Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa kesäkuussa 2014

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita kesäkuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan heinäkuussa. Seuraa Facebook-sivujamme.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Maaimanpyörä Helsingissä (CC License: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)
Perhe matkalla bussissa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Barcelona (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Solmuja ahvenanmaalla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Helsinki-Vantaan lentokenttä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Lentokone Malpensan lentokentällä Milanossa, Italiassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kesäloman tarpeessa? Voita matka-aiheinen palkinto!

Maaimanpyörä Helsingissä (CC License: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Suuren maailman tuntua Katajanokalla

Helsingin Katajanokalla pääsee tänä kesänä, ja näillä näkymin aina vuoteen 2018 saakka, jättimäisen maailmanpyörän kyytiin Helsingin maisemia ihastelemaan. Helsinki Sky Wheel -projekti sai lopulta nimekseen Finnair Sky Wheel, kun Finnair innostui sponsoroimaan tätä kansainvälisesti kiinnostavaa ja ilmailuelementin sisältävää nähtävyyttä.

Maailmanpyörä on huikeat 40 metriä korkea ja se palvelee päivittäin puolenpäivän ja puolenyön välisenä aikana. Kolmekymmentä ilmastoitua gondolia vie matkustajia korkeuksiin noin vartin ajaksi kahdentoista euron henkilöhintaan. Erikseen varattavan VIP-gondolin kyydissä maisemia pääsee ihastelemaan lasilattian läpi ja mukavasti nahkatuolilla lokoillen. Kyyti kustantaa 195 euroa, mutta hintaan sisältyy kyydin lisäksi sentään samppanjatarjoilu!

Finnair Sky Wheel -maailmanpyörän läheisyyteen avautuu tänä kesänä myös pop up -puutarha sekä kulttuuritapahtumapaikkanakin toimiva kesäkahvila. Puutarhan ja kahvilan tarkoituksena on lisätä tähän saakka hiljaisen Katajanokan aktiivista käyttöä, sillä ensi keväänä alueelle avataan Allas-merikylpylä, joka tulee palvelemaan kaupunkilaisia ja turisteja ympäri vuoden. Kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti suunniteltu kylpylä sisältää erilaisia uima-altaita, saunoja, kahvilan näköalaterasseineen sekä auringonottopaikkoja. Lisäksi kylpylän yhteyteen rakennetaan Itämerikeskus, jossa kävijät pääsevät tutustumaan läheisten merialueiden luontoon.

Perhe matkalla bussissa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Vinkkiä perhelomailijoille

Onko kesän perhelomakohde vielä auki? Iltalehti listasi Euroopan seitsemän parasta perhelomakohdetta. Mukaan on päässyt niin ranta- kuin kaupunkilomakohteitakin; raportin mukaan muun muassa Praha, Kööpenhamina, Edinburgh ja Lontoo ovat mitä jännittävämpiä kohteita lapsille.

Rantaelämästä sen sijaan, historian ja kulttuurin lomassa tietenkin, lapset pääsevät nauttimaan esimerkiksi Italiassa tai Kreikassa. Pointseja perhelomailuun Italia saa lapsiystävällisyydestään ja ruoastaan, Kreikka historiastaan ja rannoistaan, Tanska upeista huvipuistoistaan, kuten Tivolista ja Legolandista, Islanti luonnonihmeistään, ja Iso-Britannia museoistaan, nähtävyyksistään ja historiallisista kohteistaan.

Hyvältä kuulostaa! Iltasanomat ja Trivago täydentävät Euroopan parhaiden huvipuistojen luetteloa. Tanskan Legoland on päässyt tällekin listalle, ja vieläpä ykköseksi! Perässä seuraavat muun muassa kävijämääristä katsoen Euroopan suurin elämyspuisto, Pariisissa sijaitseva Disneyland sekä Italian Gardajärvellä sijaitseva Gardaland.

Barcelona (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Nähtävyyksiä, kulttuuria ja aurinkoa Barcelonassa!

Aurinkomatkat kyseli huhtikuussa suomalaisten mielipidettä parhaasta kesäkaupungista. Voittajaksi 23 prosentin äänimäärällä nousi Espanjan Barcelona, joka tarjoaa kävijöilleen niin aurinkoisia rantoja kuin upeaa kaupunkikulttuuriakin.

Barcelonassa syödään hyvin, shoppaillaan tasokkaasti, hengaillaan aivan kaupungin keskipisteessä sijaitsevalla Las Ramblas -kävelykadulla ja ihaillaan nähtävyyksiä, kuten Antoni Gaudín suunnittelemia Sagrada Familia -kirkkoa ja Güellin puistoa. Myös yöelämä on Barcelonassa, kuten muuallakin Espanjassa, kattavaa ja vilkasta. Barcelonan keskusta-alue on hyvin tiivis, joten lähes kaikkialle pääsee kävellen; toki Barcelonasta löytyy myös mitä modernein julkinen liikenne.

Paras kesäkaupunki -äänestyksessä toiseksi, viidenneksellä äänistä, tuli Italian Rooma, ja kolmanneksi Kroatian satumainen rannikkokaupunki Dubrovnik. Neljänneksi sijoittui Ranskan kaupunki- ja rantalomakohde Nizza, ja viidenneksi Italian iki-ihana Venetsia.

Solmuja ahvenanmaalla (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Vietä kesä risteillen Itämerellä

Tänä kesänä kannattaa suunnata tutustumaan Ahvenanmaahan, sillä Finnlinesin laivat poikkeavat koko kesän ajan Ahvenanmaalla aamuin illoin. Finnlinesin laivoille pääsee helposti omalla ajoneuvolla, ja matka taittuu mukavasti laivan buffet-ravintolassa, baarissa, ostoksia tehden tai lasten leikkipaikalla touhuten.

Jos Ahvenanmaa on jo nähty, samaisilla laivoilla pääsee myös Ruotsiin ja Saksaan. Jos veri sen sijaan vetää Viron suuntaan, kannattaa tsekata Helsingin ja Tallinnan välistä reittiliikennettä koskeva EPSI Rating -tutkimus.

Asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta mitanneessa tutkimuksessa tuli ilmi, että Tallinnan liikenteen tyytyväisimmät asiakkaat löytyvät Eckerö Lineltä. Eckerö Line tarjoaa matkustajien mukaan erittäin hyvää asiakaspalvelua ja erinomaisen vastineen rahoille. Hyväksi kakkoseksi noussut Viking Line omaa niin ikään hyvän asiakaspalvelun ja pääsee pitkälle myös puoleensavetävällä imagollaan. Joukon viimeiseksi jäänyt Tallink sen sijaan kärsii juurikin huonosta imagostaan ja asiakaspalvelustaan. Yleisesti ihmiset toivovat Tallinnan laivaliikenteeseen pidättyväisempää viihdekulttuuria ja rauhallisempia oleskelutiloja.

Helsinki-Vantaan lentokenttä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Uudistuksia Suomen lentoasemilla

Hiljattain uudistettu Oulun lentoasema on voittanut Finavian myöntämän Vuoden 2014 lentoasema -tittelin. Suomen toiseksi vilkkaimmalla lentoasemalla kiitosta saivat erityisesti lentoaseman työntekijät, jotka ovat Finavian mukaan motivoituneita ja sitoutuneita työhönsä, ja onnistuneet lisäämään niin lentoaseman kustannustehokkuutta kuin asiakaspalvelun laatuakin. Hyvä Oulu!

Seuraavaksi Finavian uudistustöistä pääsee Pohjois-Suomessa nauttimaan Euroopan Unionin pohjoisin lentoasema Ivalo. Lentoasema pysyy suljettuna noin kolmen viikon ajan elokuussa, jolloin lentomatkustajat kuljetetaan maksutta bussilla Kittilän lentoasemalle. Ivalon lentoasemaa mm. peruskorjataan ja valmistetaan kasvavia liikennemääriä varten.

Myös Tampere-Pirkkalan lentoaseman halpalentoyhtiöiden käytössä olevaa kakkosterminaalia laajennetaan ja uudistetaan. T2 on suljettuna toukokuusta loppuvuoteen 2014 saakka, jona aikana kaikki lennot lennetään T1:n kautta. Kakkosterminaalin tilojen ja järjestelmien uusimisen lisäksi lentoasemalla aletaan tehdä myös ympäristöinvestointisuunnitelman mukaisia töitä. Terminaali tulee siis olemaan viihtyisämpi ja kattavampi palveluiden suhteen, joskin palvelutaso pysyy vastaisuudessakin halpalentotoiminnan alhaisiin kustannuksiin perustuvalla vaatimustasolla.

Oman osansa uudistuksista on saanut myös Helsinki-Vantaan lentoasema. Helsinki-Vantaan terminaali 2 on saanut uuden viisi linjaa kattavan turvatarkastuspisteen. Samalla lentoasemalle on lisätty itsepalveluun perustuvia lähtöselvitys- sekä bag drop -automaatteja.

Lentokone Malpensan lentokentällä Milanossa, Italiassa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Edullisesti Eurooppaan

Matkahakukone Travelmarket.fi paljastaa Euroopan sisäisten reittilentohintojen olevan tänä alkukesänä edullisempia kuin vuosi sitten. Touko-kesäkuussa matkustaminen on yleisestikin halvempaa kuin kesäsesongin ollessa korkeimmillaan, mutta tänä vuonna lomailijat nauttivat vieläkin alhaisemmista lentohinnoista, sillä hinnat ovat tippuneet lähes neljänneksen viime vuodesta!

Suurimman eron kukkarossaan tuntevat Helsingistä lentävät matkustajat, sillä kyseisten lentojen hinnat ovat tippuneet keskimäärin 23 prosenttiyksikköä, lennon keskihinnan vuonna 2014 ollessa 154 euroa ja edellisvuonna 199 euroa.

Tampereelta lennettäessä suuria säästöjä ei sen sijaan ole luvassa, sillä lentohinnat ovat pudonneet keskimäärin vain kaksi prosenttiyksikköä. Syynä lienee kuitenkin se, että Tampere-Pirkkalan lentokenttä oli jo vuonna 2013 huomattavasti muita maakuntakenttiä edullisempi. Lentohintaindeksissä verrattiin lentohintoja viideltä Suomen lentokentältä kymmeneen Euroopan kohteeseen matkustusviikolla 25 (16.–22.6.2014) lennettäessä.

Teksti: Nelli Kelonen
2014/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti