Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Nalle ja karuselli Münchenissä
Münchenin kaduilta voi kesät talvet bongata lapsia kiinnostavia yksityiskohtia.

Lasten ja nuorten kanssa Münchenissä

München on suuren osan vuotta erinomainen matkakohde lasten kanssa matkustaville perheille. Kaupungin keskusta on suhteellisen pieni ja hyvin mielenkiintoinen, ja siellä on sekä leveitä kävelykatuja että kapeita keskiaikaisia kujia. Altstadt-vanhankaupungin kadut ovat kesät talvet täynnä kaikenlaisia lapsia ja nuoria kiinnostavia yksityiskohtia, eikä perheelle tule Münchenissä tylsää hetkeä.

Münchenin puistot tarjoavat kesäaikaan runsaasti kiinnostavaa tekemistä lapsille, jotka viihtyvät erityisen hyvin valtavassa Englischer Gartenissa. Ydinkeskustan ulkopuolella Maxvorstadtissa ja Schwabingissa on runsaasti tilaa ja nähtävää, ja siellä on hyvä käydä syömässä, museossa ja muuten vain viihtymässä. Olympiapark-keskus on sekin tilava ja mielenkiintoinen vierailupaikka, ja Münchenissä on myös perinteisiä lasten suosikkeja, kuten eläintarha ja planetaario.

Parhaat matkustusajankohdat

München on suosittu vierailupaikka, mutta siellä on harvoin turisteja valtavaan tungokseen asti. Poikkeus on elokuu, joka ei ole kenellekään kovin hyvä aika matkata Müncheniin, sekä Oktoberfest-juhlat, jotka pidetään yleensä syyskuun viimeisen viikon ja lokakuun ensimmäisen viikon aikana. Jotkut saattavat vierastaa myös joulumarkkinoiden viikonloppuja, jolloin väkeä saattaa tulla kaupunkiin tungokseen asti ja säät ovat arvaamattomia. Myös pääsiäinen on varsin vilkas matkustusajankohta, etenkin kiirastorstaista seuraavan viikon alkupuolelle. Tällöin kuten Oktoberfestin ja elokuunkin aikana majapaikka on hyvä varmistaa useita kuukausia ennen matkan alkamista.

Talvella lapsille pitää tuoda mukaan kunnon talvivarusteet, joskin föhn-tuuli saattaa yllättäen nostaa lämpötilaa useita kymmeniä asteita, ja siihenkin kannattaa aina pakatessa varautua. Kesät ovat pitkiä ja yleensä takuuvarmasti kuumia, ja kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin Münchenissä on luvassa kuumia päiviä ja lämpimiä öitä.

Parhaat ajankohdat matkustaa Müncheniin ovat keskitalvi, jolloin siihen tutustumisen voi yhdistää vaikka lasketteluun Alpeilla, ja sekä kevät että syksy. Kevät alkaa kaupungissa aikaisemmin kuin Suomessa, yleensä maaliskuussa, ja huhtikuu on usein jo varsin kesäinen kuukausi, joskin yöt ovat viileitä aina kesäkuulle asti. Kesällä voi olla varsin mukavaakin, mutta usein juhannuksesta eteenpäin esiintyy normaalia enemmän ukkosmyrskyjä ja rankkasateita, jotka usein keskeyttävät kovat helleaallot - kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin elohopea voi helposti nousta yli 30 asteen. Kesäisin sataa jonkin verran enemmän kuin muulloin, mutta Münchenissä sataa ympäri vuoden melkoisesti, sinne tullee yhtäkkisiä rankkasateita vuorilta ja sinne kannattaa aina ottaa mukaan myös sadevaatteita ja sateenvarjo.

Säät ovat muun Keski-Euroopan tavoin Münchenissäkin varsin arvaamattomia ympäri vuoden, mistä kertoo jo sekin, että kaikkien aikojen kylmin tammikuun yö oli 21 astetta pakkasella ja kaikkien aikojen lämpimin tammikuun päivä toi saman verran lämpöasteita kaupunkiin.

Ruokailu

Münchenin nakkikioskit, ravintolat ja suuret oluttuvat tarjoavat lapsille hyvin maistuvia ruokia, ja oluttupien savuttomat suuret huoneet, joissa sattuu ja tapahtuu melkoisesti, ovat hyviä paikkoja käydä syömässä koko perheen kanssa. Baijerilaiset ruoat braatvursteineen ja muine makkaroineen ovat perinteisesti lasten herkkuja, ja muutenkin kaupungin monipuoliset ruokailumahdollisuudet helpottavat kaupungissa lomailemista. Oluttupien lisäksi olutterassit, joita on etenkin Münchenin puistoissa, ovat lapsiystävällisiä, ja niillä on monilla leikkipuistot ja muuta lapsia viihdyttävää. Yksi keskeinen olutterassi, johon voi viedä lapsia, on Alter Botanischer Garten -puiston Park Cafe [kartalla], ja toinen hivenen syrjemmällä sijaitseva mutta vaikutuksen tekevä on Englischer Garten -puiston niin sanotun kiinalaisen tornin alapuolella oleva suuri terassiravintola [kartalla].

Terassi Alter Botanischer Garten -puistossa
Yksi keskeinen olutterassi, johon voi viedä lapsia, on Alter Botanischer Garten -puiston Park Cafe.

Hyvä oluttupa, johon voi viedä perheen pienimpiäkin, on Augustiner Grossgastätten [kartalla], jossa on miltei aina tilaa ja joka keskeisyydestään huolimatta on sekä turistien että paikallisten suosiossa. Toinen legendaarinen oluttupa on Höfbrauhaus [kartalla], valtion omistuksessa oleva suuri tyypillinen müncheniläinen oluttupa, joka on turistien suuressa suosiossa ja joka on tukossa etenkin alkuillasta ja viikonloppuisin suuren osan vuodesta. Oluttuvissa, joita tulee muitakin vastaan, on hyvin tarjolla paikallisia ruokia kuten makkaroita, ja niissä on mukavaa tunnelmaa kesät talvet.

Tyypillisten saksalaisten ruokien lisäksi kaupungissa on melkoisesti etenkin italiasta tulevia varsin autenttisia ja erinomaisia ruokia ja hyvin myös aasialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita. Siellä on melkoisesti myös kebabravintoloita, jotka ovat hyvin avoinna ja joissa ruokailu ei tule kalliiksi. Eniten tämäntyylisiä ruokia on tarjolla Hauptbahnhof-rautatieasemaa ympäröivissä kortteleissa, ja niitä on erityisen keskitetysti Bayerstrassen [kartalla] varrella ja lähikaduilla. Korttelit ovat hivenen rauhattomia pimeyden laskeuduttua, joten perheiden on hyvä vierailla siellä päivisin. Toinen alue, jolla on hyvin makkarakojuja, kebabia ja aasialaisia ruokia, on Viktualienmarkt-aukio [kartalla], päätori, jolla hyviä ruokailumahdollisuuksia ja jota reunustavilla kaduilla on myös muutama aasialainen ravintola, samoin kuin muitakin ravintoloita, baijerilaisista eksoottisiin.

Liikkuminen paikasta toiseen

Münchenin Altstadt-vanhassakaupungissa, joka on kehäteiden ja kaupunginporttien sisäpuolella, on mukava kävellä paikasta toiseen, eivätkä välimatkat ole siellä kauhean pitkiä. Keskeisiltä Marienplatz- ja Viktualienmarkt-aukioilta, jotka ovat vanhankaupungin sydämessä, voi noin 10 minuutissa kävellä alueen laitamille, eikä näissä kortteleissa juurikaan ole autoja tai edes uusia rakennuksia. Täällä on kaikkea mahdollista ostoskaduista toreihin, ravintoloihin ja museoihin, eikä vanhankaupungin alueelta niin halutessaan ensimmäisten parin päivän aikana tarvitse poistuakaan. Jos sieltä kuitenkin haluaa lähteä muualle, kuten museoiden hallitsemaan Maxvorstadtiin tai Schwabingin vieressä sijaitsevaan Englischer Garten -puistoon, voi niihinkin kävellä varsin nopeasti tai sitten siirtyä ydinkeskustan ulkopuolelle turvautuen kaupungin kattavaan, kohtuuhintaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Kaufingerstrasse
Shoppailu onnistuu lasten kanssa hyvin etenkin sellaisilla leveillä kävelykaduilla kuten Kaufingerstrasse.

Münchenin vanhassakaupungissa voi bussilla liikkua paikasta toiseen jonkin verran. Siellä liikkuu melkoisesti kiertoajelubusseja, ja sieltä voi metrolla siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa. Keskeistä Marienplatz-asemaa käyttämällä voi lähteä muihin kaupunginosiin, kuten Olympiapuistoon, ja Münchenissä voi myös säästää askelia ihan keskustassakin metroa käyttämällä. MVV vastaa joukkoliikenteestä. Samat liput käyvät kaikkiin liikennelaitteisiin, ja tarjolla on myös ryhmälippuja perheille ja myös 6-14-vuotiaiden lasten päivälippuja. Lippuja voi hankkia etukäteen verkosta, ja on hyvä tietää, että 5-vuotiaat ja sitä pienemmät eivät tarvitse lippua ja että 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat lasketaan aikuisiksi.

Ostokset

Shoppailu onnistuu lasten kanssa hyvin etenkin sellaisilla leveillä kävelykaduilla kuten Kaufingerstrasse ja sitä jatkava Neuhauser Strasse, eikä sateella tai kylmällä ilmalla ydinkeskustassa tarvitse pitkään etsiä suurta tavarataloa tai ostoskeskusta. Markkinat, kuten Viktualienmarktin ruokatori, ovat varsin eläväisiä ja värikkäitä paikkoja viedä lapset, ja jos paikalle tulee joulumarkkinoiden aikaan, noin kuukauden päivät ennen joulua, on siellä valtavasti kaikenlaista lapsille suunnattua ja sopivaa. Joulumarkkinoiden aikaan Residenz-palatsin sisäpihalla oleva tori on suorastaan tehty lapsia varten, ja muissakin markkinoiden osissa on lapsille musiikkiesitystä ja kaikenlaista värikästä ja kiinnostavaa.

Muulloin kuin markkina-aikoina kaupungissa on paras tehdä ostoksia Marienplatz-aukiolta lähtien, ja lähes kaikki siltä alkavat kadut ovat hyviä shoppailukatuja: huomionarvoisia Marienplatzilta lähteviä katuja ovat myös Weinstrasse/Theatinerstrasse, Residenzstrasse ja Rindermarkt sivukatuineen. Sama pätee Viktualienmarkt-aukioon, jolta lähtee useita hyviä shoppailukatuja, kuten Tal-katu. Kaupat ovat varsin hyvin avoinna muulloin kuin sunnuntaisin tai juhlapyhinä, jolloin lähes kaikki kaupat ovat kiinni ja jolloin oikeastaan vain Hauptbahnhof-aseman kaupat ovat avoinna.

Parhaat alueet perheille

Altstadt-vanhakaupunki on ehdoton alue perheille, ja sen kauniisiin kortteleihin kannattaa tutustua kunnolla, ennen kuin lähtee käymään muualla kaupungissa. Niiden jälkeen Hofgarten-puistoalue palatseineen on hyvä vierailupaikka, ja tästä on lyhyt kävelymatka Englischer Garten -puistoon, jonka alueella on kaikenlaista kiinnostavaa. Sen vieressä sijaitseva Maxvorstadt on museoiden ja yliopiston rakennusten hallitsemaa aluetta, jolla on aina paljon tilaa ja jolla on hyvä perheiden oleskella. Siellä on myös ravintoloita ja kauppoja, etenkin Türkenstrassen varrella, joka johtaa Schwabingin kaupunginosaan. Myös täällä on paljon kahviloita, baareja, kauppoja ja hyviä katunäkymiä. Schwabingin takana sijaitsee Olympiapark, vuoden 1972 olympialaisten pitopaikka, jossa on myös BMW Welt, ilmainen Bemarin ylläpitämä erikoinen tila, jonka ilmastoiduissa tiloissa on hyvä olla etenkin kesän helteillä ja talvipakkasilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti