kolme tuntia, ja Helsinkiin palataan noin klo 23.

Toinen aivan samanlainen ja saman pituinen reissu on heinäkuun lopulla Kotkan meripäiville suuntautuva Viking Linen risteily. Meripäivät kestävät viikonlopun, ja aikoinaan tämä rajuksi juopotteluksi yltynyt tapahtuma on nykyään entistä siistimpi ja osin suunnattu myös perheille. Viking Line tekee sinne risteilyjä, joille osallistuvan ei tarvitse varata majapaikkaa, ja ne ovat yksi mahdollisuus käydä Kotkassa ja kokea kuuluisat meripäivät. Ikävä kyllä toukokuussa tuli tieto, että Meripäivät on peruttu, joten ainakaan niistä ei pääse kesällä 2021 nauttimaan. Mahdollista on, että varauksen jo tehneille tehdään jokin toinen risteily.

Ahvenanmaa on ainutlaatuinen paikka, jossa on kesäisin unohtumatonta tunnelmaa, ja myös matkalla sinne näkee vertaansa vailla olevia saaristolaismaisemia. Viking Line vie Helsingistä Maarianhaminaan risteilyillä, joita on kesä-heinäkuun vaihteessa vain pari ja joiden aikana voi viettää noin 8 tuntia Maarianhaminassa.

Buffet ristelyllä, Viking Grace
Suurten laivayhtiöiden risteilyillä pääsee irti arjesta, vaikka maissa ei edes käytäisi.
Kuva: Sami Jaatinen

Heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla on toisenlainen risteily Helsingistä Ahvenanmaalle, jonka aikana voi nähdä tapahtumia ja myös viettää kokonaisen päivän Maarianhaminassa.

Toinen suuri laivayhtiö, joka käyttää Helsingin satamia, on Tallink-Silja. Sen risteilyjen joukossa kaikkein mielenkiintoisin lienee Helsinki–Maarianhamina –risteily, jonka yhteydessä vietetään päivä Ahvenanmaan pääkaupungissa. Mahdollista on myös jäädä maihin, viettää siellä pari yötä tai pidempäänkin ja palata samalla laivalla myöhemmin Helsinkiin. Risteily lähtee Helsingin keskustan Olympiaterminaalista klo 16, ja yhden yön laivalla viettävät voivat olla noin 8 tuntia maissa. Risteilyjä tehdään juhannuksen tienoilta aina heinäkuun loppuun asti.

Tallink-Siljalla on tänä kesänä mahdollista pitkästä aikaa ainakin matkustaa uskomattoman kauniin Tukholman saariston läpi Ruotsin pääkaupunkiin. Maihin ei nousta, ainakaan toistaiseksi, ja kesäkuun alusta eteenpäin tehdään 23 tuntia kestäviä risteilyjä, joilla pääsee irti arjesta. Tietoa niistä saadaan vasta kun koronavirukseen liittyvät rajoitukset poistuvat, ja kannattavaa on tutkia Tallink-Siljan sivuja.

Silja-Tallinkilla on muitakin kesäristeilyjä, jotka tosin eivät ole yhtä kiinnostavia. Niitä ovat kesäkuussa tehtävät ”karanteenivapaat” risteilyt, joiden yhteydessä ei voi poistua laivasta ja joissa on vain Suomesta mukaan tulleita matkustajia. Näihin kuuluvat yön yli tehtävät risteily ja viiden tunnin kestoinen ostosristeily, joka suuntaa ulkomaille eli Tallinnaan mutta jolta ei nousta laivasta pois. Kaikkeen kannattaa tutustua tarkoin, sillä ainakin vielä toukokuussa Tallinnaan suuntaavilla ostoslaivoilla piti olla kasvomaski päässä.

Ulkomaille suuntaavat risteilyt

Tallinnan lyhyen ostosristeilyn lisäksi Helsingistä voi suunnatta myös muille maille risteilyillä, jotka ovat varsin ainutlaatuisia ja joista vain risteilyt Riikaan ovat entuudestaan tuttuja.

Aivan kuten kesällä 2020 myös vuonna 2021 on mahdollista lähteä laivalla Helsingistä Latvian pääkaupunkiin Riikaan. Risteilyjä on vain pari, heinä- ja elokuun alussa, ja varaukset kannattaa tehdä ajoissa. Helsinki–Riika -risteilyt ovat samantyylisiä kuin matkat Ahvenmaalle ja muuallekin, eli laivassa ollaan yötä ja perillä Riiassa on aikaa lähes koko päivä tutustua kaupunkiin. Matkaa Riikaan on kuitenkin sen verran, että laivalla vietetään kaksi yötä (matka-aika noin 45 tuntia), ja hinnat ovat sadan euron korvilla.

Uudenlainen matka on risteily kauniille Gotlannin saarelle, jonka pääkaupungissa voi tutustua vaikka Peppi Pitkätossun asuintaloon Huvikumpuun ja tippukiviluoliin. Viehättävä pääkaupunki Visby on nyt kaikkien ulottuvilla, sillä Viking Line tekee sinne Helsingistä risteilyjä. Helsinki–Visby -risteilyjä tehdäänkin kesällä 2021 vain yksi, heinäkuun puolivälissä, ja varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Matka kestää suurin piirtein saman ajan kuin risteilyt Riikaan, ja laiva lähtee alkuillasta, Visbyssä ollaan koko päivä ja seuraavana päivänä puolenpäivän jälkeen palataan Helsinkiin.

Tallinnan suuntaan mieliville ja edullisia ostoksia tekemään haluaville on Eckerö Linen Helsingin Länsisatamasta lähteviä kuuden tunnin risteilyjä Tallinnaan. Niillä ei mennä maihin, koko aika vietetään laivalla ja itse laivamatkan hinta on hyvin edullinen. Pääasialliset syyt lähteä tällaiselle matkalle on vähän vaihtaa maisemia, viihtyä laivalla ja tehdä normaalia edullisempia ostoksia.

Ukkopekka risteilee Turusta
Yksi erinomainen laivamatka, jonka Turusta voi kesäisin tehdä, on matka vanhalla höyrylaivalla Naantaliin.
Kuva: Sami Jaatinen

Risteilyt Turusta

Turusta on aina voinut matkustaa laivalla Ahvenanmaalle ja Ruotsiin, ja viime vuonna nähtiin myös muita risteilyjä. Myös tänä kesänä suoraan Turusta voi muutamaan paikkaan, joista valtaosa on Suomessa.

Yksi erinomainen laivamatka, jonka Turusta voi kesäisin päivittäin (ei su tai ma) tehdä, on matka vanhalla höyrylaivalla Naantaliin. Laiva lähtee klo 11 ja palaa klo 17, lisätietoa saa Ukkopekan sivuilta ja Naantaliin voi etukäteen tutustua Pienessä Matkaoppaassa.

Tallink-Siljan terminaali, Turku
Tallink-Silja tekee Turusta pari erilaista risteilyä, joista toisella vietetään laivalla 23 tuntia ja toinen on 11 tuntia kestävä risteily Turun saaristoon.
Kuva: Sami Jaatinen

Kotimaan risteilyt

Tallink-Silja tekee Turusta pari erilaista risteilyä, joista toisella vietetään laivalla 23 tuntia eli yli yön. Kesäkuussa ravintolat ovat jo avoinna ja myös viihdepuoli toimii 4.6. alkaen, joten laivalla voi vuorokaudessa päästä täysin korona-arjesta eroon.

Toinen, varsin erilainen Turusta lähtevä Tallink-Siljan risteily on 11 tuntia eli koko päivän kestävä risteily Turun saaristoon. Ne on ohjelmaa myöten suunnattu myös perheille, ja myös näillä risteilyillä on 4.6. alkaen lähes kaikki palvelut toiminnassa. Risteilyt suuntaavat Ahvenanmaalle, mutta maihinnousu ei ole sallittua, ja matkaan lähdetään klo 8.20 ja paluu on illansuussa.

Risteilyt Turusta muihin maihin

Turusta ei ainakaan näillä näkymin ole tänä vuonna risteilyjä Tallinnaan tai muualle uusiin ulkomaan kohteisiin, mutta jossakin vaiheessa kesää Turusta voi taas suunnata Tukholmaan. Tietoa risteilyjen alkamisesta ei vielä ole, ja tarkoituksena on kesällä 2021 tehdä 23 tuntia tai kaksi vuorokautta kestäviä Tukholman-matkoja, joilla myöhemmin kesällä noustaan myös maihin. Turun ja Tukholman saaristot tulee kuitenkin nähtyä, ja kannattaa tutkia Tallink-Siljan sivuja, joilta kesäkuussa voi tehdä varauksen.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg ja Sami Jaatinen
2021/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti