Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Moskova
Moskova
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Moskova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
AeroExpress-juna Seremetjevon lentoasemalla
Šeremetjevon lentoasemalta on helppo siirtyä Aeroexpress-junilla Moskovan keskustaan, Valko-Venäjän asemalle, jolta on metrolla erinomaiset yhteydet mihin tahansa Moskovan osaan.

Saapuminen Moskovaan

Perinteisesti suomalaiset ovat matkustaneet Moskovaan yöjunalla, ja sen kyydissä saavutaan yhdelle kaupungin monista rautatieasemista. Sama pätee jos Moskovaan saapuu rautateitse Pietarista, ja jos Moskovaan saapuu rautateitse joltakin toiselta ilmansuunnalta, on Moskovassa joka ilmansuunnissa erillinen rautatieasema. Jos Moskovaan saapuu lentäen, on siellä kolme pääasiallista lentoasemaa, joilta on helppo siirtyä Moskovan keskustaan Aeroexpress-junilla.

Siirtyminen asemilta majapaikalle

Moskovaan saavutaan yleensä rautateitse tai lentäen, ja molemmissa tapauksissa asemilta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin. Jos kaupunkiin saapuu tai lähtee linja-autolla, on Moskovassa kaksi pääasiallista paikkaa, joita linja-autot käyttävät.

Jos saapuu rautateitse tai linja-autolla ja haluaa käyttää julkisia liikennevälineitä, mikä on aina suositeltavaa, voi metroon hankkia helposti erilaisia lippuja ja nykyään asioida voi myös englanniksi. Leningradski-aseman, jonne Suomen-junat saapuvat, vieressä olevalta metroasemalta saa lippuja esimerkiksi muutamaksi vuorokaudeksi, ja maksaa voi kortilla. Yksittäisiä lippuja tai kaksi lippua yhdessä paperilipussa voi hankkia myös, ja niitä voi hankkia automaateistakin. Kaikki metroasemat ovat hyvin varusteltuja ja niissä kaikki on toiminnassa aamusta iltaan.

Rautateitse Moskovaan

Moskovaan voi saapua monelta eri suunnalta, ja jokaiselle suunnalle on oma asemansa.

Leningradski Vokzal

Helsingistä lähtevä Tolstoi-juna saapuu Moskovassa Leningradin rautatieasemalle (Leningradski Vokzal) [kartalla]. Leningradin asema on Jaroslavin paikallisjuna-aseman ja Kazanin rautatieaseman vieressä, ja sen läheisin metroasema on Komsomolskaya. Moskovan metrolla on yksinkertaista matkustaa, ja Helsingistä yöjunalla saapuva on perillä juuri sopivasti aamuruuhkien aikaan.

Leningradski Vokzal
Helsingistä lähtevä Tolstoi-juna saapuu Moskovassa Leningradin rautatieasemalle (Leningradski Vokzal). Läheisin metroasema on Komsomolskaya.

Itse rautatieasemalla on hyvät palvelut, kuten siistit wc:t, suihkut, lukittavia lokeroita, säilytyslokeroiden vieressä oleva edullinen itsepalveluravintola ja lukuisia kahviloita ja kioskeja, joista saa ruokia tai juomia. Aseman edustalla on takseja, mutta taksilla liikkuminen voi ruuhkien takia olla hidasta, ja metrolla pääsee nopeammin. Metro on kuitenkin sekin ruuhkainen aamulla noin klo 7–10.

Muut rautatieasemat

Moskovassa on jokaiselle ilmansuunnalle oma rautatieasema, ja ne tunnetaan määränpään mukaan. Niinpä Moskovassa on Leningradin asema, jolle junat Suomesta ja Pietarista saapuvat, Baltian asema, Valko-Venäjän asema, Kiovan asema, Kazanin asema, Jaroslavin asema, Kurskin asema ja pari muutakin asemaa. Kaikilta asemilta on metroyhteys kaupunkiin, ja metroa suositellaan käytettäväksi rautatieasemille suuntautuvilla matkoilla, sillä asemien edustat ovat lähes poikkeuksetta kiireisiä ja usein ruuhkaisia.

Linja-autoasemat

Moskovaan muualta Euroopasta eli lähinnä Baltiasta linja-autolla saapuva löytää itsensä yleensä kahdelta eri asemalta. Niiltä kuten muiltakin asemilta on metroyhteys muualle kaupunkiin. Metroasemilta saa sekä tiskiltä että automaatista lippuja yhdelle matkalle, monelle matkalle tai useaksi vuorokaudeksi.

Prospekt Miran varrella oleva Rizhskaya-metroasema [kartalla] on paikka, jossa on myös Latvian-junien käyttämä Rizhsky-rautatieasema ja jonka viereen saapuvat monet bussit Baltiasta ja etenkin Ecolinesin bussit.

Samalta suunnalta eli Baltiasta saapuu etenkin Lux Expressin busseja metroasemalle nimeltään Tushinskaya [kartalla].

Lentäen Moskovaan

Moskovassa on kaksi pääasiallista kansainvälistä lentoasemaa, ja yksi lentoasema, jolta tulee koneita Suomesta mutta jota käytetään erityisen paljon Venäjän sisäisillä lennoilla. Lentoasemilta on Aeroexpressin ansiosta äärimmäisen helppo siirtyä Moskovan ytimeen kaikilta kolmelta kentältä, ja matka takaisin kentältä sujuu samalla kyydillä.

Šeremetjevon lentoasema

Šeremetjevon lentoasema [kartalla] on se, jonne Suomesta tai muualtakin maailmasta Moskovaan lentävä todennäköisimmin saapuu. Lentoasema on melko suuri ja vilkas mutta hyvin organisoitu ja äärimmäisen turvallinen. Sieltä lähtiessä kannattaa varata jonkin verran lisäaikaa turvatarkastuksiin, joita on yleensä kolme.

Lentoasemalta on helppo siirtyä Moskovan keskustaan, Tverskajan päähän Valko-Venäjän asemalle (Belorusski Vokzal) [kartalla] Aeroexpress-junilla, johon liput voi ostaa verkkosivuilta. Lippujen hankkiminen ei ole kuitenkaan ongelma missään matkan vaiheessa, sillä sitä tarvitaan vasta määränpäässä. Lipun voi saada verkkosivuilta 450 ruplaa, mutta hinta ei ole paljon korkeampi vaikka ostaisi lipun muualta. Jos palaa kuukauden sisällä lentoasemalle uudelle lennolle, voi ostaa edestakaisen lipun, joka maksaa 850 ruplaa. On myös lippu neljälle hengelle, joka maksaa 950 ruplaa, ja on myös luksusluokan tiloihin oikeuttavia lippuja ja muita lippuja.

Junat kulkevat aamuviidestä klo 01.00 asti, junia lähtee valtaosan ajasta puolen tunnin välein ja matka suuntaansa kestää 35 minuuttia. Junan aikatauluja voi katsella Aeroexpressistä.

Valko-Venäjän asemalta on metrolla erinomaiset yhteydet mihin tahansa Moskovan osaan. Jos matkaa haluaa heti jatkaa muualle Venäjälle, on kullekin ilmansuunnalle oma rautatieasema ja niiden välillä on yksinkertaista siirtyä metrolla.

Jos lentoasemalta mieluummin siirtyy muualle taksilla, on siellä Yandex-palvelu, jonka kyydissä pääsee 1250 ruplalla vaikka Punaiselle torille.

Domodedovon lentoasema

Jotkut lentoyhtiöt käyttävät Domodedovon lentoasemaa [kartalla], jolta on hyvät liikenneyhteydet ydinkeskustaan.

Lentoasemalta voi siirtyä Aeroexpress-junilla valtaosan ajasta puolen tunnin välein Moskovan asemalle nimeltään Paveletsky [kartalla]. Sen vieressä on Paveletskaya-metroasema, jolta pääsee helposti muualle kaupunkiin. Junia kulkee noin klo 05–01, ja liput ovat samanhintaisia kuin muillekin lentoasemille, eli edullisimmat liput maksavat 450–500 ruplaa, ja myynnissä on lippuja pariskunnille, neljän hengen porukoille ja luksusluokan vaunuosastoon. Matka kestää noin 45 minuuttia suuntaansa. Turvatarkastusten takia paluumatkalla kannattaa jättää hyvin aikaa ennen lennon lähtemistä.

liikenneruuhka
Taksilla siirtyminen ei ole ruuhkien takia suositeltavaa.

Mahdollista on myös kulkea bussilla 308 (exit numero 3) ja monilla muilla busseilla mitä erilaisimpiin paikkoihin. Linja 308 on kuitenkin kätevä, sillä se kulkee Domodedovskaya-metroasemalle, jolta pääsee klo 05–01 metrolla eteenpäin. Lippu maksaa 120 ruplaa, joka on huomattavasti vähemmän kuin muilla tavoin matkustettaessa.

Taksi Moskovan eri osiin maksaa 1450–2800 ruplaa, ja taksi kannattaa tilata etukäteen yhtiöltä, joka on mainittu verkkosivulla. Moskovan eri osiin matka kestää puolestatoista tunnista pariin tuntiin, mutta ruuhkat voivat hidastuttaa matkantekoa.

Lentoaseman sivuilta voi lukea lisää siirtymisestä lentoasemalta Moskovaan ja muuallekin.

Vnukovon lentoasema

Vnukovo [kartalla] on etenkin halpalentoyhtiöiden suosiossa, ja myös sieltä on helppo siirtyä Aeroexpressin kyydissä Moskovaan. Junia lähtee klo 06–24 pääosan ajasta puolentunnin välein ja matka kestää reilut puoli tuntia suuntaansa. Liput maksavat saman verran kuin muiltakin lentoasemilta, eli edullisimmillaan ja normaalisti 450 tai 500 ruplaa, ja myynnissä on myös lippuja pariskunnille, neljälle hengelle ja menopaluu-lippuja.

Aeroexpress menee Moskovassa Kiovan asemalle (Kievsky Vokzal) [kartalla], joka on melko lähellä mutta ei ehkä kuitenkaan kävelymatkan etäisyydellä Arbatista. Aseman vieressä on Kievskaya-metroasema, jonka kautta pääsee metrolla nopeasti minnepäin kaupunki tahansa.

Lentoaseman alakerrassa on taksitolppia, mutta taksilla siirtyminen ei ole ruuhkien takia suositeltavaa.

Lisää aiheesta:

Pieni matkaopas kertoo miten Suomesta voi matkustaa Moskovaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti