Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hevoskärryt Wieniläinen kaupunkimaisema
Yleensä valmismatkat Wieniin eivät ole mitenkään pilkkahintaisia, sillä Wien mielletään korkeatasoiseksi matkakohteeksi, jonne matkustamisesta ollaan valmiita maksamaan enemmän.

Omatoimi- ja pakettimatkat Suomesta Wieniin

Helsingistä voi helposti lentää suoraan tai välilaskullisella lennolla Wieniin, mutta matkustaminen sinne ei ole koskaan kovin edullista. Omatoimimatkailija voi joissain tapauksissa maksaa enemmän kuin pakettimatkan ostava, mutta omatoimimatkailijan on helppo yhdistää mitä erilaisimpia kaupunkeja Wienin-lomaan, kuten Bratislavan, Budapestin tai Riian, jonka kautta kaupunkiin on kenties edullisinta Suomesta lentää. Pakettimatkat Wieniin ovat hintavia mutta niiden hintahaitari on suuri ja hotellien joukossa on monenmoisia mahdollisuuksia.

Parhaat tavat siirtyä Suomesta Wieniin

Suomesta voi matkustaa Itävallan pääkaupunkiin suoraan lentäen noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Sinne voi matkustaa niin omatoimiselle matkalle kuin hotellin ja lennot sisältävälle valmismatkalle.

Omatoimimatka on joustava matka

Omatoiminen matka voi tulla edullisemmaksi kuin pakettimatka, ja se on joustavampi, niin että matkan Wieniin voi yhdistää samalla myös vierailuun alueen muissa kaupungeissa. Alle tunnin matkan päässä Wienistä sijaitsee Bratislava, parin tunnin matkan päässä Budapest ja noin neljän tunnin juna- tai bussimatkan päässä Praha, jonne kuljetaan varsin mielenkiintoisen, Tšekin toiseksi suurimman kaupungin Brnon kautta. Kaikista muista kaupungeista paitsi Bratislavasta ja Brnosta on hyvät lentoyhteydet Helsinkiin, ja kaupungista toiseen siirtyminen ei ole kallista ja monesta kaupungista on vain tunnin parin matka toiseen.

Parhaat ajankohdat kulttuurimatkalle

Wieniin niin omatoimi- kuin valmismatkallekin mennessä kannattaa pitää mielessä, että kaikki kulttuuritarjonta on täydessä vauhdissa syyskuusta kesäkuuhun, mutta kulttuurin osalta heinä- ja elokuu ovat hiljaisia kuukausia: oopperoita tai konsertteja sisätiloissa ei juuri esitetä ja Wienin kuuluisa poikakuoro ei esiinny heinä- ja elokuussa ollenkaan. Näin ollen mikäli mielii nauttia kulttuurista ja käydä kuuluisimmilla nähtävyyksillä, matkaa ei kannata ajoittaa keskikesään, eikä kallis ja kiireinen vuodenvaihdekaan ole puhtaalle kulttuurimatkalle paras ajankohta.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkalle lähtevän on hyvä tutkia vaihtoehtoja jo useita kuukausia ennen aiottua matkaa, ja heti lentojen hankkimisen jälkeen on hyvä myös varata Wienistä hotelli. Edullisimmat lennot Wieniin vaativat yleensä koneen vaihtamista, ja lennot saattavat näin kestää suhteettoman kauan, joten varauksia tehdessä on hyvä olla tarkkana. Suorat lennot voivat mihin vuodenaikaan tahansa ainakin isoilla, tunnetuilla lentoyhtiöillä olla hyvin kalliita,.

Air Baltic lentää edullisimmin Helsingin ja Wienin välin, ja lennot voivat kuukauden pari etukäteen tilattuna maksaa alle 100 euroa suuntaansa. Konetta vaihdetaan Riiassa, joka myös on varteenotettava kohde tutustua omatoimimatkalla, ja siellä voi hyvin meno- tai paluumatkalla viettää päivän pari.

Ryanair lentää Helsingistä Wieniin, mutta tunnetusti yhtiön reitit vaihtelevat kannattavuuden mukaan ja niitä on vain vilkkaina matkustusaikoina. Parhaimmillaan Ryanair on edullinen yhtiö, mutta matkalaukun kanssa matkustavan lippu on huomattavasti hintavampi kuin ilman matkalaukkua matkustavan.

Finnair lentää suoria lentoja Helsingin ja Wienin välillä, ja lipun voi tietysti yrittää yhdistää myös lentoon ensin muualta Suomesta Helsinkiin. Lennot voivat olla etukäteen tilattuna kohtuuhintaisia, mutta yleensä liput maksavat melkoisesti. Lentoja on usein pari päivässä, aamulla ja alkuillasta.

Norwegian lentää myös Helsingin ja Wienin väliä, mutta nämä lennot vaativat vaihdon ja lentoajaksi tulee vähintään 7–8 tuntia. Hinnat ovat melko kalliita, niin että ne voivat koska tahansa maksaa 200 euroa suuntaansa.

Myös Austrian Airlines lentää Helsingin ja Wienin väliä, mutta kyseessä ovat välilaskulliset lennot, joilla yleensä joutuu vaihtamaan konetta Frankfurtissa tai Münchenissä. Vaihdot ovat kuitenkin yleensä joutuisia, niin että matkanteko ei välttämättä vie koko päivää.

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Wieniin tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

turisteja
Kiireisimmät matkustusajat ovat pääsiäinen, heinä-elokuu, lokakuun syyslomat ja aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäiselle viikolle.

Pakettimatkat

Matkatoimiston järjestämä hotellin ja lennot sisältävä valmismatka voi tulla jonkin verran edullisemmaksi kuin omatoimisesti järjestetty matka Wieniin, etenkin jos ottaa huomioon hotellista aiheutuvat lisäkulut. Kiireimmät matkustusajat eli pääsiäinen, heinä-elokuu, lokakuun syyslomat ja aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäiselle viikolle ovat yleensä kalleimpia aikoja lähteä valmismatkalle kaupunkiin, ja tällöin saattaa tulla edullisemmaksi tehdä matka täysin omatoimisesti. Wienin valmismatkat ovat kalleimmillaan vuodenvaihteessa ja edullisimmillaan alkuvuodesta pääsiäisen kieppeille sekä loppusyksystä ennen joulukuun sesonkiaikaa.

Monet matkatoimistot tekevät Wieniin erityyppisiä matkoja, jotka usein ovat 3–4 vuorokauden mittaisia viikonloppulomia. Yleensä valmismatkat eivät ole mitenkään pilkkahintaisia, sillä Wien mielletään korkeatasoiseksi matkakohteeksi, jonne matkustamisesta ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin joihinkin muihin paikkoihin matkustamisesta.

Lennot ja hotellin sisältäviä valmismatkoja Wieniin tekee esimerkiksi Saga-matkat, jonka matkat alkavat matkustajalta reilusta 150 eurosta per vuorokausi ja niiden keston voi itse määritellä. Lennot ja hotelli maksavat edullisimmillaan yli 500 euroa kolmelta vuorokaudelta, mutta hienoimmissa hotelleissa sama matka voi maksaa jopa kolme tuhatta euroa. Tietyt ajat voivat olla muita kalliimpia, mutta hotelleja on paljon ja matkaan voi päästä lyhyelläkin varoajalla. Huomionarvoinen seikka on se, että lennot voivat olla välilaskullisia ja niihin voi tuhraantua puoli päivää ja kauemmankin.

Aurinkomatkat tekee Wieniin perinteisiä muutaman vuorokauden kestäviä kaupunkilomamatkoja, jotka voivat olla hintavia mutta joiden joukossa on reilulla kolmella sadalla eurolla saatavia kolmen vuorokauden pituisia matkoja.

Matkapojat tekee myös valmismatkoja Wieniin, mutta niiden joukossa voi olla vain esimerkiksi matkoja joulutoreille tai muita vähän erilaisia matkoja, jotka yleensä ovat myös hintavia.

Myös Apollomatkat, Tjäreborg ja CTW Kaleva Travel tekevät matkoja Wieniin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti