Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Maltalle voi lentää parhaiten välilaskullisella lennolla kesäkauden aikana, mutta lennot voivat olla pitkiä ja hintavia. Perillä lentoasema sijaitsee 10 kilometrin päässä Maltan pääkaupungista Vallettasta, mutta monet suuntaavat lomalle muualle saarelle kuin pääkaupunkiin.
koristekuva Parhaiten Ateenaan on Suomesta suoria lentoja kesällä, ja perillä Ateenaan lentoasema on reilun puolen tunnin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Muualta Kreikasta Ateenaan on helppo matkustaa lentäen, lautalla, bussilla tai junalla, mutta kaikkein suosituinta sinne on matkustaa lautalla Kreikan saaristosta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Salzburgin lentokentän lennonjohtotorni
W.A. Mozart -lentoasema sijaitsee vain reilun viiden kilometrin matkan päässä Salzburgin keskustasta. Sieltä voi siirtyä linja-autolla tai taksilla muualle Salzburgiin tai sitten sen ympäristöön.

Saapuminen, liikkuminen ja matkat Salzburgiin

Salzburgin lentoasema sijaitsee lyhyen matkan päässä keskustasta, ja sieltä on helppoa siirtyä muualle kaupunkiin. Kaupungin keskusta lähialueineen on varsin pieni, niin että julkisille ei välttämättä muilla kuin lentokenttämatkoilla tule tarvetta. Kävellen voi tutustua lähes kaikkeen tärkeään, kaupungissa pyöräillään paljon ja vain matkoilla keskustan ulkopuolelle tarvitaan julkisia. Salzburgiin tehdään järjestettyjä matkoja, mutta sinne on hyvä lähteä omatoimimatkallekin, jolloin samaan matkaan voi yhdistää muitakin lähialueiden kohteita.

Saapuminen Salzburgiin

Suomesta lähinnä lennetään Salzburgiin, ja kentältä on yksinkertaista siirtyä muualle kaupunkiin. Jos saapuu junalla muualla Itävallasta tai Euroopasta ja myös lentoasemalta linja-autolla, on hyvä olla tietoinen, että päärautatieasema ei sijaitse keskustassa. Linja-autolla Salzburgiin voi saapua muualta kuin Itävallasta, ja esimerkiksi Saksasta siirtyminen linja-autolla Salzburgiin on huomattavasti edullisempaa kuin lyhyempi matka junalla Itävallassa.

Lentäen Salzburgiin

W.A. Mozart -lentoasema [kartalla] sijaitsee vain reilun viiden kilometrin matkan päässä Salzburgin keskustasta. Sieltä voi siirtyä linja-autolla tai taksilla muualle Salzburgiin tai sitten sen ympäristöön.

Linja-autot kulkevat lentoasemalta 10–20 minuutin välein 15–40 minuutissa Salzburgin rautatieasemalle (Hauptbahnhof) ja ydinkeskustaan. Valittavana on kolme linjaa, joista linja 10 on nopein kyyti ydinkeskustaan, linja 2 kulkee 20 minuutissa päärautatieasemalle ja linja 27 kiertää Wals/Viehhausenin kautta rautatieasemalle 40 minuutissa. Kyyti maksaa 2,50 euroa muilta paitsi alle 15-vuotiailta, joilta se maksaa 1,30 euroa. Lippuja saa Newscorner-kioskista, laiturilla olevista automaateista ja linja-autonkuljettajalta. Salzburg Card -kortin haltijoilta ei oteta maksua, eikä myöskään niiltä, jotka ovat sijoittaneet vuorokauden tai sitä kauemmin voimassa olevaan lippuun.

Lentoaseman bussipysäkeiltä, jotka ovat lentoaseman edessä, pääsee myös muualle, kuten Zell am Seehen, Maishofeniin, Saalfeldeniin, Weissbachiin ja St. Marteniin. Lähistön kohteiden lisäksi Postbus vie Saksan Baijeriin ja joihinkin Itävallan paikkoihin, joihin eivät junat suoraan tai ollenkaan kulje. Lähistön hiihtokeskuksille meneville esimerkiksi linja 260 on kätevä, sillä se kulkee monen hiihtokeskuksen kautta.

Päärautatieasemalta pääsee junalla monelle hiihtokeskukselle ja muulle paikalle, kuten Kitzbüheliin, Altenmarktiin ja Radstadtiin. Rautatieaseman kautta pääsee tietenkin myös muualle Itävaltaan ja ympäröiviin maihin junilla, ja OBB:n eli Itävallan rautatieyhtiön sivuilta voi selvitellä aikatauluja ja hintoja.

Taksit ja minibussit kuljettavat matkustajia lentoasemalta Salzburgiin, sen ympäristöön ja hiihtokeskuksille. Erilaisia yhtiöitä, joilla on niin normaaleja takseja kuin 8 henkeä vetäviä minibussejakin, on paljon, ja ne on lueteltu lentoaseman verkkosivuilla. Monilla yhtiöillä on kiinteitä hintoja, monille hiihtokeskuksille pääsee 70 eurolla mutta Salzburgin keskustaan matkalla oleville taksi on melko kallis vaihtoehto (15–20 euroa).

Rautateitse tai linja-autolla Salzburgiin

Salzburg Hbf eli Hauptbahnhof on päärautatieasema [kartalla] sijaitsee ydinkeskustan ulkopuolella. Sieltä kuitenkin on kävelymatka ainakin Schloss Mirabellin tienoille eli Neustadtin alueelle. Joen toiselle puolelle vanhankaupungin (Altstadt) puolelle kävelymatkaa on enemmän, ja näin rautateitse saapuvan kannattaa miettiä kävelläkö, ottaako taksin vai kulkeeko julkisilla perille. Käteviä ovat bussit numero 1–4, jotka kulkevat päärautatieaseman ja vanhankaupungin väliä, ja linja 1 kulkee myös messukeskukselle.

Salzburgiin ei tule paljon linja-autoja, mutta sinne tulee jonkin verran busseja paikoista, jonne junat eivät kulje tai kulkevat huonosti, ja Saksasta kuten myös muistakin maista. Valtaosa linja-autoista käyttää pääpysäkkinään päärautatieaseman edustalla olevaa Südtiroler Platz -aukiota.

Salzburgiin tulee myös yksityisiä kyytejä monesta eri paikasta, mutta eniten vain kolmen tunnin päässä sijaitsevasta Tšekin Český Krumlovista ja jonkin verran myös 5 tunnin matkan päässä sijaitsevasta Budapestista. Eurobusways ja CK Shuttle tekevät bussikyytejä Salzburgin ja muiden kaupunkien välillä.

Kävelijöitä
Kaupungin keskustassa on hyvä kävellä paikasta toiseen, ja upeat katunäkymät varmistavat, että käveltyä ja ulkona tulee oltua mahdollisimman paljon.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen Salzburgissa

Salzburg on matkustajalle monessa mielessä ihanteellinen kaupunkilomakohde, ja yksi hyvä asia siellä on myös se, että etäisyydet ovat sen verran lyhyitä, ettei julkisille tule juuri käyttöä. Kaupungin keskustassa on hyvä kävellä paikasta toiseen, ja upeat katunäkymät ja ympäröivät maisemat varmistavat, että käveltyä ja ulkona tulee oltua mahdollisimman paljon. Salzburgissa on tietenkin myös julkinen liikenneverkosto, joka muodostuu linja-autoista, siellä kulkee takseja ja siellä on erityisen suosittua pyöräillä paikasta toiseen.

Kävely

Jos majapaikka on Salzburgin keskustassa eli Altstadtin tai Neustadtin alueella tai niiden lähellä, on siellä hyvä vain kävellä paikasta toiseen. Keskusta ei ole suuri, joki on kapea ja välimatkat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta lyhyitä. Mäkiä ei ole turhan paljon, osa Altstadtista on mäkistä mutta valtaosaltaan Salzburg on tasainen paikka, jossa monet tärkeät asiat ovat lähellä Salzachjokea. Kadut ovat hyvässä kunnossa kesät talvet, niillä on kaikin tavoin turvallista liikkua yöt päivät ja mukaan kannattaa ottaa kengät, joilla on hyvä kävellä kaupunkimaastossa, kuten mukulakivikaduilla ja asfaltilla.

Matka Neustadtin ja vanhankaupungin välillä on vain muutaman minuutin pituinen, ja kummatkin kaupunginosat kävelee päästä päähän 20–30 minuutissa. Tästä huolimatta kaupungin sokkeloisuus, pienet kujat, upeat rakennukset, mielenkiintoiset yksityiskohdat ja lähes loputon määrä kaikenlaista nähtävää varmistavat, että lyhyeenkin matkaan saattaa kulua melkoisesti aikaa. Kaikkeen onkin Salzburgissa hyvä tutustua ajan kanssa, joskin siellä pääsee pääasioista selville lyhyessäkin ajassa ja puolessa päivässä voi pintapuolisesti nähdä lähes kaiken oleellisen.

Linja-auto
Salzburgissa voi liikkua linja-autoilla. Lippuja saa Tabak-kylteillä varustetuista kioskeista, kuskilta ja joitain pidempikestoisia lippuja myös automaateista.
Kuva: Peter Forsberg

Julkiset liikennevälineet

Salzburgissa voi liikkua linja-autoilla, joista vastaa Salzburg AG. Lippuja saa Tabak-kylteillä varustetuista kioskeista, kuskilta ja joitain pidempikestoisia lippuja myös automaateista. Edullisimmillaan kioskilta viiden erissä ostettuna liput maksavat 1,80 euroa, kuskilta 2,60 euroa. Lyhyen, korkeintaan kolmen pysäkin pituisen matkan voi tehdä 1,30 eurolla. Myynnissä on myös 24 tunnin lippuja, jotka maksavat 3,70 euroa kioskilta ostettuna, 4 euroa automaatista ja 5,70 euroa kuskilta. Viikkokortti maksaa 15,50 euroa ja kuukausikortti 52,50 euroa. Alle 18-vuotiaat saavat lippunsa edullisemmin, ja yksi matka maksaa 0,90 euroa, päivälippu 1,80 euroa.

Yksi julkinen liikenneväline, jota Salzburgissa myös turistit ahkerasti hyödyntävät, on FestungsBahn (Festungsgasse) [kartalla], köysijuna joka vuodesta 1892 lähtien on kuljettanut noin 1,7 miljoonaa vierailijaa vuodessa Festung Hohensalzburg -linnaan. Junaan saa vain yhteislippuja, joilla pääsee myös linnaan, muulloin paitsi linnan sulkeutumisen jälkeen alkaen klo 17 (toukokuun alusta syyskuun loppuun klo 19). Tällöin junalla voi ajaa ylös ja alas ilman että tarvitsee ostaa lippua linnaan, ja matka ylös 102 metrin korkeuteen kestää 54 sekuntia.

Taksi

Salzburg on melko pieni kaupunki, jossa taksille ei välttämättä tule tarvetta, mutta siellä voi hypätä taksin kyytiin eikä sellaisella liikkuminen ole valtava kustannus. Lentoasemalta voi hyvin tulla taksilla kaupunkiin, etenkin jos majapaikka on vähän hankalassa paikassa, ja muuten keskustan ulkopuolelle pääsee helpoiten taksilla. Porukat siirtyvät hiihtokeskuksille ja läheisiin vierailupaikkoihin taksilla, monilla yhtiöillä on kiinteitä hintoja ja porukat selviävät pitkistäkin matkoista kohtuullisilla kustannuksilla.

Taxi Salzburg -yhtiöllä on kiinteät taksat sivuillaan, ja hinnaksi tulee noin 50–60 euroa per 100 kilometriä. Niin keskustan ulkopuolelle kuin keskustassakin liikkuessa taksin voi tilata vaikkapa Better Taxi -palvelulla, jolloin yllätyksiä ei ole luvassa. Salzburg.info esittelee lisää taksiyhtiöitä, joilla voi siirtyä niin lyhyitä kuin pitkiäkin matkoja.

Ajetaan polkupyörällä Giselakai-kadulla
Salzburgissa voi pyöräillä yksikseen tai siellä voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle. Salzachin joenrannan pyörätiet ovat yksi hyvä paikka pyöräillä.
Kuva: Peter Forsberg

Pyöräily ja pyörän vuokraaminen

Salzburg on paikka, jossa on mukava pyöräillä paikasta toiseen, ja kesät talvet siellä pyöräillään melkoisesti. Työ- ja koulumatkat tehdään usein pyörällä, liikennettä on paria katua lukuun ottamatta keskustassa vähän ja turistikin voi intoutua nousemaan pyörän selkään. Salzburgissa voi pyöräillä yksikseen paikasta toiseen, siellä voi ottaa osaa opastetulle pyöräilykierrokselle ja siellä on useita hyviä reittejä, joita pitkin voi pyöräillä.

Salzachin joenrannan pyörätiet ja autoilta suljetun Hellbrunner Strassen [kartalla] polkeminen Hellbrunnin palatsille ja sen vieressä olevalle eläintarhalle ovat hyviä pyöräilyreittejä keskustassa. Keskustan ulkopuolella ja maakunnissa 175 kilometriä pitkä Tauern-pyöräilyreitti on parhaimmillaan viikon pyöräretkelle. Sitäkin pidempi on Mozart-pyöräilyreitti, joka on 450 kilometrin mittainen.

Pyöriä voi vuokrata monesta eri paikasta, ja monet hotellitkin vuokraavat pyöriä. Niitä voi myös kysellä turisti-infosta tai sitten voi mennä Radsport Wagneriin (Zillnerstrasse 14) [kartalla].

Suosittua on myös sähköpyörillä ajelu (e-biking), ja niitä saa vuokralle esimerkiksi Movelosta.

Opastetuista pyöräilykierroksista ja muusta pyöräilyyn liittyvästä kannattaa kysyä lisää turisti-infosta (Mozartplatz 5). Lisätietoa asiasta saa myös Salzburg.infosta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Salzburgin keskustassa ei paljon autoilla, mutta Salzburgiin voi saapua tulliteitä pitkin autolla ja sieltä saa auton vuokralle. Lentoasemalla ja keskustassa on vuokrauspisteitä, ja varteenotettavia autovuokraamoja ovat Buchbinder, Europcar jolla on piste myös lentoasemalla ja Megadrive.

Lisää autoilusta kertoo Salzburg.info

Lennolla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Salzburgiin voi lentää suoraan kevättalvella reilussa parissa tunnissa ja välilaskullisia lentoja lyhyimmillään noin neljässä tunnissa.

Matkat Salzburgiin

Salzburg on ympäristön hiihtokeskuksineen hyvä matkakohde niin omatoimimatkalle kuin matkatoimiston järjestämällekin matkalle. Monet lähtevät Salzburgin sijaan lähistön hiihtokeskuksille, mutta myös Salzburg on varteenotettava lomakohde, jossa riittää museoita, suuren luokan nähtävyyksiä ja kulttuuria vaikka viikon matkalle. Omatoimimatkailija voi yhdistää matkaansa myös lähialueiden kohteita, joihin kuuluvat Wien, Innsbruck ja München.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkalle aikovan on varattava itse lennot ja hotelli, ja niitä varatessa on hyvä tietää, että joustavuudesta on aina taloudellista hyötyä. Jos ei matkusta silloin kuin on lomia, viikonloppuja ja muita vilkkaita matkustusaikoja, matkansa voi tehdä edullisemmin ja matkanteko on lähes poikkeuksetta vähemmän stressaavaa. Salzburgiin tai sen lähistölle on hyvä lentää laskettelemaan ja hiihtämään talvikaudella lähes koska tahansa joulukuun alun ja maaliskuun loppupuolen välisenä aikana. Kesäkaudella touko- ja syyskuuta pidetään kaikkein parhaina kuukausina, jolloin hinta-laatusuhde on parhaimmillaan, ja heinä-elokuu on tässä mielessä heikoin matkustusaika.

Salzburgiin voi lentää suoraan kevättalvella reilussa parissa tunnissa ja välilaskullisia lentoja lyhyimmillään noin neljässä tunnissa. Salzburgiin voi lentää Austrian Airlinesin, Air Berlinin, Finnairin, Norwegianin tai Lufthansan koneilla. Hinnat eivät ole kovin korkeita ainakaan kaikkina vuodenaikoina, ja 170–300 eurolla saa edestakaiset lennot. Osa lentoyhtiöistä, kuten Finnair ja Norwegian, lentävät Salzburgiin suoraan vain kevättalvella, ja muulloin lennot ovat välilaskullisia. Salzburgin lisäksi lentää voi vaikka Innsbruckiin tai Wieniin, jos niihin löytyy parempi lento, mutta niistä matka Salzburgiin kestää 2–3 tuntia ja maksaa junalla 50 euroa suuntaansa. Skyscanner on hyvä verkkopalvelu edullisimpien ja suorimpien lentojen löytämiseksi.

Järjestetyt matkat

Salzburgiin ja sen ympäristöön voi lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle, jolloin itse ei varauksia tarvitse etsiskellä ja jolla lähes poikkeuksetta yövytään tasokkaassa hotellissa. Hintaa tällaiselle matkalle tulee etenkin suosituimpina matkustusaikoina melkoisesti, ja ne, jotka eivät lähde viikon matkalle, viettävät Salzburgissa perinteisen eli hyvin lyhyen ajan.

Kotimaisista matkatoimistoista monet tekevät matkoja ainakin Salzburgin ympäristössä oleviin hiihtokeskuksiin, joihin kuuluvat esimerkiksi Aurinkomatkoilla Saalbach, Söll ja Zell am See. Lomalle Salzburgiin voi mennä vaikka Kaleva Travelin matkoille, joilla yövytään neljän tai viiden tähden hotellissa ja jotka ovat hyvin hintavia, alkaen pari sataa euroa per matkustettu vuorokausi. Niin Kaleva Travelin kuin muidenkin matkatoimistojen hinnat voivat vaihdella viikosta toiseen, sillä messut ja tapahtumat nostavat matkojen hintaa entisestään. Monet matkat ovat myös räätälöityjä, ja hinnat riippuvat täysin siitä mitä matkan aikana haluaa tehdä ja nähdä ja myös matkan ajankohdasta. Matka-Agentit tekee talvisia hiihtomatkoja Salzburgiin ja sen ympäristöön, ja viikon matkalle hintaa tulee keskimäärin reilut sata euroa per matkustettu vuorokausi. Näillä matkoilla on suorat lennot, ja matkan aikana voi tehdä erilaisia retkiä ja lasketella. Salzburgiin tehdään myös erilaisia ajankohtaan liittyviä matkoja, kuten OK-matkojen joulun yli kestävät matkat, joilla ollaan kolmen tähden hotellissa viisi vuorokautta ja jotka maksavat maltaita. Myös Saga Matkat järjestää hintavia kolmen vuorokauden matkoja Salzburgiin, mutta hotelleissa on sen verran valinnanvaraa, että kolmen vuorokauden matkan voi tehdä alimmillaan reilulla 400 eurolla.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Echtner /Wikimedia, Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2016/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti