Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa elokuussa 2017

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita elokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan syyskuussa 2017.

Punkaharju (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Taksi Kairossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kaupunkiloma (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lapsi lentokoneessa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Mauritius (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Finnairin lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Thaimaahan, Skåneen, Balille, Barcelonaan vai Gran Canarialle?

Punkaharju (CC License: Attribution 2.0 Generic)

50 luonnonihmettä maailman eri kolkissa

Siinä missä muutama vuosikymmen sitten matkailtiin vielä lähinnä hiekkarantojen ja halpojen hintojen perässä, nykypäivänä luonto on yhä tärkeämpi matkailuvaltti kaikkialla maailmassa. Ihmiset matkustavat tutustumaan erilaisiin luonnonihmeisiin tai yksinkertaisesti nauttimaan luonnon rauhasta sellaisiin paikkoihin, joissa sitä vielä on tarjolla.

Yhdysvalloissa toimiva televisiokanava CNN loi hiljattain listan 50 luonnonihmeestä, joihin kannattaa käydä tutustumassa. Ja olisihan se jo ihme, jos Suomenkin luonto ei olisi listalle päässyt. Tällä kertaa Suomen luontoa pääsi edustamaan Savonlinnan lähellä sijaitseva Punkaharju, joka sijoittui listauksessa sijalle 44. Jääkauden aikana muodostunut kauneinta järvimaisemaa edustava Punkaharju sai vesistöjensä lisäksi kiitosta muun muassa korkeista männyistään, mustikkapensaistaan ja satumaisesta tunnelmastaan. Naapurimaista listaukseen valittiin muun muassa Norjan kalliomaisemat ja Ruotsin Luulajan talvisin läpikotaisin jäätyvä meri.

Taksi Kairossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Taksikyyti tulee kalliiksi kotimaassa

Tuntuuko taksimatkailu kotimaassa aina turhan kalliilta? Ei ihme, sillä kallista se onkin. Brittiläinen autokauppa Carspring on tehnyt vertailun taksimatkojen hinnoista eri puolilta maailmaa. 80 suurta kaupunkia kattavasta vertailusta selvisi, että taksimatkojen hinnoissa on maailmanlaajuisesti melkoisen suuria eroja.

Egyptin Kairossa, jossa taksimatkailu on edullisinta, kolmen kilometrin taksimatka kustantaa nimittäin vaivaiset 49 senttiä, kun taas kalleimmassa kaupungissa Sveitsin Zürichissä samasta matkasta saa maksaa yli 22 euroa. Helsinki sijoittui vertailussa viidenneksi kalleimmasta päästä katsoen, ja sen edelle ylsivät Zürichin lisäksi vain Geneve, Tokio ja Kööpenhamina.

Edullisten kaupunkien viiden parhaan joukkoon taas mahtuivat Kairon lisäksi Intian Mumbai, Indonesian Jakarta, Romanian Bukarest ja Meksikon pääkaupunki Mexico. Pohjoismaiden sisällä taksimatkojen hinnat ovat vertailun mukaan melko samaa luokkaa: Helsingissä kolmen kilometrin taksimatka maksaa reilut 11 euroa, Kööpenhaminassa noin 12 euroa ja Tukholmassa ja Oslossa noin 9 euroa.

Kaupunkiloma (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kaupunkilomailu on parhaimmillaan loppukesästä

Kesälomat ovat monella suomalaisella jo takanapäin, mutta Euroopan kesästä voi lähteä nauttimaan vielä vaikkapa pitkän viikonloppumatkan muodossa. Elokuu on monissa Pohjois- ja Keski-Euroopan kaupungeissa kesäkuukausista lämpimin, kun taas syyskuussa kaupunkilomailu maistuu varsinkin Etelä-Euroopassa, kun lämpötilat tippuvat hieman ja turistimassat siirtyvät odottamaan seuraavaa lomakautta.

Iltalehti vinkkaa artikkelissaan viisi kiinnostavaa kaupunkilomakohdetta, joissa lomailu on parhaimmillaan juurikin loppukesästä. Vietä rento kaupunkiloma Kööpenhaminassa Nyhavnin värikkäisiin taloihin, pieneen merenneitoon ja Tivoli-huvipuistoon tutustuen tai suuntaa Keski-Eurooppaan, jossa lämpötilatkin ovat yleensä huomattavasti Suomen suvea suotuisemmat. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä on paitsi runsaasti nähtävää, myös kukoistava kylpyläkulttuuri. Prahassa loma vie ainakin maistelemaan erinomaisia oluita, Amsterdamissa rikkaan kulttuuritarjonnan pariin ja Itävallan Wienissä ihailemaan maan vaikuttavaa arkkitehtuuria. Kesä ei suinkaan ole vielä ohi!

Lapsi lentokoneessa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Rennosti reissuun myös jälkikasvun kanssa

Kaupunkiloma kuulostaa hyvältä, mutta entäs ne lapset? Älä huoli, pienetkin tenavat voi hyvin ottaa mukaan kaupunkilomalle, varsinkin, kun lukaiset ensin Iltasanomien vinkit kaupunkilomailuun pikkulasten kanssa.

Kohteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kaupungin kokoon ja siihen, pääseekö paikan päällä liikkumaan sujuvasti esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Kun kohde on selvillä, on aika selvittää, mitä kaikkea tekemistä kaupunki tarjoaa lapsille. Jokaisesta kaupungista löytyy huvi- ja eläinpuistojen lisäksi varmasti myös edullisia kokemuksia koko perheelle, asuuhan suurissa kaupungeissa myös oma lapsiväestönsä. Muista myös, että lapselle pienetkin asiat, kuten ajelu kaksikerroksisella bussilla, voivat olla mitä jännittävimpiä kokemuksia.

Narinaa paikan päällä voi vähentää ottamalla lapset mukaan suunnitteluun jo kotona – kun kohde on yhdessä valittu, siitä tuskin moni jaksaa enää suuttua kaupungin vilinästä huolimatta. Reissua kannattaa suunnitella mahdollisimman paljon etukäteen, mutta suunnitelmissa on hyvä olla myös riittävästi joustoa ja taukoja on syytä pitää riittävän usein. Kun majoitus ja ruokailu ovat kunnossa, muukin loma onnistuu yleensä vallan mainiosti. Valitse lapsiperheen tarpeisiin sopiva majoitus ja ruokaile ravintoloissa, joissa lapsetkin saavat mahansa täyteen, tai kokkaa itse hotellissa. Nälkäinen lapsi kun ei yleensä ole se paras matkakaveri.

Mauritius (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Varaa talven aurinkoloma jo nyt

Apollomatkat on tuonut tulevaksi talveksi markkinoille uuden kohteen, Mauritiuksen. Mauritius on Intian valtamerellä sijaitseva saari, joka tunnetaan varsinkin valkohiekkaisista paratiisirannoistaan, trooppisesta luonnostaan ja herkullisesta ruoastaan. Lisäksi Mauritiuksella on paljon mielenkiintoista nähtävää kolonialismin ajoilta, ja hintatasokin on saarella mukavan edullinen suomalaisnäkökulmasta katsoen.

Rannalla loikoilun lisäksi Mauritiukselle matkustetaan myös esimerkiksi golfaamaan ja surffaamaan. Mauritiuksen luonto tarjoaa niin ikään lähes rajattomasti nähtävää jättiläiskilpikonnista vesiputouksiin ja koralliriuttoihin. Mauritiuksella on lämmintä vuoden ympäri, ja Suomen talven aikaan saarella nautitaan noin 27 asteen lämpötiloista. Kuulostaako sopivalta talvilomakohteelta? Varaamaan siis.

Finnairin lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Hyviä uutisia Finnairilta

Finnairilla menee kaikin puolin hyvin. Yhtiö saavutti kaikkien aikojen parhaan tuloksen vuoden toisella neljänneksellä ja nimettiin jälleen kerran Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi Skytrax-selvityksessä. Lisäksi Finnairin Aasian reittien liikenne kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin minkään muun eurooppalaisen lentoyhtiön.

Finnair on tuonut markkinoille myös mielenkiintoisen uutuustuotteen nimeltään Finnair Holidays. Finnair Holidays -sivustolla jokainen voi räätälöidä itselleen mieluisan loman lisäämällä siihen lennot, hotellin ja erilaisia elämyksiä. Palvelu on ikään kuin valmis- ja omatoimimatkailun välimuoto: lomasta voi tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa valmismatkojen kaavoihin taipumatta, mutta toisaalta koko varauksen voi tehdä helposti samassa paikassa ilman omatoimimatkoille tyypillistä varaushässäkkää.

Teksti: Nelli Kelonen
2017/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti