Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Soller
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Carrer del Marina -rantakatu Port de Sollerissa
Platja de Port de Sollerin ranta
Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin aurinko paistaa jatkuvasti, päivisin on hellettä, yöt eivät ole viileitä ja merivesi on uimakelpoista.

Port de Sóller ja Sóller, Mallorca

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Länsi-Mallorcalla, alle tunnin matkan päässä Palmasta sijaitsevat Port de Sóller ja Sóller ovat saaren tyylikkäimpiä lomapaikkoja, joissa on mukava lomailla tai käydä Palmasta päiväretkellä.

Port de Sóller on tyylikäs, arkkitehtuuriltaan ranskalaistyylinen rantalomapaikka, jossa on pari rantaa ja paljon ajanvietemahdollisuuksia. Rento lomatunnelma, vanhanaikaiset, Sólleriin suuntaavat raitiovaunut, hyvät ruoat ja kauniit näkymät houkuttelevat sinne ihmisiä lähes ympäri vuoden. Port de Sóllerin vetonauloihin kuuluvat myös auringonlaskut, jotka ovat parhaimmillaan keskikesällä. Jos mielii taidemuseoon tai muita nähtävyyksiä katsomaan, on kolmen kilometrin päässä sijaitseva Sóller vertaansa vailla oleva pieni kaupunki, jonka tunnelma ja katunäkymät ovat unohtumattomia.

Länsi-Mallorca on hyvä lomapaikka pariskunnille, pienille porukoille ja niille, joita ei pikkurahan puute vaivaa. Port de Sóller ja Sóller ovat etenkin majapaikkojensa ja ravintoloidensa suhteen kalliita lomapaikkoja, mutta niissä on tyyliä eikä juuri sen hienompia paikkoja viettää lomaansa Välimereltä löydy. Ne ovat sopivia paitsi niille, jotka haluavat rentoutua, myös niille, jotka haluavat harrastaa etenkin patikointia, pyöräilyä, tennistä tai vesilajeja. Port de Sóller ja Sóller ovat monipuolisia lomapaikkoja, jotka yhdessä tarjoavat monipuoliset, unohtumattomat puitteet viettää ainakin osa lomastaan.

Sää, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Sääennuste:

Tarkkana pidetty Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan sääennuste Port de Sólleriin

Ilmasto

Mallorcan länsiosissa on ympäri vuoden päiväsaikaan vähintäänkin lämmintä mutta yöt ovat marraskuulta huhtikuulle viileitä. Sateisinta on lokakuulta huhtikuulle, jolloin sataa 5–6 kertaa kuukaudessa, mutta kesäkuulta syyskuun loppupuolelle sataa hyvin vähän, kerran pari kuussa.

Port de Sóllerin kesäkausi alkaa huhtikuussa, jolloin päivisin on keskimäärin lähes 20 astetta, mutta keväällä yöt ovat vielä viileitä. Vasta toukokuussa päivälämpötilat kohoavat lähelle hellelukemia ja öisin on yli 10 asteen, ja keskikesä tuo läntiselle Mallorcalle jatkuvia yli 30 asteen päivälämpötiloja eikä öisin ole useinkaan alle 17 astetta.

Kesäkausi jatkuu kuumana koko syyskuun, mutta lokakuussa alkaa sataa kesää useammin ja öisin alkaa olla reilusti alle 15 astetta. Lokakuu on kuitenkin vielä täysi matkustuskuukausi, jolloin päivisin on usein hellettäkin, ja vielä marraskuun alkupuolella on niin lämpimiä päiviä, että rannalla voi ottaa aurinkoa ja uida.

Talvikausi kuitenkin alkaa marraskuun aikana, ja usein lähes yhdessä yössä säät muuttuvat ja yöt viilenevät. Marraskuussa on usein vielä yli 18 asteen lämpötiloja mutta öisin on reilusti alle 10 astetta. Talvikauden aikana päivälämpötila on yleensä 14–17 astetta, mutta on myös tätä lämpimämpiä ja kylmempiä jaksoja. Yöt ovat Länsi-Mallorcalla talvisin viileitä, ja usein lämpötila painuu neljän viiden asteen tienoille.

Zeil
Port de Sóller on tyylikäs rantalomapaikka, jossa on pari rantaa ja paljon ajanvietemahdollisuuksia.

Parhaat matkustusajat

Port de Sóllerin perinteinen matkustuskausi on ollut huhtikuulta lokakuun loppuun, mutta viime vuosina Mallorcalla on ollut yritystä pidentää matkustuskautta. Nykyään jo hiihtoloman aikoihin sinne aletaan matkustaa melko paljon, ja myös talvikauden lomailijoita yritetään houkutella paikalle. Totuus on kuitenkin se, että keväällä merivesi on kylmää ja yöt viileitä, ja näin marraskuun alkupuolelta huhtikuulle Kanaria on huomattavasti lämpimämpi rantalomakohde.

Kaikkein kiivain matkustuskausi, jolloin kaikki palvelut ovat toiminnassa ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen, on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tällä ajanjaksolla aurinko paistaa jatkuvasti, päivisin on hellettä, yöt eivät ole viileitä ja merivesi on uimakelpoista.

Syksyllä vesi on kevättä lämpimämpää, ja uida voi hyvin vielä marraskuun alussakin. Jos Mallorcalle matkustaa maalis- tai huhtikuussa, on uima-altaalla varustettu hotelli hyvä niille, jotka mielivät uimaan.

Kaikkein parhaat ajat matkustaa Mallorcalle niin, että siellä on lämmintä ja aurinkoista mutta ei turhan kuumaa tai vilkasta ovat touko-kesäkuu, syyskuu ja lokakuun pari ensimmäistä viikkoa. Lokakuun loppupuoli on vilkasta loma-aikaa, ja etenkin lokakuun viimeinen viikonloppu on yksi hektisimpiä aikoja olla Mallorcalla.

Port de Sóller ja sen vieressä oleva Sóller ovat käypiä päiväretkikohteita Palmasta koska tahansa. Jos Mallorcalle mielii muulloin kuin varsinaisen matkustuskauden aikana, on varmasti kannattavampaa yöpyä Palmassa ja käydä sieltä tutustumassa Länsi-Mallorcaan.

Nähtävyydet

Port de Sóllerissa ei ole paljon nähtävyyksiä, mutta muutaman kilometrin päässä, siitä sisämaassa sijaitsevassa Sóllerin kaupungissa on perinteisiä nähtävyyksiä. Siellä on etenkin modernia taidetta ja myös Mallorcan paras kasvitieteellinen puutarha.

Ferrocarril Sóller -rautatieaseman (Plaça d'Espanya) [kartalla] tiloissa on kaksi salia, joissa voi tutustua Picasson ja Joan Mirón taiteeseen. Tämä on pääsymaksuton ja klo 10.30–18.30 avoinna oleva näyttely, jossa on viitisenkymmentä Picasson koristeltua keraamista teosta. Siellä on myös Mirón vedoksia, ja tämä onkin oiva paikka esitellä niitä, sillä Mirón isoisä oli Sólleristä kotoisin.

Ca’n Prunera – modernin taiteen museo

Sóllerin viehättävällä ostoskadulla sijaitseva Ca’n Prunera (Carrer de sa Lluna 86–90) on Sóllerin modernin taiteen museo. Siellä on Mallorcan kenties vaikuttavin kokoelma modernia taidetta, ja täällä voi tarkastella Toulouse-Lautrecia, Picassoa, Gauguinia, Kandisnkya ja monia muita mestareita. Talossa on myös 1900-luvulla eläneen paikallisen taiteilijan, Juli Ramisin näyttely, ja täällä on myös mallorcalaisen Miquel Barcelón teoksia.

Museoon on aikuisilta viiden euron pääsymaksu, ja se on avoinna klo 10.30–18.30 (suljettu maanantaisin marraskuun alusta helmikuun loppuun).

Església de Sant Bartomeu ja Banco de Sóller

Sóllerin viehättävä, mieleenpainuva pääaukio (Plaça de sa Constitució) on kenties kaupungin päänähtävyys, ja vierailun Sólleriin kruunaa sen terasseilla nautittu juoma tai ateria. Sen laitamilla on kauniita rakennuksia, kuten kaupungintalo, sillä on suihkulähde ja Port de Sóllerin ja Sóllerin välillä kulkeva raitiovaunu kulkee sen läpi. Sen laidalla on myös kaupungin kaunein kirkko, Església de Sant Bartomeu, johon voi tutustua ilman pääsymaksua. Sen uuden version suunnitteli Joan Rubió, joka oli barcelonalaisen Antoni Gaudín oppilas, ja alun perin 1600–1700-luvuilla rakennettua barokkityylistä kirkkoa alettiin vuonna 1904 muotoilla uudestaan. Tosin on hyvä tietää, että kirkon ensimmäinen, goottilaistyylinen versio valmistui jo 1500-luvulla, ja näin nykyisin nähtävä kirkko, joka oli vuonna 2017 remontissa, on jo kolmas versio. Vanhasta goottilaiskirkosta on jäljellä lähinnä sisätiloja, ja Rubión käsialaa on lähinnä kirkon vaikutuksen tekevä julkisivu.

placa de sa Constitucio -aukio
Sóllerin viehättävä, mieleenpainuva pääaukio (Plaça de sa Constitució) on kenties kaupungin päänähtävyys, ja vierailun Sólleriin kruunaa sen terasseilla nautittu juoma tai ateria.

Pienen kujan toisella puolella, aivan aukion kulmassa, sen hiljaisimmassa osassa on vielä toinen Gaudín oppilaan (Joan Rubió i Bellver) suunnittelema rakennus, Banco de Sóller. Tämä modernisme-tyyliin eli myös jugend- tai art nouveau -nimillä tunnettuun tyylisuuntaukseen vuonna 1912 rakennettu talo on lähemmän tutustumisen arvoinen, mutta nykyisin se tunnetaan nykyisen omistajansa, Banco de Santanderin nimellä.

Kasvitieteellinen puutarha ja luonnontieteellinen museo

Alle kilometrin päässä pääaukiosta sijaitseva Jardí Botànic ja sen yhteydessä oleva luonnontieteellinen museo [kartalla] ovat hyviä vierailupaikkoja niille, jotka ovat kiinnostuneita kasvillisuudesta ja luonnosta yleensäkin. Ne sijaitsevat Port de Sóllerin ja Sóllerin välillä kulkevalla tiellä, ja niihin pääsee aikuisilta 8 euroa maksavalla yhteislipulla.

Kasvitieteellisessä puutarhassa voi tutustua Baleaarien kasvillisuuteen, ja siellä on myös muualta Välimeren alueelta peräisin olevaa kasvillisuutta. Luonnontieteellisessä museossa on paljon Baleaarien kukkia ja kasvillisuutta, ja sen fossiilikokoelma eli yli 10 000 vuotta vanhojen eliöiden jäännösten näyttely on merkittävä.

Alue on avoinna kesäkaudella ma–la klo 10–18, talvikaudella ti–la klo 10–14 mutta joulukuussa se on suljettu.

See Mallorca esittelee Sólleria ja Port de Sólleria

Ajanviete

Port de Sóller on varsinainen aktiviteettikeskus, ja sinne voi lähteä aktiivilomalle lähestulkoon ympäri vuoden. Yksi helpoimpia tapoja tehdä jotakin on mennä Tramuntana Toursiin, jonkalainen on sekä Port de Sóllerin rantakadulla että Sóllerin pääostoskadulla (Carrer de sa Lluna 72). Niistä saa vuokralle erilaisia pyöriä, voi vuokrata kajakin tai muunlaisen vesipelin, lähteä patikointiretkille tai Serra de Tramuntanaan [kartalla] todelliselle vuoristomaastopyöräretkelle. Muitakin vaihtoehtoja Tramuntana Tourissa on, ja sieltä saa myös pyöräilytarvikkeita.

Pyöräily onkin yksi parhaita ajanvietteitä läntisellä Mallorcalla, ja siellä voi harrastaa maantiepyöräilyä, maastopyöräilyä tai sitten vain pyöräilyä paikasta toiseen. Opastettuja pyöräilyretkiä järjestetään paljon, ja itsekseen voi myös pyöräillä mitä erilaisimpia reittejä pitkin. Tramuntana Tours näyttää sivuillaan erilaisia reittejä, joiden pituus vaihtelee seitsemästätoista kilometristä 140:een kilometriin.

Polkupyöräilijä
Pyöräily on yksi parhaita ajanvietteitä läntisellä Mallorcalla, ja siellä voi harrastaa maantiepyöräilyä, maastopyöräilyä tai sitten vain pyöräilyä paikasta toiseen joko itsekseen tai opastetulla pyöräretkellä.

Patikointi on toinen suosittu ja suositeltava ajanviete läntisellä Mallorcalla. Sóllerin ympäristössä on paljon hyvin merkittyjä patikointireittejä, ja sieltä löytyy kaikille jotakin. Turisti-infoista, jonkalainen Sóllerissa on juna-aseman vieressä ja Port de Sóllerissa pari korttelia rantakadusta [kartalla] saa tietoa ja reittikarttoja. Jos mielii opastetulle patikointikierrokselle, Mallorca Hiking on siihen paras yhtiö.

Tennis on sekin suosittua läntisellä Mallorcalla, ja paras paikka pelata on Tennis & Pádel Club [kartalla]. Tennis on mallorcalaisten suosikkilajeja, sillä Rafael Nadal on kotoisin sieltä, ja tunnin voi pelata alkaen kahdellatoista eurolla. Samassa paikassa on myös padel-kenttiä ja uima-allas.

Port de Sóllerissa on rannalla kaikenlaisia mahdollisuuksia, ja sieltä voi vuokrata SUP-laudanSUP-lauta, ja Tramuntana Toursista voi hakea vuokralle kajakin tai jonkinlaisen muun vesillä liikkuvan menopelin. Merikajakkeja ja moottoriveneitä saa vuokralle myös Nàutic Sóllerista, ja Octopus Dive Centre on kätevä niille, jotka mielivät sukeltamaan. Vedet ovat täällä puhtaita ja värikkäitä, ja sukelluskeskuksessa on kaikenlaisia mahdollisuuksia vasta-alkajista kokeneisiin harrastajiin.

Risteilyt ovat tietenkin suosittuja Port de Sóllerissa, ja sellaiselle on kesäkuukausina kannattavaa ottaa osaa. Mezzo Magic järjestää erilaisia purjehdusretkiä, joiden kyydissä voi mennä aina Ibizalle asti. Satamassa on myös taksiveneitä ja muita kyytejä, joihin on kesällä helppo nousta. Eniten kaikenlaista on toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, mutta marraskuun alusta huhtikuun alkuun tarjontaa on vähän. Esimerkiksi Maverick Sea ja Tramuntana.com tarjoavat kyytejä, joihin on helppo nousta.

Port de Sóllerin rannat ovat lyhyitä ja kapeita, ja keskikesällä ne ovat turhan vilkkaita. Siellä on kuitenkin parhaimmillaan erinomaiset puitteet rantalomalle, ja vedet ovat lämpimiä toukokuulta marraskuulle. Sataman vieressä oleva Platja d’es Port Platja d’es Port on raitiovaunujen edustalla ja sataman vieressä, mutta parempi ranta on Platja d’en Repic [kartalla], joka tulee vastaan Sólleriin johtavan tien jälkeen.

TripAdvisor esittelee Port de Sóllerin ja Sóllerin ajanvietemahdollisuuksia

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti