Kainuu – Vinkkejä ja matkakohteita

Kuvituskuva

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Hyrynsalmi

Paljakanvaaran näkötorni

Talvisaikaan täältä aukeavat hienot näköalat talviseen ihmemaahan, jossa tykkylumi on muovannut ympäröivät puut majesteettisiksi torneiksi tai vilkkaalla mielikuvituksella katsoen erilaisiksi eläinhahmoiksi. Parkkeeraa auto kodalle, siitä on vielä kävelymatkaa noin 700 metriä polkua pitkin tornille.

Kajaani (8 vinkkiä)

Kajaanin kaupunginteatteri

Aina laadukkaita esityksiä, edukkaat liput verratuna etelän vastaaviin. Teatteri sijaitsee tunnelmallisessa vanhassa rakennuksessa vastapäätä toria, ihan keskustassa.

Ärjänsaari

Asumaton Ärjänsaari on Oulujärven helmi. Täällä on upeita hiekkadyynejä, joilla voi uida ja matala rantavesi sopii pienten lasten vesileikkeihin. Saarella on korkeita hiekkatörmiä, joila aukeaat hienot näkymät Oulujärven suurille selille. Retkeilijät voivat kiertää saaren noin 10 km pitkää polkua pitkin, mutta alueella on myös muita eri pituisia retkeilypolkuja. Saareen pääsee venekuljetuksella kesäisin, tunnelmallisin vaihtoehto lienee höyrylaiva s/s Kouta.

Kuhmo (6 vinkkiä)

Maailman kauneinta musiikkia

Kuhmon Kamarimusiikki soi joka kesä uusin teemoin. Tarjolla on konsertteja aamusta yömyöhään. Konserttisaleina on kolme upeaa puista salia. Kesän 2021 teemana 11.-24.7.2021 on Beethovenin purkaus. Esiintymään tulee 100 kansainvälistä taiteilijaa. Itävaltalaisen Festspiele-musiikkiöehden mukaan Kuhmon vahvuuksia ovat siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki.

Uljaskan Pirtti, Vienan Portti Oy

Vienan Portti Oy sijaitsee vanhalla Vienan karjalaisella tilalla Vartiuskylän Rimmillä. Tilan historia liittyy vahvasti Vienan karjalaisuuteen ja karelianismiin. Eljas Ahtonen, joka tunnetaan paremmin Rimmin Uljaskana, toimi esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan mallina hänen maalatessaan Väinämöistä kuuluisaan Aino -triptyykkiinsä. Tilan historia, Venäjän rajan ja useiden historiallisten/ myyttisten kohteiden läheisyys luovat tietyn viehätyksen.

Paltamo

Hotelli Arctic Giant - Jättiläisenmaa - Kun katsoo maailmaa jättiläisen silmin, näkee kauas

Jättiläisenmaa on mystinen paikka korkealla Kivesvaaran huipulla. Täällä, henkeäsalpaavien maisemien äärellä voit majoittua vaikkapa jättiläisen linnunpönttöön, villa metsänhenkeen tai maahisten majaan. Taivas on käsinkosketeltavan lähellä, tähtien tuike, revontulien loisto ja aamuauringon kajastus huikaisevat. Kun olet jättien vieraana, aamupalalta tai lounaalta ei lähdetä nälkäisenä. Kalastus, ratsastus, efatbike-pyöräily ja melonta Kivesjärvellä ovat vain muutamia aktiviteettiesimerkkejä.

Puolanka

Ristijärvi

Ristijärven suojeluskunta- ja lottamuseo

Katvela-nimisessä vanhassa koulurakennuksessa Ristijärjvellä toimii suojeluskunta- ja lottamuseo, samassa pihapiirissä sota-ajan sotilassairaala Uutelan kanssa. Museon näyttely luo paikallisen näkökulman suojeluskuntatyöhön ja lottatyöhön esillä olevan runsaan esineistön, valokuvien ja asiakirjojen kautta. Viesti nykyihmisille on, että rauha ja vapaus eivät ole itsestäänselvyyksiä, ja samalla näyttely on kunnianosoitus menneille polville. Näytteillä on myös 1950-luvun koululuokka.

Pappilanranta eli kirkonkylän uimapaikka

Ristijärven uimarannalla, eli Pappilanrannalla voi käydä uimassa. Lisäksi täällä on leikkivälineitä lapsille.

Sotkamo (54 vinkkiä)

Sokos Hotel Vuokatti

Sokos Hotel Vuokatti on paikka johon menen varmasti uudestaan. Ympäristössä voi harrastaa talvella monipuolisesti vaikka mitä, maastohiihtoa, laskettelua, lautailua, yms. Hotelli itsessään on siisti ja viihtyisä ja ravintola on hyvä. Aamiainen järkevästi porrastettu näin korona-aikaan ja tarjolla olleet gluteenittomat vaihtoehdot hyviä.

Vuokatinvaara

Ihaile sinisten järvien, vihreiden metsien ja vaaran laelta avautuvia kauaskantoisia maisemia. Vuokatinvaaralla voit nauttia kauniista auringonnousuista ja -laskuista. Vaaran laen näköalapaikalle pääsee autolla Sotkamon ja Kajaanin väliseltä eteläpuolen tieltä. Näköalapaikalle pääsee sulanmaan aikaan myös pyörätuolilla. Vuokatinvaaralla on useita, monipuolisia merkittyjä vaellusreittejä, joilla voi nauttia vehreästä luonnosta ja ihailla maisemia.

Suomussalmi (3 vinkkiä)

Kalevala experience-Luonto sinulle kuiskailee

Perinnehoidot, kuppaus,virkistysohjelmat, hyvinvointituotteet luonnonrauhassa Kuumussa sekä Suomussalmen Kurimon majatalossa. Puusta tehdyt moottorisahapöllöt.

Hiljainen kansa ja Niittykahvila

Hiljainen kansa on maataideteos, jossa valtava määrä turvepäisiä puettuja hahmoja seisoo pellolla viitostien varrella ja seuraa elämän menoa. Kansa saa joka vuosi puhtaat vaatteet ja uudet turvepäät. Hiljaisen Kansan vieressä sijaitsee taukopaikka Niittykahvila, jonka spesialiteetti on nokipannukahvi, aidossa voissa paistetut letut ja talon oma pihlajanlehtijuoma (Pihlajan Kyynel), jota voi ostaa mukaan. Niittykahvilan väki myös osallistuu Kansasta huolehtimiseen.