Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Risteilylaivoja Kauppatorin laiturissa
Erilaiset risteilyt, jotka lähtevät lähinnä Kauppatorilta kesäkauden aikana, ovat suosittuja turistien keskuudessa ja antavat tähän merelliseen kaupunkiin uusia ulottuvuuksia.

Lisää ajanvietevinkkejä

Helsingissä on melkoisesti nähtävyyksiä ja normaaleja lomaan kuuluvaa ajanvietettä, mutta siellä voi myös tehdä vähän erilaisia asioita ja kokea kaikenlaista sellaista, mikä ei ainakaan muualla Suomessa ole mahdollista. Meri tarjoaa kesällä paljon kaikenlaista nähtävää ja tekemistä, ja ainakin lyhyt risteily kauniina kesäpäivänä kannattaa ottaa osaksi lomaohjelmaa. Helsingissä on myös mahdollista vierailla maan merkittävimmällä hautausmaalla, ja siellä on erittäin hyvät uintimahdollisuudet ympäri vuoden.

Lähde risteilylle

Erilaiset risteilyt, jotka lähtevät lähinnä Kauppatorilta kesäkauden aikana, ovat suosittuja turistien keskuudessa ja antavat tähän merelliseen kaupunkiin uusia ulottuvuuksia. Risteilyjä on monenlaisia: niillä voi mennä tutustumaan yksittäisiin saariin tai kierrokselle saaristoon, ja niillä voi saaristoon tutustuessaan nauttia illallisenkin.

Kauppatorilta lähtee useita eri yhtiöiden risteilyjä pitkin päivää koko kesäkauden ajan, ja niiden joukosta on helppo valita mieleisensä.

Iha-Lines tekee risteilyjä toukokuun alusta syyskuun lopulle. Normaali laivakierros maksaa 20 euroa, ja risteilyillä on mahdollista syödä ja juoda samalla kun katselee merimaisemia. Lähtöjä on päivittäin koko kauden ajan klo 11.30-19 ma-la. Sunnuntaisin lähdetään yleensä vain aamuisin, ja juhannuksesta elokuun puoliväliin on normaalia enemmän lähtöjä. Valittavana on monta eri reittiä, matkat kestävät 90-150 minuuttia ja perhelippuja kahdelle aikuiselle ja 1-3 lapselle on saatavissa hyvään alennushintaan. Yhtiö tekee myös illallisristeilyjä, ja 20 euron risteilyhinnan lisäksi maksetaan sitten 24-42 euroa ateriakokonaisuudesta, joka voi olla vaikkapa kolmen lajin kokonaisuus, jossa on poronfileetä, ja myös kasvisvaihtoehtoja on mukana.

Tarjolla on myös muita nähtävyys- ja ateriointiristeilyjä, kuten Royal Line, jolta saa halutessaan myös kokonaisen laivan vuokralle. Yhtiö järjestää myös erikoisristeilyjä, kuten salakuljettajien tarinoilla höystetty "Kieltolaki-risteily", joka on 150 minuutin pituinen, maksaa 22 euroa ja jolla saa aterian 27-37 eurolla. Ryhmät saavat alennuksia, ja vähintään 10-12 henkeä käsittävät ryhmät samoin kuin eläkeläiset saavat parinkymmenen prosentin alennuksen. Kolmas vaihtoehto risteilylle on Strömma, jolla on sekä laivaristeilyjä että laivakierroksia, joihin kuuluu ruokailu.

Tutustu lähemmin saaristoon

Laivakierrokset ovat hyvä tapa nähdä enemmän saaristoa, mutta mukavaa on myös tutustua läheisemmin yhteen tai useampaan saareen Helsingin edustalla.

Suomenlinna on helpoin tutustumiskohde, sillä sinne pääsee parinkymmenen minuutin välein Kauppatorilta lähtevillä normaaleilla lautoilla, joilla matkustaminen kuuluu samaan verkostoon kuin muukin joukkoliikenne. Se on myös suosituin kohde, mutta muitakin vaihtoehtoja saareen tutustumiseen on. Kesällä helsinkiläiset mielellään lähtevät itsekin saarten rauhaan.

Suosittua on esimerkiksi lähteä ottamaan aurinkoa Kaivopuiston edustalla olevaan Uunisaareen, jonne pääsee laivalla parissa minuutissa niin sanotulta Kompassitorilta [kartalla], tai Pihlajasaareen, jonne on helppo kulkea Ruoholahden kanavalta [kartalla].

Harakka [kartalla] on helpon matkan päässä, sinne on kesällä hyvä suunnata Taiteilijataloon, jossa on näyttelyitä, samoin kuin ympäristökeskuksen ylläpitämään luontotaloon. Saarella on opastettuja retkiä, joilla voi tutustua saariston kasveihin ja eläimiin, ja sinne pääsee nopeasti Café Ursulan edessä olevasta Ullanlinnan laiturista [kartalla].

Muita vaihtoehtoja saarivierailulle ovat esimerkiksi Mustasaari, Lonna, Vartiosaari ja Kaunissaari.

My Helsinki esittelee tarkemmin saariston vierailukohteita

Lähde uimaan

Kesät talvet on Helsingissä hyvä lähteä uimaan ja saunaan, ja kaupungissa on ydinkeskustassakin ympäri vuoden mahdollista lähteä uimaan. Pääsymaksut uimahalleihin ja maauimalaan ovat edullisia, ja ne ovat hyvin avoinna kaikkina viikonpäivinä. Helsingin uimaloissa on hyvät saunat, ja niissä on matkalaisen hyvä pelkästään peseytyäkin. Valtaosassa uimapaikkoja on myös kuntosali ja muitakin harrastusmahdollisuuksia.

Keskeisin uintipaikka on Yrjönkadun uimahalli [kartalla] Forumin kauppakeskuksen vieressä. Tämä tyylikäs uimahalli, joka tuli maailmalle tutuksi Gorkin puisto -elokuvan kuvauspaikkana 1980-luvulla, on avoinna syyskuun alusta huhtikuun loppuun. Siellä on miehille ja naisille eri uintiajat, ja muutenkin verkkosivuja on hyvä katsella erilaisten lippujen hintojen ja muiden vaihtoehtojen takia. Normaali kahden tunnin uintilippu aikuisilta maksaa 5 euroa.

Kesäkautena eli toukokuun lopulta elokuun loppuun keskustassa ainoa uintipaikka on Uimastadionin maauimala [kartalla], joka on avoinna toukokuun puolivälin tienoilta syyskuun loppupuolelle. Täällä on valtavasti lapsia ja nuoria kesällä päivisin, ja myös touko- ja etenkin elokuussa koululaisia riittää sen verran, että päiväsaikaan siellä voi olla tungosta. Normaalisti liput tänne maksavat aikuisilta 3,80 euroa.

Hietaniemen hautausmaa
Suomen merkittävin hautausmaa on vuonna 1829 perustettu Hietaniemen hautausmaa.

Jos haluaa kesällä uimahalliin, on keskustan ulkopuolella sijaitseva Mäkelänrinteen uimahalli [kartalla] siihen tasokas vaihtoehto. Paikalle pääsee helposti raitiovaunuilla 1, 1A ja 7A, ja liput aikuisilta maksavat 6,50 euroa.

Lisätietoa Helsingin kaupungin ylläpitämistä uintipaikoista

Lisätietoa Helsingin yksityisistä uimahalleista

Käy hautausmaalla

Suomen merkittävin hautausmaa on vuonna 1829 perustettu Hietaniemen hautausmaa [kartalla]. Merkkihenkilöiden hautapaikkojen ja normaalien paikallisten hautojen lisäksi sen yhteydessä ovat myös muslimien, juutalaisten ja ortodoksien hautausmaat. Sillä on useita erilaisia osia, kuten Taiteilijainmäki, jolle tietenkin taiteiden edustajia on haudattu, ja sankarihauta-alue, jossa on lähinnä sodissa kuolleita.

Taiteilijamäen taiteilijoiden joukossa ovat esimerkiksi Alvar Aallon, Akseli Gallen-Kallelan ja Mika Waltarin haudat. Hautausmaalla on erillisiä alueita, kuten vanha alue ja uusi alue ja lisäksi vielä Hietaniemen alue. Tämä on laaja paikka, jossa voi tutustua hautoihin pitkänkin tovin. Tänne haudattuja merkittäviä suomalaisia ovat esimerkiksi presidentit Mannerheim, Ryti, Paasikivi ja Kekkonen, ja muita kansallisrunoilija Eino Leino, Sakari Topelius, J. V. Snellman ja Helene Schjerfbeck.

Hautausmaalle pääsee parhaiten samalla bussilla 24, joka kulkee Merikadulta Mannerheimintien kautta kohti Seurasaarta, ja hautausmaalla voi jäädä pois esimerkiksi pysäkiltä nimeltään "Krematorio", joka on keskellä hautausmaata.

Lisätietoa

TripAdvisor-sivuston käyttäjät esittelevät tekemistä Helsingissä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti