Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Oxford Castle
Oxford Castlessa järjestetään enemmänkin ohjelmaa kuten kummituskierroksia lapsiperheille.

Tekemistä ja ajanvietettä Oxfordissa

Tällä sivulla luodaan katsaus Oxfordin harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksiin niin lasten kuin aikuisten kannalta ja tutustutaan kaupungin tapahtumatarjontaan ja yöelämään. Lopuksi vilkaistaan Oxfordin lähistön päiväretkikohteita.

Lasten kanssa Oxfordissa

Oxford on hyvä vierailupaikka lapsiperheille, sillä keskusta on mielenkiintoinen, saasteeton ja hyvä paikka kävellä paikasta toiseen. Ilmasto on varsin leuto, puistoja on paljon ja muutenkin Oxford on hyvä päiväretkikohde lapsiperheille, jotka kenties lomailevat Lontoossa. Oxford on myös yksistään hyvä lomakohde perheille. Lapset voivat siellä opiskella vaikka kieliä, ja sieltä pääsee ympäri vuorokauden 60-90 minuutissa Lontoossa käymään.

Oxfordin tunnelmalliset kujat, leveät shoppailukadut ja sellaiset hienot kadut kuin Broad Street ja St Giles tarjoavat lapsille kaikenlaista automaattisesti, ja valtaosan ajasta voikin viettää kaupungissa shoppaillen ja vaellellen. Laivakierrokset ja soutelu ovat hyviä lapsille, ja kompleksi, jossa on samassa tilassa enemmänkin ohjelmaa kuten kummituskierroksia lapsiperheille, on Oxford Castle -linnake (44-46 New Road). Museoista Museum of the History of Science -tiedemuseo (Broad Street) ja Modern Art Oxford (30 Pembroke Street) ovat hyviä vierailukohteita lapsiperheille. Lisätietoa Oxfordin lapsiperheille sopivista vierailukohteista antaa Day Out With the Kids.

Oxfordissa on paljon lapsiperheille suunnattuja tapahtumia, joiden joukosta löytyy kaikenlaista.

Soutelu ja laivakierrokset

Punting eli soutelu on suosittua puuhaa kesäkautena Oxfordin läpi virtaavalla Thames-joen pätkällä, jota kutsutaan Isis-nimellä. Veneitä voi soutaa itse tai sitten voi pyytää ammattisoutajaa hoitamaan homman. Matkalle voi ottaa vähän evästä kuten viinipullon ja patonkia, ja soudellen voi viettää koko päivänkin. Hyviä paikkoja vuokrata veneitä on Magdalen Bridge -sillan luona, Folly Bridge -sillalla ja Cherwell Boathouselta Pohjois-Oxfordista.

Niille, jotka mieluummin nauttivat maisemista ja tarjoilusta laivan kannelta, voidaan suositella Oxford River Cruises -laivakierroksia (57 Woodstock Row). Maaliskuulta lokakuulle valittavana on erilaisia, vähän alle tunnin kestäviä risteilyjä Thames-joella. Kesäisin on myös pari kertaa viikossa illallisristeilyjä, ja kesäisin järjestetään myös lounaspiknik-risteilyjä.

Kielten opiskelu

Oxfordiin voi hyvin lähteä opiskelemaan kieliä, ja se onkin suosituimpia paikkoja lähteä Englantiin tässä mielessä. Oxford English, St Georges ja Lake School of English ovat kaikki varmoja valintoja kielikurssille.

Tapahtumat

Oxfordissa on jonkin verran erikoistapahtumia ympäri vuoden, mutta sen elämä pyörii yliopiston kampusten ja niiden rituaalien ja ajankohtien ympärillä. Suuria tapahtumia on vähän, mutta pieniä erikoisia ja usein ainutlaatuisiakin tapahtumia siellä kyllä tulee vastaan ympäri vuoden:

Lisätietoa Oxfordin tapahtumista on Experience Oxfordshire -sivustolla.

Kulttuuri- ja yöelämä

Klassinen musiikki

Oxfordissa on paljon upeita konserttisaleja, joissa on erinomainen akustiikka ja historian patinoimaa tunnelmaa. Siellä on parikin orkesteria, ja konsertteja voi katsoa Music at Oxford -sivuilta. Tietoa Oxfordin kaupunginorkesterista ja Oxford Philomusica -orkesterista saa myös netistä . Kannattaa huomata, että kesäkausi on Oxfordissa pitkä eikä kouluvuosi tai kulttuurielämä pääse kunnolla vauhtiin kuin vasta lokakuun loppupuolella mutta jatkuu sitten pitkälle kesäkuuhun.

Teatteri, komedia ja tanssi

Oxford on erinomainen kaupunki mennä teatteriin, ja produktioiden joukossa on kaikenlaista Shakespearesta uuteen kokeelliseen teatteriin. Oxford Playhouse (11-12 Beaumont Street) ja Pegasus Theatre (Magdalen Road) ovat hyviä niin perinteisille kuin vaihtoehtoisillekin näytelmille. Komediaa ja muuta viihdettä on luvassa New Theatressa (George Street), ja draamaa, tanssia, elävää musiikkia ja taidenäyttelyitä on luvassa North Wall Arts Centre -kompleksissa (South Parade). Yksi vaihtoehto Oxfordissa on myös Creation Theatre (1-5 London Place), joka esiintyy eri paikoissa, kuten tehtaissa ja Oxford Castle -linnakkeella. Creation Theatren esitykset ovat sen verran korkeatasoisia ja ainutlaatuisia, että mikäli niitä on luvassa, kannattaa teatterista kiinnostuneiden ehdottomasti mennä esitykseen.

Rock-, pop- ja muu musiikkielämä

Railakkaaseen englantilaiseen tyyliin bändejä, tiskijukkia ja muuta toimintaa on luvassa Oxfordin yössä ympäri vuoden. Oxford ei kuitenkaan ole mikään paras paikka kuulla etenkään vaihtoehtoista musiikkia, mutta mainstream-tyylistä poppia ja rokkia samoin kuin suosittua musiikkia soittavia tiskijukkia siellä tulee vastaan melkoisesti. Carling Academy (190 Cowley Road) on paikka, jossa on sekä bändejä että tiskijukkia. Toinen vaihtoehto tiskijukille ja muulle menolle on Lola Lo (13-15 Magdalen Road). Livemusaa ja legendan mukaan Radioheadin ensimmäisen keikan pitopaikka on Jericho Tavern -klubilla (56 Walton Street).

Lisätietoa Oxfordin keikoista, bileistä ja muista tapahtumista on In Oxfords -sivustolla.

Yöelämä

Oxford on monella tapaa kahtia jakautunut kaupunki niin, että sen toinen puoli on Mensan ja OED-sanakirjan akateemisia perustajia, toinen puoli Morris Minin tehtailla töitään tekeviä. Tämä käy parhaiten ilmi kaupungin ravintolaelämässä, shoppailussa ja etenkin yöelämässä. Oxfordin keskustassa ja sen liepeillä on runsaasti baareja, klubeja ja yökerhoja, jotka on suunnattu muille kuin yliopiston väelle, mutta siellä on runsaasti hienoja pubeja ja ravintoloita, joiden ilmapiiri on tarpeeksi sivistynyt pitääkseen myös akateemisella uralla olevat tyytyväisinä.

White Horse Pub Oxfordissa
Broad Streetin varrella oleva White Horse -pubi on televisiosta tutun rikosetsivä Morsen kantapaikka.

Oxfordin keskustassa ei tule vaikeuksia löytää drinkkipaikkaa ilta-aikaan, ja moni täällä vieraileva mieluusti illalla käväiseekin tyypillisessä englantilaisessa pubissa. Hyvä vaihtoehto täällä on muutenkin asiassa kunnostautuneen Broad Streetin varrella oleva White Horse (52 Broad Street), joka on televisiosta tutun rikosetsivä Morsen kantapaikka. Toinen hyvä pubi on aivan kulman takana sijaitseva Eagle & Child (St Giles), joka puolestaan oli aikuiselämänsä Oxfordissa luennoitsijana viettäneen, Narnia-sarjan kirjoittaneen C. S. Lewisin kantapaikka, mutta viihtyi siellä J. R. R. Tolkienkin.

Lähellä sijaitsee paljon muitakin pubeja, ja yksi huomionarvoinen on aivan Broad Streetin vieressä sekin, nimittäin Turf Tavern (4 Bath Place), joka on kaupungin pidetyimpiä pubeja ja joka mainostaa itseään "humalan opettajana". Alueella on hyvä määrä pubeja, ja sivistyneen drinkin perässä olevien kannattaa suunnata tänne, kenties jo alkuillasta, jolloin maaliskuulta ainakin lokakuun loppuun etenkin Broad Streetin varrella on runsaasti terasseja.

Thames-joen rannalla olevat pubit houkuttelevat myös monia kaupungissa vierailevia. Head of the River Folly Bridge -sillalla on parhaita vaihtoehtoja tähän. Myös Trout (195 Godstow Road) ja Fishes (North Hinksey Village) ovat varteenotettavia pubeja joenrannalla, ja kaikista paikoista saa tietenkin myös kalaruokia.

Muualla kaupungissa hyvä määrä viikonloppuisin riehaantuvia diskoja, klubeja ja yökerhoja on luvassa lähellä Gloucester Green -bussiasemaa. Park End Street esimerkiksi on varsin eläväinen viikonloppuisin ympäri vuoden. Alueella hyvä monitoimipaikka on Jam Factory (27 Park End Street), jossa voi syödä, juoda, nauttia taidenäyttelyistä ja kuulla musiikkia.

Toinen yöelämän keskus on Walton Streetin varrella niin sanotussa Jericho-kaupunginosassa. Täällä on paljon ruokapaikkoja, baareja ja yökerhoja, joista Jericho Tavern -klubilla (56 Walton Street) on paljon kaikenlaista ohjelmaa. Myös Raoul’s (32 Walton Street) ja Frevd (119 Walton Street) ovat varteenotettavia juhlimispaikkoja Jerichossa.

Päiväretket

Oxfordista ei paljon päiväretkille lähdetä etenkään, kun suuri osa siellä vierailevista on kaupungissa päiväretkellä esimerkiksi Lontoosta, mutta sieltä voi lähteä käymään muuallakin. Mikäli mielii kuljeskella bussilla Oxfordshiren kreivikunnassa, kannattaa hankkia Goldrider Pass -kortti, jolla voi matkustella Oxfordin ympäristössä rajattomasti tietyn ajan. Oxfordshiressä eniten kiertelevä bussiyhtiö on Stagecoach.

Woodstock

Hyvä vaihtoehto päiväretkelle ovat esimerkiksi Woodstock, kylä, jossa on paljon viehättäviä taloja ja maalaismaisemia. Sen kohokohtiin kuuluu Blenheimin palatsi, johon tutustumiseen moni käyttää kokonaisen päivänkin. Muualla Woodstockissa ei ole paljon nähtävää, mutta sen kylän katuja on mukava kävellä, ja siellä ollessa on mukava käydä syömässä ravintolassa, joista Brothertons Brassiere (1 High Street) pääkadulla on puitteiltaan ja ruoiltaan ikimuistoinen paikka. Bussi numero 20 kulkee 30-60 minuutin välein Oxfordin Gloucester Green -bussiasemalta noin 20 minuutissa Woodstockiin.

Dorchester-on-Thames

Kolmen vartin matkan päässä Oxfordista sijaitseva Dorchester-on-Thames on toinen hyvä vierailupaikka. Vanhat talot ja niiden välissä kulkevat kujat ovat nähtävyys sinänsä, ja suurin nähtävyys on SS Peter & Paul -kirkko eli Dorchester Abbey, jonka yhteydessä oleva pääsymaksuton museo on hyvä katsastaa sekin. Hyvä aika vierailla Dorchesterissa on maaliskuu, jolloin Pooh Sticks World Championships -kilpailut järjestetään. Kylän ympäristössä kannattaa vaellella sielläkin, ja parhaita vierailukohteita ovat Wittenham Clumps -kukkulat, joiden alla sijaitseva Little Wittenham on hyvin idyllinen kylä. Clifton Hampden on sekin hyvä vierailupaikka, sillä täällä on kauniita vanhoja taloja ja Barley Mow Inn -majatalo, jossa Jerome K. Jerome kirjoitti klassikkoteoksen Three Men in a Boat eli Kolme miestä veneessä (1889).

Lisätietoa päiväretkimahdollisuuksista Oxfordista on Oxford City Guidessa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti